Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin geleneksel zeytin yetiştiriciliğinin UNESCO’ya alındığını duyurdu. Afrika’da Botsvana’nın Kasane şehrinde gerçekleştirilen 18. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda Türkiye’nin 5 kültürel unsurunun görüşüldüğünü sosyal medya hesaplarından duyuran Bakan Ersoy, yeni kültürel değerlerin de yolda olduğu bilgisini paylaştı. Türkiye, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine en çok kültürel değer kaydettiren ülkeler sıralamasında ikinciliğe yükseleceğinin müjdesini veren Ersoy, toplantının yarınki oturumunda görüşülecek 4 unsurun da dahil olmasıyla birlikte listedeki sayının 30’a ulaşacağını belirtti. Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, yaptığı paylaşımda, “Doğal ve kültürel değerlerimizi korumak üzere önemli bir başarıya daha imza attık. Türkiye'nin geleneksel zeytin yetiştiriciliği biraz evvel "UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi"ne kaydedildi. Yenileri ise yolda. Botsvana’nın Kasane şehrinde gerçekleştirilen 18. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda Türkiye’nin 4 kültürel değeri daha görüşülüyor. UNESCO toplantısının yarınki oturumunda görüşülecek unsurların da dahil olmasıyla birlikte listedeki sayımız 30’a ulaşacak. Türkiye, "UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi"ne en çok kültürel değer kaydettiren ülkeler sıralamasında bir basamak daha atlayarak 2'nciliğe yükselecek. Hayırlı olsun” dedi. Böylece, zeytincilikle ilgili yüzyıllardır kuşaktan kuşağa aktarılarak yaşatılan ağaç budama yöntemleri, zeytin toplama şekilleri ve zeytinyağı sıkma yöntemleri gibi bazı geleneksel bilgi, beceri, yöntemler ile zeytin toplama imeceleri, hayır gelenekleri, kutlamalar gibi onların etrafında şekillenen toplumsal uygulamalar koruma altına alınmış oldu.