Rusya'dan Türkiye'ye turizm yüzde 40 azaldı

Rusya'dan Türkiye'ye turizm yüzde 40 azaldı

Haber Giriş Tarihi: 06.08.2023 10:29
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2023 10:29

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), bu yıl Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının 2019'a göre yüzde 40 daha az olduğunu açıkladı. ATOR’e göre bu düşüşün nedenlerinden biri de fiyat artışları.

ATOR yılın ilk yarısında 2,6 milyon Rus vatandaşının Türkiye'yi ziyaret ettiğini duyurdu. Ancak bu sayı önceki yıllara göre düşük.

Artur Petrov'un ailesi her yıl olduğu gibi bu yıl da yaz tatili için Antalya’ya gitmeyi planlıyordu ancak bu planlanı değiştirmek zorunda kaldıklarını belirtiyorlar.

"Türkiye'ye gidecektik ama artık çok pahalı"

Bir mobilya şirketinde ticaret temsilcisi olarak çalışan Artur Petrov, "Önceki yıllarda Türkiye'ye gidiyorduk ama şimdi çok pahalı. Eylül ayına kadar turist sayısının azalmasını ve tur fiyatlarının ucuzlamasını umuyoruz. Şimdi Moskova'da dinleniyoruz. Burada her türlü şart ve imkan var. Belki sonra güneydeki bölgelere gideriz. Ancak oraların da dolu olduğu söylüyorlar” dedi.

Turizm operatörlerine göre 2019 yazında 10 gecelik Türkiye seyahatinin kişi başı ortalama fiyatı 50-60 bin ruble civarındaydı. Bu yıl aynı koşullarda fiyat neredeyse ikiye katlanarak 100-115 bin rubleye ulaştı.

ATOR’a göre, bu yıl Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı 2019'a göre yüzde 40 azaldı. Bu yıl Rus vatandaşlarının çoğunluğu iç turizme yöneliyor.

Üniversite öğrencisi Anastasiya Melnikova da "Biz Kursk bölgesindeniz. Bu yıl ilk kez tatil için Moskova'ya gelmeye karar verdik. Moskova, başkentimiz. Bence  her vatandaş buradaki harika yerleri ziyaret etmeli ve Moskova'nın bu güzelliğini görmeli. Bu yüzden bu yaz burada dinlenmeye karar verdik" diye konuştu.

"Yurt dışına çıkmıyorum"

Pazarlama uzmanı Alisa Seleznyova da yurt dışına seyahat etmenin çok zorlaştığını belirtti.

Seleznyova, "Birkaç yıldır yurt dışına çıkmıyorum. Seyahatler çok pahalı. Rusya’daki şehirlerde tatil yapıyorum. Geçen yıl Soçi'deydik. Ertesi yıl Anapa'daydılar. Bu yıl Moskova, çok güzel bir iklime sahip. Burada seyahat için fırsat var. Belki daha sonra Saint Petersburg'u ziyaret edeceğim ama başka ülkelere gitmeyeceğim” dedi.

Rusya Tur Operatörleri Birliği verilerine göre 2019 yılında Rusya'dan Türkiye'ye 7 milyon turist gitti. 2022'de bu sayı 5,2 milyon kişiye düştü. Bu yıl bu oranın pandemi öncesi yıllardaki rakamlara ulaşması beklenmiyor.