Marketler "fiyat sabitleme" hamlesi yaptı, restoran ve lokantaların çatı örgütü TÜRES'ten yeni bir adım geldi. TÜRES Başkam Ramazan Bingöl, üyelerine "fiyat sabitleme çağrısı" yaptı.
ELİMİZİ TASIN ALTINA KOYALIM
Tüm Restoran ve Turizmciler Demeği (TÜRES) Başkanı Bingöl sektöre şöyle seslendi: "Son dönemde birçok emtia ve girdi fiyatında gerileme yaşandı. Dolardaki hareketlilik duruldu. Bu nedenle tüm restoran ve lokantalara ramazan ayına kadar fiyat sabitleme çağrısında bulunuyoruz. Gelin, enflasyonla mücadelede hep beraber elimizi taşın altına koyalım."
RAMAZANA AZ KALDI
Ramazan ayının başlamasına yaklaşık 2,5 ay kaldığım aldıklarım da hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı: "Orta gelirlilere hitap eden restoran ve lokantalarda tüketicilerin sürpriz fiyatlarla karşılaştığına dair şikayetler alıyoruz. Müşterilerin yüksek ve sürpriz fiyatlarla karşılaşmamaları için işletmelere, kapılarına menüleri asmaları çağrısında bulunuyoruz. Bu konuda girişimlerimiz de olacak. Gelen müşteri oturmadan fiyatlara bakabilsin ve sonradan bir sürprizle karşılaşmasın.
SABİTLEME DON KİŞ0T'LUK OLUR
Ramazan Bingöl'ün "fiyat sabitleme" çağrışım Hürriyet'e değerlendiren restoran işletmecileri ise sürecin zincirin ilk halkasından başlaması gerektiğini belirterek, "Keşke yapabilsek ama bu, uygulanamaz bir hayal" karşıığı verdi. Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Demeği (TÜRYİD) Başkanı Kaya Demirer, bu çağrıyı "Rasyonellikten uzak bir yaklaşım" olarak nitelendirdi. "Girdiler sabit değilse fiyatların sabitlenmesi gibi bir denklem düşünülemez" diyen Demirer, şöyle devam etti: "Biz fiyatları misafirlerimizin alım gücüne göre belirliyoruz. Giderlerimi ödeyebilir miyim, kalanla yatırım yapabilir miyim diye bakıyor, kalan fark eğer müşterinin alım gücünü aşıyorsa zaten feragat ediyoruz. Ancak bu şartlarda fiyatları sabit tutmanın intihara teşebbüsten farkı yok. Bu, Don Kişot'luk olur.
RAMAZANI SABİT FİYATLA GEÇİRİYORUZ
KÖŞEBAŞI Restoranları Kurucusu Ali Akkaş da fiyat sabitlemeye yönelik "Ne yazıkki içinde bulunduğumuz enflasyonist ortam nedeniyle çok mümkün olan bir uygulama değil. Keşke yapabilsek ama kiralar artıyor, asgari ücret artıyor, girdiler yükseliyor ve işletmelerin sabit fiyat uygulaması imkansız hale geliyor" yorumunu yaptı. Ramazan Bingöl'ün ramazan payı için yaptığı çağrıyı da değerlendiren Akkaş, şöyle konuştu: "Biz ve bizim gibi bir çok işletme zaten Ramazan ayını sabit fiyatla geçiriyor. Sunduğumuz fiks menülerle Ramazan ayı boyunca sabit fiyatla hizmet sunuyoruz. Fiyatlarımızı girdi maliyetleri belirliyor ve mecbur kalmadıkça aynı fiyatla devam ediyoruz. Elbette herkes en iyi hizmeti en makul fiyatla sunmaya çalışıyor. Sonuçta piyasada rekabet var.
DENGE KORUNURSA KATKI SAĞLARIZ
Kirpi Cafe Genel Müdürü Caner Dınız, Bingöl'ün çağrı için: "Yapılabilir ama diğer girdileri de sabitlemek gerekiyor" şeklinde yanıt verdi. Diniz, ramazan ayı için katkı sağlanabileceğini sözlerine ekledi.
MATEMATİK TUTMAZ
FİRE Room Kurucu Ortağı Hazer Amanı ise artan maliyetler karşısında fiyat sabitlemenin mümkün olamayacağını söyledi. "Hammadde fiyatları sabitlenirse biz de restoranlarımızda memnuniyetle fiyat sabitlemesi yaparız" diyen Amani, belli bir matematik tutturmaya çalıştıklarını anlattı. Amani, "Orta segment restoranlarda pahalılık var. İyi yemeğe erişimin yaygınlaşması için sokak lezzetleri işine girdim ama girdi maliyetleri nedeniyle bu alanda da fiyatlar artıyor. Benim için önemli olan ulaşılabilir lezzetler yapmak. Matematik tutarsa elbette memnuniyetle sabitleme yapılır" dedi.