Hava Durumu

#76. Cannes Film Festivali

TOURISMJOURNAL - 76. Cannes Film Festivali haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, 76. Cannes Film Festivali haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Haber

"Kuru Otlar Üstüne" filminin ilk gösterimi Cannes'da yapıldı

Erzurum'un Karayazı ilçesinin köylerinde çekimi yapılan yönetmenliğini Ceylan'ın üstlendiği "Kuru Otlar Üstüne" filmi İstanbul'a atanmak isteyen Samet karakterinin hikayesini konu alıyor. TRT ortak yapımı olan "Kuru Otlar Üstüne" filminin, 76. Cannes Film Festivali'nde dün gösterimi yapıldı. Altın Palmiye ödülü için yarışan 21 film arasında yer alan filmin basın konferansı, Ceylan'ın yanı sıra filmin oyuncularından Merve Dizdar, Musab Ekici, Deniz Celiloğlu, Ece Bağcı ve filmin senaristlerinden Akın Aksu'nun katılımıyla düzenlendi. Ceylan, filmin salgın döneminde çekildiğini ve bunun getirdiği bazı zorluklar olduğunu söyledi. Filmin çekiminde mekan bulmak için çok gezdiklerini dile getiren Ceylan, çekimleri Erzurum'un Karayazı ilçesi civarındaki köylerde gerçekleştirdiklerini anlattı. Ceylan, her sahnenin farklı bir köyde çekildiğini ve ardından montajda tek bir yermiş gibi gösterildiğini belirtti. Ceylan, "Belki de bütün karakterlerim, duyguları kendi ruhumda da hissettiğim, en azından ipuçlarını gördüğüm şeylerdir muhakkak, diye düşünüyorum. Ben karanlık taraflarına, ruhunun karanlık bölgelerine ilgi duyan bir insanım. Benim hayatta bir tür anlam yaratma şeklim bu belki de." ifadelerini kullandı. Bazen insanların filmlerindeki karakterleri "antikahraman, kötücül" bulduğuna değinerek, "Bana öyle gelmiyor tabi. Bu hayata nasıl, ne kadar romantik baktığınızla ilgili bir şey biraz da." dedi. Film çekerken mantıksal çalışmadığını, sezgilerine güvenmeyi tercih ettiğini söyleyen Ceylan, "Bir şey yolunda gitmiyor görünüyorsa, yani uymayan bir şey varsa ruhuma, onu yeniden çekerim." ifadesini kullandı. "Mutluluğun başka yerde olduğu avuntusu çoğumuz için geçerlidir" Ceylan, filmdeki Samet karakterinin ruh hali için çekimlerin ücra bir yerde olması gerektiğini belirterek, "Mutluluğun başka yerde olduğu avuntusu çoğumuz için geçerlidir. Hayatımızdan memnun değilsek, nerede olursak olalım, başka bir yerde olabileceğimiz avuntusu bize iyi gelir. Bunun için çok fazla uzakta olmak şart değildir." dedi. Kendisini nerede olursa olsun yabancı hisseden karakterlerin ilgisini çektiğini vurgulayan Ceylan, kendisinin de böyle olduğunu ve bütün filmlerinde böyle bir karakterin var olduğunu anlattı.

76. Cannes Film Festivali sinemaseverlerle buluşuyor Haber

76. Cannes Film Festivali sinemaseverlerle buluşuyor

Açılış töreni bu akşam Fransız ve Cezayirli yönetmen Maiwenn Le Besco'nun "Jeanne du Barry" filmiyle yapılacak festival, 27 Mayıs'a kadar devam edecek. Bu yıl, İsveçli yönetmen Östlund'un jüri başkanlığını yürüttüğü festivalin 9 jüri üyesi bulunuyor. Östlund, 2017'de "Kare" ve geçen yıl TRT ortak yapımı "Hüzün Üçgeni" filmleri ile Altın Palmiye ödülü aldı. 21 film Altın Palmiye için yarışacak Nuri Bilge Ceylan'ın TRT yapımı filmi "Kuru Otlar Üstüne", Altın Palmiye için yarışan 21 filmin arasında yer alıyor. Ana yarışmada yarışacak filmler arasında, TRT ortak yapımları Avusturyalı yönetmen Jessica Hausner'ın "Club Zero" ve İtalyan yönetmen Alice Rohrwacher'in "La Chimera" de bulunuyor. Emeklilik reformu karşıtlarının festivalin ışıklarını söndürme tehdidi Fransa'da yürürlüğe giren emeklilik reformunun neden olduğu "siyasi krizin", Cannes Film Festivali'ne etkisi olup olmayacağı belirsizliğini koruyor. Reforma karşı çıkan Genel İş Sendikasının (CGT) enerji kolu, geçen ay, Cannes Film Festivali'nin elektriğini kesmekle tehdit etti. Festival süresince Cannes kentine 120 bin kişinin gelmesi beklenirken, festival alanında 28 Mayıs sabah 06.00'ya kadar gösteri düzenlenmesi yasaklandı. 18 karatlık Altın Palmiye'nin yapımı, 7 zanaatkarın 40 saatini alıyor İlk olarak 1-20 Eylül 1939'da düzenlemesi planlanan Cannes Film Festivali, İkinci Dünya Savaşı nedeniyle o yıl iptal edildi. Savaşın ardından ilk Cannes Film Festivali 1946'da düzenlendi, 1954'e kadar festivale katılan en iyi yönetmenlere festivalin "Büyük Ödül"ü takdim edildi. Festivalin sembolü haline gelen "Altın Palmiye" ödülü, ilk olarak 1955'te Amerikalı yönetmen Delbert Mann'ın "romantik drama" türündeki "Marty" isimli filmine verildi. El yapımı olan 19 yapraklı Altın Palmiye, İsviçre'nin Cenevre kentinde ünlü saat ve mücevher üreticisi Chopard tarafından üretiliyor. 18 karatlık Altın Palmiye'nin yapımı, 7 zanaatkarın 40 saatini alıyor. Altın Palmiye ödülü, Cannes kentinin armasındaki palmiyeyi temsil ediyor. Türkiye, ilk defa bu ödülü 1982'de Yılmaz Güney'in "Yol" filmiyle alırken, 2014 yılında da Nuri Bilge Ceylan'ın "Kış Uykusu" filmi Altın Palmiye'ye layık görüldü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.