Hava Durumu

#Akdeniz Turistik Otelciler Ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kavaloğlu

TOURISMJOURNAL - Akdeniz Turistik Otelciler Ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kavaloğlu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Akdeniz Turistik Otelciler Ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kavaloğlu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

'Antalya son yılların en hareketli bayram tatilini geçirdi' Haber

'Antalya son yılların en hareketli bayram tatilini geçirdi'

Kentte 9 günlük Kurban Bayramı tatili hareketli geçti. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15'lik artışla 5 milyonun üzerinde yabancı turistin ziyaret ettiği Antalya, bayram tatilinde iç pazardan da yoğun talep aldı. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kavaloğlu, 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde sezonun açılışını yaptıklarını, Kurban Bayramı tatilinde ise yüksek sezonu yakaladıklarını söyledi. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) verilerine göre bayram sürecinde 10 milyon insanın tatile çıktığını belirten Kavaloğlu, tatilin 9 güne uzatılmasının avantaj sağladığına dikkati çekti. Okulların kapanmış, sınavların bitmiş olmasının özellikle ailelerin daha rahat tatile çıkmasını sağladığını anlatan Kavaloğlu, "Son yıllarda yaşadığımız en yoğun Kurban Bayramı tatiliydi. Gazipaşa'dan Kaş'a kadar lüks otellerden yıldızı olmayan küçük tesislere Antalya geneli yüzde 100'e yakın doluluk yakaladı." diye konuştu. Kavaloğlu, tatil uzun olunca bazı tatilcilerin araçlarıyla gelerek tatillerini ikiye, üçe böldüğünü ifade etti. Geçen senenin aynı dönemine göre yabancı turist sayısında yüzde 15'lik artış yakaladıklarını kaydeden Kavaloğlu, şöyle devam etti: "17 milyonu geçmek hedefimiz var, buna hızlı adımlarla ilerliyoruz. Transit yolcuların ve Avrupalı Türklerin ilave olmasıyla 18 milyonu yakalayacağımızı düşünüyorum. Asıl hedefimiz Türkiye'de 60 milyon turist 60 milyar dolar gelir sağlamak. Bayram tatilinde Avrupa'da yaşayan Türkler de Antalya'yı, Türkiye'yi tercih etti. Avrupa Futbol Şampiyonası olması ve ülkenin en büyük üçüncü tur operatörünün iflas etmesine rağmen Alman misafirlerimiz ilk sırada. Kurban Bayramı tatilinde Avrupa'da yaşayan Türkleri ve yabancı misafirlerimizi de ağırlama fırsatımız oldu. Antalya'ya gelen yabancı turist sayısı Kurban Bayramı tatilinin son günü itibarıyla 5 milyonu geçti." Kavaloğlu, Yunanistan'a giden bazı tatilcilerin kapıda vizede sorun yaşadığı için mağdur olduğunu, bu konuda çok fazla şikayet aldıklarını sözlerine ekledi. - "Son 10 yılın en hareketli turizm günlerini yaşadık" TÜRSAB Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Rıza Perçin de tatil sürecinin yoğun geçtiğini, Antalya bölgesinin yüksek doluluğu yakaladığını aktardı. Bazı tesislerin tatil boyunca yüzde 100 dolu olduğunu bildiren Perçin, "Antalya Havalimanı'nda üst üste iki kere uçak rekoru kırıldı. Önceki yıllara göre çok doluydu. Son 10 yılın en hareketli turizm günlerini yaşadık." dedi.

Antalya'ya en çok turist gönderen ülke değişebilir Haber

Antalya'ya en çok turist gönderen ülke değişebilir

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı da olan Kavaloğlu, AA muhabirine, 2024 turizm sezonuna ilişkin rezervasyonlarda ilk rakamların oluştuğunu söyledi. Avrupalı turistin Türkiye'ye ilgisinin arttığına dikkati çeken Kavaloğlu, "Almanların ilk defa Türkiye'ye ilgisinin bu kadar yoğun olması bizi çok mutlu etti. Erken rezervasyon satışlarında ilk defa Türkiye, İspanya'nın bile önünde çıktı. Antalya'ya 1,5 milyon Alman, erken rezervasyon yaptırdı. Almanya ve İngiltere, erken rezervasyonda çok hızlı şekilde gidiyor." bilgisini verdi. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya pazarındaki erken rezervasyonun biraz yavaş gittiğini dile getiren Kavaloğlu, bu durumun Avrupa pazarını ön plana çıkardığını kaydetti. Ruslar için Antalya'nın en önemli destinasyon olduğunu vurgulayan Kavaloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Antalya'daki hedefimiz 17 milyon turisti geçmek. Antalya'da bu yıl ilk defa Alman turist sayısının 4 milyonu görmesini hedefliyoruz. Dolayısıyla bu sene Almanlar, Rusları geçebilir. Rusya-Ukrayna savaşının bitmesi halinde Rusya yine her zamanki gibi birinci sırada yer alır. Ukrayna üçüncü pazardı 1 milyon kişiyi geçen ama Ukrayna'yı neredeyse yüzde 80 oranında kaybettik pazar olarak. İngiltere geldi, İngiltere 2 yıl önce 1 milyon kişiyi geçen üçüncü pazarımız oldu. Polonya, dördüncü pazar." Rezervasyonlar 12 aya yayılacak Kaan Kavaloğlu, Almanya, Avusturya, İsviçre ve Polonya'nın çok önemli hale gelen "dörtlü pazar" olduğunu dile getirdi. Polonya'dan gelen turist sayısının ilk defa geçen sene 1 milyonu geçtiğini hatırlatan Kavaloğlu, "Türkiye'ye hem yazın hem kışın Polonya ilgisi artıyor." dedi. Bu sene İskandinav ülkelerinin de eski rakamlarına ulaşabileceğini dile getiren Kavaloğlu, şöyle devam etti: "Dolayısıyla iyi bir yıl geliyor diyebiliriz. Turizmciler olarak her zaman temkinli yaklaşıyoruz. Çünkü son beş yılda yaşadığımız üç büyük kriz var. Bu krizlerin hepsini dirayetli durarak atlatabildik. Dolayısıyla burada hem turizmi çeşitlendirmeye hem 12 aya yaymaya hem de mevsimsellik engelini ortadan kaldırarak, daha homojen rezervasyon almaya çalışıyoruz. Yani sadece temmuza, ağustosa yönelik rezervasyon değil, önce 7 aya, sonrasında 12 aya rezervasyon almaya çalışıyoruz." Kavaloğlu, Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının çalışmaları sayesinde geçen yıl Antalya'da ve İstanbul'da Çinli turistleri ağırladıklarına da değindi. Kaynak pazarları koruyarak alternatif pazarlara yön vermenin de önemine işaret eden Kavaloğlu, ABD'li turist sayısında da artış olduğunu sözlerine ekledi.

Otellerdeki 'Her Şey Dahil' sistemi değişiyor Haber

Otellerdeki 'Her Şey Dahil' sistemi değişiyor

AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu Hürriyet'ten Salim Uzun'a 'Her Şey Dahil' sistemiyle ilgili dikkat çekici açıklamalar yaptı. Her şey dahil düşük, orta ve yüksek seviye olarak 3 kademeli uygulanacak. Çok iyi geçen peş peşe sezonların ardından her şey dahil sisteminin de hafifletilmesi gerektiğini düşündüğünü belirten Kavaloğlu, "Rekabetin zorlu olmasından dolayı bazı şeylerin içini fazla fazla doldurduk. Rakiplerimiz bu kadar yoğun çalışmalar yapmıyor. Bir tık geriye gelmek gerekecek. Bunun çalışmasını da yaptık. Her şey dahil sistemini düşük, orta ve yüksek seviye olarak planladık. Otellerin gelirine göre de bunu raporladık. Bu sistemin standardını belirleyeceğiz artık.” dedi. OTELLER ESKİYOR, ÖNLEM ALMAMIZ LAZIM Antalya'da bazı otellerin yıprandığını da belirten Kavaloğlu, "Unutmayalım biz İspanya’ya tesislerimizin yeniliği sayesinde rakip olduk. İspanya’nın çok fazla yıpranmış oteli var. Ama orada Avrupa Birliği’nin (AB) sağladığı finansal destekleri kullanarak yenileme yapıyorlar. Bizim de bu konuda önlemler almamız gerekiyor. Neden? Çünkü tesislerimiz eskiyor. Bu durumla ilgili hazırlık yapmamız şart. Sektör rot balans ayarı yapmalı. Bunun için de finansman yaratmak gerekecek. Çünkü iyi sezonlar peş peşe gelmez ve kâr edemezsek bu işi öz sermaye ile yapmak zorunda kalacağız. Bu da sınırlı hareket demek. Bunu söylerken otellerin yıllık bakımından bahsetmiyorum. Sağlam bakımlardan bahsediyorum. O yüzden şimdiden bu konuyla ilgili oturup planlama yapmamız şart.” dedi. “SİSTEMİ ÖNCE 7, SONRA 12 AY OLARAK PLANLAMALIYIZ” 2024 yılında fiyat avantajını kaybetmeden adımlar atılması gerektiğini ifade eden Kavaloğlu, şu açıklamaları yaptı: “2024 sezonu için erken konuşmamak gerekiyor. Yeni sezonda fiyat ve hizmet avantajımızı kesinlikle kaybetmeden adımlar atmalıyız. Oteller erken açılabiliyor mu, sezon nisan ayında başlayabilecek mi, sezonu uzatabilecek miyiz bakıyoruz. Elbette turizmin aylara yayılması da var. Biz hep 12 ay turizm diyoruz ama gerçekçi olmak lazım. Sistemi önce 7, sonra 12 ay olarak planlamalıyız.”

Turizmde 2024 rezervasyonları hızlı başladı Haber

Turizmde 2024 rezervasyonları hızlı başladı

Kavaloğlu, AA muhabirine, turizmde sürdürülebilirliğin tüm dünyanın ana konusu olduğunu belirterek, Türkiye'ye yakın coğrafyada dört saatlik uçuş mesafesinde 800 milyon insan yaşadığını söyledi. Türkiye'nin sürdürülebilir turizm için Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) ile anlaşma yapan ilk ülke olduğuna değinen Kavaloğlu, şunları kaydetti: "İklim değişikliği bizim için çok ciddi bir problem. Bunun ciddi risk teşkil ettiğini biliyoruz ve bunun farkındalığını yaratmak istiyoruz. Turizmciler ve otelciler olarak bunun farkındayız. Sürdürülebilir turizm sertifika programı var. Bu sertifika programının birinci etabına tüm otellerimiz dahil oldu. İkinci ve üçüncü etaptaki çalışmalar devam ediyor. Birçok otel üç etabı da tamamladı. Tamamen bu sertifikanın sahibi oldu. Bu konunun önemini anlayan binlerce otelimiz ciddi çalışma yaparak sertifika aldı." Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının da bunu pazarlamada etkin olarak kullandığını vurgulayan Kavaloğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığının sürdürülebilir turizm konusunda ciddi vizyon ortaya koyduğunu aktardı. "Polonya, dördüncü kaynak pazarımız oldu" Turizmcilerin de bu vizyonun takipçisi olduğunu anlatan Kavaloğlu, "Yakın gelecekte 100 milyon misafir, 100 milyar dolar gelir hedefimiz var. Bu seneki 60 milyon turist, 56 milyar dolar gelir hedefine hemen hemen ulaştık. Antalya bu anlamda 15 milyonun üzerinde turist ağırlayarak, turizmde rekor yılı 2019'un üzerine çıktı." diye konuştu. Kavaloğlu, Rusya ve Almanya'nın kaynak ana pazar olduğunu hatırlatarak, İngiltere'den gelen turist sayısının ilk defa geçen sene 1 milyonun üzerine çıktığını söyledi. Bu sene İngiliz turist sayısının 1,5 milyonu geçeceğine dikkati çeken Kavaloğlu, "Polonya pazarı 1 milyon turistin üzerine çıkarak, çok ciddi pazar kaynağı haline geldi. Polonya, dördüncü kaynak pazarımız oldu. Ukrayna pazarında savaş durumunun devam etmesinden dolayı ciddi pazar kaybımız var." ifadelerini kullandı. Kavaloğlu, daha iyi bir sezon için çalışma başlattıklarını belirterek, şöyle devam etti: "Pazarlama faaliyetlerinin ilk verilerini aldığımız İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen WTM 2022 (Dünya Seyahat Pazarı) Uluslararası Turizm Fuarı'na gittik. Turizmde Türkiye'nin ve Antalya'nın yılı olacak. Rezervasyonlar 2024 yılı için iyi başladı. İlk rezervasyonlar İngiliz pazarından, sonrası Almanya'dan geliyor. Erken rezervasyonlarda 2023'e göre yüzde 20 artıda gözüküyoruz. Devamlılığını sağlamamız lazım. Yakın coğrafyadaki gelişmeleri takip ediyoruz. Türkiyesiz ve Antalyasız bir dünya turizmi düşünülemez."

Antalya'da hedef kişi başı turizm gelirini artırmak Haber

Antalya'da hedef kişi başı turizm gelirini artırmak

Kentteki turizm hareketliliği sektör temsilcilerinin yüzünü güldürüyor. Turist sayısında 13 milyon rakamlarına yaklaşılan kentte, turizmcilerin hedefi kişi başı geliri de paralel ölçüde artırabilmek. Antalya Valisi Hulusi Şahin, AA muhabirine, turizmde güzel bir sezon geçirildiğini ve hareketliliğin devam ettiğini söyledi. Rakamların sevindirici boyutta olduğuna işaret eden Şahin, "Antalya, rekor yılı olan 2019 verilerini yakalamış gözüküyor. Ama tabi daha yapacak çok iş var. Hedeflerimiz, Türkiye'nin turizm hedefleri çok daha büyük, bu yolda da hızla adımlarımızı atıyoruz." dedi. Turizmin ülke ekonomisi açısından önemli olduğunu vurgulayan Şahin, "Turizm gelirleri cari açığa direkt etki edip, bunu kapatma yönünde çok büyük katkısı olan gelirler. Aynı zamanda turizm sadece bir gelir kapısı değil, ülkenin tanıtımı açısından da parayla ölçülemeyecek derecede değeri olan fonksiyonları var." diye konuştu. "Türk turizmciler sürdürülebilir turizme doğru adım atıyor" Şahin, Türkiye ve Antalya'nın sağlık turizminde de çok ciddi potansiyeli barındırdığını belirterek, sağlık, spor, kongre, kültür gibi turizmin tüm alanlarıyla özel çalışılması gerektiğini söyledi. Golf turizminin son dönemlerde öne çıktığına işaret eden Şahin, "Türkiye golf turizminde çok önemli potansiyele sahip, 150 milyon dolar kadar bir pastadan pay alıyoruz, bunu çok kolay şekilde 10 katına çıkarabiliriz. Bunun için Türkiye'nin ve özellikle de Belek bölgesinin altyapısı hazır. Bunda da çalışmalarımız devam edecek." ifadesini kullandı. Tüm sektörde olduğu gibi turizmde de sürdürülebilirliğin önemli olduğunu aktaran Şahin, gelecek yıllarda bu konunun daha fazla gündeme geleceğini, bu nedenle Türk turizmcilerinin bugünden adımlarını attığını belirtti. Şahin, şöyle devam etti: "Kültür ve Turizm Bakanlığı bu hususta çok önceden pozisyon aldı. Otellerimiz, sadece fiziksel değil faaliyet ve operasyon olarak da karbon ayak izini azaltan, enerjiyi dikkatli kullanan, sürdürülebilir ve geri dönüştürülebilir enerjiler kullanan, suyu her bir damlasını hesap eden bir yönteme dönüşecekler." Antalya'ya gelen turist sayısı 13 milyona yaklaştı Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kavaloğlu, Antalya'daki turizm rakamlarında 27 Eylül itibarıyla geçen yıla göre yüzde 20'ye yakın bir artış gözüktüğünü söyledi. Sezondaki hareketlilikten sektörün memnun olduğunu ifade eden Kavaloğlu, "Antalya'ya gelen kişi sayısı eylül sonunda 13 milyon kişiye ulaşacak. Bu bizim için bir başarı hikayesi." dedi. Turist sayısında artış yaşanırken gelirlerin de arttığına işaret eden Kavaloğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığının projelerinin bu alanda etkin rol oynadığını söyledi. Artışta özellikle yurt dışı tanıtımların etkili olduğunu vurgulayan Kavaloğlu, Türkiye'nin tüketicinin tatil için tercih ettiği önemli turizm merkezlerinden biri haline geldiğini kaydetti. Türkiye'nin ucuz bir destinasyon olmadığını aktaran Kavaloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle yiyecek, içecek, genel giderler, istihdam ve enerji maliyetleri çok ciddi anlamda yük bindiriyor. Bunun için de fiyatlarımızı belli bir oranda artırmamız gerekiyor. Ama bunu bir denge içinde tutuyoruz. Turizmi çeşitlendirerek kişi başı geliri yükseltebiliriz. Geceleme fiyatları geçen sene 85 avronun üzerine çıkmıştı, bu sene 95 avronun üzerinde, 100 avroya yakın bir rakamda. Ama rakibimiz olan ülkelerde 110, 120 avro civarında. Bu rakama ulaşana kadar ciddi anlamda bir pazarlama faaliyetinde bulunacağız." "Kaybettiğimiz pazarların alternatiflerini koymasını bildik" Kentte faaliyet gösteren bir otelin genel müdürü Levent Suyolcuoğlu da Antalya'da 2019'daki turizm hareketliliğinin yeniden görüldüğünü belirtti. Dünyanın dört bir yanından turisti konuk ettiklerini dile getiren Suyolcuoğlu, "Krizlere rağmen çok çabuk toparlandık. Bu yıl rekor yılı olan 2019'daki yoğunluğa ulaştık. Gelecek yıl da yine bu seviyelerde devam ederiz. Kaybettiğimiz pazarların alternatiflerini koymasını bildik." diye konuştu. Turizmciler olarak turist sayısını artırırken kişi başı geliri de artırmayı hedeflediklerine değinen Suyolcuoğlu, Türk lirasında olduğu kadar dolar ve avro bazında da enflasyon yaşandığını ancak fiyat dengesini en iyi şekilde optimize etmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Turizm Sezonu Kasım Sonuna Kadar Uzayacak Haber

Turizm Sezonu Kasım Sonuna Kadar Uzayacak

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kavaloğlu, Rusya, Almanya, İngiltere ve Benelüks ülkelerinden yapılan rezervasyonlar sayesinde turizm sezonunun kasım sonuna kadar uzayacağını söyledi. Kavaloğlu, ayrıca Polonya'dan gelen turistlerin kışın da Antalya'yı tercih ettiğini belirtti. Turizmde mevsimsellik sorununu aşmak için ise gençlerin turizmi tercih etmesini teşvik ettiklerini ve bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol imzaladıklarını ifade etti. Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Dinçer Sarıkaya ise sezonun yüksek dolulukla devam ettiğini ve kasım sonuna kadar devam etmesini öngördüklerini söyledi. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kavaloğlu, Rusya, Almanya, İngiltere ve Benelüks ülkelerinden ( Belçika, Hollanda, Lüksemburg) yapılan rezervasyonlar sayesinde turizm sezonunun kasım sonuna kadar uzayacağını söyledi. Kavaloğlu, AA muhabirine, Antalya'da turizmdeki hareketliliğin sürdüğünü belirtti. Kente gelen turist sayısının 11 milyon 500 bini geçtiğine dikkati çeken Kavaloğlu, Rusların ağustos itibarıyla ilk sırada yer aldığını ifade etti. Kavaloğlu, bu sene sezonun kasım sonuna kadar uzayacağını düşündüğünü belirterek, "İklim şartlarının da sezonun uzamasına el vereceğini düşünüyorum. Rusya'dan, İngiltere'den ve Almanya'dan konulan uçaklar da sezonun uzayacağının kanıtı. Benelüks ülkelerinden uçuşlar devam ediyor." dedi. Sezonun yılbaşına kadar bile uzayabileceğini dile getiren Kavaloğlu, gelen rezervasyonların bununun işareti olduğunu söyledi. "Polonyalı kışın tercihini Antalya'dan yana yapıyor" Özellikle bazı ülkelerden yoğun rezervasyon olduğunu ifade eden Kavaloğlu, "Özellikle Rusya, Almanya, İngiltere ve Benelüks ülkelerinin turizm sezonunu uzattığı gözüküyor. Polonya'dan turistler bu sene kışın da gelmeye devam edecek. Polonya da bizim için yükselen bir pazar. Polonyalı kışın tercihini Antalya'dan yana yapıyor." diye konuştu. "Turizmde mevsimsellik sorununu aşmak istiyoruz" Kavaloğlu, turizmde en büyük sorunun "mevsimsellik" olduğunu dile getirdi. Turizmi 12 aya yayarak, "mevsimsellik sorunu"nu aşmak istediklerini belirten Kavaloğlu, şöyle devam etti: "İstihdam bizim en değerli gücümüz. Genç bir nüfusa sahibiz. Turizm gençler için çok ideal bir meslek. Dolayısıyla pandemi dönemi buna biraz sekte vurdu. Tekrardan gençlerin turizmi tercih etmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı protokol imzalamıştı. Özellikle otellerin protokol kapsamında desteklediği okullar var. O okullardan stajyer öğrenciler kabul ediyoruz. Bu öğrenciler özellikle yaz aylarında okullarının belli bir dönemini otellerde geçiriyorlar. Burada hem mesleki eğitim alıyorlar hem öğrenimlerinin bir parçası olan sistemi burada geliştirebiliyorlar. Bunu çok önemsiyoruz, tüm ülkeye yayılmasını arzu ediyoruz." "Eylülde doluluk oranları yüzde 98 seviyelerinde" Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Dinçer Sarıkaya da sezonun yüksek dolulukla devam ettiğini, eylülde otellerdeki doluluk oranlarının yüzde 98 seviyelerinde olduğunu söyledi. Geç başlayan sezonun kasım sonuna kadar devam etmesini öngördüklerini ifade eden Sarıkaya, "Eskiden sezonu kasım başında kapatırdık. Bu yıl iklim şartlarının da elverişli olduğunu görüyoruz. Bu dönemde Alman, İngiliz, Polonya, Rusya ve iç pazardan misafirler var. Ekimde de doluluk var. Eskiden erken rezervasyon yaparlardı artık bir hafta öncesinden rezervasyon yaptıranlar var." dedi.

Toplu gayrimenkul alan yabancıların denetlenmesi isteniyor Haber

Toplu gayrimenkul alan yabancıların denetlenmesi isteniyor

Kavaloğlu, AA muhabirine, turizm sezonunun iyi gittiğini, kente gelen turist sayısının 11 milyon 500 bini geçtiğini söyledi. Yabancılara gayrimenkul satışlarına değinen Kavaloğlu, "Kentte 108 bine yakın gayrimenkul satışı yapılmış. Yabancıların özellikle turistlerin gayrimenkul alması bizim için çok mutluluk verici. Fakat bir, iki tane değil sayılar çok yukarıda. Onların, ellilerin üzerinde satış yapılıyor. Bunun denetlenebilir olmasını çok arzu ediyoruz. Dolayısıyla bunun bir turizm şekli haline gelmesini tercih ediyorsak da hem denetlenebilir hem vergilendirilebilir olmasını arzu ediyoruz." ifadelerini kullandı. Portekiz, İtalya hatta Amerika'nın, tüm dünyanın böyle bir problemi olduğuna dikkati çeken Kavaloğlu, "Onlar bir çözüm noktası kurmuşlar. Ama dünyanın hiçbir yerinde topluca bir alıma izin verilmiyor. Dolayısıyla biz de artık bu dakikadan sonra topluca bir alıma izin vermemeliyiz. Bunun gayrimenkul yatırımı amaçlı olarak satın alınmasına izin verilmesini ancak kontrol edilebilir ve denetlenebilir bir hale gelmesini istiyoruz." dedi. Günübirlik kiralamalardan küçük ve orta ölçekli otellerin daha çok mağdur olduğunu dile getiren Kavaloğlu, onların da yabancıların gayrimenkul satın alarak kiralama yapmalarını takip edip, kontrol ettiklerini vurguladı. "Ekime kadar bir kanun çıkmasını bekliyoruz" AKTOB olarak en küçük pansiyondan dört, beş yıldızlı otellere kadar hepsinin temsilcisi olduklarını bildiren Kavaloğlu, şöyle devam etti: "Yabancıların kendi aralarında günübirlik kiralamalar söz konusu. Biz deniz, kum, güneşin yanına güvenliği, güvenilirliği eklemiştik. Biz kısa süre içinde güvenlikle ilgili bir zafiyet oluşabileceğini düşünüyoruz. Valilik, kaymakamlıkların ve emniyetimizin bu konuda çalışmaları var. Bunun bir an önce kontrol altına alınması gerekiyor. 80'e yakın gayrimenkul alımı yapanlar var. 50'nin üzerinde gayrimenkul alımı yapan onlarca kişi var. Dolayısıyla bunların takip edilmesi, hangi amaçla satın aldıklarının tespit edilmesi gerekiyor. Yüzde 30'un üzerinde Ruslar satın almış. İkinci sırada Almanlar, üçüncü sırada Ukraynalılar geliyor. Bu satın almayı yapan ülke vatandaşlarının bunun hangi amaçla satın aldıklarının ve bunların kontrollerinin yapılmasını arzu ediyoruz." Antalya'nın özellikle Alanya ve Konyaaltı'ndan konut alınmasının turizm amaçlı olabileceği yönünde şüphe uyandırdığını belirten Kavaloğlu, "Bakanlığımız bu konuyla ilgili ciddi anlamda bir çalışma yapıyor. Bununla ilgili sivil toplum kuruluşlarından bütün bu işin paydaşlarından bilgi aldı. Tüm dünyadaki örneklerini inceledi. Ekime kadar bununla ilgili bir kanun çıkmasını bekliyoruz." dedi. "İyi analiz edilip, hepsi kayıt altına alınmalı" Belek Turizm Merkezi'ndeki Calista Luxury Resort Hotelin Genel Müdürü Ali Kızıldağ ise dünyada konutu, oda ya da evin bir bölümünü kiralama üzerine hizmet veren platformların olduğunu söyledi. Türkiye'de özellikle son yıllarda bunun çok geliştiğini anlatan Kızıldağ, şunları kaydetti: "Antalya'da özellikle Rusya-Ukrayna savaşı ve salgından sonra yabancılara çok sayıda konut ve emlak satıldı veya kiralandı. Böyle olunca bu kaçınılmazdı. Şikayet ederek bir yere gidemeyiz. Bunun yasalarla çerçevesinin belirlenip, vergisinin harcının, belgelendirilmesinin tam olarak yapılıp ülke ekonomisine kaçak olmadan kazandırılması gerekiyor. Çok iyi analiz yapılarak, tüm bunların kayıt altına alınması gerekiyor." "Kiraladıkları dairelerde de turisti konaklattırıyorlar" Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Rıza Perçin ise günübirlik tesislerin pazarlaması için TÜRSAB üyelerinin yetkilendirilmesi gerektiğini söyledi. Yabancının satın aldığı daireyi kendi milliyetinden insanlara kiraya vermesinin doğru olmadığını anlatan Perçin, "Antalya'da daire satın almanın yanı sıra farklı milliyetlerden yabancılar, 5-6 daireyi kiralayıp oralarda kendi milliyetlerinden turisti konaklattırıyor. Bunların önüne geçilmesi elzemdir." dedi.

Kaan Kavaloğlu: İngiliz turistler, Ukrayna'nın yerini aldı Haber

Kaan Kavaloğlu: İngiliz turistler, Ukrayna'nın yerini aldı

Son 10 günde 10 bin 291 uçak trafiğinin gerçekleştiği ve günlük gelen yolcu sayısında tüm zamanların rekorunun kırıldığı Antalya’da bayram tatilinin bitmesine rağmen yabancı turistteki taleple turizmdeki yoğunluk devam ediyor. Yılın 6 ayında 5,5 milyondan fazla turisti ağırlayan Antalya’da Kurban Bayramı tatilinde turizm hareketliliği zirveye ulaştı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü verilerine göre, Antalya Havalimanı’nda son 10 günde 10 bin 291 uçak trafiği gerçekleşti. İç ve dış hatlar terminallerinde gelen giden olmak üzere 1,7 milyonun üstünde yolcu ağırlandı. 1 Temmuz’da ise Antalya Havalimanı’nda gerçekleşen 1188 uçuş ve 199 bin 419 yolcu sayısıyla tüm zamanların en yüksek yolcu sayısına ulaşıldı. EN ÇOK HANGİ ÜLKEDEN GELDİLER? Her kıtadan misafir ağırlayan Antalya’ya, yılın 6 ayında en fazla Rusya, Almanya, Polonya, İngiltere, Romanya, Kazakistan, Çekya, İsrail, Moldova ve Avusturya’dan turist geldi. Bayram tatilinin bitmesine rağmen kentteki turizm hareketliliği, yabancı turist ile devam ediyor. Kentteki yaklaşık 650 bin yatak kapasitesindeki tesisler, turistleri ağırlıyor. Turizmdeki yoğunluk, sektör temsilcilerindeki beklentiyi de artırdı. İNGİLİZLER, UKRAYNALILARIN YERİNİ ALDI Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, yerli turist hareketliliğinin de arttığı Kurban Bayramı tatili boyunca Antalya’da tüm bölgedeki tesislerin yüzde 100 doluluğa ulaştığını söyledi. Yılın 6 ayında 5,5 milyondan fazla turistin kente geldiğini anımsatan Kavaloğlu, temmuz ayına da kente giriş yapan turist sayısı bakımından rekorla başladıklarını kaydetti. Kentte ciddi bir yoğunluk yaşandığını dile getiren Kavaloğlu, bu hareketliliğin özellikle temmuz ve ağustosta da devam edeceğini bildirdi. Bu yıl Almanya, Polonya, İngiltere gibi ülkelerden ciddi talep aldıklarına işaret eden Kavaloğlu, şunları söyledi: “En fazla turist gönderen ülkeler sıralamasında Rusya yine bir, Almanya iki numara. Önemli pazarlarımızdan Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş nedeniyle 2019 rakamlarına kolay ulaşabileceğimizi düşünmüyorduk ama Rusya’daki artış, Almanya’nın 2019 rakamlarının üzerine çıkması, Polonya ve İngiltere gibi pazarlardaki taleplerle yıl sonu 15 milyon turistin üzerine çıkacağımızı düşünüyorum. İngiliz pazarının da bizim için çok büyük önemi var. İlk defa geçen sene İngiltere’den gelen kişi sayısı 1 milyonu geçti, bu yıl 1,5 milyonun üzerinde İngiliz bekliyoruz. Antalya için 1 milyonun üzerinde kaynak pazar yaratmak çok değerli, çünkü önemli pazar olan Ukrayna’da yüzde 90’a yakın bir kayıp var. İngiliz pazarı, Ukrayna pazarının eksikliğini kapattı.” Bu yıl Romanya, Moldova ve Balkan ülkelerinden de artış beklediklerini kaydeden Kavaloğlu, Polonya, Hollanda, Kazakistan, İsrail gibi kaynak pazarların da 1 milyon kişiye yaklaşmasıyla yeni rekorlara imza atılabileceğini vurguladı. Antalya’da sezonun yıl sonuna kadar uzayabileceğini ifade eden Kavaloğlu, “Almanya, Rusya ve İngiltere’den rezervasyonlar devam ediyor, eylül ve ekimin de güzel geçmesini öngörüyoruz.” dedi. Turizmde en önemli rakiplerin İspanya, Fransa, İtalya ve Yunanistan olduğuna işaret eden Kavaloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Avrupa Birliği ülkeleri pandemi döneminde çok iyi bir sınav veremedi. Pandemi sonrası turizm hareketinin ve ticaretin kendi içlerinde dönmesi amacıyla Yunanistan’ı, İspanya’yı, Fransa’yı ve İtalya’yı çok ciddi destekliyorlar. Ama Avrupa ülkelerine 4 saatlik uçuş mesafesindeki Türkiye ve Antalya, daima dünya ve Akdeniz turizminin olmazsa olmazıdır. Bizi yok saymaları mümkün değil. Özellikle tur operatörlerinin paket programlarına baktığımızda Antalya ve Türkiye yine çok önemli bir destinasyon olarak gözüküyor.”

Kurban Bayramı tatili iç turizmi hareketlendirecek Haber

Kurban Bayramı tatili iç turizmi hareketlendirecek

Turizm sezonuna hızlı başlayan, denizi, kumu, güneşi, doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel değerleriyle dikkati çeken kentte, farklı ülkelerden gelen turistler tatilin keyfini çıkarıyor. Yılın 5 aylık döneminde hava yoluyla 3 milyon 405 bin 458 yabancı turistin konuk edildiği bölgede, Kurban Bayramı tatilinin uzamasıyla iç pazar rezervasyonlarında da yoğunluk başladı. Antalya merkez ve turistik ilçelerindeki birçok turistik tesisin doluluğunun yüzde 100'e ulaşması bekleniyor. İç pazarda hareketlilik beklentisi Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kavaloğlu, AA muhabirine, Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasıyla iç pazarda ciddi hareketlilik beklediklerini söyledi. İnsanların tatili özlediğini ifade eden Kavaloğlu, "Ramazan Bayramı çok yoğun değildi, yüzde 80 doluluklarla geçmişti. Kurban Bayramı'nda Antalya bölgesinde doluluk yüzde 100'ü bulacak. Sınavlar bitmiş olacak, tatil başlayacak. Ülkenin siyasi konjonktürü belirlendiği için belirsizlik de ortadan kalktı. Artık insanlar tatil düşünmeye başlayacak." diye konuştu. Kavaloğlu, Kurban Bayramı rezervasyonlarının gelmeye başladığını bildirdi. "Akdeniz ve Ege bandı çok yoğun olacak" Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Rıza Perçin de seçimlerin sona ermesi ve havanın ısınmasıyla en avantajlı döneme girdiklerini belirtti. Turizm rakamlarında rekorların kırıldığını anlatan Perçin, yaz sezonunun yabancıların yanı sıra okulların tatile girmesi ve bayram tatili dolayısıyla Türk misafirlerin de gelmesiyle çok yoğun olacağını dile getirdi. Antalya'nın önemli bir destinasyon olduğuna işaret eden Perçin, şunları kaydetti: "Bayram tatilinin başlamasıyla iç turizm daha da hareketlenecek ve Akdeniz-Ege bandı çok yoğun olacak. Zaten yurt dışından gelen rezervasyonlar da iyiydi. Ege ve Akdeniz bandındaki birçok otelinde yüzde 100 doluluk oranına ulaşacağına inanıyorum. Bayram tatili boyunca iç turizmde Antalya genelinin yanı sıra Türkiye'deki bazı lokasyonların belli bir doluluk oranına ulaşmasını bekliyoruz." Perçin, turizm sezonunun geneli için de güzel geçeceği beklentisinde olduklarını sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.