Hava Durumu

#Bahçe

TOURISMJOURNAL - Bahçe haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bahçe haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bu bahçeye giren bir daha çıkmak istemiyor Haber

Bu bahçeye giren bir daha çıkmak istemiyor

İstanbul'da uzun yıllar yaşadıktan sonra ailesi ile birlikte memleketi Malatya'nın Doğanşehir ilçesine dönüş yapan 71 yaşındaki Hüseyin Dulkadir, Sürgü Mahallelerindeki 7 dönümlük alanda böğürtlen yetiştirmeye başladı. Az sayıda böğürtlen fidesiyle işe koyulan Dulkadir çifti, zamanla 20 bin fideye ulaşırken, hasattan edilen meyvelerden pestil, cevizli sucuk, reçel gibi ürünlerde elde ederek satışlarını gerçekleştiriyor. “Bahçemiz turizm merkezi haline geldi” Hafta sonları yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanlarına dönüşen böğürtlen bahçesinde taleplere yetişmekten güçlük çektiklerini kaydeden Hüseyin Dulkadir, ”İstanbul'da ahşap işleri ile meşgul iken 2019 yılında atıl durumda olan ata topraklarımıza dönüş yaparak burada böğürtlen bahçesini oluşturduk. Bahçemiz büyük ilgi gördü. Zamanla elde ettiğimiz meyveleri çeşitlendirerek pestil, cevizli sucuk, reçel, şerbet, sos gibi ürünlerde elde ettik. Bu kadar çeşit içerisinde gördük ki gerçekten bir şeyler yapıla biliniyor. Talep ise çok yoğun sıcak satış öne çıkmış durumda. Özellikle hafta sonları yoğun bir insan akışını görüyoruz. Bahçemiz turizm merkezi haline geldi” dedi. “Taleplere yetişemiyoruz” Böğürtlen bahçelerini ziyaret eden insanların bölgeden mutlu bir şekilde ayrıldığını ifade ederek, taleplere yetişmekten zorlandıklarını aktaran Hüseyin Dulkadir'in eşi Emine Dulkadir ise meyveleri çeşitlendirerek pestil, cevizli sucuk, reçel, şerbet, sos gibi ürünlerinde satışlarını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Park, bahçe ve mesire alanları, bisikletli ‘Martı' polislere emanet Haber

Park, bahçe ve mesire alanları, bisikletli ‘Martı' polislere emanet

2002 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü çatısı altında kurulan Bisikleti Polis Ekipleri ‘Martılar', vatandaşların sıkça uğradı dinlenme alanlarında huzur ve güvenliğin sağlanması için yoğun mesai harcıyor. Ankara'da 2019 yılından beri faaliyette bulunan Matılar, başkentlilerin uğrak noktalarından Eymir Gölü, Mogan Gölü, Göksu Parkı ve Başkent Millet Bahçesi'nde görev yapıyor. Ankara Emniyet Müdürlüğü Devriye Ekipler Amirliği bünyesinde kurulan ve 20 personelden oluşan martı polisler, bahar ve yaz aylarında vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği bu alanlarda meydana gelebilecek suçlara ilk müdahaleyi yapıyor. Ekipler, gün boyu yaptıkları devriye ve şüpheli şahıslara yaptıkları Genel Bilgi Toplama (GBT) gibi faaliyetleriyle de önleyici güvenlik hizmetlerinde bulunuyor. Vatandaşların can ve mal güvenliği için pedal çeviren Martılar, her an göreve hazır halde bekliyor. “Martı polis olmak isteyen kişilerin içerisinde doğa ve spor sevgisi olmalı” Eymir Gölü'nde görev yapan Martı Polislerden Fuat Refik Çay, “Martı polisler, teşkilatımız içerisinde gönüllülük esasına göre seçiliyor. Bunun yanı sıra martı polis olmak isteyen kişilerin içerisinde doğa ve spor sevgisi olması lazım. Çünkü bizim mesaimizin çoğu doğa içerisinde bisiklet sürmekle geçiyor” dedi. “Görev bölgemizde her hangi bir suç teşkil eden konu olmaması için sürekli devriye halindeyiz” Herhangi bir olumsuz durum yaşanmaması için sürekli hareket halinde olduklarını ifade den Çay, “Bisikletli ekipler, motorize ekiplerin giremediği yerlere veya kısıtlı hizmet yürüttüğü yeşil, mesire ve fuar alanları ile tarihi ve turizm bölgelerinde önleyici polislik hizmetleri faaliyetlerinde bulunuyoruz. Görev bölgemizde her hangi bir suç teşkil eden konu olmaması için sürekli devriye halindeyiz. Buna rağmen bir suç işlenirse öncelikli olarak unsurlarını muhafaza altına alıyoruz. Ardından ise söz konusu suçun soruşturmasını yürütecek birimlere bilgi veriyoruz. Eğer kaçan şüpheli varsa da onları yakalamakla görevliyiz” ifadelerine yer verdi. “Sürekli spor halinde olduğumuz için kişisel sağlığımızı koruyabiliyoruz” Bisiklet sürmenin kişisel sağlığa faydalı olduğuna da değinen Çay, “Görev yaptığımız Eymir Gölü'nde Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı 4 bisiklet ve 6 polis olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bu zamana kadar bisiklet kullanmanın herhangi bir olumsuzluğunu görmedik. Sürekli spor halinde olduğumuz için kişisel sağlığımızı koruyabiliyoruz. Vatandaşla daha fazla bir arada olduğumuz için emniyet ile halkın bütünleşmesini de katkı da bulunduğumuzu düşünüyorum” diye konuştu. Sıcak havaların performanslarına olumsuz etkisi olduğunu dile getiren Çay, “Bizler yaz ve bahar aylarında görev yapıyoruz. İşimiz genellikle efor sarf etmek olduğu için sıcak havalar performansımızı etkiliyor ama biz vatandaşlarımız için her şartta görevimizin başındayız” dedi.

Mardin'de tarihi sokak bahçeye dönüştürüldü Haber

Mardin'de tarihi sokak bahçeye dönüştürüldü

Mardin'de Yenimahalle 25 yıllık muhtarı Şehmus Sincar ve eşi Nebiha Sincar oturdukları evlerinin önünden geçen tarihi sokağı bitki ve çiçeklerle süsleyerek bahçeye çevirdi. 2 yıl önce görevi başındayken hayatını kaybeden bekçi oğullarının ismini verdikleri Garip Sincar Sokağını 50 çeşit renkli çiçek ve bitkilerle süsleyen muhtar ve eşi sokaktan gecen turistlere de su ve çay ikramında bulunarak, Mardin’in tanıtımına katkıda bulunuyor. Yenimahalle muhtarı Şehmus Sincar, 35 yıldır bu mahallede yaşadığını belirterek, 3 yıl önce eşi ile birlikte sokağı çiçek ve bitkilerle süslediklerini söyledi. Tarihi sokağın yeşil bahçeye dönüşmesinde en çok katkı ve emek sağlayan eşi olduğunu ifade eden Sincar, “Eşim gece gündüz çalıştı. Çiçeklerin ve bitkilerin bakımını yaptı. Toprağı sırtında taşıdı. Saksıları da kendisi aldı. Çiçekleri ve ağaçları da kendisi dikti. Tarihi sokağın bahçeye dönüşmesinde eşimin büyük emeği vardır. Oturduğumuz sokağın adını rahmetli olan bekçi oğlum Garip Sincar Sokağı olarak değiştirdik. Onun anısını yaşatmak içinde eşimle birlikte mahallede bulunan tarihi sokakları çiçek ekip ağaçlandırmaya devam edeceğiz. Yeşillik tarihi sokaklara yakıştı. İnşallah bu örnek davranış diğer sokaklara da örnek olur” dedi. 3 yıldır tarihi sokakta çiçek ve bitkileri yetiştirmek için gece gündüz çalıştığını belirten Nebiha Sincar, “Tarihi sokaktan geçen vatandaşlarımız, yerli ve yabancı turistler burayı görünce şaşırıyor. Buradan geçenler fotoğraf çektiriyor. Dinlenmek ve serinlenmek için oturuyorlar. Bende çay ve su ikramında bulunuyorum. Rahmetli oğlumun adını yaşatmak için bu Garip Sokağı ve diğer sokakları ağaçlandırmak için ömrümün son nefesine kadar mücadele edeceğim. Gece gündüz çiçeklerimi suluyorum. Onlarla konuşuyorum. Buradan valimizden ve belediyemizden destek istiyorum. Çiçek ve saksı talebinde bulunuyorum. Bütün sokakları bahçeye dönüştüreceğim” şeklinde konuştu. Tarihi sokağı merak eden ve İzmir’den Mardin’e gelen İzmir Mardin Kardeşler Gurubu Başkanı Mahmut Aydın, ”Yenimahalle muhtarı Şehmus Sincar ve eşine Mardin adına teşekkür ediyorum. Görüldüğü gibi tarihi sokağı bahçeye dönüştürmüşler. Kendi imkanları ile bitki ve çiçekler ekmişler. Buradan gecen insanlara ikramda bulunuyorlar. Mardin’in tanıtımında katkıda bulunuyorlar. İnşallah bu sakak diğer sokaklara da örnek olur“diye konuştu.

Kayısılarıyla ünlü Malatya'da, EXPO 2028 düzenlenecek Haber

Kayısılarıyla ünlü Malatya'da, EXPO 2028 düzenlenecek

Uluslararası Bahçecilik Sergisi EXPO 2028'in ev sahibi Malatya olacak. 27 Eylül'de Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da yapılan 74'üncü EXPO Genel Kurulunda Malatya'nın EXPO 2028'e ev sahipliği yapmasına karar verilmesinin ardından, kentte çalışmalar hızlandı. "EXPO 2028 Malatya Lansman ve Vizyon" programında konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, etkinliğe 2 milyon ziyaretçi beklediklerini söyledi. Gürkan "Malatya, tarihte medeniyetin inkişaf ettiği yerdir; ilk bürokrasi hayatının, ilk muhasebe, ilk gümrükleme işlemlerinin yapıldığı yerdir. Hollanda'nın Amsterdam kentinde de 'Ben oraya hizmet etmekle mükellefim, sizler de insanlık âleminin bir ferdi olarak o şehre sahip çıkmak mecburiyetindesiniz' dedim ve Malatya EXPO 2028 oy birliğiyle kabul edildi. Yaklaşık 50 ülkeden ziyaretçi bekliyoruz" dedi. İlk devlet hayatının, bürokrasinin başladığı yer Malatya Malatya'nın insanlık medeniyetinin başladığı Anadolu'yu ana yurt yapan destan şehri olduğunu anlatan Gürkan, tarihin sıfır noktasmın Göbeklitepe olduğunu ancak Malatya'nm tarihte ilk devlet hayatının, bürokrasinin başladığı yer olduğunu ve devir açtığını belirtti. Amsterdam'daki genel kurulda, Uluslararası Bahçecilik Sergisi EXPO 2028'in Malatya'da yapılmasına karar verilmesinin ardından şehirde çalışmalar hızlandı. Malatya Valisi Hulusi Şahin "2028 EXPO Malatya'yı bir fırsat olarak görüyoruz" derken, AIPH Genel Sekreteri Briercliffe "Malatya, tüm dünyada çok daha tanınır hâle gelecek" değerlendirmesinde bulundu. Logosu ilk kez tanıtıldı. Vali şahin: "Artık suyumuzu az ve öz kullanacağız Malatya'da" Malatya Valisi Hulûsi Şahin de EXPO 2028 Malatya'nm, şehrin tarihine ve kültürüne yakışan vizyon bir proje olduğunu söyledi. İklim değişikliği, çevre ve karbon ayak izi sorunuyla karşı karşıya olduklarını ifade eden Şahin "Dünya artık yeni bir sanayi, yeni bir tarım, yeni bir turizm, aslında yeni bir 'şehirler' konseptini tanıtıyor ve buraya doğru yürüyor. 2028'e 6 yıl var, 6 yıl içinde Malatya'da, Türkiye'ye ve hatta dünyaya örnek olacak bir 'Yeni şehir' konseptini Malatya'da başarmayı planlıyoruz. İddiamız büyük; artık suyumuzu az ve öz kullanacağız. Kullandığımız suyu mutlaka Malatya'da ileri biyolojik arıtmadan geçireceğiz. Tarımda kullandığımız sulamayı son derece ölçülü, hesaplı yapacağız. Topraksız tarımın hazırlıklarını yapacağız. Malatya sanayisinde 'yeşil fabrikalara' geçeceğiz" diye konuştu. TÜM DÜNYADA TANINACAK Toplantıya bir video mesaj gönderen AIPH Genel Sekreteri Tim Briercliffe ise "Böyle bir uluslararası EXPO'ya ev sahipliği yapmak, şehrinizi küresel bir lider olarak konumlandırırken, Malatya'nın dünya çapında daha da tanınmasını sağlayacaktır" ifadelerini kullandı. Toplantıda, EXPO 2028 Malatya'nın logosu da ilk kez gösterildi. Kaynak: Türkiye Gazetesi

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.