ANKARA (İHA) - Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Şubat 2025 açlık ve yoksulluk sınırı verilerini paylaştı.
Araştırmaya sonuçlarıyla ilgili yapılan açıklamada, "Çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay düzenli olarak yapılan bu araştırmanın 2025 Şubat ayı sonucuna göre Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapılması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 23 bin 323,86 TL'ye, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 75 bin 973,49 TL'ye, bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti' de aylık 30 bin 206,24 TL'ye yükseldi" ifadelerine yer verildi.
GIDA FİYATLARINDA KESKİN ARTIŞ
TÜRK-İŞ verilerine göre, şubat ayında gıda fiyatlarında belirgin artışlar yaşandı. Gıda harcamaları bir önceki aya göre yüzde 5,39, yıllık bazda ise yüzde 43,47 oranında yükseldi. 12 aylık ortalama değişim oranı ise yüzde 57,73 olarak hesaplandı. Çarşı, pazar ve marketlerde yapılan araştırmalarda, özellikle temel gıda ürünlerinde fiyat artışlarının devam ettiği gözlemlendi.
SÜT VE ET FİYATLARINDA ARTIŞ
Süt ve süt ürünleri grubunda çiğ süt fiyatlarındaki yükseliş, raflara doğrudan yansıdı. Süt fiyatlarında en fazla artış görülürken, yoğurt yüzde 2, beyaz peynir ise yüzde 3,5 zamlandı.
Et ve tavuk ürünleri de fiyat artışlarından nasibini aldı. Dana kıyma ve kuşbaşı et fiyatlarında artış görülürken, kuzu eti fiyatı bazı marketlerde yükselse de genel ortalamada değişiklik göstermedi. Geçen ay sabit kalan tavuk eti fiyatları ise bu ay yükseldi.
Balık fiyatlarında da artış devam ediyor. Hamsinin kilogram fiyatı 270-300 TL arasında değişirken, esnaf satışların ciddi şekilde azaldığını belirtiyor.
SEBZE-MEYVE FİYATLARI YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR
Sebze ve meyve fiyatları yine hane bütçelerini zorlamaya devam ediyor. Pazar esnafı, satışların düştüğünü ve ürün çeşitliliğinin azaldığını ifade etti. Mevsim sebzeleri olan ıspanak, pırasa ve karnabaharın fiyatı sabit kalırken, lahananın fiyatı bir miktar geriledi. Patates ve kuru soğan fiyatları ise değişmedi.
Kış mevsiminde sık tüketilen mandalina, portakal ve elma fiyatlarında artış yaşandı. Portakal ve mandalinanın kilogram fiyatı yükselirken, ortalama sebze kilogram fiyatı 56,97 TL, meyve kilogram fiyatı ise geçen aya göre yüzde 18,5 artarak 72,50 TL oldu. Genel sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı ise 57,83 TL olarak hesaplandı.
TAHIL VE YAĞ ÜRÜNLERİNDE DEĞİŞİMLER
Ekmek fiyatları değişmezken, pirinç, bulgur ve irmik fiyatları yükseldi. Un ve makarna fiyatları ise sabit kaldı.
Zeytinyağı üretiminde görülen artış fiyatlara olumlu yansıdı ve zeytinyağı fiyatı bir miktar geriledi. Tereyağı fiyatında da düşüş gözlemlenirken, margarin fiyatlarında artış yaşandı. Siyah ve yeşil zeytin fiyatları sabit kalırken, yağlı tohum ürünlerinde fiyat yükselişi kaydedildi.
DİĞER GIDA ÜRÜNLERİNDE SON DURUM
Baharat ürünlerinde (kimyon, nane, karabiber vb.) fiyatlar azalırken, çayın kilogram fiyatında yüzde 3’lük bir artış görüldü. Pekmez ve bal fiyatları yükselirken, özellikle bal fiyatlarında yüzde 10’luk bir artış kaydedildi. Geçen ay sert bir zam gören pekmez fiyatları bu ay daha stabil kalırken, reçel ve salça fiyatlarında ise bir miktar düşüş yaşandı. Ihlamurun fiyatı ise sabit kaldı.
TÜRK-İŞ, çalışanların geçim koşullarını belirlemek ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişimlerinin aile bütçesine etkisini ortaya koymak amacıyla bu araştırmayı her ay düzenli olarak yayımlamaya devam ediyor.