Hava Durumu

#Arkeopark

TOURISMJOURNAL - Arkeopark haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Arkeopark haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

2 bin yıllık tarihi arkeopark Haber

2 bin yıllık tarihi arkeopark

Antalya’nın Demre ilçesindeki Myra Antik Kenti'nin yaklaşık 2 bin yıllık anıtsal su yapısı, çöplük ve hurdalığa döndü. Hazırlanan projeyle turistlerin 1,5 metre derinlikteki suyun içinde yüzerek gezebileceği bir arkeopark yapılması planlanırken, bölgede bir de tarım müzesi yer alacak. Demre-Kaş karayolunun bitişiğinde bulunan ve Roma İmparatorluğu dönemine tarihlenen anıtsal çeşmenin (nympheum) çevresi ihmal ve ilgisizlik nedeniyle adeta hurdalığa döndü. Döneminde kutsal kabul edilen çeşmenin inşa edildiği kayaların arasından çıkan sülfür içeren şifalı sularda ise su kaplumbağaları ve balıklar yaşıyor. Likya uygarlığının önemli kentlerinden biri olan Myra kentinin limanı konumundaki Andriake’nin kuzeyinde, Demre-Kaş karayoluna bitişik konumdaki tarihi çeşmenin sanayinin yeni yerine taşınmasıyla beraber hazırlanan projeyle turistlerin suyun içinde yürüyerek ya da yüzerek gezebileceği bir arkeopark yapılması planlanıyor. Park içinde bir de tarım müzesi yer alacak. Söz konusu proje kazı başkanlığı tarafından belediyeye sunuldu ve Meclis kararı onayladı. "İnsanların 1,5 metre su içerisinde yüzerek kalıntıyı gezmelerini istiyoruz" Mevcut görüntünün turizm kentine yakışmadığını belirten Myra-Andriake Kazı Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik, nympheum termal yapısında yaptıkları kazıya ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Ayakta, iyi korunmuş, anıtsal bir Roma termal yapısını arkeopark içinde planlayarak, insanların 1,5 metre su içerisinde yüzerek kalıntıyı gezmelerini istiyoruz. Daha da ileri gidebilmek için sanayinin taşınacağı günü bekliyoruz. Sular içinde motopomplar yardımıyla zorlu bir kazıyla büyük oranda kazdık ve ortaya çıkardık. Kazıyı tamamlamak için sanayinin boşaltılmasını bekliyoruz. Arkeoparka dönüştüğünde muhteşem bir kentsel ve arkeolojik güzellik olacak. O yapı da suyun içerisinde çok güzel duracak ve ebediyen korunacak diye düşünüyorum. Projesi hazır, gününü bekliyoruz.”

Gerçek eserlerin sergilendiği sualtı arkeoparkı yapılıyor Haber

Gerçek eserlerin sergilendiği sualtı arkeoparkı yapılıyor

Kocaeli’de 'Kerpe Sualtı Arkeoparkı Projesi', Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın (MARKA) Destek Programı çerçevesinde kabul edildi. Türkiye’de ilk olma niteliği taşıyan proje çerçevesinde ilk kez gerçek eserlerin sergilendiği sualtı arkeoparkı yapılacak.  Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü koordinasyonu ve izinleri istikametinde, Kocaeli Valiliği, Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde ve Kandıra Belediyesi’nin Proje Ortaklığı çerçevesinde Kocaeli Müze Müdürlüğünce hazırlanan “Kerpe Sualtı Arkeoparkı Projesi “Doğu Marmara Kalkınma Ajansının (MARKA) 2022 Yılı Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı çerçevesinde kabul edildi. Bu çerçevede Kerpe Sualtı Arkeoparkı Projesinin hayata geçmesiyle birlikte ülkemizde ilk kez gerçek eserlerin sergilendiği bir su altı arkeopark projesi yapılacak. Öte yandan, Kerpe Su Altı Müzesi ve Arkeopark alanı, hayata geçmesi durumunda dünyadaki ilkler arasında da yerini alacak. Dünyada yalnızca İtalya ve Hırvatistan’da gerçek eserlerin sergilendiği bir su altı müzesi veya arkeopark parkuru bulunuyor. İlk bilimsel su altı kazısı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izinleri istikametinde Kocaeli Müze Müdürlüğü tarafından 2020 yılından itibaren Kocaeli'nin Karadeniz kıyılarında arkeolojik su altı kazı ve araştırma çalışmaları sürdürülüyor. Kerpe’de yapılan kazı çalışmaları, Türkiye'nin Karadeniz kıyılarından yürütülen ilk bilimsel su altı kazısı olması açısından dikkat çekmişti. Yapılan kazılar sonucunda elde edilen veriler; Kerpe Limanının, Karadeniz'in Antik Çağdaki doğu-batı yönlü deniz ticaret rotasının merkezinde yer alarak Karadeniz ticari faaliyetinin devamlı olarak izlenebildiği önemli bir merkez olduğunu göstermişti. Ayrıca yapılması planlanan arkeopark projesi sayesinde arkeolojik dalış turizminin ulusal ve uluslararası turizm ağlarına entegrasyonu sağlanarak, bölgenin tanıtımına büyük bir katkı sağlaması bekleniyor.

Su altında tarihi keşif Haber

Su altında tarihi keşif

Datça Kızlan'da 18.yy ait gemi  MUGLA'nın Datça İlçesi Kızlan bölgesinde Osmanlı Dönemi Batığı su altı kazısında, 18. yüzyıla ait şimşir tarak ve Çin porseleni gibi değerli eşyalar bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsünden bilim insanlarınca yürütülen araştırmalarda su altı arkeolojisi açısından uluslararası öneme sahip buluntulara ulaşıldı. 18. yüzyıla ait ahşap geminin 30 metre boyunda ve 7 metre genişliğinde olduğunu tespit edildi. BODRUM DA SERGİLENECEK Doç. Dr. Harun Özdaş, batıktan çıkarılan eserlerin Bodrum Müzesi'ne teslim edildiğini, tüm buluntuların çıkarılarak sergilenmesini hedeflediklerini söyledi. Özdaş, geminin kimliğini ortaya çıkarmak ve batma nedenini tespit etmek için çalışmalarını sürdürdüklerini de kaydetti. Gemide ayrıca 18. yüzyıla ait tabanca, tüfekler, kılıçlar, yaklaşık 500-600 tüfek mermisi kurşunu, o dönemde humbara olarak bilinen el bombaları da bulundu. Bilecik'te 9 bin yıllık yerleşke bulundu BİLECİK'te düzenlenen çalıştayda, bir apartmanın yanındaki boş arsada yürütülen kazılarda 9 bin yıl öncesine ait olduğu belirlenen yaşam alanlarına ulaşılan, "Bahçelievler Yerleşmesi" ile ilgili değerlendirmelerde bulunuldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bahçelievler Kazı Ekibi işbirliğinde gerçekleştirilen çalıştayda, birçok medeniyete ev sahipliği yapan ilde yapılan kazılarda ortaya çıkn buluntular tarihin yeniden şekillendirilmesine neden oldu. Bahçelievler'deki yerleşme Batı Anadolu'daki ilk köy olarak tanımlanıyor. Buranın bir 'arkeopark' olarak Bilecik'i dünyaya tanıtmak hedefleniyor. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.