Turizm Sektörü Dijital Dönüşümle Büyüyecek

Sitemizin lansmanı kapsamında turizm sektörünü buluşturan 'Burada Turizm Çok' isimli panelde konuşan HOMS Global A.Ş. Genel Müdürü Gökhan Uçarkaya “Turizmde Dijital Dönüşüm”ün önemine dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 14.05.2023 09:14
Haber Güncellenme Tarihi: 14.05.2023 09:14
https://www.tourismjournal.com.tr/

Turizm sektörünü buluşturan 'Burada Turizm Çok' isimli panelde konuşan HOMS Global A.Ş. Genel Müdürü Gökhan Uçarkaya “Turizmde Dijital Dönüşüm” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Gökhan Uçarkaya gelişen teknolojinin insanları artık mobiliteye yönlendirdiğini ve turizm sektöründe de dijitalleşmenin önemli olduğunu vurguladı.

Uçarkaya, “Yaklaşık 25 yıldır Gonca grubu olarak bilişim otel ve turizm sektöründe yer alıyoruz

25 yılda birçok farklı şey yaşadık, yenilikler geldi. Getir çıktı, booking.com, book engine gibi mecralar çıktı. Bugünlere gelmemiz hızlı oldu. Fakat ayak uydurması da zor oldu. Her sektörün farklı teknolojilere ihtiyacı var. Pandemi aslında bize birşeyler öğretti, artık mobilite önem kazandı. Mesela Qr kodlarla kolayca restoranlarda sipariş verilebiliyor.

Deneyimlerimiz ışığında Türk turizminde teknolojinin yerleşmesi için gereken temel şeyler olduğunu tespit ettik. Bu unsurları sadakat, operasyon ve gelir üçlemesini olarak özetlemek mümkün. Sadakat olmadan, operasyonu doğru yönetmeden ve gelir olmadan işlerin yürümediğini gördük. Bunu teknolojiye entegre etmek zorundayız. Turizm sektörü 24 saat canlı bir iş kolu.

Otelleri 3 bin kişi müşteri, bin kişi de çalışan olan bir kasaba gibi düşünün. Bunları bir arada tutabilmek ve süreci işletmek için mobile yatırım yaptık. Bu işi Gonca grubunun dışına taşıdık bu sistemi HOMS Global (Hotel, Hospitality Management Solutions) diye bir yapı kurduk. Amacımızı dünyadaki tüm destinasyonlarda ürünü marka yapıp bu mobiliteyi Türk girişimiyle ve zekasıyla yurtdışına da taşımak olarak belirledik” ifadelerini kullandı.

TEKNOLOJİ İHRAÇ EDİYORUZ

HOMS Global olarak turizm sektörü bileşenlerini de işin içine dahil ederek bir Arge ve Ürge firması haline geldiklerini kaydeden Gökhan Uçarkaya şu bilgileri verdi: “Bir Teknoparkla işbirliği geliştirdik ve turizm üzerine eğitim alanlarla birleştirerek Arge ve Ürge firması haline geldik. Dünyaya teknoloji ihraç etmek üzerine yeni bir iş modeli haline getirdik. Turizm profesyonellerini, akademisyenleri ve hizmet sektöründe var olabilecek öğrencileri birleştirecek bir teknolojik havuzu ve platform oluşturmak istedik. Antalya'da Bilim Üniversitesi'nin yapmış olduğu Tourism Tech içindeki spin off projelerini bir araya getirerek yeni ürünler geliştirdik. Bildiğiniz üzere turizmde yatırım büyük paralar istiyor. Yaşam toprak üstünde ama teknoloji artık bulut üzerinde. İnsanları topraktan buluta taşımak gerekiyor. Yani teknoloji tarafındaki hızlı döngüyü turizm yöneticileri ve akademisyenler içselleştirebilirlerse güzel ve karlı modelleri yaşama geçirmek sektör adına çok önem taşıyor”