Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB)’un geleneksel Mart ayı buluşmasına ev sahipliği yapan AKTOB Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu yaptığı konuşmada turizmcilerin maliyet artışlarıyla mücadele ettiğini ifade etti.
Geleneksel Mart Ayı Buluşması’na Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Cumhuriyet Başsavcısı Zafer Koç, Kemer, Aksu, Serik ve Manavgat Kaymakamları, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tarık Hekimoğlu, İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Candemir Zoroğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başkonsolosu Cem Topçu, ATSO Başkanı Ali Bahar, TÜROFED Yönetim Kurulu Başkanı Sururi Çorabatır ve sektör temsilcileri katıldı.
'En fazla depremzede ağırlayan il olduk'
Kaan Kaşif Kavaloğlu yaptığı konuşmada depremzedelere yapılan çalışmalar için emeği geçen herkese teşekkür etti. Kavaloğlu: “Son yüzyılın yaşanan en büyük trajedisinde en çok depremzede ağırlayan il olduk. 83 Bin depremzedeyi en iyi şekilde ağırlayan vefakar ve cefakar turizmcilere teşekkür ederim. Kapısını açan, büyük otellerin yanı sıra küçük ve orta ölçekli tüm otelcilere teşekkür ederim” dedi. Kavaloğlu Antalya’da sadece 10 bin altında depremzede kaldığını da sözlerine ekledi.
'Almanya ve İngiltere'den talep artışının devam edeceğini düşünüyoruz'
Kavaloğlu: "Ülkemizin jeopolitik durumu bize sürekli riske hazırlıklı olmayı öğretti Jeopolitik konumu nedeniyle pek çok krizi derinden yaşayan bir ülke-destinasyon olarak, hızla pozisyon alan ülkemiz, bu krizde de hızla alınması gereken önlemlerini alarak, kamu ve özel sektör işbirliğinin en güçlü modellerini yarattı. İki önemli kaynak pazarımızda devam eden çatışma sonucu yaşanan kayıplara rağmen 2022 yılı beklentileri karşılayan bir yıl oldu. Depremde yaşanan bir aylık rezervasyon gecikmesine rağmen ITB Berlin Fuarında yaptığımız temaslarda Almanya ve İngiltere'de talep artışının devam edeceği yönde oldu" diyerek 2023 yılında Avrupa pazarıyla ilgili olumlu düşüncesini ifade etti. Kavaloğlu beklenmeyen bir kriz yaşanmadığı sürece Ukrayna dışında hemen hemen tüm pazarlardan artış beklediğini de sözlerine ekledi.
'Türkiye 2021 ve 2022 yılında en hızlı toparlanan ülke oldu'
Kaan Kavaloğlu, Türkiye'nin 2022 Yılında turizm gelirini açık ara farkla dünyanın 2021 yılına göre en fazla büyüten turizm destinasyonu olduğunu da ifade etti. Bu başarıda; Türkiye ve özellikle Antalya Bölgesi’nin turizm sektörü, yatırımcılar, profesyoneller ve tüm çalışanların pandeminin ardından gösterdiği üstün performans etkili oldu. Seyahat risk haritasına baktığımız zaman Türkiye güvenli ülke olarak görülüyor, dedi.
'Otellerde hizmet verirken maliyet artışı ile mücadele ediyoruz'
Kavaloğlu, küresel turizm hareketlerinde de dünya turizmini endişelendiren faktörlere bakıldığında, tüketiciler üzerindeki enflasyon baskısı Türkiye'de turizmcilerin, maliyet artışıyla mücadele ettiğini vurguladı. Gelirlerinin EURO ve USD olsa da, döviz artış oranının enflasyon artışının çok altında kaldığını ve otelcilerin maliyet baskısıyla göğüs göğüse mücadele ettiğini, geçen yıla göre yüzde 100'e varan maliyet artışlarıyla hizmet verdiklerini ifade etti. Kavaloğlu: "Sektör, karlılıkta uzun bir süre 2019 yıllarını yakalayamayacak gibi görünüyor. Bu sorunun sadece bizim ülkemizde değil, Avrupa''da ve kaynak pazarlarımızda da olduğunu görüyorum. Bu durumun satın alma gücünü ve konaklama sürelerini etkileyeceğini de düşünüyorum" dedi.
'Rusya-Ukrayna Savaşı bizi endişelendiriyor'
AKTOB Başkanı Kaan Kaşif Kavaoğlu turizm sektörünün ana pazarında devam eden savaştan da endişe duyduğunu ifade ederken, krizlere karşı efsunlanmış bir ülke olduğumuzu, savaşın etkisine rağmen rakip destinasyonlara göre daha iyi bir noktada olduklarını da ifade etti. Kavaloğlu:" Türkiye turizm gelirinde 2022 yılında, 2019 yılına göre en yüksek artış gösteren ülke oldu. 2022 yılında İspanya, Fransa, Yunanistan, İtalya, Dubai uluslararası gelişlerde ilk 20 ülke içerisinde yer almadı.Turizm gelirinde ise Türkiye % 40, Fransa % 1, Yunanistan %-3, İspanya %-4, İtalya % -5 oldu" dedi. Yapılan araştırmalara göre de bu sene turizm gelirlerinin pandemi öncesi gelirlerin %80 ila 90 sevilerine ulaşabileceğinin de altını çizdi.
'Turistlerin günlük harcamaları 89 USD'a çıktı'
Kavaloğlu, gelen turistlerin gecelik ortalama harcamasının 89 dolara, kişi başı turizm gelirinin ise yıllık ortalama 1017 dolara çıktığını da belirtti.
'Turizm sekötünün istihdama katkısı tarihin en üst seviyesinde'
Kaan Kavaloğlu: "Ülkemizde işletme belgeli otellerde bulunan otel yatağı sayısı 2022 yılında 1,80 milyona ulaştı. Yatırım aşamasında olan oteller de eklendiğinde toplam yatak sayısı 2,0 milyon oldu. 400 Bin kadar otel yatağı da yeniden sınıflama kapsamında. Öte yandan turizm sekörü tarihinen üst seviyesine çıkarak yıllık ortalama 3,356 milyon seviyesine ulaştı." dedi.
'Nevruz Antalya'da sönük geçiyor'
İran pazarının Antalya için önemini ifade eden Kavaoğlu bu sene İranlıların nevruz dönemi gelişlerinde yüzde 50 düşüş gözlemlendiğini ifade etti. Avrupalı Türkler ve iç pazarın Antalya turizmcileri için iyi bir pazar olduğunun da altını çizdi.