Karslılar "Kaz Burger" yaptı

Son yıllarda Turistik Doğu Ekspresi'yle ünlenen Kars, geleneksel yemeklerini modernize ederek gastronomi turizminde de iddiasını sürdürmeyi hedefliyor.

Haber Giriş Tarihi: 19.12.2022 11:11
Haber Güncellenme Tarihi: 19.12.2022 11:11
https://www.tourismjournal.com.tr/

KAFKAS Üniversitesi (KAÜ) Sarıkamış Turizm Fakültesi Gastronomi Bölümü ile Sarıkamış Meslek Yüksekokulu Otel Lokanta ve ikram Hizmetleri Bölümünde öğrenim gören öğrenciler, Kars'ın yöresel lezzetlerinin Avrupalı turistlerin de damak tadına hitap etmesi için çalışma yürütüyor. Turistik Doğu Ekspresinin son durağı olan kent, Cıbıltepe Kayak Merkezi ile de çok sayıda yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor. Buzla kaplı Çıldır Gölü'nde atlı kızak gezintisi, karda cirit ve kayak gibi kış turizm potansiyeliyle rağbet gören kentin yöresel lezzetleri yabancı turistlere göre yeniden uyarlanıyor.

Öğrenci ve akademisyenlerden oluşan 30 kişilik ekip, yöreye özgü yemek ve tatlıları İtalyan ve Fransız mutfağıyla harmanlayarak, hasite tatlısı, kaz burger, velute soslu kaz sarması, arabiata soslu hengel başta olmak üzere 15 çeşit yeni menü hazırladı.

Öğrencilerle özellikle Kars yöresine ait ürünleri Avrupa mutfağı ile sentezlemeye çalıştıklarını ifade eden KAÜ Sarıkamış Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Gastronomi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Erol Geçgin, şöyle konuştu: "Çalışmamızda hasite tatlısı, hasiteli alfajör kullandık. Özellikle kazın sunumunda bir sıkıntı vardı. Bulgur üstünde sunmaları yöresel olarak güzel ama bunu nasıl daha modernize edebiliriz diye düşündük. Kaz burger, velute soslu kaz sarması inanılmaz lezzetli oldu. Bunun reçetesini restoranlara vereceğiz. İtalyan mutfağında kullanılan rotiyi kazla birleştirerek kaz roti de yaptık.

" Geçgin, turizme hitap eden Kars bölgesinde restoranlardaki menüyü zenginleştirmek istediklerini belirterek, yürüttükleri çalışmayla yemeklere yeni lezzetler kattıklarını anlattı. Kars yöresine ait Hangel yemeğini modemize edip "arabiata soslu hengel" yaptıklarını dile getiren Geçgin, "Avrupa mutfağıyla sentezleyip yeni menüler çıkarmak istiyoruz. Bu menüleri restoranlara vereceğiz. Daha sonraki amacımız ise unutulmaya yüz tutmuş diğer ürünleri ortaya koymak ve menülere yerleştirmek." dedi. 

Kaynak: Aydınlık Gazetesi