Bodrum'da 4 bin yıllık gelenek 'Nartugan' kutlandı

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, 4 bin yıllık geleneğin yaşatıldığı '7.Nartugan' kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu.

Haber Giriş Tarihi: 25.12.2022 13:24
Haber Güncellenme Tarihi: 25.12.2022 13:24
https://www.tourismjournal.com.tr/

Nartugan olarak bilinen Yeniden Doğuş Bayramı, her yıl en uzun gecenin yaşanacağı 21 Aralık'ta kutlanıyor. Eski bir inanışa göre gece ile gündüz sürekli savaş halindedir. Bu savaşın ardından en uzun gece ile birlikte günler uzamaya ve güneş daha belirgin görünmeye başlar, Nartugan (Nardugan) ise tam da o gün kutlanır! Türkler tarafından Ay yılı esasına dayalı olarak her yıl 21 Aralık’tan sonra yeni yılın geldiğine inanılır. Bu özel günde lezzetli yemekler pişirilir, keyifli sohbetler edilir ve hediyeler verilir. Pek çok kültürde birbirinden renkli ve coşkulu şekilde kutlanan Nartugan geleneği her yıl 21 Aralık’ta büyük bir heyecanla sürdürülür. 

Nartugan yeniden doğuşu simgeleyen özel bir bayramdır. Bu bayram Türk dünyasında coşku ve heyecanla karşılanır ve kutlanır. Hala pek çok kültürde kutlanan bu bayramda bir de ‘Ayaz Ata’ adında bir karakter vardır. Noel Baba ile özdeşleşen Ayaz Ata, mitolojiye göre kışın soğukta ortaya çıkan kahraman olarak bilinir.

Üstelik Noel Baba efsanesinin başlangıcında yine ‘Ayaz Ata’nın olduğuna inanılmaktadır. Nartugan adı ise okunuşu itibariyle nar ile ilgili simgeleri anımsatsa da burada farklı bir anlam dikkat çeker. Nar, güneş, tugan ise yeni doğan demektir. Yani ‘doğan güneş’ anlamını taşıyan bu özel gün, Türkler için oldukça değerlidir.

Bu kapsamda, Bodrum Belediyesi'nin destekleriyle Gündoğan Mahallesi'nde Nartugan etkinliği düzenlendi. Etkinlik, sembolik Gündoğan Nartugan heykeli önünde bando yürüyüşü ile başladı.

Etkinlik kapsamında, 2 ayrı adreste yapılan kutlamalarda bando yürüyüşünün ardından yakılan ateşin etrafında müzik eşliğinde eğlenen vatandaşlar, sembolik hayat ağacına renkli çaputlar bağlayıp dilek tuttu.

Etkinliklerin bir diğer adresi ise Kumbahçe oldu. Kumbahçe Meydanı’nda bu yıl 7'ncisi düzenlenen Nartugan etkinliklerinde yakılan ateşin etrafında Yeniden Doğuş Bayramı kutlandı. Meydanda el işi ürünler, yiyecek ve içecek stantları yer alırken meydanda bulunan ağaçlara vatandaşlar bez parçaları bağlayarak dilek tuttular. Kumbahçe Kültür Sosyal Tesis Kursiyerleri Halk Dansları Ekibi yöresel oyunlar oynarken, Alana Eda Johnson mini konser verdi. Bodrum Yıldızlar Dans Grubu, Bodrum Uğur Anadolu Lisesi’nin dans performansları, Anka Dans Grubu, Derya Ünver Dans Company Dansçıları, Bodrum Kültür Turizm Dayanışma Derneği Folklor ekibi, Adaçayı Erbane Grubu ile Kumbahçe Gün Batımı yöresel oyunlar sahneledi. Etkinliğe katılanlara bereketin sembolü olan aşure, keşkek ve Bodrum mandalinası ikram edildi.

Bodrum Kumbahçe Mahallesi Muhtarı Nil Taşkıran, "Nar-Tugan eski Türklerde ‘güneşin doğuşu’ anlamına gelir. 21 Aralık’ta en uzun gecenin bitmesi ile 22 Aralık güneşin ve ışığın büyümeye başlaması yeni bir yıl, yeni bir yaşamın başlaması demektir. Karia Kültür Mirası Etkinliklerinin Ayşe Temiz ve Kumbahçe Muhtarlığı olarak bu yıl 7'ncisini düzenliyoruz. Yeni yılın karşılanması Nar-Tugan; yeni bir yıl, dolunayın son günü, en uzun gecenin gündüze geçiş kutlaması." dedi.

Kaynak: T24