İSTANBUL (İHA) - İstanbul'un zengin tarihine ışık tutan Yedikule Hisarı, Fatih Belediyesi'nin öncülüğünde yapılan restorasyon çalışmalarıyla gün yüzüne çıkıyor. Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı Devleti'ne ait önemli bir miras olan bu tarihi yapıda, yıllar boyunca kaybolan külah çatılar yeniden inşa edilmeye başlandı. 19. yüzyılda yok olan ilk külah, Koruma Kurulu onaylı proje kapsamında Yedikule Hisarı'nın giriş kulesine yerleştirildi. Tarihi yapının restorasyonu sırasında, minareler ve kubbelerle süslenmiş İstanbul silueti, eksik parçalarıyla tekrar bir bütün haline gelmeye başladı.
Fatih Belediyesi, 2020 yılında başlattığı kapsamlı restorasyon çalışmalarında Yedikule Hisarı'nın özgün mimari özelliklerini geri kazandırmayı hedefliyor. Restorasyon süreci boyunca, yapının tarihsel belgeleri ve görsel kaynakları dikkatlice incelendi. Yapılan araştırmalar sonucunda, 16. yüzyılda Osmanlı seyyahları tarafından tasvir edilen Yedikule Hisarı'nın külahlarının, zamanla kaybolduğu belirlendi. Batılı çizerlerin de gravürlerinde yer alan konik külahlar, İstanbul'un siluetinde önemli bir yer tutuyordu.
Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, restorasyon süreci hakkında bilgi verirken, Yedikule Hisarı'nın uzun yıllar kapalı kaldığını ve 2020'den itibaren projelerin hayata geçirilmesi için bir bilim kurulu oluşturulduğunu ifade etti. Turan, "Yedikule Hisarı'nın üzerinde kuleler bulunuyor. Biz de bu şehrin siluetini tekrar inşa etmek istedik. Gravürlerde görünen kulelerinin ilkini, giriş kapısının üzerinde yerleştirerek tamamladık" dedi. Yedikule Hisarı'nı hem yerli hem de yabancı turistlerin ziyaret edebileceği önemli bir kültürel alan haline getirmeyi amaçladıklarını ekledi.
Yedikule Hisarı’nın restorasyonunda yer alan Bilim Kurulu Üyesi Yüksek Mimar İhsan Sarı ise, tarihsel gravürlerden yola çıkarak, külahların tarihi ve mimari önemine dikkat çekti. Sarı, "Yedikule Hisarı ile ilgili elimizde onlarca gravür var. Bu gravürlerin hepsinde külahlar görünüyor. Külahlar için tarihsel araştırma yapmaya başladık" diyerek bu külahların yapının kimliğinin bir parçası olduğunu aktardı.
YÜKSEK MİMAR İHSAN SARI: "RESTORASYON ÇOK MALİYETLİ VE ZAMAN ALACAK"
Yedikule Hisarı’nın geniş bir alanı kapladığını belirten Sarı, restorasyon sürecinin maliyetli ve zaman alıcı olduğunu, ancak İstanbul’un tarihi mirasını korumak adına gerekli adımların atıldığını vurguladı. "Kamu kaynaklarından belediye buraya belli bir bütçe ayırıyor. O bütçe mertebesinde anıt eserin restorasyonu devam ediyor. Dolayısıyla peyderpey bu külahların konulmasının doğru olacağını değerlendiriyoruz. Tabii ki kapsamlı araştırmalarımız yine devam ediyor. Bu esas bir kaynak sorunudur. Kaynak sorununu çözer ve kültürel altyapımızı da oluşturursak diğer külahlar da yerlerine konulacaktır" dedi.