Türkiye’nin ikinci yerli otomobili 2025’te seri üretime başlayacak.

HABAŞ Otomotiv Genel Müdürü Hüseyin Urkun, Honda'nın satın alındığını ve binek otomobil üretimine başlanacağını açıkladı. Sedan ve crossover modelleri hibrit, plug-in hibrit ve benzinli olmak üzere üç versiyonla üretilecek. Yatırım tutarı ticari araçlarla birlikte 1 milyar avroyu bulabilir. Üretim kapasitesi artırılıp, uygun fiyatlı araçlarla piyasaya çıkılacak.

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2024 16:40
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2024 16:40

HABAŞ Otomotiv Genel Müdürü Hüseyin Urkun, “HABAŞ’ın satın aldığı Honda’nın üretim tesisini binek otomobil üretimi amacıyla kullanacağız. Binek araçlarda sedan ve crossover olmak üzere iki farklı model üretmeyi planlıyoruz. Ayrıca, binek araçlarımız hibrit, plug-in hibrit ve benzinli olmak üzere üç versiyona sahip olacak,” dedi.

Urkun, ticari ve binek araç üretiminde yaklaşık 1 milyar avroluk bir yatırım yapılacağını belirterek, “HABAŞ’ın satın aldığı Honda’nın üretim tesisini binek otomobil üretimi için kullanacağız. Binek araçlar için sedan ve crossover modelleri üretmeyi düşünüyoruz. Ayrıca, hibrit, plug-in hibrit ve benzinli olmak üzere üç versiyon sunacağız,” ifadelerini kullandı.

IAA Transportation Fuarı’nda markanın hedefleri ve yatırım planları hakkında bilgi veren Urkun, HABAŞ’ın 2021’in başında İzmir Çiğli’de AR-GE faaliyetlerine başladığını ve Manisa’da 100 bin metrekarelik bir alanda seri üretim fabrikası kurduklarını belrtti.

Urkun, bu fabrikanın 2025’in başında seri üretime geçeceğini ve “Fuarda tanıttığımız araçların ön üretimlerini Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki iki fabrikada gerçekleştiriyoruz. Sonrasında tüm araçları Manisa’daki organize sanayi bölgesine taşıyacağız. Honda fabrikasını da kullanarak, kataforez hatları gibi işlemleri orada yapıyoruz. Boya alt işlemlerini tamamlayıp, İzmir’deki organize sanayi bölgesinde montajı yapıyoruz,” diye ekledi.

“BİNEKTE ‘HİBRİT, PLUG-İN HİBRİT VE BENZİNLİ’ OLMAK ÜZERE ÜÇ VERSİYON VAR”

Urkun, binek otomobil üretme planlarını şu şekilde özetledi:

“HABAŞ’ın satın aldığı Honda’nın Şekerpınar’daki üretim tesisini binek otomobil üretiminde kullanacağız. Sedan ve crossover olmak üzere iki model üretmeyi hedefliyoruz. 2025’in sonuna doğru binek otomobili tanıtacağız. Hibrit, plug-in hibrit ve benzinli olmak üzere üç versiyon sunacağız. Tasarımları kendi bünyemizde geliştirdik. Şu anda binek araçlarda Volvo motoru kullanıyoruz, hafif ticari araçlarda ise Renault motorları kullanılacak.”

Üretilecek araçlarda kullanılacak bataryaların Uzak Doğu’dan temin edildiğini belirten Urkun, “HABAŞ markalı bataryalar kullanıyoruz. Tüm araçlarda HABAŞ bataryası mevcut. Bataryaların belgesi, tipi ve onayı bize ait. Bataryaları orada üretip getiriyoruz, burada paketleme ve diğer montaj işlemlerini yapıyoruz,” şeklinde konuştu.

“YATIRIM TUTARI TİCARİ ARAÇLARLA BİRLİKTE 1 MİLYAR AVROYU BULABİLİR”

Otomobil üretimi için yatırımların devam ettiğini belirten Urkun, “Şu ana kadar otomobil yatırımları 250-300 milyon avroyu buldu. Toplam yatırım tutarının ticari araçlarla birlikte 1 milyar avroya ulaşabileceğini düşünüyoruz,” dedi.

Honda fabrikasının üretim kapasitesini 75 bin adede çıkaracaklarını belirten Urkun, “Honda’dan aldığımızda kapasite 50 bindi. Şimdi 75-100 bin arasında artırıyoruz. Tüm bantları yeniliyoruz. Manisa’da hafif ticari araçlar dahil 20 bin adet üretim kapasitesine ulaşacağız,” diye ekledi.

Bayi ağı oluşturma çalışmalarına başladıklarını belirten Hüseyin Urkun, “Uygun fiyatlı araçlarla piyasaya çıkmayı hedefliyoruz ve rakiplerimizin fiyatlarının altında kalmayı planlıyoruz,” diye sözlerini tamamladı.