Safranbolu’da Safran Hasadı Heyecanı: Yerli ve Yabancı Turistlerin İlgisi Büyük

UNESCO Dünya Mirası Safranbolu’da dünyanın en pahalı baharatlarından safranın hasadı, hem turizme hem de tarıma katkı sağlıyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2024 09:48
Haber Güncellenme Tarihi: 27.10.2024 09:48

KARABÜK (İHA) - UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük’ün tarihi Safranbolu ilçesi, dünyanın en pahalı baharatlarından biri olan safranın hasadı için yerli ve yabancı turistleri ağırladı. Safranbolu’nun zengin kültürel mirasını tamamlayan bu değerli bitkinin hasadı, bölgedeki tarım ve turizmin canlanmasına büyük katkı sağlıyor.

8.Safran Festivali'nin bu yılki etkinlikleri, geçtiğimiz günlerde yaşanan terör saldırısı nedeniyle iptal edildi. Ancak festivalin ana unsuru olan safran hasadı, yine de ilgi odağı oldu. Yukarıçiftlik köyü Keten Mahallesi’nde İsmail Yılmaz’ın safran tarlasında gerçekleşen hasat etkinliği, bölgedeki safran üretimini gözlemlemek isteyen ziyaretçileri bir araya getirdi. Karabük Vali Yardımcısı Erol Özkan, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ve diğer yerel yöneticiler de etkinlikte hazır bulundu. Sepetleriyle safran toplayan katılımcılar, hem eğlenceli anlar yaşadı hem de bol bol fotoğraf çektirdi.

Belediye Başkanı Elif Köse, safranın bölge için önemini vurgulayarak Safranbolu’nun bu değerli ürünü eskiden daha fazla ürettiğini hatırlattı: "Tarihe baktığımızda belki de Türkiye'ye yetecek kadar safran üretilirken şimdi Safranbolu'nun kendi ihtiyacını karşılayacak kadar bile safran üretemez durumdayız. 2015 yılından beri safranın üretiminin yeniden artması çok önemli. Bundan sonra üretimin çok fazla olacağına inanıyorum” dedi.

İlk kez safran hasadı deneyimleyen ziyaretçiler arasında, iki ay önce Karabük’e taşınan Edanur Erkin de vardı. Safran çiçeğinin bu kadar etkileyici olduğunu bilmediğini ifade eden Erkin, safranın faydalarını ve en pahalı bir baharat olduğunu etkinlikte keşfettiğini belirtti.

Karabük Üniversitesi öğrencisi Buse Polat ise, safranın değerini ve farklı kullanım alanlarını öğrendiğini belirtti. Hasatta safran çiçeğini özenle topladığını ifade eden Polat, lokum ve kolonyada kullanılan bu değerli baharatın ne kadar hassas bir bitki olduğundan bahsetti.

Safran üreticisi İsmail Yılmaz ise hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisinden memnun olduğunu dile getirdi. Her yıl daha fazla ilgi gören safran hasadı etkinliği, bölgenin tarım turizmi açısından önemini bir kez daha gözler önüne serdi.