“Kapadokya’da 800 Kaçak Yapı Yıkıldı, Turizm İçin Denetim Sürüyor”

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kapadokya'nın yapısını korumak için sıkı önlemler alıyor. 800 kaçak yapı yıkıldı, turizm açısından doğal dokuyu koruma mücadelesi devam ediyor. Kapadokya'ya ilgi artıyor, Aziz George Kilisesi restorasyon sürecinde. Peribacaları için kimlik kartı hazırlanıyor, grafitiye en yüksek ceza 2 milyon TL. Zarar veren faaliyetlere karşı sıkı önlemler alınıyor.

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2024 13:28
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2024 13:28

Peribacaları, Ihlara Vadisi ve yeraltı şehirleriyle Kapadokya, her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor. Bu tarihi ve doğal güzellikleri koruma altına almak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Kapadokya’nın yapısını korumak için sıkı önlemler alıyor. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü görevini de üstlenen Kapadokya Alan Başkanı Birol İnceciköz, başkanlığın kurulduğu 2019’dan beri bölgedeki kaçak yapılar ve turizm amaçlı sportif faaliyetlere ilişkin denetimlerini ve yaşadıklarını anlattı:

800 KAÇAK YAPI YIKILDI

“800’e yakın kaçak yapıyı bölgeden kaldırdık. Sahada tam denetim yapıyoruz, her ihbarı değerlendiriyoruz. Yıkım süreci dinamik bir süreç; bugün yıkıyoruz, ertesi gün bakıyoruz konteyner veya çadır koymuşlar. Turizm açısından bölgenin doğal dokusunu korumak için bu yapılarla mücadelemiz sürüyor. Her ihbarı ciddiyetle değerlendiriyoruz. Son kaçak yapı yıkılana kadar mücadelemiz devam edecek,” dedi.

CİDDİ TEHDİTLER ALDIM

“Sahada ciddi zorluklarla karşılaşıyoruz. Arkadaşlarımıza yönelik çirkin saldırılar ve adli olaylara varan sorunlar yaşanıyor. Şahsen ciddi tehditler aldım. Karar almayı bekleyen yaklaşık 1000 dosya var ve bunların çoğu kaçak yapı tespiti. Bölgenin turizm potansiyelini olumsuz etkileyen bu yapılar ortadan kalkana kadar mücadele edeceğiz,” diye ekledi.

LATİNLER ‘AZİZ GEORGE’UN PEŞİNDE

“Son birkaç yıldır Güney Amerikalı turistler de Kapadokya’ya ilgi göstermeye başladı. Bunun nedeni teolojik bir figür olan Aziz George, yani Kapadokyalı George’un bu topraklarda yaşamış olması. Kayseri Soğanlı’daki Aziz George Kilisesi’nin restorasyon ve çevre düzenleme süreçlerini başlatıyoruz. Ayrıca bir hayalim de Hint düğünlerini Kapadokya’ya getirebilmek, çünkü buranın mistik atmosferi turizm açısından çok cazip.”

PERİBACALARINA KİMLİK KARTI

İnceciköz, “Her bir peribacası için kimlik hazırlıyoruz. Onları birer canlı gibi değerlendiriyoruz; mevcut durumlarını, statik problemlerini ve aşınmalarını tespit ediyoruz. Şu an yüzde 30-35 seviyelerindeyiz,” dedi.

ÇİZİK ÇİZENE 2 MİLYON TL CEZA: GRAFİTİ CEZASI FLORANSA’DAN DAHA YÜKSEK

Geçtiğimiz günlerde Floransa’daki tarihi Ponte Vecchio köprüsüne isim yazan iki Alman turiste 40 bin Euro (yaklaşık 1.5 milyon TL) para cezası kesilmişti. Kapadokya’da yazı yazma ve grafitinin cezası ise 2 milyon TL. İnceciköz, “Bir vatandaş bir kaya mekânı oymak istediğinde veya peribacalarına zarar verdiğinde en yüksek sınırdan, yaklaşık 2 milyon lira para cezası kesiyoruz. Kaya mekânlara ve doğal dokuya zarar veren tüm faaliyetlere karşı en üst düzeyde önlemler alıyoruz,” diye açıkladı.

DEFİLEDE PAMUK PARÇASI YAPIŞMIŞ

Büyük bir giyim firmasının Kapadokya’da gerçekleştirdiği bir defilede, peribacalarına yapışan pamuk parçaları zararlı bir kimyasal kullanılarak yapıştırılmıştı. Fotoğrafçılar durumu WhatsApp ihbar hattından bildirdiler ve 2 milyon TL ceza kesildi. “Kimyasal analizlerimizi yaparak zararı tespit ettik ve bilimsel yöntemlerle malzemeyi kaldırdık. Suç duyurusunda bulunduk, süreci yakından takip ediyoruz,” dedi.