Daha çok turizm konuşacağız

2022’de turizm sektörü başarılı ve kazançlı bir yıl geçirdi, darısı önümüzdeki yıllara olsun.

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2022 19:48
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2022 19:48
https://www.tourismjournal.com.tr/

Siz değerli turizmci dostlarımla, yeni turizm haber portalımız olan “Tourism Journal”da buluşmaktan mutluluk duyuyorum. Yıllardır sektörle ilgili yazdık, çizdik. Ulusal gazetelerde, ulusal televizyonlarda hep turizmi konuştuk. Artık yükselen değer olan dijital dünyada şimdi de bu yeni portalımızda, turizmi konuşmaya devam edeceğiz. Zaten içinde bulunduğum turizm sektörünün canlı tanığı olarak, her hafta sizlerle portalımızda Türkiye Turizmi’ni anlatmaya devam edeceğiz.

Sevgili dostum medya sektörünün duayenlerinden Yasemin Arslan’la beraber, bu portalda turizm sektöründe ne var ne yok sizlerle paylaşacağız.

Turizm sektöründe otuz yıla merdiven dayamış dostluklarımızla birlikte yürümeye hala devam ediyoruz. Ülkemiz turizminin büyümesinde yıllardır birlikte yol katettik. Bir küçük oteli varken tanıştığım arkadaşlarım, şimdilerde oteller zincirine ulaştı. Onların başarılarını gururla izlerken, ülkemizin turizm sektöründe hak ettiği yere ulaşmasından da ayrıca mutluluk duyuyorum.

Ülkemizin turizm sektöründe, Dünyada söz sahibi ülkelerden çok daha iyi yerlerde olduğunu birçoğumuz zaten biliyorduk. Ama bu gerçeğin, özellikle Avrupalı turistlerin de anlamasıyla 2022 yılında gerek turist sayısı olarak gerekse de turizm geliri olarak cirolara yansıdığını görüyoruz. Geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy, "2022 yıl sonu hedefimizi 51,5 milyon ziyaretçi ve 46 milyar dolar gelir olarak bir kez daha yukarı yönlü revize ediyoruz.” dedi. Ülkemize bu sene 46 milyar doları getiren ve yıllardır türlü krizlerle mücadele ederek ülkesine ve sektöre inanan turizmcilerin sayesinde geldik bugünlere. Bu rakamların artarak devam edeceğine hiç şüphem yok.

Sektörde bir turizm gazetecisi olarak bu sene uzun zamandır görmediğim bir motivasyon, heyecan ve hareket görüyorum. Neredeyse her gün ülkemizin herhangi bir bölgesinde turizm yatırımı, yeni turizm hedefi gibi açıklamalar, çeşitli yatırım haberleri alıyoruz ve portalımızda da bunları sizlerle paylaşıyoruz. Antalya, Bodrum, Marmaris gibi sahil şehirlerimizde ilerleyen tatil turizmine ek olarak, Anadolu’da giderek artan kültür ve gastronomi turizmine yönelik yatırımlarla da sıkça karşılaşıyoruz. İstanbul’a ve hatta Anadolu’ya, yeni zincir otel markaları yatırım yapıyor. Bunlar sektörün gelişimi adına sevindirici ve çok olumlu gelişmeler.

Bu yaz 30. Yılını kutlayan ve 7 otele ulaşan Hasan Ali Ceylan’ın önderliğinde büyüyen Sherwood Hotels&Resort markası, duyurduğu yenilikçi turizm çalışmalarıyla bu yaza damgasını vurdu. Geçen yıldan beri uyguladıkları “Kişiye özel tatil” konseptiyle bence Türkiye Turizminde, çıtayı da daha da yükselttiler. Çok taktir ettiğim çevreci yatırımları ve olağanüstü gastronomisiyle adından çokça söz ettirdiler.

Sektörde Kasım ve Aralık ayları oldukça hareketli geçti. Önce AKTOB tarafından “Turizmin Geleceği, Geleceğin Turizmi” mottosuyla düzenlenen 12. Uluslararası Resort Turizm Kongresi gerçekleşti. Kongre bu yıl da sektör temsilcilerini bir araya getirdi. Turizmde sürdürülebilirlik konuşuldu, sektör adına çok yararlı bir etkinlikti.

Ardından sektör kuruluşlarından Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin (TÜRSAB) 25. Genel Kurulu, meslek örgütünün kuruluşunun 50. yılında yapıldı. Aynı zamanda bir tur acentam olduğu için, TÜRSAB seçimlerinde oy kullandım. Yüzde altmıştan fazla oyla yeniden başkan seçilen Firuz Bağlıkaya’yı ve TÜRSAB Batı Antalya Bölge Başkanı Rıza Perçin’i kutluyorum. Her iki turizm duayenine yeni dönemde başarılar diliyorum.

Bu ay Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nin (AKTOB) Kongresi de Antalya’da yapıldı. AKTOB başkanı seçilen duayen turizmci dostum Kaan Kavaloğlu’na yeni görevinde başarılar diliyorum. AKTOB’a yapacağı katkıları şimdiden görür gibiyim. Aynı zamanda Kaan Kavaloğlu birkaç gün önce de TGA yönetim kurulu üyeliği adaylığını açıkladı.

Özellikle Antalya yine bu sene de turizm gelirlerinde başı çekti. Otelciler her şey dahil hizmetini dört dörtlük sundu. Otellerde özellikle gastronomi geçtiğimiz yıllara oranla daha da kaliteliydi. Yine geçtiğimiz yıllarda sayıca az olan İngiltere ve Almanya bu sene turizm cirolarımızda başı çekti. Her ne kadar Rusya-Ukrayna savaşından dolayı Ruslarda sayı azalsa da yine ilk sıralarda hakimiyetini sürdürüyor. Polonya, Fransa gibi alternatif pazarlarımızda gelen turist sayılarında artış oldu.

Kış turizmi hizmeti veren otellerde doluluklarının da iyi olduğunu gözlemliyorum. İstanbul şehir otellerimiz misafir sayısında bu sene Avrupa şehir otellerini geçti. Kayak otellerimiz de sezona hızlı bir giriş yaptı.

Bütün bunlara baktığımız zaman turizmde yüzümüz gülüyor. 2022’de turizm sektörü başarılı ve kazançlı bir yıl geçirdi, darısı önümüzdeki yıllara olsun.