Bodrum Otelciler Derneği Başkan Yardımcısı Alişir Şahin, Bodrum'da Ramazan Bayramı itibariyle turizm sezonunun başladığına dikkati çekip, ilçede 30 bin kişinin istihdam edildiğini söyledi. Turizm sektöründe yüzde10'luk bir kesimin dışındaki çalışanların asgari ücretin üzerinde maaş aldığını belirten Şahin, kalifiye eleman bulmakta zorlandıklarını kaydetti.
Dünyanın en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Bodrum’da Ramazan Bayramı itibariyle turizm sezonu başladı. Bu kapsamda birçok otel kapılarını yerli ve yabancı turistlere açtı. Sezonla birlikte Türkiye’nin birçok noktasından Bodrum’a başta otellerde olmak üzere restoran, eğlence mekanları ve acentelerde çalışmak için personel istihdamı sağlandı. Sezon boyunca yarımada genelinde turizm sektöründe çalışmak üzere 30 bin personel iş başı yaptı.
'BODRUM'DA TURİZM SEKTÖRÜNDE 30 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLİYOR'
Bodrum’da turizmde istihdam edilen personellerin yüzde 90’ının asgari ücretin üzerinde ücret aldığını söyleyen Bodrum Otelciler Derneği Başkan Yardımcısı Alişir Şahin, "Turizm başkenti ne kadar Antalya diyorsak aslında Bodrum'da ilçe anlamında o şekilde başkent diyoruz. Ramazan Bayramı’yla birlikte sezon Bodrum’da erken başladı. Bodrum'da şu an da oteller, restoranlar, eğlence mekanları acenteler olmak üzere turizm başlığı altında 30 bin kişi istihdam ediyor. 30 bin istihdam sağlamamız iyi bir turizmci olduğumuzu da göstermiş oluyor" dedi.
'NİTELİKLİ VE İYİ PERSONEL BULMAKTAN SIKINTI YAŞIYORUZ'
Turizmde yüzde 10 geçmeyecek oranda asgari ücretle çalışan olduğunu belirten Şahin, "Geri kalanı asgari ücretin üstünde maaşla çalışıyor.
Bodrum'a Türkiye’nin her yerinden çalışmak için gelenler var. Bu kapsamda, oteller ve diğer turizm paydaşları çalışanlara konaklama ve yeme-içme imkanı sağlıyor. Genel olarak bu istihdam oranı esnafa da katkı sağlıyor. Personel sıkıntısı her sektörde olduğu gibi turizmde de var. Nitelikli ve iyi personel bulmaktan sıkıntı yaşıyoruz. Turizmin 12 ay olmaması durumu negatif anlamda etkiliyor. Yakın zamanda üniversitelerde tatile girince nitelikli personel gelecektir. Turizm bölümü çerçevesinde eğitim gören liselerle yeni anlaşmalar yapıldı. Anlaşma neticesinde yeni bir istihdam yaratılıp eğitim verildikten sonra liselerden gelenler oluyor. Belli oteller pilot otel olarak seçildi Antalya, Bodrum ve Çeşme’de bu çalışmalar devam ediyor. Meslek liseleriyle iyi yetişmiş turizm personellerinin bu işi severek yapması çok önemli. İyi tesisler yapabilirsiniz ama nitelikli personel olmadıktan sonra turizmin bir anlamı olmaz. Turizm bakanımız bu konuda iyi çalışmalar yaptı umarım gelecek yıllarda daha iyi bir şekilde planlanacağını ön görüyorum" diye konuştu.
'TURİST SAYISINDA VE DOLULUKTA GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 15 ORANINDA ARTIŞ VAR'
Geçen yıla göre bu dönem için yüzde 15 oranında turist sayılarında ve doluluk oranlarında artış olduğuna dikkati çeken Şahin, şöyle devam etti:
"Olumsuz bir durum turizmi etkiliyor ama şu ana kadar böyle bir şeyle karşılaşmadık ve her şey çok güzel görünüyor. Bodrum'da havalarda çok güzel. Tüm misafirlerimizi de Bodrum’a bekliyoruz. Anadolu yani iç pazar Bodrum’u çok seviyor. Dış pazar içinde her tesis çeşitliliğe önem vermeli. Burada pazarın yıllardan beri lideri İngiltere. Onu Almanya, Polonya, Rusya ve diğer Avrupa ülkeleri izliyor. Mevcut pazarları koruyarak yeni pazarları eklememiz gerekiyor. Bu çeşitlilikte olan oteller sıkıntı yaşamıyor. Ancak iç pazarla çalışan oteller şu an dolulukla ilgili sıkıntı yaşıyor. Çünkü iç pazar okullar kapanınca hareketleniyor ve bu da 3 ay oluyor."