Hava Durumu

#Balıkçı

TOURISMJOURNAL - Balıkçı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Balıkçı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türkiye’nin en büyük balıkçı barınağının inşaatı sürüyor Haber

Türkiye’nin en büyük balıkçı barınağının inşaatı sürüyor

Giresun’un Uzuncakum mevkiinde 2021 yılında yapımına başlanan Türkiye’nin en büyük balıkçı barınağı projesinin yüzde 60’lık kısmının tamamlandığı ve 2025 yılında hizmete gireceği belirtildi. Giresun’un Uzuncakum mevkiinde 85 bin metrekarelik alan içerisinde inşası devam eden projeyle ilgili bilgi veren Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu, balıkçı barınağı ve limanının ana mendireğinin 935 metre, tali mendireğin 260 metre, rıhtım uzunluğunun 768 metre, çekek yerinin ise 360 metre büyüklüğünde olacağını söyledi. Proje tamamlandığında, sadece Türkiye’nin en büyük balıkçı barınağı değil aynı zamanda çok önemli bir ticaret merkezi haline de geleceğini kaydeden Belediye Başkanı Şenlikoğlu, “Deniz altındaki kısmı 5 metreye kadar olan ve farklı boyutlardaki her tür balıkçı teknesinin barınabileceğini bir rıhtıma sahip olacak proje tamamlandıktan sonra 40 bin metrekarelik kısımda yapılacak balık hali ve soğuk hava depolarıyla bölgenin su ürünleri merkezi olacak. Burası nitelik itibariyle Türkiye’nin en büyük balıkçı barınağı olacak diyoruz ama, bunu sadece rıhtım ve kapasite büyüklüğü olarak söylemiyoruz, aynı zamanda bir ticaret merkezi haline dönüşecek bir yer. Projenin yapımına ayrılan 85 bin metrekarelik alan üzerinde yaklaşık 40 bin metre karelik alana soğuk hava depoları ve bir balık hali de oluşturulacak. Proje başladığında 160 milyon lira civarındaydı ama artan maliyetler nedeniyle proje maliyetinin de bu rakamların çok üzerine çıktığını düşünüyorum” dedi. Barınağın ticaret merkezi haline geleceğini de kaydeden Başkan Şenlikoğlu, "Bölge olarak, konum ve nitelik olarak gerçekten güzel bir şekilde inşa edilen bu proje. Aynı zaman şehrimizin ticaretine ve geneline olumlu yansıyacak bir ticaret merkezi haline gelecek. Şu anda çalışmaların yaklaşık yüzde 60’ı tamamlanmış durumda, geriye kalan kısmı da inşallah 2025 yılına kadar tamamlanıp bitirilecek. Biliyorsunuz, Karadeniz’in balığı çok özel ve lezzetli, bu saatten sonra Karadeniz’den çıkan su ürünleri ve balıklar artık Giresun’dan dünya mutfağına servis edilecek, Giresunumuzu bir anlamda balık ticaretinin merkezi haline getirecek” diye konuştu. Deniz turizmini için marina projesi Bir sahil kenti olan Giresun’un denizden turizm alanında da faydalanmak adına yat limanı projesi olduğunu da açıklayan Başkan Şenlikoğlu, “Giresun’un çıkış noktalarının başında turizm geliyor. Bu anlamda biz de şehir merkezinde bir turizm altyapısı oluşturmayı planlıyoruz. Bunun da başlıca unsurlarından birisi deniz. Yayla, gastronomi, tarihimiz var ama denizle bağımızı kesmemiz söz konusu olamaz çünkü turizmin de çıkış noktalarından birisi deniz. Biz de bu anlamda- Aksu sahilininim batı tarafındaki koya marina yapmayı projelendirdik. Burası sadece marina değil, turizminde altyapısı olacaktır. İçerisinde yeşil alanları, Alışveriş Merkezleriyle tekne bağlama alanlarıyla bir turizm destinasyon alanı haline getirilecektir. Şunu da ifade etmek lazım geçtiğimiz dönem çevreci bir belediyecilik yaparak, Aksu bölgesindeki 40 yıllık çöp döküm alanının birinci etabını boşaltarak rekreasyon alanına çevirdik, oranın karşısında bir marina düşünüyoruz ki Giresun Adası ve marina güzel bir turizm altyapısı oluşturacaktır” ifadelerini kullandı.

Balık sezonu açıldı, tezgahlar hareketlendi! Haber

Balık sezonu açıldı, tezgahlar hareketlendi!

Av yasağının kalkmasıyla gece saatlerinde denize açılarak ağlarını bırakan balıkçılar, limanlara kasalar dolusu balıkla döndü. Edirne Balık Pazarı balıkçılarından Yusuf Çimen, gazetecilere yaptığı açıklamada, sezonun güzel başladığını söyledi. Sezonun başlamasından dolayı mutluluk duyduklarını belirten Çimen, "Balıkları tezgahlarımıza koyduk. Vatandaşlarımızın da balığa özlemi var. 15 Nisan'a kadar gemilerimiz tam gaz denizlerde olacak. Bundan sonra taze taze çeşitli balıklarımız gelecektir. Bu sezon hamsi, çinekop ve istavritin bol olması bekleniyor. Fiyatlar beklentimizin altında geldi. İstavritin kilosu 100 lira, sardalyanın kilosu 80 lira, levreğin kilosu 200 lira." dedi. Balıkçı Münir Paker ise çeşitli balıklara tezgahlarını müşteriler için hazırladıklarını ifade etti. Sezon başına göre fiyatların iyi olduğunu dile getiren Paker, "Bu sene bolluk bekliyoruz. Ne kadar bolluk olursa fiyatlar o kadar aşağıya düşer. Güzel bir balık sezonu diliyoruz." diye konuştu. "Hamsi bu sene bol olacak inşallah inanıyoruz" Av yasağının kalkmasıyla mavi sulara açılan Trabzonlu balıkçıların ağlarına ilk gün istavrit takıldı. Çarşıbaşı ilçesindeki Yoroz Limanı'nda son hazırlıklarını tamamlayıp gece saatlerinde "vira bismillah" diyerek denize açılan balıkçı gemisi, 23 mürettebatıyla sezonun ilk avı için bekleyişe başladı. Balıkçı teknesinin kaptanı Halil İbrahim Bozoklu, AA muhabirine, av yasağının kalmasıyla denize açıldıkları için mutlu olduklarını söyledi. Avlanma yasağı sürecinde geminin bakımını yapıp sezona hazırlandıklarını belirten Bozoklu, "Sezonun açılmasıyla gece 12.00'den sonra denize çıktık. Sabaha kadar dolandık balık göremedik. Beklentimiz istavrit olmasıydı. Sabah olmasıyla birlikte bir ağ attık, istavrit aldık." dedi. Bozoklu, bu sene hamsiden umutlu olduklarını ifade ederek, şunları kaydetti: "Palamut olmayacak gibi bir pozisyon var. Şu an hamsi görünüyor denizde yani hamsiden çok umut var. Bakalım şansımıza ne çıkacak. Hamsi bu sene bol olacak inşallah inanıyoruz. Hedefimiz, 3,5 ay kadar hamsimiz olsa hem balıkçı tekneleri kendini kurtarır hem de elemanlarımız para kazanır." Güney Marmara'da av sezonu sardalya, hamsi ve istavritle başladı Güney Marmara'nın önemli su ürünleri merkezlerinden Balıkesir'in Bandırma ilçesinden teknelerle açılan balıkçılar da kasa kasa sardalya, hamsi ve istavritle döndü. Denizlerde av yasağının sona ermesinin ardından ilk av gününde Balıkesir Tarım Ürünleri AŞ Bandırma Su Ürünleri Balık Hali'nde hareketlilik başladı. Bandırma Körfezi başta olmak üzere Marmara Denizi'nin çeşitli bölgelerine tekneleriyle açılan balıkçılar, 348 kasa sardalya, 245 kasa hamsi, 228 kasa istavrit avladı. Büyüklüklerine göre sınıflandırılan balıklar, Ankara, İstanbul ve Bursa gibi büyükşehirlere sevk edildi. "Bu sene, geçen seneki hamsiye nazaran daha iri olduğunu görüyoruz" Hal yetkilisi Özcan Ateş, AA muhabirine, sardalyanın kasasının incelik ve kalınlığına göre 300 ila 600, hamsinin kasasının 800 ila 1000, istavritin kasasının ise 400 ila 600 liradan alıcı bulduğunu bildirdi. Balıkçılık firması yönetim kurulu başkanı Osman Kocaman da Bandırma Körfezi'nde sezonu hamsi ile açtıklarını dile getirdi. Firma çalışanlarının sardalya da avladığını belirten Kocaman, "Henüz sular sıcak olduğu için balıkçılığın devamı, gelişmesi hakkında çok kuvvetli fikirde bulunamayız. Sular biraz serinlerse balığın daha çok toplanması mümkün, o zaman daha doğru yorumlar yapabiliriz ama en azından bu sene, geçen seneki hamsiye nazaran daha iri olduğunu görüyoruz. Bu iyi bir başlangıç." dedi. Başka bir balıkçılık firmasının sahibi Emin Gürer ise, "Denizde şu an itibarıyla görünen göründü. Denizde bol miktarda sardalya ve hamsi olduğu, vatandaşların da ucuz balık yiyeceğine inancımız sonsuz. Geçen yıla nazaran palamut biraz daha zayıf görünmesine rağmen bir ay gecikmeli olarak onun da geleceğini tahmin ediyoruz." diye konuştu.

Hataylı balıkçılar denize açılmak için hazırlıklara başladı Haber

Hataylı balıkçılar denize açılmak için hazırlıklara başladı

Kahramanmaraş merkezli depremlerde, İskenderun ilçesinde çok sayıda bina yıkıldı, sahil şeridinde çökmeler meydana geldi. Bölgede amatör olarak balıkçılık yapanlar da yaşanan afet nedeniyle denize hasret kaldı. Depremlerin ardından sahilde yükseltme çalışmalarının yürütülmesiyle çok sayıda amatör balıkçı da teknelerini suya indirip yeniden denize dönmek için hazırlıklara başladı. Endüstriyel avcılık yapan balıkçı gemileri için 15 Nisan'da başlayan av yasağından muaf tutulan kıyı balıkçıları, teknelerinin genel bakımlarını tamamlayarak bir süre sonra denize açılmayı planlıyor. "Artık normale dönmek zorundayız" Amatör balıkçılardan Mehmet Gümüş, AA muhabirine, depreme evinde yakalandığını, oturduğu mahallede de ciddi yıkımların olduğunu söyledi. Gümüş, deprem nedeniyle evinde ve ailesinde bir sıkıntı olmadığını ancak çok sayıda tanıdığını kaybettiğini belirtti. Hobi olarak amatör balıkçılık yaptığını anlatan Gümüş, şöyle konuştu: "Çok ciddi bir deprem enkazından çıktık. Buradaki tüm balıkçılar ölümün içerisinden çıktılar. Ben tekneyi bugün indirdim. 60 gündür kıyıda duruyordu. Ciddi darbe almıştı. Artık normale dönmek zorundayız. Biz o enkazın içinden çıktık ama bunu kafamızdan atmak zorundayız. Bugün 3 tekneyi suya indirdik. Artık hayat normale dönmek zorunda." Gümüş, hazırlıkları tamamladıktan sonra hava şartlarına göre balık tutmaya gideceklerini dile getirdi. Balıkçılardan Ali Karaca da 30 yıldır amatör olarak balıkçılıkla uğraştığını belirterek, "Depremden sonra hiç çıkamadık. Sahil şeridi çökünce teknemize giriş çıkışımız zorlaştı. Bakım zamanı da gelmişti biz de karaya aldık tekneyi. Bakıma başladım. Bakım bitince denize açılacağız." diye konuştu. Teknesinde ticari olarak balıkçılık yapan Volkan Mustafa Sönmez de "asrın felaketi"nden önce de olumsuz hava şartlarıyla nedeniyle bir müddet denize açılamadıklarını, depremle de mavi sulara iyice uzak kaldıklarını söyledi. Teknede hazırlık yapmaya başladıklarını ve balık tutmak isteyen 10 kişilik bir ekiple açılacaklarını anlatan Sönmez, şunları kaydetti: "Depremi hepimiz yaşadık. Benim evimde az hasar var. Ailemizde kayıp yok. Teknemizde kardeşimizle para kazanıyoruz. Yaklaşık 3 ay oldu biz denize çıkmayalı. Şu an için hazırlıklarımız tamam. Artık balık tutmaya çıkmak istiyoruz."

Balıkçılar bu sezon "palamudu" bol "hamsiyi" az buldu Haber

Balıkçılar bu sezon "palamudu" bol "hamsiyi" az buldu

Özkaya, AA muhabirine, deniz ve iç sulardaki su ürünlerinin korunması, avcılığın sürdürülebilirliğinin sağlanması için 1 Eylül 2022'de başlayan av sezonunun yarın sona ereceğini söyledi. Balıkçıların bu süreçte teknelerini bağlayarak bir hazırlık içine gireceğini ve tekneleri ile ağlarının bakımını yapacağını ifade eden Özkaya, "Balıkçılarımız bu sezon denizlerde umduğunu bulamadı. Geçen senenin aksine bu sezon palamut çok iyiydi, hamsi açısından ise et verimliliği ve boy bakımından kötü bir sezon geçirdik. Hatta 21 Şubat'tan itibaren sezon sonuna kadar Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale boğazlarında hamsi avcılığı durduruldu. İstavrit ve lüfer ise ortalama seviyede bulundu, tezgahlarda sıkıntı yaşanmadı." diye konuştu. Bu sezon hamsi avcılığının erken yasaklanmasından dolayı bazı teknelerin daha erken bağlandığına dikkati çeken Özkaya, alınan kararın sürdürülebilirlik açısından olumlu olduğunu dile getirdi. Özkaya, balıkçıların yasaklara uymasının denizlerde bolluk için son derece önemli olduğuna işaret ederek, kuralara uygun balıkçılık yapılırsa denizlerin gelecek nesillere bırakılabileceğini söyledi. Kota ve bölgesel balıkçılık önerisi Sürdürülebilirlik için avcılıkta kota ve bölgesel balıkçılık uygulaması getirilmesi gerektiğini vurgulayan Özkaya, şunları kaydetti: "Avcılık kotayla olursa kotası dolan tekneler avcılık yapmaz. Ayrıca küçük balıkların avlanmasının da önüne geçilebilir. Kimse kotasını küçük balıkla doldurmak istemez. Stoklarımıza çok faydası olur. Hangi bölgede ne tür balıkların avlanabileceği ve nasıl avlanacağı da belirlenmelidir." "Depremzede balıkçılara fazla destek verilmeli" Özkaya, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden özellikle Hatay'daki balıkçıların çok etkilendiğini belirterek, "Depremden etkilenen balıkçılarımız 6 Şubat'tan sonra işlerini yapamadılar. Zaten balık yakalasalar bile satacak kimse kalmadı. Bu sene ciddi zarar gördüler. O bölgedeki herkese ihtiyacı olan desteğin verilmesi lazım. Balıkçılarımız için 6 bin liraya kadar verilen destek deprem bölgesi için 20 bin liraya çıkarılmalı." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.