Eğirdir Gölü kıyısındaki 70 yıllık kemik hastanesi yıkıldı

70 yıldır hizmet veren Ortadoğu ve Balkanların en büyük kemik hastanesi depreme dayanıksız olduğu için yıkıldı, halk tepkili.

Haber Giriş Tarihi: 26.12.2022 08:21
Haber Güncellenme Tarihi: 26.12.2022 08:21
https://www.tourismjournal.com.tr/

Ortadoğu ve Balkanlar'ın en büyük kemik hastanesi olan Eğirdir Gölü kıyısındaki 70 yıllık tesis depreme karşı dayanaksız olduğu gerekçesiyle yıkıldı. 30 dönümlük araziye Jandarma Merkezi yapılacak.

Eğirdililer tepkili

Hastane binası Eğirdir Gölü kıyısında bulunuyordu. Eğirdir ilçesindeki 70 yıllık Kemik Hastalıkları Hastane binası yıkıldı. Hastanenin yerine Jandarma Merkezi yapılacak. İlçe halkı olaya "canımız yandı" diye tepki gösterdi. İYİ Parti Antalya Milletvekili Haşan Subaşı, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle Ortadoğu ve Balkanlar'm en büyük kemik hastanesinin yıkılmasını Meclis gündemine taşıdı.Sağlık Bakam Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Subaşı "Şehir girişinde Jandarma hizmet binası varken, bu alan hangi gerekçelerle ve ihtiyaçla Jandarma Genel Komutanlığına verimiştir" diye sordu. Subaşı ayrıca hastanenin neden güçlendirimediğini sordu ve "30 dönümlük göl kıyısındaki arazinin bir bölümünün Jandarma'ya tahsisini istemeyen halk buraya turizme destek verecek tesis ya da fakülte istiyor" dedi. 

Soru önergesinde Tarihi Eğirdir Kemik Hastalıkları Hastanesinin 60’lı yıllardan bir yıl öncesine kadar Türkiye dışında Balkanlar ve Ortadoğu’dan gelen hastalara hizmet verdiğini hatırlatan Hasan Subaşı, “Eğirdir’in adı ile özdeşleşmiş 1000 yataklı bu muhteşem hastanenin yatak kapasitesi sonradan 600’e indirilmiş, tedavi ettiği hastalarla adı tarihe geçmiş tesis depreme dayanıksız hale geldiği gerekçesiyle bakanlık tarafından yıkımına karar verilmiştir. Eğirdirliler adeta övündükleri hastanelerini kaybetmenin üzüntüsünü yaşadılar” ifadelerini kullandı.

"Göl kıyısındaki arazi çok kıymetli"

Eğirdir Gölü kenarındaki 30 dönümlük Yeni mahalle 2 pafta 14 ada 42 parseldeki arazide yeni ve modern bir hastane yapılmasını bekleyen Eğirdirlilerin görüşü bile alınmadan, 5 dönümünün Jandarma Genel Komutanlığına verilmesini eleştiren Subaşı, şöyle devam etti:

“Jandarmanın kent girişinde yeri vardı. Kırsala hizmet veren Jandarmanın göl kıyısında olmasının bir gereği yok. Eğirdir halkı bu araziye öncelikle modern bir hastane, yoksa son yıllarda turizmde önemli bir destinasyon haline gelen ilçelerine bu konuda bir tesis, o da olmazsa Süleyman Demirel Üniversitesine bağlı bir fakültenin yapılmasını istiyor. İlçe halkı için gerçekten önem taşıyan bu kararın uygulanması için bu alana yapılması planlanan Jandarma Hizmet binasından vaz geçilmelidir”

İyi Partili Subaşı, Sağlık Bakanı Koca'nın cevaplandırması üzerine verdiği önergedeki 3 soru şöyle:

1- Isparta Eğirdir ilçesinde yıkılan Kemik Hastalıkları Hastanesi’nin ilçenin Yeni mahalle 2 pafta 14 ada 42 ve diğer parsellerde ne tür bir yapılaşma düşünmektedir? Kemik Hastalıkları Hastanesi kapatılacak mıdır? Yeni binası yapılmış mıdır?

2-Şehir girişinde Jandarma hizmet binası varken, bu alan, hangi gerekçelerle ve ihtiyaçla Jandarma Genel Komutanlığına verilmiştir?

3Tarihi hastane binası yıkıldıktan sonra buraya yapılacak tesis ya da tesisler ilçe halkının, STK temsilcilerinin, kanaat önderlerinin ya da yerel yöneticilerinin görüşü alınmış mıdır?

2021'de yeni bir kemik hastalıkları hastanesi hizmete girmişti.

Isparta Valiliği 2021 de yaptığı açıklamada : "63 Milyon TL’na mal olan Eğirdir Kemik Eklem Hastalıkları Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Eğirdir ve bölge halkına hizmet vermeye başladı. İlk olarak 1952 yılında açılan hastane bir dönem ülkemizin en önemli kemik ve eklem hastalıkları  hastanesi olarak ülke genelinde haklı bir ünvana sahipti. Ancak yıllar içinde fiziksel olarak yetersiz hale gelen hastane için 2018 yılı Şubat ayında yeni bina çalışmaları  başlatıldı. 2 yılda tamamlanarak hizmete giren Eğirdir Kemik Eklem Hastalıkları Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi 100 yatak kapasiteli inşa edildi. Bünyesinde; 4 ameliyathane, 8 yoğun bakım yatağı, 5 diş ünitesi, 24 poliklinik odası, 20 adet fizik tedavi ünitesi, tomografi odası, röntgen odası ve 10 diyaliz ünitesi bulunduran hastane 21 bin 500 metrekare kapalı alana, 50 araç kapasiteli kapalı ve 175 araç kapasiteli açık otoparka sahip.Sağlık alt yapısıyla ön plana çıkan Isparta Türkiye’nin ilk açılan şehir hastanelerinden birine sahip olması yanında Üniversite ve özel hastaneleriyle sadece Isparta’ya değil bölge halkına da hizmet veriyor. Bu güçlü sağlık alt yapısına son olarak Eğirdir’de inşa edilen modern Kemik Eklem Hastalıkları Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi de dahil oldu. Hastane sadece ilçe halkına değil çevre ilçe ve köylere de hizmet verecek."demişti.

Halk daha çok neden Jandarma Binası olacağını anlamış değil. Böylesi doğa harikası bir göl kıyısına bir park, yeşil alan ya da halka açık bir turizm tesisi yapmak daha iyi olmaz mı?