GÜNGÖR GÜREL: “TURİZM SEKTÖRÜNDE MESLEK YASASI ŞART!”

Turizm sektörüne milyarlarca dolar katkı sağlayan ancak çalışanların haklarının gözetilmesi gerektiği vurgulandı. Turizm Geliştirme Ajansı'nın gelirleri arttı, ancak turizmcilere yeşil pasaport gerekliliği eleştirildi. Meslek yasası eksikliği üzüntü verici bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2024 15:53
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2024 15:53
https://www.tourismjournal.com.tr/

Profesyonel Turizm Yöneticileri Platformu kurucusu Güngör Gürel, turizm sektörünün ekonomiye milyarlarca dolar katkı sağladığını, ancak sektör çalışanlarının haklarının gözetilmesi gerektiğini vurguladı.

Gürel, Turizm Databank'ın Hazine’den derlediği verilere göre, Turizm Geliştirme Ajansı'nın (TGA) 2024 yılı sekiz aylık dönemde turizm sektöründen aldığı payın yüzde 49 artış göstererek 2,63 milyar TL (75,1 milyon dolar) olduğunu belirtti. Ayrıca, TGA'nın Hazine'den aldığı devlet yardımı da yüzde 40 artarak 2,0 milyar TL (58 milyon dolar) seviyesine ulaştı.

Gürel, “Böylece TGA'nın kasasına sekiz ayda toplamda 132 milyon dolar girdi. Devletin ve TGA'nın kasasına turizm sektöründen toplamda 272 milyon dolar girdi. Bu miktar, 77 milyon doları TGA payı ve 195 milyon doları konaklama vergisi olmak üzere iki kalemden oluşuyor. Ancak, ekonomimize milyarlarca dolar katkı sağlayan turizmcilere bir yeşil pasaport bile çok görülüyor. Turizm Geliştirme Ajansı ve Turizm Bakanlığı'ndan, turizmcilerin yeşil pasaport alması için konuya daha fazla sahip çıkmalarını bekliyoruz” dedi.

Gürel, Türkiye'nin yılda ortalama %80 oranında turist ağırladığını ve bu yıl bakanlığın hedefinin 60 milyar dolar ciro olduğunu hatırlatarak, “Bu kadar ciddi rakamların konuşulduğu bir sektörde, hizmeti gerçekleştiren meslektaşlarımızın bir meslek yasası bulunmaması gerçekten üzüntü verici. Önümüzdeki zamanlarda bu konuları gündeme getirmeye devam edeceğiz. Daha söylenecek çok şey var ama tek kelime: Meslek Yasası şart!” ifadelerini kullandı.