Hava Durumu

#Ahmet Aras

TOURISMJOURNAL - Ahmet Aras haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ahmet Aras haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Başkan Aras: "Ekonomik Kriz İnsanları Eve Kapatıyor" Haber

Başkan Aras: "Ekonomik Kriz İnsanları Eve Kapatıyor"

MUĞLA (İHA) - Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, katıldığı bir televizyon programında hem Muğla’nın hem de belediyelerin genel sorunlarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Aras, ekonomik şartların insanların sosyal hayatını büyük ölçüde etkilediğini ifade ederek, "İnsanlar yoksulluk pandemisi yaşıyor, yasak yok ama ekonomik şartlar eve kapatıyor" dedi.   SOSYAL HARCAMALAR %70 AZALDI  Ekonomik krizin halkın sosyal yaşamına olan etkilerini vurgulayan Başkan Aras, "Muğla refah düzeyi yüksek illerden biri olmasına rağmen insanlar sosyal harcamalarını yüzde 70 kısmış durumda. Bu da insanların artık dışarı çıkamadığı, sosyalleşemediği ve kültürel etkinliklere katılamadığı anlamına gelmektedir. Halkı bir araya getirmek ve kültür sanat etkinlikleriyle buluşturmak belediyelerin görevidir" dedi.   TÜM BELEDİYELERİN ORTAK SORUNU Başkan Aras, yalnızca Muğla değil, Kıyı Ege Belediyeler Birliği’ne bağlı 116 belediyenin de aynı zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirtti. "Belediyeler olarak önce pandemi, ardından deprem ve sonrasında yaşadığımız ekonomik problemle boğuşuyoruz. Bu süreçte ne yazık ki herhangi bir belediyenin bütçesi artırılmadı. Özellikle Muğla gibi turizm kentlerinde yaz kış nüfusu çok farklı. Kışın 1 milyon olan nüfusumuz yazın 6-7 milyonu buluyor" ifadelerini kullandı.   SOSYAL BELEDİYECİLİK Göreve geldiği günden beri sosyal belediyecilik anlayışıyla çalıştıklarını vurgulayan Aras, "Göreve geldiğim andan itibaren Kreş, yaşlı bakımevi, 100 yaş evleri gibi sosyal alanlara öncelik verdik. Belediyelerin işi sadece yol, su, kanalizasyon değildir" dedi. Ayrıca sosyal yardımları %400 artırdıklarını belirterek, "Halk Kart’ımız ile yaptığımız yardımları artırdık. Öte yandan ulaşımda hem öğrencilerimize 1 TL yaparak kolaylık sağladık hem de emekliliklerimize ücretsiz geliş-gidiş imkânı verdik" diye ekledi.   KURAKLIKLA MÜCADELE DEVAM EDİYOR Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan haritaya göre son 6 ayın en kurak şehri olan Muğla’nın su sorununa da değinen Başkan Aras, "Barajlarımızın da neredeyse kurumasıyla elimizde tek bir yöntem kalıyor o da deniz suyumuz. Denizden su arıtma sistemleri için çalışıyoruz" dedi.   Muğla’daki su isale hatlarının yenilenmesi için Fransa Kalkınma Ajansı’ndan 62 milyon Euro’luk kredi bulduklarını belirten Aras, "Tek ihtiyacımız olan bir imza iken bu imza, bir türlü atılmıyor" diyerek projelerinin hayata geçmesi için gerekli desteği talep etti.

Muğla’nın Denizlerinden 7 Milyon Litre Pis Su Toplandı   Haber

Muğla’nın Denizlerinden 7 Milyon Litre Pis Su Toplandı  

MUĞLA (İHA) - Türkiye’nin en uzun kıyı şeridine sahip olan Muğla’da, denizlerin korunması ve temiz kalması için çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi, 1 Ocak 2024’ten bu yana özel tasarlanmış 8 adet atık alım teknesiyle teknelerden toplam 7 milyon 10 bin litre pis su topladı.   Muğla’nın bin 480 kilometrelik kıyı şeridi, her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Mavi yolculuk ve deniz turizminin merkezi olan bölge, bu hizmet sayesinde hem ekolojik dengesini koruyor hem de turizmde temiz ve güvenilir bir destinasyon olmaya devam ediyor.   ATIK YÖNETİMİNDE REKOR RAKAMLAR 2024 yılında toplam 12 bin 139 tekneye atık toplama hizmeti sunan belediye, yalnızca pis su değil, çeşitli türlerdeki atıkları da bertaraf etti. Toplanan atıklar arasında 5 bin 924 litre atık yağ, 13 bin 357 litre sintine suyu, 590 bin 295 kilogram katı atık ve 7 milyon 10 bin litre pis su bulunuyor.   Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, temiz denizlerin yalnızca ekosistem için değil, turizmin sürdürülebilirliği ve ekonomik kalkınma açısından da hayati öneme sahip olduğunu vurguladı. Aras, Muğla'nın doğal güzellikleri ve temiz denizleriyle turizmin en önemli merkezlerinden biri olduğunu söyleyerek, denizleri korumak için bu tür projelere devam edeceklerini açıkladı. 

Başkan Aras: “1 milyon nüfusa göre pay alıp, 6,5 milyon turist ağırlıyorum” Haber

Başkan Aras: “1 milyon nüfusa göre pay alıp, 6,5 milyon turist ağırlıyorum”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, İstanbul’da Yenikapı’daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen 2. İstanbul Turizm Fuarı’nda yer aldı. Başkan Ahmet Aras, 2. İstanbul Turizm Fuarı belediye başkanları oturumunda şunları söyledi. “Turizm anlamında, kendi kayıtlı nüfusumuza göre pay alıyoruz” Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, turizmin yerel kaynakları kullandığını, kırsal kalkınmayı ve yaklaşık 100 sektörü doğrudan ya da dolaylı olarak destekleyen bir alan olduğunu vurguladı. Belediyelerin turizmden doğrudan gelir elde edemediğini, Muğla’nın 1 milyon nüfusu olmasına rağmen 6,5 milyon turist ağırlayarak altyapısına ciddi bir baskı oluşturduğunu belirtti. Aras sözlerine şöyle devam etti; “Turizm yaklaşık 100 ayrı sektörü doğrudan veya dolaylı bir şekilde destekleyen bir sektör. Gidip bir yerlerden ithal edip veya milyonlarca dolar ödeyip burada bir katma değer oluşturmuyor. Tamamen yerel kaynakları kullanıyor. Kendi yatırımcı zaten bölgeden satın alma yapıyor, istihdam oluşturuyor. Aslında turizmcinin kattığı doğrudan veya dolaylı o kadar çok değer var ki, ekonomiye veya yerel kalkınmaya. Tabi yerel kaynaklar veya hükümet tarafından çok daha fazla desteklenmek durumunda. Ama turistin geldiği kentlerde bizler sadece kentimizin nüfusu oranında merkezi bütçeden pay alıyoruz. Muğla'nın nüfusu 1 milyon; bugün itibarıyla Muğla'ya giren turist sayısı ise 6,5 milyon. Biz 1 milyon lira kazanıyoruz, 6,5 milyon lira harcıyoruz. Bu sürdürülebilir değil. Ayrıca turistin geldiği yerlerde altyapıya ciddi bir baskı oluşturuyor bu fazla nüfus. Yol, trafik, kanalizasyon, su krizi hepimizin gündeminde. Çevre, atık gibi birçok konuda belediyelerin üzerinde bir yük oluşturuyor. Ancak belediyeler bunun karşılığında hiç bir şey alamıyor. Yani 1 milyon 56 bin nüfusum var, ona göre pay alıyorum ama 6,5 milyon lira harcıyorum” dedi.

Gökova ve Göcek'te deniz temizliği Haber

Gökova ve Göcek'te deniz temizliği

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Gökova Körfezi ve Göcek-Dalaman koylarında, denizlerin daha temiz kalması amacıyla özel olarak tasarlanmış 8 adet atık alım teknesi ile atık toplama hizmetini sürdürüyor. 2024 yılı başından bu yana yapılan atık toplama çalışmalarıyla, teknelerden toplam 5 milyon 110 bin litre pis su toplanarak denizlerin korunmasına önemli bir katkı sağlandı. Deniz ulaşımı ve tekne turları açısından oldukça popüler olan bu bölgede, belediye ekipleri büyük bir titizlikle çalışmalarını sürdürerek atık yönetimini en üst düzeyde uygulamaya devam ediyor. 8 ayda 9 bin tekneye hizmet verildi Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin deniz temizliği konusundaki çabaları rakamlarla da kendini gösteriyor. 9 aylık dönemde Gökova Körfezi ve Göcek-Dalaman Koyları'nda 9 bin 217 adet tekneye atık toplama hizmeti verildi. Bu süreçte sadece pis su değil, diğer deniz atıkları da toplandı. 9 aylık süreçte 3 bin 647 litre atık yağ, 7 bin 898 litre sintine suyu, 436 bin 665 kg katı atık ve 5 milyon 110 bin litre pis su toplandı. Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, çevreyi koruma konusundaki kararlılıklarını vurgulayarak, deniz temizliği çalışmalarının önemine değindi. Başkan Aras, Büyükşehir Belediyesi olarak maviye rengini veren denizlerin daha temiz kalması için çalışmalarını, Gökova Körfezi ve Göcek-Dalaman koylarındaki bu çalışmaların, hem turizmi, hem de deniz yaşamını koruma adına büyük önem taşıdığını söyledi.

Başkan Aras, Bodrum'un su sorununu çözüyor Haber

Başkan Aras, Bodrum'un su sorununu çözüyor

Bodrum'un en büyük sorunu olan içme ve kullanma suyu sıkıntılarını gidermek için göreve geldiği ilk günden bu yana çalışmalarını sürdüren Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Ahmet Aras, bu sorunların ortadan kalkması için büyük bir bütçe ayırdı. Bu kapsamda Aras, MUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Bodrum'un içme suyu problemlerini ortadan kaldıracak olan projelerin hayata geçirilmesi için Büyükşehir bütçesinden MUSKİ'ye toplamda 1 Milyar TL'nin üzerinde ödenek aktardı ve bu paranın bir önemli kısmı Bodrum için kullanılacak. Muğla Büyükşehir Belediyesinin kendi öz kaynaklarıyla gerçekleşecek çalışmalarla Yarımada'nın su sorunları çözüme kavuşacak. Bodrum'un ihtiyacını karşılayacak kadar su için planlama ve etüt çalışmaları tamamlandı MUSKİ tarafından Bodrum'un yıllık su ihtiyacı 53 Milyon metreküp olarak belirlenirken 16 milyon metreküp su açığının olduğu tespit edildi. Yine MUSKİ Genel Müdürlüğünün yaptığı etüt ve proje çalışmaları ile bu miktardaki suyun sisteme dahil edilmesi ve sorunun kalıcı olarak çözülmesi planlanıyor. Araştırmalar kapsamında ekipler Bodrum'da tespiti yapılmış olan yeraltı ve yerüstü kaynaklarından yılda yaklaşık 16 Milyon metreküp ilave su sağlayarak Bodrum tüm ihtiyacını karşılamayı planlıyor. Suyun sisteme kazandırılması için planlama ve etüt çalışmaları sona ererken projenin en kısa sürede hayata geçirilmesi amaçlanıyor. Çalışma kapsamında tespit edilen kaynakların Bodrum'a aktarılması için yeni hat imalatı yapılacağı öğrenildi. Bodrum'daki hat arızaları yüzde 90 azalacak, çalışmalar turizm sezonu bitişiyle başlayacak Bodrum'un en büyük sorunlarından biri olan ana içme suyu hat arızaları da yapılacak olan imalatlarla büyük oranda azalacak. Özellikle sık sık arızaların meydana geldiği, basınç sorunları nedeniyle patlakların yaşandığı ve zemine uygun imalatı yapılmayan hatların yenilemesi yapılacak. Yenileme çalışmalarının yanında basınç düzenleme ve hat yerlerinin değişimi de proje kapsamında hayata geçirilecek. Planlaması yapılan tüm bu projelerin yapımına turizm sezonunun bitmesi ve inşaat yasaklarının sona ermesi ile birlikte başlanacak. Tüm bu projelerin yanı sıra Turgutreis Mahallesinde yapılması planlanan tuzluluk oranı yüksek suyu arıtma projesi Desalinasyon tesisi kurulumu ile birlikte Bodrum'a önemli miktarda su sağlanmış olacak. İlk olarak günlük 10 bin metreküp olarak hayata geçirilecek olan tesis ikinci etapta ise günlük 20 bin metreküp kapasiteye yükseltilerek Yarımada'ya önemli miktarda su sağlayacak.

Büyükşehir, Muğla’yı korumak için 220 dava açtı Haber

Büyükşehir, Muğla’yı korumak için 220 dava açtı

Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Muğla’da, Büyükşehir Belediyesi çevreye yönelik yatırımlarını hız kesmeden sürdürürken, aynı zamanda doğaya ve çevreye zarar verebilecek düzenlemelere karşı hukuki mücadelesini sürdürüyor. Son açılan davalarla birlikte çevre dava sayısı 220’ye çıktı. Muğla'nın eşsiz doğası, temiz havası ve mavi bayraklı plajlarıyla ülkemizin en değerli turizm bölgelerinden biri olduğunu belirten Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras “Bu güzellikleri korumak, gelecek nesillere bırakmak hepimizin sorumluluğudur. Çevreye duyarlı projeler geliştirerek, sürdürülebilir bir çevre politikası izlemeliyiz. Çevre yatırımlarımızla Muğla’nın doğal dokusunu korumaya devam ediyoruz. Yeşil alanların artırılması, atık yönetimi projeleri ve çevre bilincini artırmaya yönelik eğitim çalışmaları ile doğamızı koruyoruz" dedi. "Muğla’mız için hukuki mücadelemiz devam edecek" Muğla’nın doğal güzelliklerini korumak amacıyla, usulsüz imar uygulamalarına karşı hukuki mücadele verildiğini belirten Başkan Aras; "Çevreye ve doğaya zarar verebilecek düzenlemelere karşı 220 dava açtık. Doğal yaşam alanlarımızın tahrip edilmesini engelliyoruz. Hedefimiz, Muğla’nın doğal güzelliklerini koruyarak gelecek nesillere aktarmaktır. Bu amaçla çevre koruma çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir kent bırakmak için hep birlikte çalışmalıyız" dedi.

İngiltere'den gelecek yıl 4 milyon turist bekliyoruz Haber

İngiltere'den gelecek yıl 4 milyon turist bekliyoruz

Görüşmede Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Jill Morris ile Konsolos Başkatip Neale Jones MBE, Adalet ve İçişleri Müşaviri Abigail Grove, Adalet ve İç İşleri, Terörle Mücadele Politika ve Program Personeli Johanne Lamirande, Terörle Mücadele Polis Görevlisi Alan Judd, Birleşik Krallık Muğla Bölgesi Muavin Konsolosu Nazlı Hamitoğlu, Birleşik Krallık Bodrum Fahri Konsolosu Aslı Erbektaş, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Bodrum Belediyesi Meclis Üyesi-Koordinatör Emel Çakaloğlu yer aldı.  BODRUM AKDENİZ TURİZM KENTLERİ SEVİYESİNDE Bodrum’un kent mimarisi, beyaz renkli ev ve sokaklarının kente katmış olduğu değer ile başlayan ve su arıtma tesisi gibi yatırımlarla ilerleyen sohbet Bodrum’daki turizm dinamikleri ile devam etti. Turizm verilerinin salgın sonrasında her geçen yıl daha da iyiye gittiği vurgulanırken Bodrum’un Akdeniz’in eşsiz turizm destinasyonlarından biri olduğu ve Bodrum’un St. Tropez ve Cannes gibi Akdeniz kentlerinin seviyesinde olduğunu ifade edildi.  TURİZMİN YANINDA ÇEŞİTLİ PROJELER DE DESTEKLENİYOR Bodrum turizm açısından ziyaretçilere sunabileceği tarihsel, kültürel, tarımsal, kongre, cruise turizmi gibi birçok deneyimi barındırıyor. Bodrum’un yat üretimi alanında da Akdeniz bölgesinde önemli bir konuma gelmek üzere olduğu, Bodrum’da modern ve geleneksel yat üretimi alanında önemli gelişmelerin yaşandığı belirtildi. Görüşmede kültürel etkileşim ve dostluk ilişkilerini güçlendiren etkinliklere değinilirken Bodrum’un özellikle çevre Yunan adaları ile ilişkilerinden, ortak etkinlik ve gerçekleşen projeleri olan Leros Barış Festivali ile Kos Dostluk Konserinden bahsedildi. 2024 YILINDA 4 MİLYONUN ÜSTÜNDE ZİYARETÇİ TÜRKİYE’YE GELEBİLİR  Görüşmede Büyükelçi Jill Morris Birleşik Krallık’tan Türkiye’ye gelen turist verilerinin salgın sonrasında yıldan yılda arttığını ifade ederken 2024 yılında büyük olasılıkla 4 milyonun üstünde ziyaretçinin Türkiye’ye geleceklerini beklediğini ifade etti.

Bodrum'daki RES'ler için Başkan Aras'tan tepki Haber

Bodrum'daki RES'ler için Başkan Aras'tan tepki

Proje uygulayıcı şirket tarafından Fesleğen Mahallesi Köy Kahvesinde gerçekleştirilen halk katılımı toplantısı için bölgeye giden CHP Bodrum İlçe Başkanı Başar Bıyıklı, Bodrum Belediyesi meclis üyeleri, çevreciler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri tepkilerini dile getirirken Başkan Ahmet Aras geçtiğimiz yıllarda yanan ormanlık alanlar ve tarım vasıflı arazilerin bir kısmını içine alan bu projelerin mevzuata uymadığını, buralarla ilgili tasarrufta bulunanların işi oldu bittiye getirmeye çalıştığını söyleyerek düzenlenen toplantılara katılmayacağını söyledi. Plan İptal Edildi Ama Başkan Aras yaptığı açıklamada, 2021 yılında yaşanan orman yangınlarından sonra Mazı bölgesinde orman alanlarına, vatandaşın zeytinlik alanlarına Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) şerhi düşüldüğünü öğrendiklerini belirterek şunları ifade etti: “Bunu biz daha sonra öğrendik. Daha önce köylüye vatandaşa muhtarımıza böyle bir bilgi verilmemişti. Bu şerhleri öğrenince tabii ki toplumda bir tepki yarattı. Bunun üzerine 1/100.000’lik planda dava süreci başlattık. Daha sonra da burada yapılan planı öğrendik ve bu planı davayla iptal ettirdik. Çünkü 1/100.000’lik planda yer almayan bir konunun alt ölçekli bir planda yer alması imkansızdır. Biz, bu YEKA alanını burada iptal ettirmiştik. Ancak tekrar bir plan değişikliğine gittiler. Ortakent’te de bunu yapmışlardı. Hukuka neresinden gitseniz başka bir çıkar yol bularak insanların haklarına, hukuklarına onlara sormadan onlara danışmadan ilerleyen bir yol ve süreç bulunuyor. Burada da şöyle bir durum var: Biz davamızı açmışız, kazanmışız; arkasından yeni bir plan daha yapılmış. Bu planda da aynı zamanda da alınan lisansa uygun olan proje de ikiye bölünmüş. İki ayrı aşama olarak önümüze getirilmiş. Daha önce biz bütün olarak biliyorduk ve bütün olarak ÇED toplantısı yapılacaktı. Burada da oldu bittiyle karşı karşıya kalmış durumunda olabiliriz. ÇED sürecini ikiye bölüyorlar ve iki ayrı ÇED olarak önümüze getiriyorlar toplantılarda.” Yer Seçimi Yanlış Özellikle yer seçiminde problem olduğunu savunan Başkan Ahmet Aras, “Biz bunu kendimiz uydurmadık. 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunda, yenilenebilir enerji üretim alanlarının yer seçiminde kriterler var. Diyor ki ‘6831 Sayılı Orman Kanunu kapsamında kalan alanlardaki yatırımların gerekli izinler alınarak öncelikli olarak orman niteliğini kaybetmiş alanlarda gerçekleştirilmesi esastır.’ Biz o zaman niye buradayız? Bizim ormanlarımızı bunun için mi yaktınız? Orman niteliğini kaybetmiş yerlerde yapmak için mi bunlar yapılıyor burada? Bunun çok net bir şekilde açıklanması gerekmektedir. Özellikle Artuna ve Artuna-2’nin birçok tribünü orman alanlarının yanı sıra tarım alanlarında da kalmaktadır. Yine kanunda diyor ki ‘Tarımsal üretim amaçlı korunması esas olan 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında kalan tarım arazilerinde yapılacak olan yatırımlarda 5403 sayılı kanun hükümleri kapsamında, tarım dışı amaçla kullanım izni alınması zorunludur.’ Gerekli Mücadele Sürecek Mücadelenin devam edeceğini vurgulayan Başkan Ahmet Aras, “Orman alanlarının herhangi bir şekilde kesinlikle orman vasfını kaybettiği tescil edilmemişken ki yanan orman alanları anayasa gereği kesinlikle farklı amaçla kullanılamaz, imara konu edilemez ya da farklı bir şekilde değerlendirilemez. İşte buradaki iki maddeye uygun olarak zaten biz bu konunun gerçekleşmeyeceğinde hem fikiriz ve bunun için buradayız. Bizi bu konuda ikna edemezler. Hukuken bizim elimiz sağlam. Biz bunun üzerine gerekli mücadelemizi hem Bodrum’da hem de Milas’ta sürdüreceğiz.” dedi. Daha önce Mazı Mahallesi’nde tepkisini gösteren Başkan Aras, düzenlenen halk katılımı toplantılarına bir kez daha tepki göstererek ilgililere itirazlarını belirtti ve toplantıya katılım sağlamadı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.