Türkiye yine dünya 3'üncüsü: İşte en temiz plajlar

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye'nin 567 mavi bayraklı plajı ile İspanya ve Yunanistan'ın ardından en temiz denizlere sahip 3'üncü ülke konumunda olduğunu bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2024 10:20
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2024 10:20

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, denizlerin temizliğinin önemli bir göstergesi olan mavi bayraklı plajların sayısının her geçen yıl arttığı vurgulandı.

Mavi bayrağın dünyanın en seçkin turizm ve çevre ödüllerinden olduğuna işaret edilen açıklamada, "Dünyanın en seçkin turizm ve çevre ödüllerinden mavi bayrakta bu yıl da yerini kimselere kaptırmayan Türkiye, 567 plaj ile İspanya ve Yunanistan'ın ardından en temiz denizlere sahip 3'üncü ülke konumunda." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Bakan Mehmet Özhaseki, Mavi Bayrak Programı'nın, gönüllülük esasına dayanan uluslararası bir çevre ödülü programı olduğuna, programın dünyada 50 ülkede uygulandığına işaret etti.

Bakan Özhaseki, mavi bayrakla ilgili ödüllerin her yıl mayıs ayında açıklandığını anımsatarak, 2002'de 140 olan mavi bayrak ödüllü plaj sayısının bu yıl da arttığını, Türkiye'de daha fazla plajda mavi bayrağın dalgalanacağını aktardı.

Özhaseki, "567 plaj, 27 marina, 18 turizm teknesi ve 9 bireysel yat mavi bayrak aldı. Hedefimiz bayrak sayısında dünya birinciliği." açıklamasında bulundu.

PLAJLARA AİT BİLGİLERE BAKANLIĞIN İNTERNET SİTESİNDEN ULAŞILABİLİYOR

Mavi bayrak için temel oluşturan yüzme alanlarına dair profil belgeleri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanıyor.

Türkiye'de bulunan 1400 plaja yönelik bilgiler, "plaj.csb.gov.tr" adresinde yayımlanıyor. Burada, yüzme alanlarına ait koordinat, derinlik gibi fiziksel özelliklerini gösteren bilgilerin yanı sıra meteorolojik özellikler, dalga risk durumları gibi alınacak önlemler de yer alıyor.

İŞTE GÖRMENİZ GEREK MAVİ BAYRKLI EN GÜZEL 5 PLAJ

Türkiye, çarpıcı sahil şeridi ve kristal berraklığındaki sularıyla ünlüdür ve dünyanın dört bir yanından ziyaretçileri güzel Mavi Bayraklı plajlarına çekmektedir. Bu plajlar çevre, güvenlik ve temizlik standartları açısından ödüllendirilmiş olup, harika bir plaj deneyimi sağlamaktadır.

Akvaryum Koyu, Karaburun

İskele mahallesi İncirlikoy Mevkii’nde bulunan Akvaryum Koyu her yıl yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken muhteşem bir halk plajıdır. Denize girilen kumsalının uzunluğu sadece 30 metre olmasına rağmen arka tarafındaki ormanlık yeşil alan da ziyaretçiler tarafından kullanılabilmektedir. Adından da anlaşılabileceği gibi pırıl pırıl suyuyla bir akvaryumu andıran koyda 10-15 metre derinlikte dolaşan rengarenk balıkları izleyebilir ve zengin sualtı dünyasını keşfedebilirsiniz.

Kaputaş Plajı

Antalya Kaş ve Kalkan bölgelerinin ortasındaki iki dağın arasında kalan kanyon ağzı bu plaj, Türkiye’nin en etkileyici noktalarından biridir. Coğrafi konumu ve yer altı kaynak sularının denize dökülmesi sonucu turkuaz renkteki deniziyle büyüleyen plaja kara ve deniz yolu ile ulaşım mümkündür. Kara yoluyla gelenler araçlarını yol üzerine park ettikten sonra 187 adet basamağı inerek plaja ulaşabilirler. Deniz yolu ile gelen mavi tur yolcuları ise bu güzel doğa harikasının keyfini ulaşım zorluğu yaşamadan denizden çıkarabilir. Türkiye’nin en özel plajlarından olan Kaputaş’ı mutlaka mavi yolculuk rotanıza eklemenizi öneriyoruz.

Kelebekler Vadisi

Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı, içinde 80’den fazla kelebek türü ile 350 metre yüksekliğindeki 2 büyük kayalığın ortasında yer alan Kelebekler Vadisi, ilginç coğrafyasıyla adeta çevresinden izole olmuştur. Kaplan kelebek türü ile dünyada ilgi çeken Kelebekler Vadisi, Dünya Mirasını Koruma Vakfı tarafından korunması gerekli 100 Dağ’dan biri seçilmiş ve 1995’de 1. derece sit alanı ilan edilmiştir. Mavi bayraklı plajlarımız arasında en etkileyici olanlardan Kelebekler Vadisi plajı da, mavi yolculuk ziyaretçilerinin yaz aylarında sıklıkla tercih ettiği bölgeler arasındadır. Rotanızı belirlerken bu muhteşem bölgeyi de planınıza dahil etmeyi ihmal etmeyin.

Patara Plajı

Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı, 12 kilometre  uzunluğu ile Dünya’daki sayılı plajlardan biri olan Patara, adını yakınında bulunan Patara Antik Kenti’nden almıştır. Tertemiz ve rüzgarlı denizi ile rüzgar sörfü tutkunları tarafından da sıkça tercih edilen bölge yılın belli üreme dönemlerinde Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının da yumurtlama noktası olmuştur. Bu sebeple çevresinde gezerken Caretta Caretta yumurtalarına veya şanslıysanız yavrularına rastlayabilirsiniz. Mavi bayraklı bu muhteşem plajımızı mavi yolculuk rotanıza eklemenizi öneririz.