Hava Durumu

#Ankara Ticaret Odası (Ato) Başkanı Gürsel Baran

TOURISMJOURNAL - Ankara Ticaret Odası (Ato) Başkanı Gürsel Baran haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ankara Ticaret Odası (Ato) Başkanı Gürsel Baran haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Gürsel Baran: Ara eleman sıkıntısı kronik soruna dönüştü Haber

Gürsel Baran: Ara eleman sıkıntısı kronik soruna dönüştü

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, tüm sektörlerde istihdam edilecek nitelikli iş gücü eksikliği yaşandığını, ara eleman sıkıntısının kronik soruna dönüştüğünü belirtti. Baran yaptığı yazılı açıklamada, teknoloji alanındaki ilerlemeyle tüm dünyada hızlı bir değişim yaşandığını, salgınla bu sürecin hızlandığını belirtti. Bu süreçte makineleşmeyle birlikte insanların iş hayatının dışında kalacağından endişe edildiğine işaret eden Baran, şunları kaydetti: “Robotlar iş yapacağı için insanlar işsiz kalacak diye endişe ederken, nitelikli hatta niteliksiz iş gücü bulamaz hale geldik. İşverenler olarak bir araya geldiğimizde konuştuğumuz ilk konu istihdam edecek işçi bulamamak oluyor. Ara eleman olarak tabir edilen kadrolarda çalışacak kişi bulamamak ülkemizin tüm üretim ve hizmet potansiyelini olumsuz etkiliyor.” Baran, inşaattan sağlığa, tekstilden mobilyaya, lokantadan otele kadar tüm sektörlerde istihdam edilecek nitelikli iş gücü eksikliği yaşandığını, ara eleman sıkıntısının kronik soruna dönüştüğünün altını çizerek, "İşveren, milyonlarca liralık yatırım yapıyor, işletme kuruyor ancak o işletmede istihdam edilecek insan bulma konusunda çaresiz kalıyor. Ara eleman konusu işletmeler için ana soruna dönüştü.” değerlendirmesinde bulundu. Türkiye’de özelleştirme çalışmalarıyla birlikte kamunun, reel sektörün faaliyet gösterebileceği alanlardan çekildiğine dikkati çeken Baran, kamunun istihdam deposu olduğu algısını yıkmadan reel sektörün işçi bulma sorununu çözmenin mümkün olmadığını ileri sürdü. Reel sektörün çalışan bulamamasının nedenlerinden birinin de kamunun uyguladığı ücret politikası olduğunu savunan Baran, şöyle devam etti: “Çok düşük karlılık oranlarıyla faaliyet gösteren özel sektörümüzün ücretleri kamudaki bazı pozisyonların gerisinde kalıyor. İş arayanların beklenti düzeyindeki yükseklik de ne yazık ki ülkemiz gerçekleriyle örtüşemiyor.” Baran, mesleki ve teknik eğitimin sevdirilmesi gerektiğine işaret ederek, çıraklık kültürünün önemine vurgu yaptı. Sığınmacılar konusunun tartışıldığını da hatırlatan Baran, özellikle bazı sektörlerde çalışan sığınmacıların oranının yüksekliğini, eleman bulamama sorununun çözülememesi durumunda sığınmacı istihdamın artabileceğini uyarısında bulundu.

Gordion Antik Kenti UNESCO yolunda Haber

Gordion Antik Kenti UNESCO yolunda

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, UNESCO’nun eylül ayında Riyad'da yapacağı toplantıda, Gordion Antik Kenti'nin "UNESCO Dünya Mirası Listesi"ne girmesini beklediklerini ifade ederek, "İnşallah Gordion Türkiye’den listeye giren 20'nci mirasımız olacak, başkentimiz ise ilk mirasına kavuşacak." dedi. Ankara’nın Polatlı ilçesinde yer alan Gordion Antik Kenti'nin "UNESCO Dünya Mirası Listesi"ne girme sürecine ilişkin başkentin kültür hazinelerini ekonomiye kazandırma projesinde izlenecek yol haritasının paylaşıldığı bilgilendirme toplantısı Ankara Ticaret Odası'nda (ATO) yapıldı. Toplantıda konuşan ATO Başkanı Baran, UNESCO'nun bu yıl eylül ayında Riyad’da yapacağı toplantıda, Gordion Antik Kenti'nin "UNESCO Dünya Mirası Listesi"ne girmesi beklediklerini ifade ederek, "İnşallah, Gordion, Türkiye’den listeye giren 20’nci mirasımız olacak, başkentimiz ise ilk mirasına kavuşacak." şeklinde konuştu. Baran, dünyada yayınlanan turizm kataloglarında en değerli turizm destinasyonları arasında Gordion'un da isminin olması gerektiğini belirterek, "Gordion, bu büyüklükteki ekonominin önemli bir kısmını Ankara'ya aktarmaya katalizör olacaktır." ifadelerini kullandı. Dünya Mirası Listesi'ne girmenin önemli bir hamle olduğunu dile getiren Baran, şunları kaydetti: "Bölgemizdeki turizm sezonlarının uzamasına, turizm çeşitliliğinin artmasına, turizme konu olan coğrafyanın genişlemesine, ekonomik faaliyetleri sınırlı bölgelerimiz için yeni gelir imkanları yaratılmasına, yeni istihdam alanları sağlanmasına katkıları göz önüne alındığında Gordion’un potansiyeli bölgemiz için bir mücevher gibi ortaya çıkmaktadır. Dünyadaki benzer çekim merkezlerinin verilerine bakıldığında da kültürel mirasların bölge kalkınması için büyük katkı sağladığını görmekteyiz." "Ankara ekonomisine zenginlik katacak" Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç da son dönemde kültür mirasının turizm açısından değerlendirilmesinin dünyada önem kazandığına dikkati çekerek, dünyada kültür mirasında söz sahibi olan Türkiye'nin de söz konusu alanda çalışmalar yapmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Ankara'nın kültür varlıklarıyla ilgili uygulamalarının geliştirmesinin önemine dikkati çeken Ardıç, şöyle konuştu: "Ankara'nın eşsiz tarihsel zenginliğini bilmek ve bu mirasa sahip çıkmak zorundayız. Kültürel değerlere sahip çıkmak insanın geleceğine de sahip çıkmasının bir gereğidir. Mevcut potansiyeli ile ön plana çıkan bu kültürel mirasın turistik ürüne dönüştürülmesi hem ülkemize hem de Ankara ekonomisine zenginlik katacaktır." Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim de Gordion’un dünya miras listesine kaydedilmesinin zengin ve köklü bir tarihe sahip Ankara’nın görünürlüğünü artıracağına işaret ederek, şehrin kültür turizmi başta farklı alanlarda çekim merkezi haline gelmesine vesile olacağına inandıklarını söyledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.