Hava Durumu

#Baklava

TOURISMJOURNAL - Baklava haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Baklava haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yemeksepeti’nden Türkiye’nin baklava haritası Haber

Yemeksepeti’nden Türkiye’nin baklava haritası

Türkiye’de hızlı ticaretin önde gelen markalarından Yemeksepeti, Türkiye’nin baklava tercihlerini verilerle ortaya koydu. Nisan 2023’ten bu zamana kadar platform üzerinden farklı gramaj seçimleriyle verilen siparişlerde soğuk baklava, toplam 441 bin siparişle en çok tercih edilen baklava çeşidi olarak öne çıktı. Özellikle sıcak yaz günlerinde serinletici bir lezzet arayanların favorisi olan soğuk baklava, tatlı severlerin gözdesi haline geldi. Türk mutfağının klasiklerinden biri olan fıstıklı baklava ise farklı gramajlardan toplam 307 bin siparişle en çok tercih edilen ikinci baklava çeşidi oldu. Geleneksel baklava lezzetini sevenlerin tercihi Fıstıklı Baklava, bayram sofralarının vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Özellikle sosyal medyada fıstıklı baklava ile karşılaştırılan cevizli baklava, farklı gramajlardan toplam 127 bin adet siparişle listenin üçüncü sırasında yer aldı. Cevizli baklavanın yoğun aroması ve çıtır çıtır yapısı, baklava severler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Özel bir lezzet arayanların tercihi olan midye baklava, platformda 49 bin defa sipariş edildi. Farklı şekli ve lezzetiyle dikkat çeken midye baklava, damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor. Tatlı kategorisinin şampiyonu profiterol Yemeksepeti verilerine göre, Türkiye'de tatlı kategorisinde en çok tercih edilen tatlılar arasında profiterol, kazandibi, waffle ve fırın sütlaç başı çekiyor. Nisan 2023’ten bu yana toplam 233 bin adet siparişle liderliği elinde tutan profiterol, hemen ardından 229 bin siparişle Kazandibi geliyor. Tatlı severlerin popüler tercihlerinden waffle ise 162 bin siparişle üçüncü sırada yer alırken, 146 bin siparişle Fırın Sütlaç dördüncü sırada bulunuyor. Bu veriler, Türkiye'de tatlı çeşitliliğinin ne kadar zengin olduğunu ve platform kullanıcılarının tatlıya olan düşkünlüğünü bir kez daha gözler önüne seriyor. Bölgelere göre tatlı tercihleri değişiyor Platformun verilerine göre, Türkiye'nin farklı bölgelerinde ve illerinde tatlı tercihleri de çeşitlilik gösteriyor. Marmara Bölgesi'nde Balıkesir höşmerim tatlısı ve Pazaryeri helvası gibi yerel lezzetler popülerken, İç Anadolu Bölgesi'nde Kayseri nevzine tatlısı ve Afyonkarahisar lokumu öne çıkıyor. Ege Bölgesi'nde ise İzmir Lokması ve Manisa mesir macunu sıkça tercih edilen tatlılar arasında yer alıyor. Doğu Anadolu'da Erzurum Kadayıf Dolması, Güneydoğu Anadolu’da ise Gaziantep Baklavası ve Şanlıurfa Şıllık Tatlısı en çok sipariş edilen tatlılar arasında bulunuyor. Bu veriler, Türkiye'nin zengin tatlı kültürünün her bölgeye özgü lezzetlerle nasıl çeşitlendiğini ve platform kullanıcılarının yerel tatlıları ne kadar sevdiğini gösteriyor.

Bu baklavanın yapımında ‘kül’ kullanılıyor Haber

Bu baklavanın yapımında ‘kül’ kullanılıyor

Amasya’nın Aydınca köyünde el emeğiyle hazırlanan tatlı türü baklavanın yapımında “kül” kullanılıyor. Aydınca köyünde, hamurun oluşmasında kullanılan suya katılan külün geleneksel ‘küllü baklava’ya gevreklik kazandırdığı belirtiliyor. Köyde öğretmenlerin hayata geçirdiği projeyle bu ilginç geleneğin gelecek kuşaklara aktarılması amaçlanıyor. Odun ateşinin külünü elekten geçirip süzen kadınlar, önce suyla karıştırıyor. Birkaç gün dinlendirilen su sonra hamura katılıyor. Yüz yılı aşkın süredir uygulanan bu geleneksel yöntemin tatlıya gevreklik ve lezzet kattığı düşünülüyor. Okulda ‘küllü baklava köşesi’ Aydınca Şehit Şaban Gökçe Ortaokulu öğretmenleri, bu ilginç tatlının yapımının kayıtlara alınıp gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla araştırma projesi başlattı. Okulda ‘küllü baklava köşesi’ oluşturuldu. Okula davet edilen nineler torunlarıyla birlikte hamur açtı. Ninelerini dikkatle takip eden öğrenciler ceviz ve şerbet katılıp köy fırınlarında odun ateşinde pişirilen bu özel tatlının yapımındaki püf noktaları öğrenmeye çalıştı. Nineler okulun yolunu tuttu Unu küllü suyla karıp hamura dönüştüren 4 çocuk, 11 torun sahibi Nihal Korkut (68), “Küllü su, tatlının gevrek olmasını sağlıyor. Tatlıya lezzet veriyor. Kül olmazsa olmaz. Torunlarımız da eski geleneklerimizi bilsinler” dedi. Okula giderek yeniden eğitim-öğretime başlamış gibi heyecan duyan 4 çocuk, 13 torun sahibi Nevin Mutlu (70) da ninelerinden öğrendikleri tatlıyı okulda torunlarına öğretmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Güllü mü, küllü mü Okul öğretmenleriyle yaptığı araştırma projesi konulu toplantıda, tatlının adını ilk duyduğunda çok şaşırdığını anlatan Amasya İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Türkmen, “Önce yanlış anladığımı sandım. 'Güllü mü, küllü mü?' diye yeniden sordum. Sonrasında işin içinden bambaşka bir araştırma projesi çıktı. En az 150-200 yıllık bir kültürün devamlılığı sağlanıyor” şeklinde konuştu. Nineler ve torunlarıyla görüşen Türkmen, projeyi sürdürecek olan Okul Müdürü Ferhat Karapelit, proje sorumlusu Türkçe Öğretmeni Deniz Arslan ile ekibini kutladı.

Kebabı en hızlı yiyen altın değerindeki baklavayı kaptı Haber

Kebabı en hızlı yiyen altın değerindeki baklavayı kaptı

2023 yılının son gastronomi festivali olan ‘Gaziantep Yemek Şenliği’ Ankara Altınpark Expo Center’de ziyaretçilerine kapılarını açtı. En hızlı kebap yeme yarışmasında yarışmacılar kıyasıya yarıştı. Gaziantep’in dillere destan yöresel lezzetleri ve coğrafi işaretli ürünleri Ankaralılarla buluştuğu festival, Ankara halkına keyifli bir gün geçirme imkanı sundu. Festivalde vatandaşlar birçok yöresel ürünü inceleme fırsatı yakaladı. Ziyaretçilerin kimi yöresel ürünlerin yaygınlaşması ve doğal üretim yapanların çoğalması gerektiğini ifade ederken, kimi de bu tür fuarların her zaman yapılması gerektiğini söyledi. Vatandaşlar, yöresel lezzetlere karşı özlem giderdiklerini ve böyle organizasyonlara halkın ihtiyaç duyduğunu birlik beraberlik olduğunu dile getirdi. Yöresel ürünlerin tanıtılmasına özen gösterdiklerine dikkat çeken Organizasyon Sorumlusu İbrahim Oğul, “Gaziantep'ten Ankara'ya kültürlerin kardeşliği çerçevesi içerisinde Gaziantep'in kendine has özelliklerini taşıdığı yöresel lezzetleri Ankaralılarla buluşturmak istedik” diye konuştu. Gaziantep’in mutfağının yanı sıra kültürel değerlerinin simgesi haline gelen hediyeliklerin de stantlarda yerini aldığı etkinlikte her yaştan katılımcıya hitap eden pek çok yarışma da yapıldı. Ankara halkı yoğun ilgi gösterirken esnaflar da bu ilgiden fazlasıyla memnun kaldıklarını ürünlere ve festivale verdikleri değerden fazlasıyla memnun olduklarını dile getirdi. Ankaralıları ücretsiz olarak karşılayan yemek şöleninde ayrıca ‘En hızlı kebap yeme yarışması’ da düzenlendi. Etkinlik çerçevesinde düzenlenen “En hızlı Kebap yeme” yarışmasında katılımcılar kıyasıya yarıştı baba oğul bile birbirine rakip oldu. Birinci olan Ahmet Köseoğlu, 2 dürümü bitirip yarışmayı kazanmasına rağmen yanındaki yarışmacının yiyemediği diğer dürümü yiyerek yarışmaya devam etti. 3 dürüm yiyerek 1kilo baklava ödülün sahibi oldu. Öte yandan başka “En hızlı çiğköfte yeme” yarışmasında 2 erkek 2 kadın olmak üzere 4 kişi yarıştı. Kübra Nur Kandemir yarışmanın kazananı olarak bir kilo salça kazandı. Ankaralı vatandaşlara kendi memleketlerinde Gaziantep kültürünü deneyimleme ve lezzetlerini tatma fırsatı bulacağı Gaziantep Yemek Şenliği 31 Aralık’a kadar devam edecek.

Ülkemizin coğrafi tescilli 15 ürünü Haber

Ülkemizin coğrafi tescilli 15 ürünü

Baklava: Gaziantep Baklavası, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili almış bir lezzetimiz. Türk, Orta Doğu, Balkan ve Güney Asya mutfaklarında yer etmiş, antep fıstığı ve özel şerbetiyle ünlü leziz hamur tatlımız. Antep Kebabı: Gaziantep mutfağına ait olan bu kebap çeşidimiz, incecik doğranmış etlerle yapılıyor. Maraş Dondurması: Kahramanmaraş'ta üretilen bu dondurmamız, yoğunluğu ve lezzetiyle tescilini almış, özel bir yere sahip.  Malatya Kayısısı: Malatya'da yetişen kayısılar, coğrafi işaret tescili almış ve bu kayısılarla yapılan pek çok ürün de coğrafi işarete sahip. Maraş Biberi: Kahramanmaraş bölgesinde yetiştirilen bu acı biber çeşidi, çeşitli yemeklerde ve baharat karışımlarında kullanılıyor. Pastırma: Dillere destan coğrafi işaret tescilli Kayseri pastırmamız, ince dilimlenmiş kırmızı etin baharatlarla kaplanarak kurutulması ile yapılıyor. Mardin Tava: Mardin mutfağına özgü bir yemek olan Mardin tava da lezzeti ile coğrafi işaret tescili almış bir yemeğimiz. Kuzu eti ve sebzelerle hazırlanıyor. Adana Kebabı: Baharatlı ve acılı bir kebap çeşidi olan, Adana diyince akla ilk gelen kebap çeşidimiz, Adana kebabı da coğrafi işaret tescilini almış. Diyarbakır Çiğ Köfte: Diyarbakır'dan meşhur coğrafi işaret tescilli çiğ köftemiz, bulgur, kırmızı biber salçası ve baharatlarla hazırlanıyor. Van Kahvaltısı: Van iline özgü coğrafi işaret tescilli Van kahvaltımız, otlu peynir, kaymak, simit, kuymak gibi özgün lezzetler içeriyor. Kars Gravyeri: Kars gravyeri, Kars ilinde üretilen ve coğrafi işaret teşcili almış lezzetli bir peynir çeşidi. Beykoz Kavunu: İstanbul'un Beykoz ilçesinde yetiştirilen özel bir kavun çeşidi olan Beykoz kavunu da coğrafi işaret tescili almış bir diğer ürünümüz. İzmir Kumrusu: İzmir kumrusu, İzmir iline özgü, coğrafi işaret tescili almış, taze ve hafif bir ekmek arası sandviçimiz. Çılbır: Çılbır, Türk mutfağının geleneksel kahvaltı yemeklerinden biri ve özellikle Kayseri'de popüler.  Aydın İnciri: Aydın ilinde yetiştirilen incirler, Aydın inciri olarak bilinen coğrafi işaret tescilini almış bir diğer lezzetli meyvemiz.

Diplomalı baklava ustaları geliyor Haber

Diplomalı baklava ustaları geliyor

Protokole İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı ve BAKTAD Başkanı Mehmet Yıldırım tarafından imza attı. Protokolle sektörün uzun zamandır yaşadığı ara eleman açığının kapatılması hedefleniyor. BAKTAD Başkanı Mehmet Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baklavacılığın bir el sanatı olduğuna işaret ederek, çıraklıktan yetişen usta ihtiyacının çok olduğunu söyledi. Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkmasının ardından hiçbir el mesleğinde kolay kolay çırak bulunamadığını ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti: "Ustalar azaldı, meslekler kaybolmaya yüz tuttu. Baklavacılık sektörü de böyle büyük bir tehlike içine girmişti. Yıllardan beri bizim de milli eğitim müfredatına baklavacılığı sokmakla, meslek liselerinden diplomalı ustaların yetişmesiyle ilgili bir çalışmamız vardı. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürümüzün ciddi desteği ile bunu başardık. Şu an da Milli Eğitim Bakanlığı'na hazırlamış olduğumuz müfredat kabul edildi ve İstanbul'da Anadolu Yakası'nda bir okul, Avrupa Yakası'nda bir okul pilot okul seçildi. Burada meslek lisesine giden öğrenciler, baklavacılığı öğrenebilecek duruma geldi. Baklavacılık artık meslek liselerinde okutulacak ve müfredata da girmiş oldu. Öğrenciler, artık bu iki okulda baklavacılık dersini görmeye başlayacak ve bu öğrenciler hem okulda okudukları süre içinde işletmelerimizde staj görecek, okulları bittiğinde baklavacı ustası olarak mezun olacak. Bunların hepsine iş garantisi var. Çünkü bizim mesleğimizde kalifiye eleman sıkıntısı had safhadaydı. Bu insanlar, işin eğitimini de aldıkları için baklavacılık mesleğini daha da ileri götürecekler, meslek kalitesinde de önemli iyileşme sağlanacak. Okullu baklavacılar geliyor." "Okullu öğrenciler bu mesleği çok daha ileri götürecek" Mehmet Yıldırım, yeni eğitim-öğretim döneminde derslerin başlayacağını aktararak, şu an için İstanbul'da başlayan derslerin büyükşehirler başta olmak üzere süreç içinde Türkiye geneline yaygınlaşacağını söyledi. Bu protokolün meslekle ilgili ara eleman sıkıntısını gidereceğini bildiren Yıldırım, "Bu çalışmayla aslında sektörün, baklavacılık mesleğinin geleceğini kurtardık. Proje, meslek kalitesine de çok ciddi katkı sunacak. Artık sektörde usta yetişmiyor, sektör bu anlamda çok zor durumdaydı. Okullu öğrenciler, bu mesleği çok daha ileri götürecek. Böylelikle de hem işsizliği azaltmış olacağız hem de diğer el sanatı olan meslekler de bu projeden örnek alıp gireceklerdir. Meslek liseleri asli görevine dönecek. Hem ülkemize hem de sektörümüze çok ciddi katkı sağlayacak." ifadelerini kullandı. "Antep fıstığı kayıt dışından dolayı yatırım aracı haline döndü" BAKTAD Başkanı Yıldırım, iç fıstık fiyatlarında artışa neden olan fıstık stokçularından da sektör olarak şikayetçi olduklarını söyledi. Bu alanda yapılması gereken çalışmalara değinen Yıldırım, şunları söyledi: "Bu işin daha da geçmişi var ama biz sektör olarak 15 yıldır uğraşıyoruz. Antep fıstığı kayıt dışı alınıp satılıyor, orada çok ciddi bir kaçak var. Ortalama her sezon fıstık alışverişinde 100 milyar TL civarında bir para dönüyor, 'bunun yüzde 90'ı kayıt dışı' diyebiliriz. Antep fıstığı bundan dolayı bir yatırım aracı haline döndü diyebiliriz. Parası olan sezon başında fıstığı alıp tonlarca depoluyor ve fiyat yükseldiğinde piyasaya sürüp vergisiz paralar kazanıyor. Bunu yapanlar da sektör dışı. Böyle olunca fiyatlar spekülasyona açık oluyor ve istedikleri zaman fiyatları yükseltiyorlar. Geçtiğimiz günlerde fiyat 1.000 TL'ye kadar dayandı. Bizim biraz çabamızla 850 TL'lere düştü. Bu durum sektörü zor durumda bırakıyor, enflasyonda artışa neden oluyor. Yetkililerden bu konuda çalışma bekliyoruz, Antep fıstığının kayıt altına alınmasını istiyoruz. Belgeli hale getirilirse gerçek fiyatlar oluşur. Fiyat olarak beklentimiz normalde 500 TL civarında idi, 1.000 TL'ye dek çıkardılar. Antep fıstığını kayıt altına almakla ilgili bakanlıkların özel çalışma yapması lazım, bunun yapılmasını bekliyoruz. Burada devletin çok ciddi vergi kaybı var. Bu sorunumuzu bakanlıklara da bildirdik." Yılın bu döneme kadar olan sürecinde sektör satışlarına ilişkin bilgi veren Yıldırım, "Sektör bu yılı beklentilerin altında geçirdi. Girdi maliyetlerimizde yaşanan artışlar oldu. Baklavacı, zorunlu tüketim maddesi olmadığı için insanların ilk vazgeçtiği ürünlerden oluyor. Baklavacılar ilk yarıda umduğunu bulamadı. İhracat tarafı kısmen devam ediyor ama orada da artış bekliyorduk. İhracat kendini korusa da artışı yakalayamadı." ifadelerini kullandı.

Gaziantepli baklavacılar bayram mesaisinde Haber

Gaziantepli baklavacılar bayram mesaisinde

Avrupa Birliğince tescil edilen Türk mutfağının ilk ürünü "Antep baklavası", renk, hamur inceliği, yöresel ürün kullanımı ve tüketildiğinde ağızda bıraktığı tatla diğer baklavalardan ayrılıyor. Gaziantepli ustalar, Kurban Bayramı öncesi artan siparişleri yetiştirmek için yoğun mesai yapıyor. Ustaların mesaisini 2 vardiyaya çıkaran işletmeler, 24 saat esasına göre çalışıyor. Baklavanın iyisi "çıtırtısı"ndan anlaşılıyor Kentteki bir baklava üretim tesisinde baklava ustası Ömer Faruk Çiftçi, AA muhabirine, dünyaca meşhur Antep baklavasının altın sarısı rengiyle bilindiğini söyledi. Gaziantep baklavasını diğer baklavalardan ayıran özelliklerinin başında bölgedeki organik malzemelerin kullanarak yapılmasının geldiğini belirten Çiftçi, şöyle konuştu: "Diğer baklavalardan ayrılan özelliklerinden biri coğrafi işaretli olması. Gaziantep Kale'sini pergel olarak düşünelim 30 kilometrelik daire çizin bu dairenin dışında yapılan baklava Gaziantep baklavası olmuyor. Bunu da nasıl anlarız? Baklava altın renginde, hamuru ise 40 kat, 3,5 santimetre olacak. Çatalı batırdığınızda ses (çıtırtı) gelecek. Ses geldikten sonra şeker damlamayacak. İşte bu gerçek Gaziantep baklavasıdır. İçindeki malzemelerin yöreye has olması lazım. Bunun için biz Avrupa Birliğine Gaziantep baklavasını kabul ettirdik." Baklavanın Gaziantep'te usta ellerde üretilerek Türkiye'ye gönderildiğini ifade eden Çiftçi, şunları söyledi: "Baklava işi meşakkatli olduğu için arkadaşlarla beraber 7/24 çalışıyoruz. Gaziantep'te günlük üretim kapasitesi 30 tondur. Bu 30 ton bayram yoğunluğunda 2 katına çıkıyor ve ortalama 60 tona kadar yükseliyor. İnternet üzerinden siparişlerimizde de artış oluyor. Yurt içi ve yurt dışına elimizden geldiği kadar yoğun bir şekilde çalışıp oralara da gönderiyoruz. Yurt dışına 48 saat, Türkiye'de ise 24 saat içerisinde teslim yapıyoruz." Çiftçi, dünyanın hemen hemen her yerinden sipariş aldıklarını ifade etti. Kentte baklava üreticilerinin yoğun şekilde çalıştıklarını dile getiren Çiftçi, "Bayram yoğunluğundan dolayı gece gündüz 2 vardiya şeklinde üretim yapıyoruz. Baklava geleneksel usullerle yapıldığı için bayrama 5 gün kala siparişleri durduruyoruz. Arife günü son işlemlerini yapıp müşterilere gönderiyoruz." diye konuştu. "24 çeşit baklava üretiyoruz" Baklava ustası Fahri Kaplan da bayramlardan önce sürecin zor geçtiğini söyledi. Baklava üretiminin meşakkatli olduğuna değinen Kaplan, "24 çeşit baklava üretiyoruz. Havuç dilimi, kare, sarma, ince şöbiyet, yaprak şöbiyet, bülbül yuvası gibi ürünleri yapıyoruz ama genelde havuç dilimi ve kare baklava çeşitlerini daha çok yapıyoruz." dedi. Gıda mühendisi Hülya Ateş ise bayram yoğunluğu dolayısıyla hijyen koşullarını sürekli denetlediklerini söyledi. Çalışmaları artırdıklarını belirten Ateş, şunları kaydetti: "Geleneksel baklavayı yapmaya sabah rutinlerimizle beraber başlıyoruz. İlk olarak ortam temizliği daha sonra da çalışma arkadaşlarımızın rutin temizliğiyle beraber ortam şartlarını sağladıktan sonra üretime geçiyoruz. Üretimin bitiminde tekrardan ürünlerin kontrollerini, gerekli analizlerden geçirerek vatandaşların sofrasına sunuyoruz."

23 delicious reasons to try Turkish food Haber

23 delicious reasons to try Turkish food

Turkey may be famous for its kebabs, but the popular dish is just the tip of the iceberg when it comes to Turkish cuisine. Covering over 300,000 square miles, the European destination's rich and diverse food is largely thanks to its landscape. Plateaus and plains of fertile soil formed by now extinct volcanoes, snow-covered mountains and fast-flowing rivers lend themselves to a rich and varied table. This includes olive oil based dishes from the Mediterranean Coast, hearty pastries from central Anatolia, subtle spicy flavors from the east and southeast, and that's just for starters. Traditional Turkish foods rely less on seasonings and more on tasty fresh ingredients rolled, kneaded, shaped and cooked to perfection with care, dedication and passion. In fact, the Turks love their food so much they even write songs about it -- "Domates, biber, patlican" by Anatolian rock star Baris Manco translates to "Tomatoes, pepper, eggplant." Here are 23 of the top Turkish foods beyond the basic kebab: Piyaz Antalya's piyaz salad is one of the Turkish city's most famous dishes -- and its secret ingredient is its beans. They're not just any old butter bean, but a small version known as candir, named after the inland province where they're grown. Delicate and flavorful, candir are mixed, together with tahini thinned with a little water, lemon juice, vinegar, salt, garlic, flat-leaf parsley and olive oil. In the very traditional version, a soft boiled egg is roughly chopped up and mixed through just before serving. Ezogelin corba According to legend, this dish was dreamed up by an unhappily married woman named Ezo who was trying to win over her mother-in-law via her stomach. She concocted a zesty soup consisting of red lentils, domato salca (tomato paste -- sweet or hot), grated fresh tomatoes and onions, served with dried mint and pul biber (chili flakes) sprinkled on top. There's no proof it actually worked, but just in case, ezogelin (which literally translates to bride Ezo), originating from a small village near Gaziantep, is still the food of choice for brides-to-be. Saksuka Turkish cuisine incorporates a huge range of vegetable dishes known as zeytinyagli yemegi -- foods cooked in olive oil. The majority are vegetable-based and include green beans, artichokes and of course, eggplants. One of the tastiest eggplant offerings is sasuka. Here silky purple skinned cubes of green flesh are cooked with zucchinis, garlic, tomatoes and chilli -- how much of the latter depending on where in Turkey it's made. Kisir Kisir is a salad made from fine bulgur wheat, tomatoes, garlic, parsley and mint. There are numerous versions from all over Turkey, but the Antakya one includes nar eksisi (sour pomegranate molasses) and pul biber (hot red chili flakes). They like it hot down south. Mercimek kofte Known to Diyarbakir locals as belluh, mercimek kofte is a vegetarian delight. Made from red lentils, fine bulgur, salt, finely chopped onion, scallions, tomato and aci biber salca (hot red pepper paste) and crushed cilantro, they come in handy bite-sized servings. Just pop one of these nuggets of flavor onto a lettuce leaf, add a squeeze of lemon juice, roll it up and munch away. Yaprak dolma In the Isparta version of yaprak dolma, rice is cooked with tomatoes, a bunch of parsley, onion, garlic, tomato paste, olive oil, black pepper, salt and water. A spoonful of this mixture is placed on a vine leaf, folded in and carefully rolled by hand into neat little cylinders. While leaves are sold at most street markets, the best ones come from a neighbor's tree, usually picked at midnight. Yaprak dolma are part of Turkish Aegean cuisine and sometimes include a pinch of cinnamon in the mix, a nod to the Rum people, Greeks born in Turkey. Inegol kofte Meatballs are so much more than just balls of meat in Turkish cuisine. Each style brings its own unique serve of history. One of the best known is Inegol kofte, invented by one Mustafa Efendi. Originally from Bulgaria, he migrated to Inegol in northwest Turkey in the 19th century. Unlike other Turkish kofte his mix uses only ground beef or lamb and breadcrumbs, seasoned with onions. Iskender kebab Located in northwest Turkey, Bursa is famous for three things -- silk, the ski fields of Uludag and a type of kebab called Iskender. Apparently a gentleman of the same name first cooked this dish for workers in the city's Kayhan Bazaar back in 1867. Thin slices of doner meat are reverently laid over pieces of plump pide bread, smothered in freshly made tomato sauce, baptized with a dash of sizzling melted butter and served with a portion of tangy yoghurt, grilled tomato and green peppers. Cag kebab The people of Erzurum take their meat very seriously. So much so, they're prepared to wait more than 12 hours for a sliver of hot and tasty lamb cag kebab. First the meat is smeared with a mix of onions, salt and black pepper and left to marinate for half a day. Then it's fed onto a long skewer and cooked horizontally over a wood fire. Divine on its own, cag kebab is also served wrapped in flat lavas bread with slices of tomato, white onion and long thin green peppers called sivri. Hamsili pilav Hamsi, aka European anchovy, is a staple in Turkish Black Sea kitchen. In the city of Rize, the slender fishes are prepared with rice to make Hamsili Pilav. This dish is cooked in a stock made from fried onions, butter, peanuts, Turkish allspice and raisins, which is mixed with fresh parsley and dill. Then filleted anchovies are arranged over the rice and the whole lot is cooked in the oven. Perde pilav The town of Siirt is home to perde pilav, or curtain rice, a rice-based dish wrapped in a lush buttery dough, baked in an oven and served up hot. Usually served at weddings, perde pilav is cooked with chicken, currants, almonds, pine nuts and butter, and seasoned with salt, oregano and pepper. The shape of the dish is thought to represent the creation of a new home -- the rice symbolizes fertility and the currants are for future children. Manti The most popular type of manti, small squares of dough with various fillings, are those made in Kayseri. This central Anatolian version contains a spoonful of mince sealed into a small parcel, but they use cheese elsewhere. The manti are dropped into boiling water and topped with yoghurt and pul biber (chili flakes). Legend has it, a good Turkish housewife can make them so small that 40 fit onto one spoon. Testi kebab This specialty of the Nevsehir region features pottery made in Avanos, using red clay from the famous Kizilirmak River. First the clay jug is filled with beef, tomatoes, bell pepper, garlic and a knob of butter. Its opening is then sealed with a peeled slice of potato and covered in alfoil, before the jug is placed in a wood-burning oven. Once the contents are ready, the cook must hold the alfoil covered top in one hand and a small hammer in the other to break open the meal. The trick is to aim for the thin line circling the body of the vessel three quarters of the way up. Gozleme Alternatively known as sac boregi, pastry cooked on a sac, a hot convex metal plate, gozleme are flat savory pockets usually filled with salty white cheese, spinach or minced beef. Although often considered village food, it takes expert handling to roll out the paper-thin dough without tearing it. The word goz means "eye", and the name gozleme is believed to come from the dark spots that form as the pastry cooks and absorbs the oil on the sac, forming "eyes." Pide Pide are a firm favorite among Turks, with some of the tastiest originating in the Black Sea region. Here dough balls are stretched out into an elongated base and loaded with a choice of fillings. The most popular is sucuklu yumurta, spicy Turkish sausage and egg mixed with kasar (yellow sheep cheese) but ispanakli kasar, spinach with cheese, is equally good. It's the crust that makes pide a winner. Cooked in a wood-fired oven, the high temperature produces a crisp crunchy base ideal for all types of ingredients. Su boregi Borek, a savory pastry made from layering sheets of a fine filo-like dough called yufka, is a staple of the high plateaus of central Anatolia. It was brought to Turkey by nomadic herders hundreds of years ago, and different varieties can be found all over the country and throughout Central and Eastern Europe. Su boregi, meaning "water borek" is the most commonly available, relying on white cheese, butter, olive oil and salt for flavor. Simit If a country can be said to run on its stomach, simit is the fuel that keeps Turkey going. They're sold everywhere, by street vendors carrying baskets or pushing carts, in bakeries and cafes, at tram, train and metro stations and even on ferries. It's believed simit were created in the palace kitchens of Suleyman the Magnificent in the 1500s, but no official records exist. In October 2019, the word simit was officially recognized by the Oxford English Dictionary and the rest, as they say, is history. Lahmacun According to Ottoman explorer Evliya Celebi, who roamed far and wide in the 17th century, lahmacun takes its name from the Arabic word lahm-i acinli. It's a type of pastry made from lahm, meat in Arabic and ajin, paste. The paste consists of low fat mince mixed with tomato paste, garlic and spices smeared on a thin round of pita dough and can be made spicier on request. Served with fresh parsley and a squeeze of lemon juice, Turks have been eating this dish for more than 300 years. Cig kofte Cig kofte originates from Sanliurfa, taking its name from the original recipe using raw (cig) ground beef, combined with bulgur, tomato paste, onions garlic, pepper and Turkish spices. The mix was kneaded until it was declared ready, determined by throwing a piece up to the ceiling. When it stuck there it was done. These days the meat has been wholly replaced by bulgur and sometimes ground walnuts, making for a healthier, but equally tasty choice. Baklava The people of Gaziantep, also known as Antep, in Turkey's Southeastern Anatolia Region, know the best baklava is made in a darkened room with a controlled temperature perfect for stacking the 40 sheets of tissue-like pastry that go into this Turkish culinary icon. First each sheet is brushed with butter, and ground pistachios are sprinkled over every few layers. Then a honeyed syrup is poured over the contents, and the pastry is baked until golden. Different versions have enticing names such as twisted turban, nightingale's nest, saray or palace baklava, and are all equally irresistible. Baklava can be enjoyed plain or with a dollop of kaymak, Turkey's answer to clotted cream. Dondurma Where can you find ice cream you can eat with a knife and fork? In Kahramanmaras, home of traditional Turkish dondurma, of course. Traditional dondurma (which means freezing in Turkish) is made from milk and two special ingredients, sahlep and mastic. Sahlep is a type of flour produced from orchids that provides a smooth velvety finish to the ice cream, while the mastic, a natural gum, adds a unique chewiness. Lokum Lokum, known in English as Turkish Delight, dates back centuries. However, it wasn't until the mid-19th century that it became a hit with the Ottoman sultans. That's when corn starch was invented and Istanbul confectioner Haci Bekir added it to the list of ingredients. This simple combination of water, starch and sugar, boiled together to produce delicate cubes flavored with rose water, pistachio and other flavors continues to delight. Ekmek kadayifi This Afyonkarahisar dessert is made from a special type of dehydrated bread with a consistency similar to crumpets. The bread is placed on a large tray and steeped in water to make it expand. Then it's covered in a syrup made of sugar, water and lemon and simmered on the stove. The syrup is constantly spooned back over the bread to infuse it with a sweet sticky texture. When read, it's turned upside down onto a serving dish and eaten with kaymak, thick Turkish cream. Source: Lisa Morrow, CNN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.