MERSİN (İHA) - Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren Deniz Canlıları Müzesi, çocuklar ve öğrenciler için deniz yaşamını yakından tanıma imkânı sunuyor. Yüzlerce deniz canlısının sergilendiği müze, öğrencilere kitaplarda veya belgesellerde gördükleri türlerle yüz yüze gelme fırsatı tanıyarak eğitim ve farkındalık amaçlı bir platform oluşturuyor. Bu özel müzede, hem popüler deniz canlıları hem de nadir bulunan türler ziyaretçilere sunuluyor.
Yenişehir Kampüsünde yer alan müze, Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi akademisyenlerinin çabalarıyla oluşturulmuş. Denizden çıkarılan ve artık hayatta olmayan canlılar, özel işlem süreçleriyle muhafaza edilip sergileniyor. Müze içerisinde, balıklar, kabuklular, fosiller ve deniz memelilerinin yanı sıra özel sıvılar içinde korunan canlılar da yer alıyor. Yunus, köpekbalığı gibi büyük deniz canlılarının iskeletleri ve çeşitli deniz kabukları ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Ayrıca, bahar aylarında açılması planlanan dış sergi alanında da Fin balinası gibi nadir bulunan deniz memelilerinin iskeletlerinin sergilenmesi için çalışmalar devam ediyor.
ÖĞRENCİ ZİYARETLERİ DEVAM EDİYOR
Son olarak Barbaros İlköğretim Okulu’ndan 40 kişilik bir öğrenci grubu, öğretmenleri eşliğinde müzeyi ziyaret etti. Etkinlikte, öğrenciler müze koordinatörü Prof. Dr. Deniz Ayas’tan deniz canlılarının işlenme ve sergilenme süreçlerine dair bilgiler aldı. Öğrenciler, deniz ekosistemi hakkında merak ettikleri soruları sorarak, deniz canlılarının biyolojisi ve yaşam alanları hakkında farkındalık kazandı. Ayrıca Su Ürünleri Fakültesi Kapalı Devre Araştırma ve Uygulama Birimi'ni gezerek, balık yetiştiriciliği üzerine de bilgi edindiler.
"BİNE YAKIN ÖRNEK MÜZEMİZDE MUHAFAZA EDİLİYOR"
Prof. Dr. Deniz Ayas, müzenin çocuklar ve gençler için bir eğitim merkezi işlevi gördüğünü ve doğa tarihi açısından önemli bir rol oynadığını belirtti. Mersin Körfezi ve Doğu Akdeniz’de yaşayan pek çok balık türünün yanı sıra ahtapot, kalamar, midye gibi omurgasız deniz canlılarının örneklerinin sergilendiğini aktaran Ayas, bine yakın deniz canlısının müzede muhafaza edildiğini ifade etti. Ayas, müzeyi ziyaret eden çocukların deniz ekosistemine duyarlılık geliştirmesi açısından müzenin önemini vurgulayarak, "Müzemizde 62. sınıfı da ağırladık. Öğrencilerin ilgisi çok yoğun oluyor. Çünkü çocuklar kitaplarda, belgesellerde gördükleri canlıları burada görüyorlar. Bunlar için heyecan verici bir durum bu. Denizdeki yaşamla ilgili çok fazla sorular geliyor. Bu hayvanların denizde karşılaştığı tehditlerle ilgili, denizlerin korunmasına yönelik neler yapılabileceğiyle ilgili, o canlıların biyolojisiyle ilgili çok fazla soru geliyor" dedi.
FİN BALİNASI MERSİN'DE SERGİLENECEK
Prof. Dr. Ayas ayrıca, dış sergi alanında sergilenmesi planlanan Fin balinası ve diğer deniz memelilerinin Mersin’de yaşayanlar için de ilginç bir bilgi kaynağı olacağını ifade etti. Baharda başlaması öngörülen çalışmalarla, gömülü olan iskeletler çıkarılıp birleştirilecek ve ziyarete açılacak. Ayas, nesli tükenme tehlikesi altında olan Fin balinasının Mersin'de sergilenmesinin yerel halk için de büyük bir anlam taşıdığını sözlerine ekledi.