Hava Durumu

#Adana

TOURISMJOURNAL - Adana haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Adana haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Çakır: "Mersin'den Avrupa’ya Direkt Uçuşlar Başlatılmalı" Haber

Çakır: "Mersin'den Avrupa’ya Direkt Uçuşlar Başlatılmalı"

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Sefa Çakır ve Başkan Yardımcısı Cem Bucuge, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası'nın 145. yılı kutlamalarında yer alan "Yeni Yüzyılda Ekonomi" paneline katıldı. H. Ruhi Koçak ev sahipliğindeki gerçekleşen panelde, Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Genel Koordinatörü Vahap Munyar ve Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane konuşma yaptı. Panelde, bölge turizmini canlandırmak için yapılması gerekenler tartışılırken, 2025 yılına dair öngörüler de paylaşıldı. Mersin'in turizm ve ekonomi potansiyelini artırmak için Çukurova Havalimanı’ndan Avrupa’ya direkt uçuşların başlaması talep edildi. NANE: "HER TÜRLÜ İŞ BİRLİĞİNE HAZIRIZ" Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane, bölgenin turizm potansiyeli hakkında konuştu. "Seferler konulması böyle bir çalışmada son nokta olabilir. Önce hepimiz bir araya gelip bölgenin hedef pazarlarda tanıtımı için ne yapabiliriz, hangi paket programları hazırlarsak bu bölge turizmde tercih edilebilir onu planlamalıyız. Talep oluşur ve bölgeye gelen kişi sayısı artarsa seferlerin konulması kaçınılmaz olur" diyen Nane, tanıtım çalışmaları sonucu talep arttığında her türlü iş birliğine hazır olduklarını ekledi. Nane, turizmin 7 başlığı olarak nitelendirdiği; tarih, doğa, alışveriş, sağlık, eğitim, eğlence ve gastronomi alanlarında güçlü olan Çukurova’nın turizmde hedefe ulaşmak için avantajlı bir konumda olduğunu dile getirdi. GÜLDAĞ: "2025’TE KURLARDA ANORMAL HAREKET BEKLENMİYOR" Ekonomi Gazetesi Başkanı Hakan Güldağ, 2025’in ilk yarısında kurlarda büyük değişiklik beklenmediğini, faiz indirimlerinin ise Şubat ayında olabileceğini ifade etti. Enflasyon konusunda yüzde 30'un altına düşüş beklenmediğini de açıkladı. Güldağ, çevresel ürün ihracatının önemini vurgulayarak, "İhracatın kurlar nedeniyle patinaj yaptığı dönemde Türkiye çevresel ürün ihracatını geçen yıl 2 milyar dolar artırdı. Bu yıl da 26-27 milyar dolara koşuyor. OECD’nin kategorize ettiği 247 çevresel ürün kaleminde hem Avrupa’ya ihracatını miktar olarak ciddi oranda artırdı hem de katma değerini artırmaya başladı. Zamanın ruhunu okuyan Tarsus bu konuda ne yapabilir konuşulması lazım" dedi. Tarsus'un geleneksel sektörlerdeki üretimini teknolojik gelişmelerle birleştirilmesi gerektiğini belirtti. MUNYAR: "AYAKTA KALMAK İÇİN DENGE KURULMALI" Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar, iş dünyasının pazarlarda ve üretim noktalarında denge kurmasının kritik olduğunu belirtti. Burada başarıyı sağlamak için üretim yerleri ve pazarların çeşitlendirilmesi gerektiğini hatırlattı.

Çukurova Uluslararası Havalimanı 1 Milyonuncu Yolcusunu Coşkuyla Karşıladı Haber

Çukurova Uluslararası Havalimanı 1 Milyonuncu Yolcusunu Coşkuyla Karşıladı

10 Ağustos 2024’te açılışı yapılan ve 11 Ağustos’ta uçuşlara başlayan Çukurova Uluslararası Havalimanı, bugün 1 milyonuncu yolcusuna ulaştı. İstanbul’dan gelen uçakla Çukurova’ya inen Hale Dilek ve Timur İbrahim Şen çifti, KZV Havalimanları tarafından çiçek ve 1 milyonuncu yolcu dövizi ile karşılandı. Törende ayrıca Tarsus Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz ve KZV Havalimanları Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Emre Kozuva gibi önemli isimler de hazır bulundu. KZV Havalimanları adına konuşan Emre Kozuva çifti tebrik ederek, "Çukurova Uluslararası Havalimanı; Çukurova Bölgesi başta olmak üzere Türkiye’nin ve Dünyanın odaklandığı en önemli havacılık yatırımlarından biri. Yıllık 9 milyon yolcu kapasitesi ile yolcularını misafir eden Çukurova Uluslararası Havalimanı Türkiye’nin Ortadoğu’ya ve Dünya’ya açılan en önemli kapılarından biri olarak hizmet veriyor. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutladığımız bu anlamlı günlerde geleceğe yapılan en büyük yatırım Cumhuriyet’i korumak, değerlerine sahip çıkmak ve çok çalışmaktır. Bu vesileyle Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden biri olan Çukurova Uluslararası Havalimanı olarak çok çalışıyor ve bu gururu hep birlikte paylaşıyoruz" ifadelerini kullandı. Hale Dilek Şen, ilk kez geldiği Çukurova Havalimanı'nda yaşadığı bu sürprizin kendisi için unutulmaz bir anı olduğunu ifade etti. Timur İbrahim Şen ise, "Daha önce çocukluğumdan beri hafızamda yabancı filmlerde, havalimanlarında bir milyonuncu yolcu, on milyonuncu yolcu kutlaması gibi aklımda kalan enstantaneler var ama hiçbir zaman böyle bir şeyin benim başıma gelebileceğini gerçekten düşünmemiştim" diyerek şaşkınlığını paylaştı. Havalimanını çok beğendiklerini ifade eden çifte THY tarafından çift kişilik dönüş bileti takdim edildi.

Kozan Ciğerinin Lezzeti Coğrafi İşaret ile Tescillenecek Haber

Kozan Ciğerinin Lezzeti Coğrafi İşaret ile Tescillenecek

ADANA (İHA) - Adana’nın Kozan ilçesinde üretilen ve yöreye özgü lezzetiyle tanınan "Kozan ciğeri" için coğrafi işaret alınması hedefleniyor. İlçede sadece keçi ciğeriyle hazırlanan ve yöre halkının vazgeçilmez tatlarından biri olan bu lezzeti tanıtmak ve markalaştırmak amacıyla Kozan Ticaret Odası, önemli bir adım atarak coğrafi işaret çalışmasını başlattı. Kozan Ticaret Odası Başkanı Mustafa Kandemir, "Kozan ciğerine coğrafi işaret alarak bu lezzeti gastronomi mutfağına kazandırabilirsek ilçemizin lezzet turizminde de yer almasını sağlayacağız. Amacımız Kozan ciğerciler sokağında esnaflarımızın atalarından süre gelen bu lezzeti ve kültürü coğrafi işaret ile taçlandırıp ilçe ekonomisini kalkındırmak" ifadeleriyle çalışmanın ilçeye katacağı değeri vurguladı. Yörede doğal koşullarda yetişen keçilerin ciğeri, kekik ve sumakla beslenmiş doğallığıyla dikkat çekiyor. Bu özellikleriyle Kozan ciğerini farklı kılan Kandemir, ciğerin gastronomi dünyasında da tanınmasını ve turizmde bir lezzet durağı haline gelmesini istediklerini belirtti. TESCİL EDİLMEYEN KÜLTÜR YOK OLMAYA MAHKUMDUR Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mahmut Doğan Kamış, coğrafi işaretin önemini vurgulayarak, tescillenmeyen kültür değerlerinin yok olmasının kaçınılmaz olduğunu hatırlattı. Sözlerini “Türkiye'de tek olan keçi ciğeri bu bölgede üretilip tüketiliyor. Üzerine hiçbir tatlandırıcı konulmadan, masaya mangalla birlikte gelir ve masada tuzlu kimyon ile birlikte tüketim sağlanır. Örneğin Adana ve Ceyhan'da kuzu ciğeri tüketilir ama keçi ciğerinin bu ilçeye özgü olduğunu tespit ettik. Bu kültürü kayda geçirip markalaştırmak istiyoruz" diyerek sürdürdü. Kamış, dağlık alanda yetişen keçilerin beslenme şeklinin ciğer lezzetini benzersiz kıldığını belirtti. 4 KUŞAKTIR DEVAM EDEN CİĞER GELENEĞİ Bölgede dört kuşaktır ciğer ustası olan Mahir Bağrıyanık da, Kozan ciğerinin diğer ciğer çeşitlerinden farklı olduğunu ve tadına bakanların bu lezzeti çok beğendiğini dile getirdi. Coğrafi işaretin ilçenin ekonomik kalkınmasına katkı sunacağını vurgulayan Bağrıyanık, marka haline gelecek bu lezzet sayesinde hem yerel ekonomiye katkı sağlanacağını hem de ziyaretçilerin ilgisinin artacağını kaydetti. Kozan halkı ise bu eşsiz lezzetin masaya mangal üzerinde servis edilmesinin deneyime ayrı bir keyif kattığını belirtti.

Mersin-Adana-Gaziantep Hızlı Tren Hattında Çalışmalar Sürüyor Haber

Mersin-Adana-Gaziantep Hızlı Tren Hattında Çalışmalar Sürüyor

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin-Adana-Gaziantep arasında toplam uzunluğu 310,5 kilometre olan 'Hızlı Tren Hattı' projesi şantiye alanında incelemelerde bulundu. Tarsus ilçemizde yapımı devam eden şehir geçiş güzergahındaki çalışmaları yerinde inceleyen Vali Pehlivan, yüklenici firma yetkililerinden bilgiler aldı. İncelemelerin ardından açıklamalarda bulunan Vali Pehlivan, “Mevcut durumda 361 kilometre olan Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep arası hızlı tren projesinin tamamlanması ile 310,5 kilometreye düşecek ve 6 saat 23 dakika olan seyahat süresi 2 saat 15 dakikaya inecektir. Projenin fiziki gerçekleşme oranı yaklaşık yüzde 45 seviyesine ulaşmıştır. Mersin-Adana arasındaki hızlı tren hattında, tren hızı saatte 200 kilometreye kadar çıkabilecek, ulaşım 35 dakikaya inecektir" dedi. Çukurova Uluslararası Havalimanına ulaşım için inşa edilecek 10 kilometre uzunluğundaki tren hattı ile Mersin veya Adana’dan trene binen vatandaşların, 23 dakikada havalimanına ulaşacağı bilgisini de paylaşan Vali Pehlivan, "Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hızlı tren hattı yıllık tahminen yaklaşık 6,4 milyon yolcu, 99,2 milyon ton yük kapasitesi ile hizmet verecektir. Mersin ve bölgemizin ticaret, tarım, turizm, lojistik gibi önemli sektörlerine büyük katkılar sağlayacak, ilgili firmaların ihracat potansiyellerini ve rekabet gücünü artıracak, ticaretin bir çok açıdan gelişmesine, tedarik zincirlerinin kesintisiz işlemesine, ekonomik hayatın daha da güçlenmesine ivme katacaktır. Bu büyük yatırımı ilimize, bölgemize ve ülkemize kazandırdıkları için başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımıza, Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğüne, her kademede katkı ve emeği geçenlere Mersin olarak şükranlarımızı sunuyoruz" ifadelerini kullandı. Vali Pehlivan’a incelemeleri sırasında Tarsus Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz eşlik etti.

Adana'ya gelen turistler kebap yemeden dönmüyor Haber

Adana'ya gelen turistler kebap yemeden dönmüyor

Kebabın başkenti Adana'da gurbetçi nüfusuyla birlikte kırmızı et tüketimi de artmaya başladı. Gurbetçiler esnafa adeta can suyu olurken yerli ve yabancı turistler Adana'ya geldiklerinde kentin en ünlü yiyeceği olan Adana kebabı yemeden gitmiyor. "Adana'nın lezzetlerini insanlara sunuyoruz" İhlas Haber Ajansı'na konuşan kebapçı Yaşar Aydın, "Gurbetçiler yaz aylarında Adana'ya akın ediyorlar. Kayseri, Gaziantep, Kahramanmaraş, Aksaray, Konya, Ankara ve tüm çevre illerden de geliyorlar. Bunun yanı sıra yurt dışından da ciddi bir müşteri potansiyelimiz var. Her gün onların sayesinde dükkanımız doluyor. Bizler de Adana'nın misafirperverliğini ve bol izzet, ikramını insanlara sunuyoruz" dedi. "Hem göz hem mide doyuyor" Adana kebabın hem gözü hem de mideyi doyurduğunu anlatan Aydın, "Bizim Adana'da 1 kebap söylersin yanında 6-7 çeşit salata ücretsiz verilir. Başka illerde böyle bir durum yok. 1 Adana kebap, 1 içecek şu anda 400 TL'yi bulmuyor. Gurbetçilerin gelmesinden mutluyuz. Adana'ya gelip Adana Kebap yemeden gitmek olmaz" ifadelerini kullandı. "Yurt dışında böyle lezzet yok " Avusturya'nın başkenti Viyana'dan Adana'ya gelen ve kebap yiyen Cengiz Alpay, "Sosyal medyada hep kebabı görüyorduk. Biz de gelince tadına bakmak istedik. Yurt dışında böyle lezzet yok maalesef. Çok memnun kaldım" dedi. "Adana kebap Adana'da yenmeli" Kıbrıs'tan gelen Aydın Biroğlu, "Misafirlerim geldiği zaman ilk durağım hep burası oluyor. Adana kebabı ben de çok beğendim, misafirlerimde çok beğendi" diye konuştu. Antalya'dan ailesiyle birlikte gelen Kübra Toğuz, "Her şey çok güzeldi. Ailecek geldik. Antalya'da böyle lezzet bulamıyoruz. Adana kebap Adana'da yenmeli" şeklinde konuştu.

Tekli: "Havalimanı sanayi sektörünü uçuracak" Haber

Tekli: "Havalimanı sanayi sektörünü uçuracak"

Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Başkanı Sabri Tekli, geçtiğimiz ay hizmete giren Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın sanayi sektöründe büyük heyecan oluşturduğunu belirterek, "Bu havalimanı ile birlikte ihracat rakamlarımız rekor kıracak" dedi. Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın Türkiye’nin ikinci büyük havalimanı olmasından büyük gurur duyduklarını ifade eden Başkan Tekli, "Böylesine güçlü bir havalimanının Mersin’de yapılması kentimizin vizyonu açısından büyük önem taşıyor. Sanayicilerimiz yaklaşık 20 dakikalık mesafede bulunan havalimanından dolayı oldukça mutlu. Çukurova Uluslararası Havalimanı direkt olarak sanayicilerimizin ihracat rakamlarına etki edecektir" diye konuştu. "Tüm sanayicilerimiz umutlu" Mersin’in, Çukurova Uluslararası Havalimanı ile birlikte bölgenin lojistik üstünlüğünü ele geçirdiğini de kaydeden Başkan Tekli, "Bugün limanıyla, OSB-Otoban bağlantısıyla, havalimanıyla bölgenin lojistik anlamdaki en gelişmiş şehri olan Mersin, yatırımcıların da gözdesi haline geldi. Türkiye’nin dört bir yanından yatırım için Mersin’e gelen sanayicilerimiz var. Bu gidişat Mersinli sanayicinin geleceğe umutla bakmasına neden oluyor. Liman ve havalimanının tam ortasında yer alan MTOSB’nin önümüzdeki yıllarda ihracat rakamlarında ciddi yükseliş bekliyoruz" ifadelerini kullandı. "Bölgesel kalkınmanın lokomotifi olacak" Tekli, şöyle devam etti; "Yılda 9 milyon yolcu kapasitesi, 110 bin metrekare terminal alanı ve en geniş gövdeli uçakların dahi iniş yapabileceği 3 bin 500 metre uzunluğa ve 60 metre genişliğe sahip ana pisti ile bölgenin tüm havayolu ihtiyacını karşılayacak olan böylesine güçlü bir havalimanının Mersin’de olması, sadece sanayi değil tüm sektörleri de olumlu etkileyecektir. Sanayi sektöründeki bu olumlu hava zamanla tüm sektörlere sirayet edecek, diğer sektörlerde de olumlu sonuçlar doğuracaktır. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde Mersin hem sanayide, hem turizm de hem de işlevsel tarım ürünlerinde ciddi atak sergileyecektir. Özellikle turizm sektörünün dikkati, havalimanı sonrasında Mersin’in bakir koylarına çevrilmiştir. Mersin’in ikinci bir Antalya olmaması için hiçbir engel yok." "Büyük emek var" Mersin ve Adana’nın artık Çukurova Havzası olarak birlikte hareket etmesi gerektiğini söyleyen Başkan Tekli, ‘Havalimanımız Mersin sınırlarında olmasına rağmen Adana’ya da çok yakın. Bu bölgesel bir kalkınmanın başlangıcı anlamına geliyor. Havalimanımızın bölgemize kazandırılması hususunda yoğun emekleri olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu ve Mersin Valimiz Ali Hamza Pehlivan başta olmak üzere tüm emeği geçenlere şahsım, yönetim kurulum ve tüm sanayicilerimiz adına sonsuz teşekkür ederim" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.