Kırşehir'ın leziz yöresel yemekleri

Zengin bir kültüre ve mutfağa sahip olan Kırşehir'ın 10 yöresel yemeğini sizler için derledik. 

Haber Giriş Tarihi: 28.11.2023 12:59
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2023 12:59
https://www.tourismjournal.com.tr/

İşte Kırşehir'e özgü 10 yöresel yemek;

Kesme Çorbası: Kırşehir'e özgü bu çorba, ince yufka parçalarının eklenmesiyle yapılan unlu bir çorba olup, genellikle tavuk veya et suyu ile hazırlanıyor.

Kırşehir Tavası: Kuzu eti, patlıcan, biber ve domatesle hazırlanan bu tava yemeği, özel baharatlarla zenginleştiriliyor,  etin lezzeti de sebzelerle bütünleşince ortaya bu leziz yemek çıkıyor.

Tarator: Yoğurt, su, sarımsak ve ceviz içeren bu soğuk çorba, yaz aylarında tercih edilen serinletici bir lezzet.

Soğan Aşı: Kırşehir'in geleneksel yemeklerinden birisi. Et suyu, soğan ve unun karışımından oluşan bu yemek, yoğurt ile servis edilip afiyetle yeniyor.

Kete: Kırşehir'e özgü bu hamur işi, un, su, tuz ve mayadan yapılıyor. İnce açılan hamur, içine peynir veya patates karışımı eklenerek fırında pişiriliyor.

Çullama: Kuşbaşı halinde doğranan etler haşlanıp etin suyu ayrıldıktan ve un ile çırpıldıktan sonra bulamaç haline getiriliyor. Bulamaç tepsinin altına dökülüyor ve üzerine haşlanmış tavuk etler ekleniyor. Üzerine de pul biber ve tereyağı kızdırılarak dökülüp afiyetle yeniyor.

Tandırda Çömlek Paça: Kuzunun baş ve ayak kısımları güzelce temizlendikten sonra çömleğe diziliyor ve domates, biber, soğan gibi sebzeler de eklenerek çömleğin ağzı kapandıktan sonra tandırın içinde pişmeye bırakılıyor. Pişince üzerine tercihe göre limon ve sirke eklenerek servise hazır oluyor.

Kırşehir Cızlak Çorbası: Mercimek, pirinç ve un karışımı ile yapılan bu nefis çorba, sıcak olarak servis ediliyor ve genellikle kış aylarında tercih ediliyor.

Arabaşı Çorbası: Bu çorba, yoğurt ve un karışımı ile hazırlanıyor. İçerisine et suyu ekleniyor ve özel baharatlarla lezzetlendirilmenin ardından tüketilmeye hazır hale geliyor.

Evelik Dolması: Kırşehir mutfağının özgün lezzetlerinden birisi olan bu yemek, taptaze evelik yapraklarının içine pirinç, soğan, baharatlar ve zaman zaman kuzu eti de eklenerek sarılıyor ve dolma haline getiriliyor.