Zonguldak'ın lezzet dolu mutfağı

Yöresel yemekleri Karadeniz mutfağı etkilerini taşıyan Zonguldak'ın, zengin mutfağı, doğal ürünleri ve geleneksel tatları, gerçekten de damakları şenlendiriyor. Sizler için birkaçını derledik.

Haber Giriş Tarihi: 01.12.2023 12:18
Haber Güncellenme Tarihi: 01.12.2023 12:18
https://www.tourismjournal.com.tr/

Mısır Ekmeği:

Zonguldak'ta yaygın olarak tüketilen bu meşhur ve bir o kadar lezzetli olan Mısır ekmeği, mısır unu ile yapılıyor. Zonguldak'ın yöresel lezzetleri arasında ayrı bir yere sahip.

Madımak Yemeği:

Karadeniz yöresinde yetişen madımak bitkisinden yapılan bir yemek olan Madımak yemeği, genellikle kırmızı mercimek, bulgur ve soğanla birlikte pişiriliyor.

Hamsi Tava:

Zonguldak'ın meşhur hamsisiyle yapılan bir lezzeti olan Hamsi tava, hamsi ve mısır unu ile yapılıyor. Bu karışım, fırında veya tavada pişirilerek servis edilip afiyetle sofralarımıza yenmeye bırakılıyor.

Tava Ciğeri:

İnce ince doğranmış ciğerin baharatlarla harmanlanıp tavada kızartılmasıyla yapılan bu atıştırmalığın tadı damağınızda kalacak.

Karalahana Çorbası:

Fermente edilmiş lahana yapraklarından hazırlanan bu lezzetli çorba, kış aylarında sıkça tüketiliyor.

Pancar Turşusu:

Zonguldak mutfağında yaygın olan pancar turşusu, sofraların vazgeçilmezi olan bir garnitür.

Hamsikoli:

Hamsi ile yapılan bu ilginç lezzet, hamur içinde sarılarak kızartılıyor. 

Uğmaç çorbası:

Un, süt ve su gibi her evde olan malzemelerle hazırlanan bu çorba, özellikle soğuk günlerde sofraların olmazsa olmazlarından.

Pumpum çorbası:

Karadeniz mutfağının olmazsa olmazlarından mısır unuyla hazırlanıyor bu yemek. İçine pastırma, kıyma ya da sucuk gibi et ürünleri de dahil oluyor. Ana yemek kadar doyuruculuğu ve lezzeti ile ana yemeği aratmıyor.

Beyaz baklava:

Arasına o çok sevdiğimiz cevizin bolca konulduğu baklavalar, beyaz rengini alması için fırından üzeri kızarmadan çıkarılıyor.

Elbette yukarıdaki yemekler Zonguldak'ın zengin ve lezzetli mutfağının sadece birkaçı. Bu lezzetleri denemek için Zonguldak'ı ziyaret ettiğinizde daha fazla yöresel yemeği keşfetme fırsatını bulabilirsiniz.