Hava Durumu

#Araklı

TOURISMJOURNAL - Araklı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Araklı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Araklı Halkından Maden Faaliyetlerine Direniş Haber

Araklı Halkından Maden Faaliyetlerine Direniş

Trabzon’un Araklı ilçesine bağlı Erikli Yaylası, eşsiz doğasıyla yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olmaya devam ediyor. İlçe merkezine yaklaşık 75 kilometre uzaklıkta bulunan bu doğa harikası, hayvancılıkla uğraşan besicilerin de uğrak noktası. Ancak Hüseyin Terzi'nin köşe yazısına göre, bölgede devam eden altın arama faaliyetleri, yaylanın doğal güzelliklerini tehdit ediyor. İlçe halkı, hem doğayı korumak hem de turizm potansiyelini sürdürmek için mücadele çağrısı yapıyor. ALTIN ARAMA ÇALIŞMALARI VE SİYANÜR RİSKİ Maden şirketlerinin sondaj çalışmaları nedeniyle Erikli Yaylası’nda doğa katliamı yaşandığını belirten ilçe halkı, özellikle siyanürle yapılacak altın arama faaliyetlerinin büyük bir risk taşıdığını ifade ediyor. Halk, bu durumun sadece yaylayı değil, Araklı ilçesinin tamamını olumsuz etkileyeceğini dile getiriyor. Yerel halk, altın arama faaliyetlerinin başlaması durumunda temiz su kaynaklarının tehlikeye gireceğini, tarım alanlarının zarar göreceğini, sağlıklı ürün yetiştirilemeyeceğini ve hava kirliliğinin artmasıyla yaşam kalitesinin düşeceğini savunuyor. Yerel halk, bu süreçte hem sağlık açısından hem de ekonomik ve turistik faaliyetler açısından zarar göreceklerini vurguluyor. ARAKLI’NIN TURİZM İMAJI ZARAR GÖRÜYOR Araklı, geçtiğimiz yıllarda Taşönü'nde kurulan Katı Atık Bertaraf Tesisi nedeniyle çevre sorunlarıyla gündeme gelmişti. Bu olumsuz imaj, şimdi de altın arama faaliyetleriyle daha da pekişiyor. Bölgedeki halk, bu durumun turizme büyük darbe vuracağını düşünüyor. "Altın arama faaliyetleriyle yaylanın doğal yapısı bozulursa, turistler neden Araklı’ya gelsin?" diye soran vatandaşlar, yerel halkın bir bölümünün bu nedenle ilçeyi terk etmeyi planladığını belirtiyor. TURİZM VE MADEN FAALİYETLERİ ÇELİŞKİSİ Öte yandan, Erikli Mahallesi sınırları içerisindeki Pazarcık Yaylası’nın turizm alanı ilan edilmesi, bölgedeki çelişkiyi gözler önüne seriyor. Bir yanda doğa tahribatı yaşanırken, diğer yanda turizm faaliyetlerinin planlanması eleştiriliyor. Halk, bu koşullarda turizmin sürdürülebilir olamayacağını düşünüyor. Trabzon Valisi Aziz Yıldırım ve AK Parti Trabzon milletvekilleri başta olmak üzere tüm yetkililere çağrıda bulunan halk, maden ocağı faaliyetlerine karşı mücadele ediyor. Daha önce çöp tesisiyle yapılan hatanın tekrarlanmasını istemeyen halk, doğanın korunmasını ve turizmin sürdürülebilir şekilde devam etmesini talep ediyor. BİRLİKTE MÜCADELE ŞART Bölge halkı, demokratik yollarla bu sürece karşı birlik içinde mücadele edilmesi gerektiğini vurguluyor. Altın arama faaliyetlerinin durdurulması durumunda Erikli Yaylası'nın tekrar turizm merkezi olarak değerlendirilebileceği belirtiliyor.

Burası ne Ege ne Akdeniz burası Karadeniz Haber

Burası ne Ege ne Akdeniz burası Karadeniz

Karadeniz Sahil Yolu'nun yapımında Trabzon'da sahilden yol geçmeyen tek bölge olarak bilinen Kalecik ve Konakönü mahallelerinde bulunan tarihi binalar, plajlar ve doğal koylar görsel güzellikleriyle öne çıkarken, turizme göz kırpıyor. "Burayı koruyanlardan Allah razı olsun" Karadeniz Sahil Yolu'nun yapımı sırasında yolun mahallelerinden geçmemesi için çok mücadele verildiğini belirten Kalecik Mahallesi muhtarı Abdurrahman Civelek, “Zamanında burada Karadeniz Sahil Yolu'nun geçmemesi için çok mücadele verildi. Daha sonra burası SİT alanı ilan edildi. Burayı koruyanlardan Allah razı olsun. Biz de bugüne kadar mahalleli olarak elimizden geldiği kadarıyla korumaya özen gösteriyoruz. Karadeniz Sahil Yolu'nun buradan geçmemesi mahalle için avantaj oldu dolayısıyla tarihi doku, sahillerimiz için iyi oldu. Otobandan gitmeyip bu yolu tercih edenler çok oluyor. Küçük kale olarak geçtiği için ismi Kalecik olarak kaldı” dedi. "Koylarımızın Akdeniz'den Ege'den bir farkı yok" Bölgedeki koyların Akdeniz'den Ege'den bir farkı olmadığını kaydeden Civelek, “Koylarımız güzel biz buralarda büyüdük. Muzdarip olduğumuz konu, vatandaşın buralara özen göstermeyip yiyip içip çöpünü bırakması. Şu anda buralarda çöpler mevcut. Her gün, belediye olsun, dernek, muhtarlık olarak temizlememize rağmen kirlilikten çok şikayetçiyiz. Burada iki sene içerisinde yapılan tadilatın yüzde 80'ini kırdılar, ağaçları kesip yaktılar. Biz elimizden geldiği kadar korumaya çalışıyoruz ancak biraz zor oluyor. Buraları turizme açılsa iyi olur. Kalecik, Konakönü doğal kalan yerler. Buraların bir Antalya'dan Akdeniz'den, Ege'den bir farkı yok. Turizm açısından buralar bakir bölgeler” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.