TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Antalya’da Antep fıstığı çalıştayı düzenlendi

Tarımın başkenti Antalya'da Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından 1. Antep Fıstığı Çalıştayı düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 08.12.2023 13:21
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 13:21
Kaynak: aggro news
https://www.tourismjournal.com.tr/
Antalya’da Antep fıstığı çalıştayı düzenlendi

Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Daire Başkanı Seda Özel'in açılış konuşmasıyla başlayan çalıştay 7 Aralık 2023 tarihinde Bülent Ecevit Kültür Merkezi'nde geniş bir katılımla gerçekleşti. Akdeniz üniversitesi Ziraat Fakültesi, Antalya Ziraat Odası, Antalya Tarım İl Müdürlüğü, Harran Üniversitesi, Gaziantep Fıstık Araştırma Enstitüsü, Kahramanmaraş Sütçü imam üniversitesi ve Antalya Ziraat Odası kurumlarından temsilciler, akademisyenler ve çiftçiler katıldı. 

Antalya'da Antep Fıstığı yetiştiriciliğini teşvik ediyoruz 

Çalıştay sırasında haber sitemize konuşan Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Daire Başkanı Seda Özel, Başkan Muhittin BÖCEK’ in tarımsal vizyonu ve rehberliği ile başlattıkları “Yerelden Kalkınma” projesi kapsamında, üreticilere alternatif ürün desteklemesi yaptıklarını, Antep Fıstığı'nın da Antalya iklimine çok uygun olduğunu ve bu konuda üretimi destekleyeceklerini ifade etti.

Seda Özel konuyla ilgili şunları söyledi: "Amacımız kırsalda nüfus popülasyonu homojen bir hale getirmek. Yani yaş ortalamasını altmışlardan kırklara çekmek ya da erken emekli olanların tarıma özendirilmesi, bu bölgede yatırım yapmaları kırsalı daha çok tercih etmeleri. Biliyorsunuz bir pandemi yaşadık ve iş yerleri kapandı bu dönemde insanlar köylerine geri geldi ve orada geçinmek için ekip dikmeye başladı. Bu dönemde kırsalda pek çok mikro desteklemeler yaptık, fide-fidan-tohum hibelerinden canlı hayvan desteklemelerine ve bunların üretim ve yetiştiriciliğinin eğitimlerine kadar. 

Yine global anlamda yaşanan sorunlar- savaşlar şehrimizin çok göç alması da merkezde yaşamı zorlaştırdı, artık ev kiraları çok yüksek, hayat zor ama kırsalda üretebilir, daha mutlu yaşayabilir, gelir elde edebilir ve ekilmeyen dikilmeyen çok atıl arazimiz var bunları değerlendirebilir ekonomiye kazandırabiliriz. Ne yazık ki bu arazileri zaman içerisinde gençler satıyor, elden çıkartıyor. Başkanımız da bu yörenin insanı olarak yerel topraklarımızın yerelde, atamızdan dedemizden miras kalan bu yerlerin tekrar yine onun değerini bilecek olan torunları tarafından işlensin değerlensin ve yönetilsin anlayışı ile hareket ediyor. Bu alanların gençlere cazip hale getirilmesi ile ilgili bizlere verdiği talimatla bizler de Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden gelen desteklemeleri üreticimizle işbirliği içerisinde yapıyoruz. Fıstık da bunlardan biri. Önce aromatik bitkilerle başladık. Çünkü kırsalda çok ciddi bir kuraklık sorunu var. Bu kuraklık sorunundan da en çok etkilenecek olan şehirlerin başında Antalya geliyor. Dolayısıyla içme suyu ile ilgili sorun zaten varken bir de çok su tüketen, meyveciliğin yapılıyor olması da ekstra zarar. Şimdiden onlarca yıl sonrasının planını yapıyor ve ürün çeşitliliği üzerine çalışıyoruz. Bakanlık tarafından tabii ki bunların yapılması gerekiyor ve bir takım çalışmalar yürüttüklerini biliyoruz, ancak biz de büyükşehir yasasıyla bu göreve talip olduk ve çok ciddi çalışmalar gerçekleştiriyoruz."

Tarımda üretim çeşitliliği hamlesi yaptık

Antalya Tarımsal Daire Başkanı Seda Özel basın mensuplarına Antalya'da büyük bir üretim çeşitliliği hamlesi yaptıklarını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti. 

 'Gelecekte ve bugün de gelmiş olan iklim sorununa yönelik, bunu öngörerek, daha az su tüketen, üretim çeşitliliği hamlesi yaptık.Tıbbi ve aromatik bitkilerden lavanta, kekik, adaçayı, safran, sahlep, zerdeçal, zencefil gibi çok geniş yelpazede aromatik bitki yetiştiriciliğini destekliyoruz, uygun olduğu alanlarda yetiştirilmesini teşvik ediyoruz. Çiftçilere ücretsiz toprak analizi, eğitim, tarımsal sulamada enerji giderlerinde destek ve fide-fidan- tohum, kovan, makina teçhizat desteği sağlıyoruz. Yine Akdeniz Üniversitesi Korkuteli Meslek Yüksekokulu içerisine bir laboratuvar kurduk. Bu laboratuvarda da bu tıbbi aromatiklerin işlenmesi ve mamulleştirilmesiyle yani yağının çıkartılması ve işlenmesi ile ilgili hem eğitim vereceğiz hem hizmet vereceğiz. Oradaki halkın bu konuda bilinçlenmesi ve bu ürünlerin yaygınlaştırılması için, örneğin; lavanta yetiştirip yağını satabilir, yağıyla gelir elde edebilir ya da kurutulmuş olarak değerlendirebilirler. Turistik amaçlı bile aslında gelir elde edebilir. Amacımız katma değeri yüksek ve Antalya iklimine uygun ürünlerin üretilmesini sağlamak ve çiftçinin refah düzeyinin artırılmasına katkıda bulunmak.'

Antep fıstığı üretimine büyük ilgi var, Korkuteli fıstığı yolda 

Seda Özel neden Antalya'da fıstık çalıştayı yaptıklarını da şöyle ifade etti. 

'Biz fıstıkla ilgili ilk çalışmaya başladığımızda dediler ki adı üstünde bu Antep fıstığı Antep' te olur. Hayır, Antep fıstığının biz Antalya'da olduğunu da gördük. Antep fıstığı gerçekten bizim topraklarımıza çok uygun, bu durumda Korkuteli fıstığı da yolda. Bizim şu anki suyumuzu ve bundan sonraki yıllarda tüketilmesi öngörülen suyumuzla da mutlu olabilecek ve bu mutluluğu da bize sarı altın dediğimiz ürünleriyle verecek bir alternatif üretim modelinin Antalyamıza çok yakışacağını çok da güzel gelir getireceğini düşünüyoruz. Bu konuda çiftçilerimize hem teorik hem uygulamalı eğitim veriyoruz. Şimdi fidanlarımızı teslim ettik. Örnek demonstrasyon bahçeler kurduk yaklaşık 15 tane mahallemizde. 4000 tane fidan dağıttık. 3500 adet de bu sene içerisinde dağıtıma devam edeceğiz. Üreticilerimize 2 dönümden az olmamak kaydıyla bahçe kurduruyoruz. Çünkü bunların tozlayıcıları ayrı, meyve veren ağaçları ayrı olduğu için kapalı bahçe olması gerekiyor ve örnek bahçeler olması gerekiyor ki halk burada da görebilsin, dokunabilsin. Yetiştirmeye talip olanları da şu anda profesyonelce üretim yapılan arazilerde gerekli eğitimleri bizzat yerinde göstererek yapmayı planlıyoruz. Fıstığın hem soğuklama ihtiyacı var hem de sıcaklık ihtiyacı var. Istediği soğuklamayı ve sıcağı almazsa meyvenin içini doldurmaz. Kabuğun için doldurması için gerekli sıcaklık ihtiyaçlarını şu anda biz 15 ayrı mahallede deniyoruz ama en verimli hangisi olacaksa ona göre ilerleyeceğiz. Tabi bizim için güzel ve heyecanlı bir deneme olacak. Çok güzel yeni çeşitler var, üç dört yılda meyve vermeye başlıyor. Biz de bunlardan seçtik. Biraz da erkenci çeşitler tercih ettik. Çünkü turistik anlamda turistlere de çok cazip gelen bunu yaşken tazeyken tüketmek de ayrı bir lüks ve kuru fiyatı ile aynı fiyata satıyorlar. Aslında daha da karlı çünkü yaş olduğu için daha ağır bastığından daha iyi fiyata satıyorsunuz. Amacımız biraz bu yönde uzman hocalarımızın da bize verdiği destek ve tavsiye ile yaş olarak tüketilmesi ve erkenci çeşitlerin kullanılması ile ilgili bir çalışma başlattık. Inşallah önümüzdeki yıllarda çok güzel sonuçlarını görmeyi bekliyoruz. '

Antalya Büyükşehir olarak verdiğimiz desteklerle yüzde yirmi tarımda alan genişlemesi sağladık 

Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Daire Başkanı Seda Özel tarımda desteklerin artarak devam edeceğini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti. 

' Gazipaşadan Kaş'a kadar örtü altı yetiştiriciliğinde Türkiye' de birinci sıradayız. Tropik meyvelerde birinci sıradayız. Meyve sebzede yine çok ileri düzeydeyiz. Narenciyede portakalda birinci sıradayız, zaten markamız Finike portakalı coğrafi işaretli. Bizler burada mikro ve makro tarımsal destekler yaptık. Mesela büyük tarımsal sulama tesisleri kuruyoruz, üreticinin suya kavuşmasını sağlıyoruz. Kapama bahçeler kurdurttuk, gerçekten de çok fazla gencimiz tekrar kırsalda üretmeye başladı. Baktı ki köyde de geçinebiliyor gerçekten kırsala geri göçü ciddi anlamda biz gerçekleştirdik. Çiftçi sayısındaki artışı bariz bir şekilde tespit edebiliyoruz.51 tane sulama kooperatifine enerji desteği veriyoruz. Tarımsal sulama elektrik giderlerinin %85 ni karşılıyoruz. Bunu da bizim güneş enerji santralimiz var. Orada ürettiğimiz enerjimizle yapıyoruz ve bir kısmını da kendi bütçemizden karşılıyoruz. Ayrıca 15 tane de kendi tesisimiz var işlettiğimiz. Burada da yaklaşık 22 bin çiftçi ailesine enerji desteğinde bulunuyoruz. Sadece enerji desteğinde bulunduklarımızda üretime geri dönen çiftçi oranında civarında bir artış var. Üç yılda yüzde on bir gerçekten ciddi bir oran. Alan genişlemesi de aynı şekilde, yüzde yirmi civarında ulaştı. Hedefimiz herkesin refah payından eşit haklarda faydalanması. Şehir merkezinde kendini asgari ücrete mahkum hisseden eğitimli gençlerimizi tarım yapmaya davet ediyor ve ve onları destekliyoruz.'

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.