Ara tatilde kültür turu ve vizesiz yurt dışı

Okulların ara tatiliyle denk gelen Ramazan Bayramı, ailelerin tatillerini uzatmasını sağlıyor. Bu dönemde özellikle yurt dışı turizm seçenekleri öne çıkıyor. Yurt içinde ise kültür turları bu defa yön değiştiriyor.

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2023 10:00
Haber Güncellenme Tarihi: 11.04.2023 10:00

Okulların ikinci ara tatil dönemi, Ramazan Bayramı ile birleşiyor. 17 Nisan’da başlayacak ara tatil, 21 Nisan’dan itibaren 3 gün kutlanacak bayramla denk gelmiş oldu. Bu dönem çocuklu aileler için daha uzun değerlendirilebilecek bir tatil imkanı sağlarken, sadece Ramazan Bayramı sürecini tatilde geçirmek isteyenlere ise günübirlik seyahat olanağı getiriyor. Son dakika planlamaların öne çıkması beklenirken, daha önceden program yapan ailelerin ise ağırlıklı olarak yurt dışı turları tercih ettiği görülüyor. Vizesiz yurt dışı seyahate olan ilgi ise geçmiş dönemlere göre oldukça yoğun. Yaşanan depremler nedeniyle bu bölgeye yönelik turizm hareketi yok. Bu nedenle kültür turizmine yönelik Safranbolu, Amasra, İzmir ve Trakya’daki seçenekler öne çıkıyor. Bu kapsamda yurt içinde kişi başı tatil fiyatlarının ortalama 700-1000 lira arasında seyrettiği görülüyor. 

GAP EKSİKLİĞİ VAR

Özellikle ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde tatile çıkmak isteyenlerin öncelikli tercihi GAP turları kapsamındaki şehirler oluyordu. Ancak 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin hem yaşattığı büyük acı, hem de bölgenin aldığı ciddi zarar buraya yönelik hareketi şu anda güçleştiriyor. Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay gibi illere yönelik yerli turist ilgisinin sonbahara kadar en düşük düzeyde kalması bekleniyor. Ancak bölge kalkınmasında turizmin iyileştirici özelliğine dikkat çekilirken, toparlanma için bölge ihtiyaçlarının hızlı karşılanmasına ilişkin talepler iletiliyor. 

Bölgenin kültür turlarında eksikiği ciddi olarak hissedilirken; Kapadokya, Safranbolu, Amasra, İzmir, Bursa, Trakya bölgesi, Bolu gibi destinasyonlarda günübirlik ya da tek gece konaklamalı turizm seçenekleri gündeme alınıyor. 

Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Başkanı Teyfik Ölmez, tatilin olumlu karşılıklarının görüleceğini anlatırken, “Bölgede kısa dönemli tatil seçenekleri değerlendirilecektir. Her türlü tatil olanağı elbette turizmin lehinedir. Son dakika hareketinin bunu belirleyeceğini düşünüyoruz” dedi.

UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki Safranbolu’da yoğun bir turizm hareketi bekleniyor. Kapadokya ve Amasra’nın da ciddi oranda turist çekmesi öngörülüyor.

UZUN KONAKLAMA İMKANI

Ara tatil ile birlikte aileler için tatil imkanı daha uzun konaklamalar yapılmasına elverişli. Bu nedenle Ramazan ayının kalan sürecini geçirmek için Antalya başta olmak üzere kıyı bölgelerdeki her şey dahil sistemdeki otellerde 3-5 gün arasındaki konaklamalı tatil seçenekleri de değerlendiriliyor. Bu dönemde daha sıcak hava koşullarına sahip Kıbrıs da yine seçenekler arasında öne çıkıyor. Kısa tatillerde İstanbul ve Ankara yakınındaki seçenekler değerlendiriliyor; son dönemde dikkat çeken karavan, çadır ve tiny house modellerini içeren yerlerdeki konaklamalı tatiller de tercih ediliyor. 

Tatilsepeti Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Karayal, ara tatil ve bayram konaklamalarında yoğunlukla Antalya, Bodrum ve Kıbrıs’ın tercih edildiğini anlatırken, yurt dışı turlarda ise İtalya, Dubai ve Tayland’ın en çok rezervasyon alınan seçenekler olduğunu söyledi. Karayal, “Fiyatlar, gidilecek bölge ve konaklama yapacak kişi sayısına göre değişkenlik gösteriyor. Ara tatil ve bayram dönemini de göz önüne aldığımızda, kişi başı 699 TL’den başlayan fiyatlarla tatil yapmak mümkün” dedi.

SABİT KUR ETKİSİ 

Tatilsepeti CEO’su Koray Küçükyılmaz, bu dönem için kültür turlarında deprem bölgesinin eksikliğinin fark edildiğini vurgularken, Kapadokya, Karadeniz ve çeşitli Ege turlarının bir miktar daha fazla satıldığını ifade etti. Küçükyılmaz, “Şu anda baktığımızda öne çıkanlar biraz daha yurt dışı turlar oluyor. Özellikle vizesiz yurt dışı tercih ediliyor. Hem kurların stabil gitmesiyle, hem de enflasyona karşı dövizin düşük kalmasıyla bu tercih öne çıkıyor. İç pazarda konaklama fiyatları enflasyonla TL olarak artarken, yurt dışı için sabit kalıyor. Artık son günlere doğru yurt içi seçenekler daha çok değerlendirilir. Genel olarak baktığımızda, yurt dışı tatiller böyle dönemlerde daha düşük olurdu, ancak bahsettiğim nedenlerin etkisiyle toplam seyahat edecek yolucuların yüzde 40’ının yurt dışı tercih ettiği görülüyor. Bu sezonda bu oranları bulmak normalde zordur” diye konuştu.