Balıkesir'in damakları şenlendiren yöresel lezzetleri

Balıkesir'in zengin tarihi ve kültürel dokusuyla birlikte, yöresel mutfağı da çok dikkat çekici ve leziz tatlar sunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2023 18:14
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2023 18:14
https://www.tourismjournal.com.tr/

Balıkesir, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ünlü bir ilimiz olmakla birlikte zengin yöresel mutfağıyla da çok dikkat çekiyor ve birbirinden lezzetli yemekleriyle gastronomi tutkunlarını cezbediyor. Biz de bu lezzetlerden bazılarını sizler için derledik.

İşte Balıkesir'in bazı yöresel lezzetleri;

Sura: Balıkesir'in yöresel yemekleri denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri sura yemeği olur. Genellikle kaburga eti ve pilav ile hazırlanan bu lezzetli yemeğin yapımında ise yalnızca 6 malzeme kullanılıyor.

Bigadiç Güveci: İsminden anlaşılacağı gibi Balıkesir'in Bigadiç ilçesiyle özdeşleşen bu güveç, 'oğlak güveci' ismiyle de biliniyor. Yapımında hem oğlak, hem de kuzu eti kullanılıyor.

Kabak Çiçeği Dolması: Kabak çiçekleriyle hazırlanan, görüntüsü kadar tadı da güzel olan bu dolma, Türk, Yunan ve Kıbrıs mutfağında özel bir yere sahip. İç harcı pirinç ile doldurulan kabak çiçekleri, bol zeytinyağı eşliğinde servis ediliyor ve afiyetle yeniyor.

Peynirli Patlıcan: Bostan patlıcanı ile hazırlanan bu lezzet, genellikle ana yemeklerin yanında servis ediliyor. Patlıcanın içine lor peyniri, kaşar peyniri ve tavuk jambon doldurularak servis ediliyor.

Ayvalık Tostu: Tost denildiğinde ilk akla gelenlerden biri de Ayvalık tostu. Özellikle Balıkesir Ayvalık'ta çok meşhur olan bu tosta büyük şehirlerde rastlamak da mümkün. Yapımında peynir, sucuk, sosis, turşu gibi malzemeler kullanılıyor.

Susurluk Ayranı ve Tostu: Susurluk ayranını duymayan yoktur. Balıkesir'in Susurluk ilçesiyle özdeşleşen ve oldukça meşhur olan bu ayran, bol köpüğü ile sunuluyor. Yanında da mutlaka salçalı ve mihaliç peynirli Susurluk tostu servis ediliyor.

Tavuklu Mantı: Balıkesir mantısı olarak da bilinen bu lezzetli tavuklu mantı, fırında pişirilen bir mantı türü. Yapımında tavuk kıyması kullanılıyor ve salçalı yoğurt ile birlikte servis ediliyor.

Mafiş Tatlısı: Balıkesir'in yöresel tatlıları arasında yer alan mafiş tatlısı, hamurun içinin cevizle doldurulup üzerine şerbet dökülmesinin ardından servis ediliyor. Özellikle bayramlarda sunulan bu tatlıyı kesinlikle denemelisiniz.

Zerde: Ana malzemeleri pirinç ve sıcak su olan bilinen bu tatlı, eski zamanlardan günümüze miras kalmıştır. 'Astarlı Sütlaç' ismiyle de bilinen zerde, Balıkesir'in meşhur ve güzel tatlıları arasında yerini alıyor.

Sakızlı Dondurma: Balıkesir'in sevilen lezzetleri arasında yer alan ve yapımında süt, damla sakızı ve salep kullanılan bu enfes tatlı, özellikle şerbetli tatlıların yanında sunulmasıyla biliniyor.