Antalya’daki Mahalle 800 Yıllık Tarihiyle Ziyaretçi Rekoru Kırıyor

Antalya'nın Akseki ilçesindeki Sarıhacılar Mahallesi, 800 yıllık tarihiyle dikkat çekiyor. Geçen yıl 80 bin yerli ve yabancı ziyaretçi ağırlayan mahalle, bu yılın ilk 9,5 aylık döneminde 80 bin ziyaretçiyi aştı. Tarihi dokusu ve İpek Yolu üzerindeki konumuyla öne çıkan Sarıhacılar, turistler tarafından büyük ilgi görüyor. Alman turistler Sarıhacılar'ı beğenerek tarihi ve kültürel zenginliklerle etkileniyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2024 17:29
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2024 17:29

Antalya'nın Akseki ilçesindeki Sarıhacılar Mahallesi, 800 yıllık tarihiyle dikkat çekiyor. Geçen yıl 80 bin yerli ve yabancı ziyaretçi ağırlayan mahalle, bu yılın ilk 9,5 aylık döneminde 80 bin ziyaretçiyi aştı. Sarıhacılar, tarihi dokusu ve İpek Yolu üzerindeki konumuyla öne çıkıyor. 300-400 yıllık düğmeli evleri, tarihi camisi ve göç yolu, misafirlerin ilgi odağı. Osmanlı mimarisinin nadide örneklerinden olan düğmeli evler, ziyaretçileri geçmişe götüren eşsiz bir miras sunuyor.

"Sarıhacılar beni çok etkiledi" Almanya’dan tatile gelen Claudia Moritz (52), "Türkiye'ye 30'dan fazla geldim. Eşimle birlikte ilk kez böyle bir turizm turuna katıldım ve çok mutluyum. Düğmeli evler, tarihi cami, doğası ve havası beni derinden etkiledi" dedi.

"Tarihi ve insanları tanıdık" Alman Jörg Moritz de, "Türkiye'ye 16 kez geldim. Eşimle Sarıhacılar köyünü ziyaret ettiğimiz için mutluyuz. Küçük bir grupla, sakin bir tur yaptık. Tarihi ve insanları tanımak çok güzeldi" diye ekledi.

"Sarıhacılar'ı aşırı derecede beğeniyorlar" Bölgeye yabancı turist getiren acente sahibi Hilmiye Soysürlü, "15 yıldır daha çok Avrupalı turistlerle çalışıyoruz. Son dönemde Rus turistler de portföyümüze girdi. Sarıhacılar köyünü turistlere gezdiriyor, tarihi kervan yolunu ve 600 yıllık camiyi gösteriyoruz. Doğa yürüyüşleri ve Altınbeşik Mağarası ziyaretleri de yapıyoruz" dedi.

"Bölgeyi tanıtmak için elimizden geleni yapıyoruz" Soysürlü, "Son dönemlerde turizm boyutu değişti. Eskiden senede bin-bin 500 kişi getirirken, şu an bu sayı 400-500 kişiye kadar düştü. Ancak yabancı misafirler Sarıhacılar köyünü çok beğeniyorlar" diye ekledi.

Sarıhacılar köyünde restorasyon çalışmaları yapan turizmci Mustafa Kavasoğlu, köyün turizme açıldığı 2000'li yıllardan itibaren büyük restorasyonlar gerçekleştirdiğini belirterek, "Türkiye'nin en büyük etnografya müzesini buraya kurdum. Mahalle İpek Yolu üzerinde kurulu ve zamanla özelliğini kaybetse de şimdi turizm merkezi olma yolunda hızla ilerliyor" dedi.

"Bu yılın içerisinde 80 bin kişi ziyaret etti" Pandemi öncesi köyün turizmde ciddi bir ivme kazandığını belirten Kavasoğlu, "Bu yıl 80 binin üzerinde yerli ve yabancı ziyaretçi geldi. En fazla Almanlar, Polonyalılar ve ilk kez Litvanya'dan turistler ağırladık. Sonbaharda kültürel turistler gelmeye başladı" dedi.

"Sarıhacılar bu özelliğini hiçbir zaman kaybetmeyecek" Kavasoğlu, "Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 'Koruma Amaçlı İmar Planı' çalışmaları sayesinde, Sarıhacılar özelliğini hiçbir zaman kaybetmeyecek. Köyde beton yapı yok, restorasyonlar yavaş yavaş devam ediyor. Sarıhacılar, tarihi ve kültürüyle doğal bir müze gibi" ifadelerini kullandı.