Van Gölü Suyundan Üretilen Sabun Patent Aldı

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ), Van Gölü'nün doğal yapısını değerlendirerek geliştirdiği sıvı sabun projesinde önemli bir başarıya imza attı. 1,5 yıllık Ar-Ge çalışmasının ardından hem patent alındı hem de seri üretime geçildi.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2024 10:37
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2024 10:37

Marka adı "Beren" olan sabunlar BEÜ Sabun Üretim Atölyesi'nde üretiliyor. Üretilen sabun, tamamen yerel kaynaklar kullanılarak üretiliyor. Van Gölü'nün sodalı suyu sayesinde sabun, doğal ve cilde iyi gelen özellikler taşıyor. Ürün, patentli olup benzersizliği kanıtlanmış durumda. Günde 3 ton üretim kapasitesi bulunuyor. Hem bölgeye hem de üniversiteye ekonomik katkı sağlaması hedefleniyor.

Proje kapsamında, tankerle Bitlis'in Tatvan ilçe sahilinde alınan Van Gölü suyu, üniversite yerleşkesine götürülerek bir gün bekletiliyor. Daha sonra BEÜ Sabun Üretim Atölyesi'nde yapılan karışımlar ve işlemlerin ardından sıvı sabun üretiliyor.

Van Gölü'nün doğal sodası sayesinde ek kimyasal ihtiyacı azalıyor,maliyetler düşük tutuluyor. Doğal içerikli üretim sağlanıyor. Kozmetik üretimi için ideal özellikler taşıyor.

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, ürünün sadece bölgesel değil, ulusal ve uluslararası pazara açılması için çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Proje koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Erhan Onat ise Van Gölü suyunun kozmetik üretimi için benzersiz özellikler taşıdığını ve yapılan analizlerde herhangi bir yan etkiye rastlanmadığını vurguladı.

Üniversite, sıvı sabunun yanı sıra katı sabun ve çeşitli kozmetik ürünlerin üretimi için de çalışmalarını sürdürüyor.