Hırvatistan Schengen'e geçti, turizm gelirlerinde artış bekliyor

Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarının havayoluyla Hırvatistan’a vizesiz ve sınır kontrolü olmadan yolculuklar başladı

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2023 08:37
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2023 08:37
https://www.tourismjournal.com.tr/

Yeni uygulamayla Hırvatistan turizm gelirlerinde önemli bir artış bekliyor.

Hırvatistan’ın turizm gelirleri bu ülkenin gayri safi yurt içi milli hasılasının yüzde 20’sini teşkil ediyor. 

Başkent Zagreb’deki havalimanının, Schengen kurallarına uygun hale getirilmesi için son aylarda milyonlarca euro tutarında yatırım yapıldı.

Hırvatistan’ın, 1 Ocak’ta resmen üyeliğiyle Schengen’e katılan ülke sayısı 27’ye çıktı. Hükümet, 1 Ocak’tan itibaren ülke sınırlarını kara yolu, demir yolu ve deniz yoluyla yapılan ulaşım ve taşımacılıkta Schengen kurallarına uygun hale getirmişti.

Ancak AB’den gelen yolcular için havalimanlarının tam olarak hazır hale gelmesi için 26 Mart 2023 tarihi işaret edilmişti.

Hırvatistan, AB'ye katıldığı 2013'ten beri Schengen kurallarını parça parça uygulamaya soktu. 

Hırvatistan, Schengen bölgesine dahil olmanın mallar ve hizmetlerin serbest, hızlı ve daha ucuz dolaşımı sayesinde ülke ekonomisine katkı getireceği ve rekabet gücünü artıracağı beklentisi içinde.

Shengen bölgesi nedir?

Schengen bölgesi, 1985'te Fransa, Almanya, Lüksemburg, Hollanda ve Belçika'nın Lüksemburg'un Schengen kasabasında imzaladıkları serbest dolaşım anlaşmasıyla hayata geçirildi. Bu anlaşmayla 5 ülke ortak sınırlarda kontrolleri kaldırdı. Serbest seyahatin yanı sıra mal ve hizmetlerin de serbest dolaşımı sağlandı.

Schengen ülkeleri, kendi iç sınırlarında kontrolleri kaldırırken dış sınırlarda kontroller sıkılaştırıldı.

Schengen ülkelerinden birinden vize alan başka ülke vatandaşları veya bu ülkelerden birinde ikamet izni bulunan kişiler de Schengen içinde vize almadan seyahat edebiliyor.

Hırvatistan'ın katılmasının ardından Schengen'e üye ülke sayısı 27'ye çıktı

Hırvatistan ile birlikte 22 AB üyesi ülke Schengen içinde yer alıyor. Bu ülkeler Avusturya, Belçika, Çekya, Almanya, Danimarka, Yunanistan, İspanya, İtalya, Finlandiya, Fransa, Macaristan, Litvanya, Letonya, Estonya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, İsveç, Slovenya, Slovakya'dan oluşuyor.

Ayrıca AB üyesi olmayan 4 ülke İzlanda, Norveç, İsviçre ve Lihtenştayn da Schengen içinde bulunuyor.

Schengen bölgesinin son genişlemesi 2011 yılında Lihtenştayn'ın katılımıyla olmuştu.

60'tan fazla ülkenin vatandaşları, Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edebiliyor. 100'ün üzerinde ülkenin vatandaşlarından ise vize isteniyor.

Bulgaristan ve Romanya'ya engel

AB Komisyonu, Hırvatistan'ın yanı sıra üye ülkelerden Romanya ve Bulgaristan'ın da Schengen katılmasını istiyor ancak bazı üyeler Romanya ve Bulgaristan'a engel çıkarıyor.

AB Komisyonu, Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan'ın Schengen bölgesine katılmasını istedi

Avusturya, düzensiz göçün engellenemediği gerekçesiyle iki ülkenin de Schengene girmesine karşı çıkarken Hollanda, yalnızca Bulgaristan'ın katılmasını istemiyor. İki ülke de yolsuzluk, sınır kontrolleri ve hukukun üstünlüğüyle ilgili endişelerini gündeme getiriyor.

Kaynak Euronews