Schneider Electric, sürdürülebilirlik vizyonu çerçevesinde, binaların enerjilerini kendi üretip tüketebildiği “Net Sıfır Bina” kavramının yaygınlaştırılması amacıyla 27 Eylül'de İstanbul'da özel bir etkinlik gerçekleştirdi.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, Schneider Electric, 'Net Sıfır Bina'lar konusunda yenilikçi liderlerle bir etkinlik düzenledi.
Etkinlikte, bu binaların enerji tasarrufu ve çevresel ayak izi azaltma potansiyelinden bahsedilirken, Schneider Electric'in bu alandaki öncü rolüne ve sürdürülebilir çözüm stratejilerine de değinildi.
Özellikle enerjinin verimli ve sürdürülebilir kullanımının önemine dikkat çekilen bu etkinlik, sektördeki yenilikçi yaklaşımların teşvik edilmesi için önemli bir platform vazifesi gördü.
'Net Sıfır Bina'ların sadece enerji tasarrufu sağlamakla kalmayıp aynı zamanda çevresel ayak izini azaltma potansiyeli taşıdığına dikkat çekilen etkinlikte, Schneider Electric'in bu alanda nasıl öncü rol üstlendiği ve geleceğe yönelik sürdürülebilir çözümlere nasıl odaklandığı da vurgulandı.
Orta Asya ve Pakistan Bölgesi Kanal Genel Müdür Yardımcısı Alişan Çapan'ın açılış konuşmasıyla başlayan etkinlik, bu alanda uzman olan Robert A. Kempton'ın “Net Sıfır Binalarda Finansal Modelleme Analizi” konulu oturumuyla devam etti. Etkinlikte, sürdürülebilir sanatı hem nesnenin hem de sanatın sürdürülebilirliğinde anlamlandıran sanatçı Deniz Sağdıç, atık malzemelerden hazırladığı mini gösterimini katılımcılara sundu.
Binaların sürdürülebilirlik anlamında nasıl bir evrim geçirebileceğini ve enerjide verimliliğin nasıl artırılabileceğini göstermek adına önemli içgörülerin paylaşıldığı Schneider Electric'in bu etkinliğinde sunulan bilgilerin, sektör liderlerinin 'Net Sıfır Bina' konseptine daha bilinçli yaklaşmalarını sağlaması bekleniyor.
- 'Enerji arzı ile talebi arasındaki dengeyi bir an önce kurmamız gerekiyor'
Açıklamada görüşlerine yer verilen Çapan, bu tür etkinliklerin, sektörün sürdürülebilir bir geleceğe doğru ilerlemesi için fikir alışverişinin yanı sıra yenilikçi yaklaşımların da teşvik edilmesinde kritik bir rol oynadığına inandığını belirterek, şunları kaydetti:
'Günümüz dünyasında büyük bir paradoksla karşı karşıyayız. 2,3 milyar insan hala enerjiye kesintisiz erişemiyor ve 2050'ye gelindiğinde enerji talebinin yüzde 50 artması bekleniyor. Bu, enerji arzı ile talebi arasındaki dengeyi bir an önce kurmamız gerektiği anlamına geliyor. Enerji verimliliği açısından binalara baktığımızda, dünya genelinde üretilen enerjinin yüzde 42'sinin binalar tarafından tüketildiğini görüyoruz. Enerjinin bu büyük kısmının temel ihtiyaçlar için harcandığı bir dünyada, verimli, akıllı ve sürdürülebilir enerji kullanımının ne kadar kritik olduğunu her fırsatta vurgulamamız gerekiyor.'
Robert A. Kempton da gerçekleşen 'Net Sıfır Bina'lar küresel iklim değişikliğinin insanlar üzerindeki etkilerinin kritik seviyelerde seyrettiğini aktardı.
Net sıfıra ulaşmak için gerekli teknolojilerin kullanımının her geçen gün arttığına dikkati çeken Kempton, 'Schneider Electric'in sunduğu dijital çözümler sayesinde halihazırda kullanılan binalara kıyasla yıllık 10 kat daha az karbon emisyonu üretmek mümkün. Özellikle binaların kullanım aşamalarında gerçekleşen CO2 salınımlarını yüzde 66'ya varan azalma sayesinde net sıfır hedefine ulaşmak her zamankinden daha kolay.' ifadelerini kullandı.