Alanya’da Orta ve Yaşlı Turist Potansiyeli Artıyor

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı Burhan Sili, Alanya'nın Avrupa orta yaş ve üzeri turist kitlesinden büyük potansiyel taşıdığını vurguladı. İç turizmde azalma dengeleniyor, gelecek sezonda rekor turist beklentisi var. Kış turizminde düşüş bekleniyor, yerli turistler önemli rol oynuyor.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 10:21
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 10:21

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı Burhan Sili, özellikle Avrupa'nın orta yaş ve üzeri turist kitlesinin Alanya turizmi için büyük bir potansiyel taşıdığını vurguladı.

Orta yaşlı turistlerin daha ılıman iklimlerde tatil yapmayı tercih ettiğini belirten Sili, "Talep konusunda bir sorun öngörmüyoruz. İç turizmdeki azalmayı, dış pazarlardan gelen turistlerle dengelemeyi planlıyoruz" dedi.

Sili, sezon dışı dönemde fiyatların daha uygun hale geldiğini ve Almanya, İskandinavya ve Doğu Avrupa'dan gelen turistlerin Alanya turizmine yoğun ilgi gösterdiğini de sözlerine ekledi. 2024 turizm sezonunun, 2023'ten daha iyi bir performans sergilediğini ifade eden Sili, "Geçen yıl rekor sayıda turisti ağırladık ve bu yılki veriler de bu rakamları aşacağımızı gösteriyor. Büyük bir küresel sorun yaşanmazsa, sezonu çok iyi kapatacağız" şeklinde konuştu. Ayrıca, kış turizmine dair verilerin henüz net olmadığını ancak geçtiğimiz yıla göre bir miktar düşüş yaşanabileceğini belirtti. İç turizmin özellikle kriz dönemlerinde ve 12 ay süren turizm faaliyetlerinde kritik bir öneme sahip olduğunu dile getiren Sili, yerli turistlerin genellikle "deniz, kum, güneş" tatilini tercih ettiğini söyledi. "Yüksek sezonda yerli turistin payı yüzde 20'ye kadar çıkarken, okulların açık olduğu dönemlerde bu oran yüzde 10'a geriliyor" dedi.

Alanya Turizm Tanıtma Vakfı Başkan Yardımcısı Abdurrahman Açıkalın da eylül ayının gelmesiyle birlikte okulların açılması nedeniyle yerli turist sayısında doğal bir düşüş olduğunu ifade etti. Alanya'daki otellerin doluluk oranının yüzde 70 civarında olduğunu söyleyen Açıkalın, "Bu seviyenin ekim ayının ortalarına kadar devam etmesini bekliyoruz. Ekim ayından sonra ise 2-3 ay boyunca uzun süreli konaklamayı tercih eden turistlerin bölgeye gelmesini bekliyoruz, bu grupta özellikle Alman turistler öne çıkıyor" dedi.

Açıkalın, turist sayısı bakımından geçen yıla kıyasla daha iyi bir turizm sezonu geçirdiklerini ancak gelir anlamında aynı artışın yakalanamadığını belirtti.