Hava Durumu

#Ağrı

TOURISMJOURNAL - Ağrı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ağrı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

In the scorching heat, they seek healing by entering water that reaches 50 degrees Celsius Haber

In the scorching heat, they seek healing by entering water that reaches 50 degrees Celsius

The Diyadin Hot Springs, located in the Diyadin district of Ağrı and believed to be beneficial for various illnesses, are one of the region's most popular tourist destinations due to their healing waters. The hot spring facilities, established with geothermal resources in the area where the spring waters emerge, serve as a frequent stop for those seeking cures for their ailments as well as a resting point for tourists visiting the region's historical sites. Even in scorching heat, visitors enjoy the hot springs, which have a temperature of around 50 degrees Celsius, to find relief from their illnesses. Müslüm Koran, one of the hot spring facility operators, stated, "We have customers coming from all over our country and abroad. During the summer months, people come here for the hot springs. For the people of Diyadin, this place is indispensable. It is very good for conditions such as herniated discs, rheumatism, and wounds. The temperature of the water at its source is around 80 degrees. We adjust it here to about 50 degrees now. You can easily enter the water at this temperature." Musa Kınat, one of the visitors who found relief from several health problems at the Diyadin hot springs, said, "I had pain in my elbows and visited many doctors, but I couldn't get rid of it. Then I came here. I've been coming for three years now. In the first year, I noticed a decrease in the pain in my arms. Since then, I have started coming every year. Now, I no longer have back pain or elbow pain. I recommend it to everyone with health problems.

Kavurucu sıcaklarda 50 dereceyi bulan suya girerek şifa arıyorlar Haber

Kavurucu sıcaklarda 50 dereceyi bulan suya girerek şifa arıyorlar

Ağrı'nın Diyadin ilçesinde bulunan ve hastalıklara iyi geldiğine inanılan Diyadin Kaplıcaları şifalı suyuyla bölgenin en sık tercih edilen turizm alanlarının başında geliyor. Kaplıca sularının çıktığı bölgeye jeotermal kaynaklarla kurulan kaplıca tesisleri, hastalıklarına şifa arayan vatandaşların uğrak yeri olurken bölgedeki tarihi yerleri ziyarete gelen turistlerin de dinlenme noktası oluyor. Kavurucu sıcaklarda bile yaklaşık 50 derece sıcaklığa sahip olan kaplıcalara gelen vatandaşlar hastalıklarına şifa bulmak için sıcak suyun tadını çıkarıyor. Çevre illerden ve ülke dışından çok sayıda ziyaretçinin kaplıcalara geldiğini ve birçok insanın bu su sayesinde sağlığına kavuştuğunu söyleyen kaplıca tesisi işletme sahiplerinden Müslüm Koran, “Ülkemizin dört bir yanından müşterilerimiz geliyor. Yaz aylarında insanlar buraya kaplıcalar için geliyor. Diyadinliler için burası zaten olmazsa olmazlardandır. Bel fıtığı, romatizma, yaralar gibi hastalıklar için çok iyidir. Suyun çıktığı yerde sıcaklık 80 derece civarında. Biz bunu burada ayarlıyoruz. Şu an suyun sıcaklığı 50 derece. Çok rahat girebilirsiniz” ifadelerine yer verdi. Yaşadığı birçok sağlık problemine Diyadin kaplıcalarında şifa bulduğunu söyleyen vatandaşlardan Musa Kınat, “Dirseklerimde ağrı vardı, birçok doktora gittim. Ama bir türlü geçiremedim. Daha sonra buraya geldim. 3 senedir geliyorum. İlk sene kollarımdaki ağrının azaldığını gördüm. Daha sonra her sene gelmeye başladım. Ben de ne bel ağrısı ne de dirsek ağrısı kaldı. Hastalığı olan herkese tavsiye ederim” dedi.

Ağrı'daki kaplıcalarda konaklamalı tesis sayısı artıyor Haber

Ağrı'daki kaplıcalarda konaklamalı tesis sayısı artıyor

Tendürek Dağı'nın güneyinde kurulu ilçede 48 kilometrekarelik alanda bulunan kaplıcalar, bölgenin önemli termal merkezleri arasında bulunuyor. Jeotermal alanlarda kurulan ve zengin mineralli suya sahip kaplıcalar, yılın her mevsimi cilt ve romatizma hastalıkları başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıklarına şifa arayanların uğrak yeri haline geliyor. Devlet desteğiyle son yıllarda yapılan çalışmalarla yenilenen ve sayıları artan tesisler, yurdun farklı kentlerinden gelen ziyaretçilere ev sahipliği yapıyor. Kaplıca tesislerindeki havuzlarda yüzmenin keyfini çıkaran ziyaretçiler, geceleri burada konaklama imkanı buluyor. Daha fazla turist çekebilmek için yeni tesislerin yapımının devam ettiği kaplıca bölgesi ve çevresindeki doğal güzellikler, dron ile görüntülendi. Saklıköy kaplıca işletmecisi Mehmet Özden, AA muhabirine, 2018'de devlet desteğiyle hizmet vermeye başladıklarını söyledi. Tesisi bir tatil köyüne dönüştürmeyi hedeflediklerini dile getiren Özden, hizmette 8 villanın bulunduğunu, yapım aşamasında da dairelerin olduğunu belirtti. "Şifa bulmak için geliyorlar" Villaların alt katında 30 metrekarelik havuz, üst katlarında da konaklama yerinin olduğunu aktaran Özden, "Aileler burada istedikleri gibi havuza girip dinlenip konaklayabiliyorlar. 8 özel ve bunların yanında umumi bay, bayan havuzlarımız var. Avrupa'dan ve yurdun farklı yerleri ile İran'dan gelenler oluyor. Daha çok şifa amaçlı, bel ağrıları, romatizma ve kireçlenme gibi hastalıklarına şifa bulmak için geliyorlar." dedi. Özden, devlet desteğiyle bir otel daha yapacaklarını, projesinin tamamlandığını ve yakın zamanda inşaatına başlayacaklarını anlattı. Bölgeye gelenlerin gönül rahatlığıyla istediği gibi tatillerini yaptığını dile getiren Özden, "Doğuda güzel bir hizmet yapmak bizim için onur vericidir. Bizim insanlarımız bu hizmeti hak ediyor. Fiyatlarımız gayet uygundur. Herkesin bütçesine göre havuzlarımız ve konaklama yerlerimiz var." diye konuştu. Ziyaretçilerden Ömer Sağdıç ise yılın her mevsimi kaplıcaya geldiklerini ve kışın kaplıcaların daha keyifli olduğunu söyledi. Aşkın Çakan da yakın zamanda bel fıtığından ameliyat olduğunu ve egzersiz yapmak için kaplıcaya geldiğini belirterek, "Doktor, daha çok egzersiz yapmam gerektiğini söyledi. Ben de buraya geldim. Yılda bir iki defa kaplıcaya geliyorum ve suyu da çok kaliteli. Burayı herkese tavsiye ediyorum." ifadelerini kullandı.

'Kış kenti' diye biliniyor ama... 21 bin 452 panel oldu Haber

'Kış kenti' diye biliniyor ama... 21 bin 452 panel oldu

Tarıma elverişli olmayan dağlık alanlarda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) sağladığı yüzde 65'lik destek ve KDV muafiyetiyle bugüne kadar il merkezi ile ilçelerde 8 ayrı noktada GES kuruldu. Toplam kapasiteleri 6 bin 232 kilovat olan bu santrallerde 21 bin 452 güneş paneli bulunuyor ve buralarda üretilen enerji, elektrik dağıtım şirketine satılıyor. DRONELA GÖRÜNTÜLENDİ İl merkezine yakın Murat köyünün kuzeyinde kurulan santraller, Anadolu Ajansı (AA) ekibince dronla görüntülendi. Türk Standardları Enstitüsü Enerji Yönetim Sistemi başdenetçisi Dr. Cahit Atlı, AA muhabirine, son yıllarda dünyada da Türkiye'de de yenilenebilir enerjiye yönelik büyük yatırımlar yapıldığını söyledi. AĞRI'DA POTANSİYEL YÜKSEK Güneş enerjisinin uzun ömürlü ve doğa dostu olduğunu belirten Atlı, şöyle konuştu: "Ağrı kış memleketi olarak bilinmesine rağmen esasında güneş ışınlarından yararlanma bakımından Türkiye ortalamasının üstündedir. Türkiye'de metrekareye düşen ortalama ışınım değeri 1527 kilovatsaat iken bu değer Ağrı'da metrekare başına 1557 kilovatsaattir. Bu da Ağrı'da güneş potansiyelinin çok daha iyi olduğunu ve güneşten elektrik enerjisi elde etmek için daha büyük imkanlar olduğunu göstermektedir." HANGİ ALANLAR TERCİH EDİLMELİ? Atlı, GES kurulurken, tarım arazileri dışında dağlık ve tarıma elverişsiz olan güneye bakan alanların tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Ağrı, tükettiği enerjinin yüzde 15'ini karşılayacak potansiyele sahipEnerji kaynaklarının çeşitlenmesiyle güneş enerjisinde bir sektör oluştuğunu dile getiren Atlı, şunları kaydetti: "Bir taraftan güneş enerjisinden yararlanırken, bir taraftan da tarım arazilerini korumamız lazım. Ağrı'da 16 megavat lisanssız santraller olmak üzere toplamda 23 megavatlık elektrik üretimi yapan güneş santralleri var. Bu miktar Ağrı'da tüketilen enerjinin yüzde 8,2'sine denk gelmektedir. Ağrı, tüketilen enerjinin yüzde 15'ini karşılayacak bir potansiyele sahiptir. Ağrı'da özellikle temmuz ayında güneşlenme süresi 11 saati geçmektedir. Kışı da dikkate aldığımızda ortalama metrekare başına 1257 kilovatsaat güneşlenme süresiyle Türkiye ortalamasının üstündedir."

Murat Kanyonu'nda Haber

Murat Kanyonu'nda "Cumhuriyet" yürüyüşü yapıldı

Doğu Anadolu Bölgesi'nin önemli akarsu kaynaklarından, Murat Nehri'nin içinden geçtiği için adını buradan alan köprüler, şelaleler ve sarp kayalıkların bulunduğu kanyonda Ağrı Valiliği koordinesinde Diyadin Belediyesi ve İl Kültür Turizm Müdürlüğünce program düzenlendi. Vali Mustafa Koç, Diyadin Kaymakamı Mustafa Karali, il protokolü ve vatandaşlar, kaplıcaların bulunduğu bölgede bir araya gelerek yaklaşık 5 kilometrelik yürüyüşünün ardından kanyonun içerisindeki Millet Bahçesi'ne ulaştı. Yürüyüş, Anadolu Ajansı ekibince dron ile görüntülendi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Vali Mustafa Koç, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını gururla kutladıklarını söyledi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitlere Allah'tan rahmet dileyen Koç, şöyle konuştu: "Şanına yakışır bir şekilde devletimizin kuruluşunun 100. yılını kutlayacağız ve 29 Ekim günü de inşallah resmi kutlamalar yapacağız. Allah bu devletimizin nice 100 yıllarını göstersin. Gençlerimize de birkaç şey söylemek istiyorum. Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet'i kurduktan sonra 'Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yüceltecek olan sizlersiniz' demiş. Yani Cumhuriyet'i sizlere emanet etmiş. Biz her alanda sizlerle gurur duyuyoruz. Sizlere yüklenmiş olan bu sorumluluğun farkında ve bilincinde olarak kendinize özgüvenli olarak bunu devletimizi ve Cumhuriyet'imizi yüceltme konusundaki kararlılığınızda görüyoruz, sizlere güveniyoruz." Kaymakam Karali ise Diyadin ilçesinin Murat Kanyonu ve kaplıcalar gibi çok sayıda doğal güzelliğe sahip olduğunu anlattı. Programın ardından Türk Kızılay Ağrı Şubesince vatandaşlara yemek ve çeşitli ikramlar yapıldı.

CW Enerji, Sunteks Dokuma için Ağrı'da GES kuracak Haber

CW Enerji, Sunteks Dokuma için Ağrı'da GES kuracak

 CW Enerji, Sunteks Dokuma ile güneş enerjisi santrali (GES) kurulumu sözleşmesi imzaladı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, CW Enerji, Sunteks Dokuma ile imzalanan sözleşmeye göre Ağrı'da yer alan bir araziye 7 bin 500 kWe kapasiteli GES kuracak. Açıklamada görüşlerine yer verilen CW Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Sarvan, sektörde en yeni teknolojileri geliştirmeye ve kullanıcıların enerji ihtiyacına kalıcı çözümler üretmeye devam ettiklerini belirterek, 'Bu çerçevede Sunteks Dokuma ile de güzel bir iş birliği yaptık. Buna göre, Sunteks Dokuma ve firmamız arasında GES kurulumu konusunda sözleşme imzalandı. Firma ile Ağrı'da yer alan bir araziye 7 bin 500 kWe kapasiteli GES kurulumu konusunda toplam KDV hariç 7 milyon 436 bin dolar tutarlı GES kurulumu sözleşmesi imzaladık. Anlaşmamız iki firma için de hayırlı olsun.' ifadelerini kullandı. Sarvan, Türkiye'nin her yerinde projeler üretmeyi ve sektörün ihtiyaç duyduğu çözümleri sunmayı sürdüreceklerini ifade ederek, şunları kaydetti: 'Sürdürülebilir büyüme anlayışı çerçevesinde sürekli kendimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Son teknolojiyi yakından takip ederek, AR-GE merkezimizde geliştirdiğimiz çalışmalarımız neticesinde sektörün ihtiyaçlarına göre inovatif ürünler geliştiriyoruz. Ülkemizin enerji alanında bağımsızlık kazanması için yenilenebilir enerji yatırımları çok büyük önem taşıyor. Sanayicilerimiz de güneşten gelen enerjiyi fabrikaları için büyük bir verimlilik unsuruna dönüştürüyor. Buna katkıda bulunduğumuz için gururluyuz.”

Ağrılı arıcılar tescilli Haber

Ağrılı arıcılar tescilli "geven balı" hasadında

Devlet desteğiyle son yıllarda arıcılığın yaygınlaştığı kentte, arıcıların, kaliteli bal üretmek için yaylardaki zorlu mesaileri devam ediyor. İlkbahar aylarından bu yana yüksek rakımlı bölgelerde bulunan arıcılar, arıları uzaklaştırmak için duman çıkaran körük yardımıyla kovanlardaki petekleri çıkarıp büyük emek verdikleri tescilli "geven balı"nın sağımını gerçekleştiriyor. Tarım ve Orman İl Müdürü Kenan Engin de il merkezine bağlı Çakıroba köyünde yapılan bal hasadına katıldı, ardından Murat köyündeki bir arıcıyı ziyaret etti. Kenan Engin, gazetecilere, Ağrı'nın, 1 milyon 800 bin dekar yaylası ve zengin bitki örtüsüyle arıcıları ağırladığını söyledi. "Bu sene 28 bin kovanımız oldu" Arıcıların faaliyetlerini takip edip ziyaret ettiklerini ifade eden Engin, şöyle konuştu: "Arılar herhangi bir hastalık yaşamış mı diye yerinde kontrol ediyoruz. 2022 yılında toplamda 320 ton bal hasadı yapmıştık. Bu sene de bunun üzerinde hasat bekliyoruz. Geçen sene toplamda 27 bin kovana sahipken, bu sene 28 bin kovanımız oldu. Ağrı'da arıcılık ve bal üretimiyle ilgili hem farkındalık hem de arıcılarımızın üretim kapasitesi artıyor. Yaylalarımız, meralarımız ve bitki çeşitliğimiz buna çok müsait." Engin, 3 yıl içerisinde kentteki yerli arıcıların kovan sayısını 50 bine ulaştırmayı hedeflediklerini anlattı. Yöreye özgü geven balının geçen yıl coğrafi işaretle tescillendiğini anımsatan Engin, "Balımız, Türkiye'de marka değeri olan ve bilinen bir kalitededir. Ağrı'da geçen sene yaptığımız analizlerde üretilen balın özellikle prolin değerinin Türkiye ortalamasının çok üstünde olduğunu ve ülkenin en kaliteli bal üreten illerden biri olduğumuzu bilimsel olarak da tespit etmiş olduk." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.