Hava Durumu

#Bafra

TOURISMJOURNAL - Bafra haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bafra haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Asarkale, 2 Bin 300 Yıllık Tarihiyle İnsanlığın Geçmişine Işık Tutuyor Haber

Asarkale, 2 Bin 300 Yıllık Tarihiyle İnsanlığın Geçmişine Işık Tutuyor

SAMSUN (İHA) - Samsun Valisi Orhan Tavlı, yaklaşık 2 bin 300 yıllık tarihe sahip Asarkale’de süren kazı çalışmalarını yerinde inceledi. Kazının, bölgenin zengin tarihi mirasını gün yüzüne çıkardığını belirten Vali Tavlı, "Yaklaşık 2 bin 300 yıllık bir yapı olan Asarkale ve 6 bin yıllık Nerik Antik Kenti, tıpkı ülkemizin en büyük hazinelerinden biri olan Göbeklitepe başta olmak üzere diğer tüm antik kentlerimiz gibi taşıdığı izlerle sadece coğrafyamızın geçmişine değil, insanlık tarihine de ışık tutmaktadır" dedi. Asarkale, Kızılırmak Vadisi içinde, Hititlerin kutsal şehri Nerik’e yakın konumu ve çevresindeki Kızılırmak ve Şahinkaya Kanyonu’na hâkim stratejik pozisyonu ile dikkat çekiyor. Samsun Valisi Orhan Tavlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan ile birlikte Bafra ilçesindeki Asarkale ve kaya mezarlarını ziyaret ederek kazı çalışmalarını yakından inceledi. Vali Tavlı’ya kazı alanında Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kasım Oyarçin ve Samsun Müzesi temsilcisi Uzman Hasan Dikmen bilgi verdi. Kazılarda Asarkale’nin tarihte önemli bir ticaret yolu güzergahının güvenliğini sağlamak amacıyla inşa edildiği, yapıda ana kayaya oyulmuş üç kaya mezarının bulunduğu tespit edildi. Kazı çalışmaları, Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün desteği ile Bafra ilçesinin 24 kilometre güneyinde, Asar Mahallesi'nin 3 kilometre batısında bulunan Asarkale’de geçen aylarda başlatıldı. Helenistik döneme ait önemli bir yerleşim merkezi olarak kabul edilen Asarkale’de ilk bulgulardan itibaren bölgenin güçlü bir medeniyet merkezi olduğu anlaşılmıştı. Bu kazıların, Asarkale'nin tarihi ve kültürel mirasını koruma ve tanıtma açısından büyük katkılar sunması bekleniyor.

Bafra ve Samsun Pidesi Dünya Listelerinde Zirvede Haber

Bafra ve Samsun Pidesi Dünya Listelerinde Zirvede

SAMSUN (İHA) – Samsun’un coğrafi işaret tescilli lezzetlerinden Bafra ve Samsun pidesi, dünya genelinde gastronomi otoriteleri tarafından “en iyi turta” olarak tanınarak büyük bir başarıya imza attı. Daha önce "Dünyanın En İyi 10 Ekmeği" listesinde ilk sırayı alan Bafra pidesi, bu kez de Taste Atlas tarafından hazırlanan "Dünyanın En İyi Yemekleri" listesinin "En İyi 100 Turta" kategorisinde birinci sıraya yerleşti. Samsun pidesi ise hemen ardından ikinci sırayı aldı ve Samsun'u bu alanda zirveye taşıdı. Taste Atlas’ın güncel listesinde Bafra ve Samsun pidesi, Gürcistan’ın khachapuri, Lübnan’ın sfiha, Hollanda’nın appeltaart, İtalya’nın erbazzone ve İrlanda’nın beef and guinness pie gibi uluslararası tatlarını geride bırakarak en iyi 100 turta arasında ilk iki sırayı elde etti. Aynı listede Samsun’un bir diğer coğrafi işaret tescilli lezzeti olan Terme pidesi de 12. sıraya yerleşerek Samsun’un mutfak zenginliğini gözler önüne serdi. KÜRESEL BAŞARIYA ULAŞAN LEZZETİN SIRRI Bafra pidesinin bu denli beğenilmesinin arkasında ustalık ve özel tarifler yatıyor. Bafra’daki pide ustalarından Necati Koçak, bu lezzetin sırrını anlatarak, "Bafra pidesinin sırrı; hamurun yoğrulmasından başlıyor, açması, içinin doldurulmasına, pişirilmesine ve tabağa gelene kadar süreçten geçiyor. Hamur, sulu ve yumuşak hamur. Fırın, odun ateşi ile çalışıyor. Diğer pideler fırından ortalama 7-8 dakikada çıkıyor. Bafra pidesi ise en az 20-25 dakikada pişiyor. Bu da gevrek olmasının yanı sıra ağır pişmesine neden oluyor. Fırından çıkardıktan sonra da tereyağıyla birlikte servis ediyoruz. Bu da lezzetine lezzet katıyor" dedi. Usta Koçak, ayrıca Bafra pidesinin diğerlerinden farklı olarak uzun bir yapıya sahip olduğunu ve 1 metreye kadar uzayabildiğini belirtti. Pidenin iç harcında ise kavrulmuş kıyma ve çiğ soğan bulunduğunu, bu özel karışımın hamurla birleşip fırında piştiğinde lezzetini pideye aktardığını dile getirdi. Gastronomi dünyasında büyük ilgi gören Bafra pidesi, hem ülke sınırları içinde hem de uluslararası arenada büyük bir beğeni topluyor. İlk kez tadanların övgüyle bahsettiği bu lezzet, kahvaltıdan akşam yemeğine kadar her öğünde tüketilebiliyor. Samsun’un ve Türkiye’nin gururu olan pideler, dünya mutfağında Türk damak tadını temsil eden önemli ürünlerden biri olarak öne çıkıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.