Hava Durumu

#Balkanlar

TOURISMJOURNAL - Balkanlar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Balkanlar haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bağlıkaya: Haber

Bağlıkaya: "Yılbaşı Tatilinde Rezervasyonlar Yüzde 20 Arttı"

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya'ya göre, bu sene yılbaşı tatilinin hafta ortasına denk gelmesi, tatilcilerin tercihlerinde değişikliğe yol açtı. Yurt içi tatilciler genellikle 2-3 günlük kısa turları tercih ederken, yurt dışında tatil yapmak isteyenler 4 gecelik turlara yoğun ilgi gösteriyor. Türkiye'deki tatilciler, özellikle büyük şehirler yakınındaki destinasyonları ve kayak merkezlerini tercih ediyor. Bağlıkaya, "Yine başta Uludağ olmak üzere kayak merkezlerinin bulunduğu tatil bölgeleri; Pamukkale, Afyon ve Denizli gibi lokasyonlardaki termal oteller; Ege'de Ayvalık ve Çeşme, Akdeniz Bölgesi'nde ise Antalya öne çıkıyor. Bunun yanı sıra seyahat acentelerimizin hazırladığı Kapadokya turları, turistik Doğu Ekspresi ile Kars turu gibi ürünler de ilgi çekiyor" dedi. Yurt dışı turlarında ise, vizesiz destinasyonlara olan talep dikkat çekiyor. Balkan ülkeleri ve KKTC yılbaşı için büyük ilgi görürken, Yunanistan, İtalya, Dubai ve Fransa gibi destinasyonlar da ön plana çıkıyor. Yurt dışı turlarda fiyatlar döviz bazında geçen yıl ile benzer bir seviyede kalırken, yurt içindeki yılbaşı turlarında yüzde 25-30 arasında bir artış yaşandı. TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, seyahat acentelerinin farklı bütçelere hitap eden tatil paketleri sunduğunu söyledi. Güvenli, sorunsuz bir tatil için TÜRSAB üyesi acentelerin tercih edilmesini önerdi.

Vize Derdi Yok! Bu Ülkelerde Yılbaşı Rüya Gibi Geçecek Haber

Vize Derdi Yok! Bu Ülkelerde Yılbaşı Rüya Gibi Geçecek

Yılbaşını yurtdışında geçirmek isteyenler için, vizesiz seyahat edilebilecek en popüler rotaları derledik. Belgrad’dan Bakü’ye, Tiflis’ten Phuket’e kadar uzanan şeşitli rotalarda, yeni yıla eşsiz anılarla girebilirsiniz. İşte yeni yılı karşılayabileceğiniz o ülkeler ve sundukları eşsiz deneyimler: SIRBİSTAN Belgrad, canlı gece hayatı, tarihi dokusu ve Avrupa'nın büyüleyici atmosferini andıran mimarisiyle öne çıkıyor. Yılbaşı kutlamalarında sokak partileri, konserler ve havai fişek gösterileri Belgrad'ın ününe ün katıyor. Türk ziyaretçiler de vizesiz seyahat etme imkânı sayesinde bu şehrin coşkusuna ortak oluyor. GÜRCİSTAN Gürcistan, Türk vatandaşlarına hem vizesiz hem de pasaportsuz girişe izin veren ülkelerden biri. Tiflis, yeni yıla özel düzenlenen havai fişek gösterileri ve sokak şenlikleriyle adeta bir şölen yaşatıyor. Metekhi Köprüsü'ünde düzenlenen etkinliklerle, yerel halk ve turistler bir arada yeni yılın coşkusu yaşıyor. KARADAĞ Doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla büyüleyen Karadağ, Budva, Kotor ve Tivat gibi şehirleriyle yılbaşı tatili için ideal bir seçenek. Sahil şehirlerinin kendine has atmosferi, kış manzarasıyla bütünleşerek masalsı bir yılbaşı tatili sunuyor. Vizesiz giriş imkânı sayesinde bu deneyimi yaşamak daha kolay hale geliyor. KOSOVA Yakın bir tatil rotası arayanlar için Kosova ideal bir seçenek. Priştine’nin rengârenk sokakları ve şehir merkezindeki yılbaşı kutlamaları, ziyaretçilere eşsiz bir tatil atmosferi vadediyor. Ekonomik tatil arayanlar için hem uygun fiyatlı hem de unutulmaz bir deneyim sunuluyor. MAKEDONYA Makedonya, uygun fiyatlı yılbaşı tatili planlayanlar için öne çıkan ülkelerden bir diğeri. Sadece pasaportla giriş yapılabilen bu ülkede, tarih kokan sokaklarda gezebilir, şehir meydanlarındaki yılbaşı etkinliklerine katılabilirsiniz. Ohrid Gölü'ü ve tarihi mekanlarıyla Makedonya, yılbaşı tatilini unutulmaz kılıyor. AZERBAYCAN Azerbaycan'a hem pasaport hem de kimlikle giriş yapılabiliyor. Bakü'nün yılbaşı öncesi ışıklarla süslenmiş sokakları ve rengârenk etkinlikleri, yılın son gününde büyüleyici bir atmosfer sunuyor. Modern yapıları ve zengin mutfağıyla Bakü, yılbaşı tatili için ideal bir seçenek olarak öne çıkıyor. BOSNA-HERSEK Bosna-Hersek, Balkanlar’ın tarih kokan atmosferi ve vizesiz seyahat imkânıyla yılbaşı tatili için çekici bir seçenek sunuyor. Ziyaretçiler, Saraybosna’nın tarihi sokaklarında gezebilir, yerel lezzetlerin tadını çıkarabilirken yeni yıla unutulmaz anılarla giriyor. SİNGAPUR Uzak bir destinasyon arayanlar için Singapur, 30 günü aşmayacak şekilde vizesiz seyahat imkânı sunuyor. Marina Bay’deki yeni yıl kutlamaları, şehirdeki gösteri ve havai fişek şovları ile unutulmaz bir tatil deneyimi sunuyor. TAYLAND Tayland, egzotik atmosferi, bembeyaz kümül kumsalları ve ekonomik seyahat olanaklarıyla tatilcilerin gözdesi. Yeni yıl kutlamaları için ziyaretçiler Bangkok’taki şölen havasındaki etkinliklere katılabiliyor veya Phuket’te sahil partilerinde sabaha kadar eğleniyor.

Birbirinden Coşkulu Vizesiz Yılbaşı Pazarı Rotaları Haber

Birbirinden Coşkulu Vizesiz Yılbaşı Pazarı Rotaları

Yılbaşı ruhunu yansıtan pazarları keşfetmek isteyenler için vizesiz gidilebilecek rotalar belirlendi. İşte bu yıl ziyaret edilebilecek, Christmas Market geleneğiyle öne çıkan ülkeler: SIRBİSTAN Belgrad, zengin tarihi ve kültürel dokusuyla öne çıkan bir destinasyon. Şehir, Nikola Tesla Müzesi ve Kalemegdan gibi turistik noktaların yanı sıra 10 Aralık-15 Ocak tarihleri arasında kurulan yılbaşı pazarıyla dikkat çekiyor. Novi Sad ise 25 Kasım-26 Aralık arasında düzenlenen yeni yıl pazarı, Avrupa’nın en iyileri arasında yer alıyor. Özgürlük Meydanı’ndaki süslemeler ve etkinlikler de Novi Sad’ı unutulmaz kılıyor. KARADAĞ UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Kotor, 1 Aralık–6 Ocak 2025 arasında yöresel el işleri, Karadağ şarabı ve hediyelik eşyalarla dolu bir pazar sunuyor. Podgorica, doğası ve kültürüyle Karadağ’ın bir diğer çekici noktası. Sahil şehri Budva, tarihi eski şehir bölgesindeki renkli dekorasyonlarıyla yılbaşı döneminde farklı bir deneyim vadediyor. Square of the Arms’ta kurulan pazar, deniz manzarası eşliğinde alışveriş ve eğlence imkanı sunuyor. KUZEY MAKEDONYA Başkent Üsküp’te, 12 Aralık–12 Ocak 2025 tarihleri arasında düzenlenen yeni yıl pazarı, küçük ama renkli atmosferiyle turistlerin ilgisini çekiyor. Şehrin merkezindeki etkinlikler ve ışık süslemeleri dikkat çekiyor. KOSOVA Priştine, 7–30 Aralık tarihleri arasında açık olan yeni yıl pazarıyla misafirlerini ağırlıyor. Geleneksel el sanatları, Arnavut mutfağından Flia gibi lezzetler ve Skanderbeg Meydanı gibi turistik noktalar keşfedilmeye değer. BOSNA HERSEK Saraybosna’da Ferhadija Caddesi’nde 1 Aralık 2024–7 Ocak 2025 arasında düzenlenen pazar, bakır işçiliğiyle ünlü hediyelik eşyalar ve yerel lezzetlerle bölgenin kültürünü yaşatıyor. Konserler, ışık gösterileri ve etkinlikler yılbaşı atmosferini tamamlıyor. GÜRCİSTAN Tiflis, 25 Aralık–14 Ocak 2025 tarihlerinde düzenlenen yeni yıl pazarıyla ziyaretçilerine hediyelik eşyalar ve yöresel tatlar sunuyor. Şehirdeki tarihi yapılar ve yılbaşı dekorasyonları, açık hava müzesi hissi uyandırıyor.

Körfez Turizmi Bitince Trabzon'da Oteller Satışa Çıkarıldı Haber

Körfez Turizmi Bitince Trabzon'da Oteller Satışa Çıkarıldı

Trabzon'da 2010'lu yıllarda Körfez ülkelerinden gelen turistlerle başlayan "Arap turizmi" yükselişi, pandemi sonrası yerini hayal kırıklığına bıraktı. 2022'de turizmin zirve yaptığı kentte, bu yaz sezonunda kayıt dışı işletmelerin kontrolsüz artışı ve enflasyonun etkisiyle oteller birer birer satışa çıkarıldı. Sahibinden.com'da 12 otelin satışta olduğu görülürken, otel sahipleri talepleri değerlendirmeye hazır olduklarını belirtti. KAYIT DIŞI TESİSLER RESMİ OTELLERİ VURDU 2010'lu yıllarda Körfez ülkelerinden gelen turistlerle başlayan turizm hareketliliği, pandemi sonrası 2022’de zirve yapmıştı. Bu yoğunluk yatırımcıları daha fazla otel açmaya teşvik ederken, kayıt dışı konaklama tesisleri de hızla arttı. Arzın talebi geçmesiyle birlikte sektör krize sürüklendi. Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün verilerine göre, ocak-eylül döneminde Trabzon’a gelen yabancı turist sayısı 648 bin 510 oldu. Bu, geçen yılki turist sayısına oranla sadece yüzde 0,64’lük bir düşüşe işaret etse de, kayıt dışı tesislerin artışı, otel işletmecilerini olumsuz etkiledi. Bu durumu yorumlayan Trabzon Oteller Birliği Başkanı Mustafa Aksu, sektördeki kayıt dışı işletmelerin artışına dikkat çekerek, birçok otelin satışa hazır durumda olduğunu belirtti. Aksu, "Marka sayılabilecek oteller satış için fiyat vermeye başladı. İşletmeciler sorunların çözülmemesinden dolayı bıktı. Trabzon'da turizm sektörünü el birliğiyle bitirdiler. Şu anda halinden memnun olan otel yok. Sadece gayri resmi olanlar memnun. Çünkü giderleri olmadığı için kar oranları yüksek. Yazın işletmelerini doldurup ekim ayında kapatıyorlar" ifadelerini kullandı. "YAZ SEZONU 1 AYA SIKIŞTI" Yatak kapasitesinin, kayıt dışı işletmelerle birlikte kontrolsüz şekilde artması, turizm sezonunun daralmasına neden oldu. Aksu, bu durumu, "Kapasite bölge standardında kalsaydı temmuz ve ağustos aylarında yer bulamayan eylül, ekim aylarını tercih edecekti. Bu şekilde turizm sezonu daha geniş bir süreyi kapsayacaktı ve esnaf da bundan fayda sağlayacaktı. Fakat böyle bir durum olmadığı için herkes temmuz ve ağustos arasındaki 2 haftalık dönemde bölgemizi tercih ediyor. Şu anda turizm Trabzon'da en geniş haliyle 1 aya sıkıştı. Yıllık doluluk oranı yüzde 25'lerden yüzde 17'lere geriledi. Yaz ortalamamız yüzde 100'e yakınken bu yazı yüzde 65'le kapattık" sözleriyle özetledi. Resmi yatak kapasitesinin 30 bin civarında olduğu Trabzon’da, kayıt dışı tesislerin bu kapasitenin iki katına ulaştığı belirtiliyor. Bu durum, turizmin sadece yaz dönemine sıkışmasına ve otellerin büyük kısmının kışın kapanma planları yapmasına neden oldu. Aksu, derneklerine kayıtlı 70 otelin yarısının kış döneminde kapatılacağını bildirdi. "TRABZON’DA TALİPLİSİ OLAN HER OTEL SATIŞA HAZIR" Trabzon Oteller Birliği Başkanı Mustafa Aksu, "Trabzon’da taliplisi olan her otel satışa hazır" diyerek, 20 yıldır hizmet veren otellerin bile satılık olduğunu vurguladı. "5 yıldızlı oteller de satmaya hazır. Talibi çıkarsa hiçbir otel sahibi ‘Hayır’ demez" ifadelerini kullandı. "EGE’DE, AKDENİZ’DE UYGULANAN KANUN TRABZON’DA UYGULANMIYOR" Aksu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın çıkardığı kanunların Trabzon'da yeterince uygulanmadığını savunarak, "Ege'de, Akdeniz'de uygulanan kanun Trabzon'da uygulanmıyor. Bölgemizde siyasi baskı maalesef fazla. Arabayı ruhsatsız kullansan polis sizi çevirdiğinde 'Ben bu arabaya yatırım yaptım, iki ay müsaade et' diyemiyorsunuz. Ama koca ruhsatsız otel yapılıp işletiliyor, onlara izin veriliyor" dedi. Aksu, denetimlerin yetersiz olmasından dolayı şehirdeki otel işletmecilerinin Trabzon’dan kaçtığını ve kış aylarında birçok otelin kapılarına kilit vuracağını söyledi. TURİZMCİ ERASLAN: "TURİST SAYISI DEĞİL, HARCAMASI DÜŞTÜ" 2016 yılından bu yana Trabzon’da hizmet veren Kuhla Otel’in sahibi Muhammed Eraslan ise, enflasyon nedeniyle turistlerin harcama gücünün düştüğünü belirtti. Eraslan, oda fiyatlarının düşük kalması ve alışveriş harcamalarının artmasıyla bölgedeki kârlılığın azaldığını ifade etti. Eraslan, "Konaklama dışındaki tüm harcamalar bizim rakibimiz olan destinasyonlara göre çok daha pahalı hale geldi. Alışveriş bölgemizdeki turizm için çok önemli bir dinamikti fakat enflasyonla birlikte o da değişti. Boş valizle gelen Arap turistlere bölgemizde alışveriş yapmak artık pahalı hale geldi" diye ekledi. Eraslan, bu durumun turizm gelirlerinin düşmesine neden olduğunu belirterek, resmi işletmelerin zor durumda olduğunu ifade etti. "PASTANIN BÜYÜK BÖLÜMÜNÜ KAYIT DIŞI TESİSLER ALIYOR" Eraslan, kayıt dışı tesislerin hızla artmasıyla birlikte pastanın büyük bölümünün bu işletmelere gittiğini söyledi. Bu durumun bölgedeki yasal otellerin doluluk oranlarına doğrudan etki ettiğini belirten Eraslan, 3 yıl öncesine kadar yaz aylarında 75 günlük bir hareketlilik yaşanırken, bu sürenin 2023 yazında 1 aya düştüğünü ifade etti. "Gelen turist sayısı resmi kurumların verilerine göre çok düşmedi ama kayıt dışı işletmelerin resmi işletme kapasitesinin üstüne çıkması pastanın dilimlerini oldukça küçülttü. Trabzon'da kaçak işletme sayısı ülke genelinin oldukça üzerinde. Pastanın büyük bölümü kaçak işletmelere gidiyor" dedi. BALKANLAR VE GÜRCİSTAN’A KAYIŞ VAR Eraslan, Trabzon'un turizm tanıtımı konusunda da rakipleriyle yarışamadığını belirtti. Ege ve Akdeniz'de uygulanan turizm teşviklerinin Trabzon’da uygulanmadığını vurgulayan Eraslan, Trabzon’un tanıtımı için fuarlara katılımın azalmasının da turistlerin alternatif destinasyonlara yönelmesine neden olduğunu söyledi. Balkanlara ve Gürcistan’a doğru bir kayış yaşandığını söyleyen Eraslan, yurt dışı fuarlarında rakip destinasyonlar büyük tanıtımlar yaparken, Trabzon'un artık bu etkinliklere katılmadığını belirtti. 

Türk Yatırımcıların Yeni Gözdesi: Karadağ’ın Bar Şehri Haber

Türk Yatırımcıların Yeni Gözdesi: Karadağ’ın Bar Şehri

İSTANBUL (İHA) - Karadağ’ın Adriyatik Denizi kıyısındaki Bar şehri, son yıllarda Türk yatırımcıların radarına girdi. Tarihi dokusu, güçlü turizm potansiyeli, stratejik konumu ve Avrupa Birliği üyelik hedefiyle öne çıkan Karadağ, Türk iş dünyası için cazip bir yatırım merkezi olarak dikkat çekiyor. PMTR GRUP'TAN 1.3 MİLYAR TL’LİK DEV YATIRIM Türk iş dünyasının Karadağ’a artan ilgisinin son örneği PMTR Grup oldu. Şirket, Bar şehrinde 1.3 milyar TL değerinde bir konut ve otel projesi hayata geçiriyor. Proje, 120 odalı bir otel ve 261 daireden oluşacak. Wyndham Grup ile iş birliği yapılan projede, tüm kiralama ve işletme süreçleri de Wyndham tarafından yürütülecek. Metrekaresi 3.750 eurodan başlayan projede teslim tarihi Nisan 2026 olarak açıklandı. Yatırımın 10 yıl içinde kendini amorti etmesi bekleniyor. TÜRK EKONOMİSİNE 10 MİLYON EURO KATKI HEDEFİ PMTR Grup Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Aydın, projede kullanılan demir ve çimento hariç tüm malzemelerin Türkiye’den getirileceğini belirterek, yatırımlarıyla Türkiye ekonomisine 10 milyon euro katkı sağlamayı hedeflediklerini aktardı. "Bar şehri, Balkanların keşfedilmemiş hazinesi" dedi. BAR’DA TURİZM TALEBİ ARTIYOR Karadağ’ın 680 bin nüfusu olduğunu ve yılda 3-6 milyon turist ağırladığını ifade eden Aydın, bölgede konut talebinin yüksek olduğunu belirtti. Yaz aylarında bir dairenin günlük kirasının 120 euroya ulaştığını, kış mevsiminde ise bu rakamın 40 eurodan başladığını söyledi. Karadağ’a en çok yatırım yapanlar arasında Ruslar ve Ukraynalılar önde gelirken, Polonyalılar, Almanlar ve Türkler de yatırımcılar arasında bulunuyor. TÜRKİYE, KARADAĞ’A EN ÇOK YATIRIM YAPAN 3. ÜLKE Podgoritsa Büyükelçisi Barış Kalkavan, Türkiye’nin Karadağ’a en çok yatırım yapan üçüncü ülke olduğunu söyledi. Karadağ’da 10 binin üzerinde Türk şirketi faaliyet gösteriyor ve bu şirketlerin yıllık cirosu 85 milyon euroyu buluyor. Türk Ticaret Odası'nın da (TURKCHAM) Türk şirketlerine destek sağladığını belirten Kalkavan, Karadağ’ın yatırım avantajlarına dikkat çekerek, "Bar'ın önemi şu: Bir kere 12 ay boyunca yaşanabiliyor. Avrupa Birliği'ne (AB) ilk üye olacak ülke burası. AB'ye girdikten sonra şimdiki fırsatlar kalmayacak. O nedenle hızlı ve sağlam olmamız gerekiyor" dedi. Karadağ’ın en büyük limanı olan Bar Limanı, Slovakya’dan Slovenya’ya 14 farklı ülke tarafından kullanılıyor. 12 ay boyunca yaşanabilir bir şehir olan Bar, stratejik konumuyla yatırımcılar için büyük bir fırsat sunuyor. Avrupa’ya açılan kapı konumundaki Bar, gelecekte Türk yatırımcılar için daha büyük projelere ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Avusturya, İki Ülkeye Schengen Vetosunu Kaldırabilir Haber

Avusturya, İki Ülkeye Schengen Vetosunu Kaldırabilir

Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Kraner, Romanya ve Bulgaristan'ın Schengen bölgesine katılımı konusunda Avusturya’nın vetosunu, sınır güvenliğinde iyileştirmeler sağlanırsa kaldırabileceğini belirtti. Bu açıklama, Göçten Sorumlu AB Komiseri Magnus Brunner’in her iki ülkenin Schengen'e katılması yönündeki çağrılarının ardından yapıldı. Son iki yıldır Avusturya, Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen’e tam üyeliğini, Batı Balkanlar rotasından gelen mülteci akışı nedeniyle engelliyordu. Ancak İçişleri Bakanlığı, o dönemden bu yana sınır güvenliği ve geri gönderme konularında önemli gelişmeler yaşandığını vurguluyor. AB Parlamentosu'nda konuşan Bakan Kraner, göç rakamları konusunda, "Artık özellikle bu ülkeler üzerinden gerçekleşen yasa dışı göç rakamlarının büyük ölçüde düştüğünü görebiliyoruz. Bu da doğru yolda olduğumuz, ancak henüz yolun sonuna gelmediğimiz anlamına geliyor" dedi. Amacın yasa dışı göçü sıfıra indirmek olduğunu ifade eden Kraner, vetonun kalkması için çalışmaların sürdüğünü ekledi. Romanya Parlamentosu Üyesi Victor Negrescu ise ülkesinin Schengen üyeliğine "son düzlüğe" girdiğini söyledi. Üç senaryoyu değerlendiren Negrescu, bu yıl içinde bir karar çıkabileceğini, aksi durumda yeni Avrupa Komisyonu ile müzakere gerekebileceğini ifade etti. Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu ise 8 Aralık seçimleri öncesinde alınacak bir kararla, 2025 baharında Schengen’e tam katılımın sağlanabileceğini dile getirdi. Schengen genişlemesiyle ilgili görüşmelerin olumlu ilerlediğini belirten Komiser Brunner, anlaşmanın yakın olduğunu kaydetti. Önemli bir gelişmenin 22 Kasım’da Macaristan’da, Romanya ve Bulgaristan’ın katılımıyla yapılacak toplantıda yaşanabileceği düşünülüyor.

Batı Balkanlar Turizmi 2024'te Rekor Seviyelere Ulaştı Haber

Batı Balkanlar Turizmi 2024'te Rekor Seviyelere Ulaştı

Batı Balkan ülkeleri, 2024 yılında turizmde önemli başarılara imza attı. Arnavutluk, Bosna Hersek, Kuzey Makedonya, Kosova, Sırbistan ve Karadağ, tarihi dokuları, doğal güzellikleri ve kültürel zenginlikleri ile milyonlarca turisti ağırladı. Bu ülkeler, deniz kıyıları, ormanlarla kaplı doğaları ve Osmanlı mirası yapıları ile her geçen yıl daha fazla ziyaretçi çekerek turizm sektöründe istikrarlı bir büyüme sergiliyor. ARNAVUTLUK, AVRUPA'DA TURİZM LİDERİ Arnavutluk, 2024 yılı itibarıyla Avrupa'da turizmde en fazla turist çeken ülke konumuna geldi. Arnavutluk Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın verilerine göre, yılın ilk dokuz ayında 9,7 milyon yabancı turist ülkeyi ziyaret etti. Başbakan Edi Rama, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Arnavutluk’un Avrupa’da turizm lideri olduğunu belirtirken, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) verilerine göre dünya sıralamasında Katar’ın ardından ikinci sırada olduklarını ifade etti. Ülke, 2030 yılına kadar "Balkanlar'ın turizm şampiyonu" olmayı hedefleyen Ulusal Turizm Stratejisi’ni de kamuoyuna duyurdu. EN ÇOK TURİST TÜRKİYE'DEN GELİYOR Bosna Hersek de turizmde büyük bir ivme kazandı. Ülkenin İstatistik Ajansı verilerine göre, 2024 yılının ilk sekiz ayında 941 bin turist ülkeyi ziyaret etti. Bu turistlerin önemli bir kısmı Türkiye’den gelirken, Hırvatistan, Sırbistan ve Suudi Arabistan gibi ülkelerden de yoğun ilgi görüldü. Başkent Saraybosna, tarihi yapıları ve savaş yıllarından kalma anıtları ile ziyaretçilerin gözdesi haline geldi. Saraybosna Kantonu Turizm Birliği Başkanı Haris Fazlagic, turist sayısında yüzde 20'lik bir artış olduğunu ve 630 binden fazla ziyaretçiyi ağırladıklarını belirtti. Saraybosna’nın yanı sıra Mostar ve Travnik gibi şehirler de yoğun ilgi görüyor. Kuzey Makedonya, Türk turistlerin en fazla ziyaret ettiği Batı Balkan ülkelerinden biri olarak öne çıkıyor. Ülkenin Devlet İstatistik Kurumu, ocak-ağustos döneminde 568 bin yabancı turistin ülkeyi ziyaret ettiğini, bunların yüzde 35,8'ini Türk turistlerin oluşturduğunu açıkladı. Özellikle başkent Üsküp ve doğal güzellikleriyle ünlü Ohri Gölü, turistlerin yoğun olarak tercih ettiği destinasyonlar arasında yer alıyor. Kosova, turizmde hızlı bir artış göstererek 2023’teki yüzde 20 büyüme oranını sürdürdü. Ülkedeki otellerde konaklayan yabancı turist sayısında artış görülürken, Priştine ve Prizren şehirleri en popüler turizm noktaları oldu. Priştine Adem Jashari Havalimanı, 2024 yılında 4 milyon yolcu kapasitesine ulaşmayı hedefliyor. Sırbistan ise 2024 yılında turist sayısında rekor kırmayı bekliyor. Türk turistler Sırbistan'ı en çok ziyaret eden grup olurken, ülke bu yıl ocak-eylül döneminde 185 bin Türk turisti ağırladı. Bu rakamlarla geçen yıla göre yüzde 22 artış kaydedildi. Özellikle başkent Belgrad, tarihi ve kültürel yapıları ile turistlerin vazgeçilmez noktalarından biri olmaya devam ediyor. Karadağ’da da sahil şeridindeki Budva ve Kotor şehirleri, turistik cazibeleriyle dikkat çekiyor. Bütün bu ülkeler, 2024 turizm sezonunda rekor turist sayıları ile öne çıkarak, Balkanlar’ın turizm potansiyelini daha da yukarı taşımayı başarmış görünüyor.

Ruslar Dubai ve Balkanlar’a kaydı, Almanlar atağa geçti... Haber

Ruslar Dubai ve Balkanlar’a kaydı, Almanlar atağa geçti...

2022 yılında başlayan Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında iki ülkeden Antalya’ya yoğun göç yaşandı. Rusya ve Ukrayna’dan yaşanan göç sonrası yabancı nüfusun iki yılda iki kat artması Antalya’da konut ve kira fiyatlarını da yukarı çekti. Ancak Ruslar ikamet izinleri uzatılmadığı, konut ve kira fiyatlarının artması sebebiyle rotayı başka ülkelere kırdı. Ruslar özellikle Dubai, Sırbistan ve Karadağ’a gitmeye başladı. Turizmciler Dubai’de son zamanlarda Rus sayısının arttığını ancak henüz çok büyük rakamlar ifade etmediğini belirterek, “Antalya her zaman Rusya’nın bir numaralı turizm destinasyonu” dedi. 2023’te Rusya’dan 3 milyon 461 bin 762 kişi gelirken 2024’te ise bir önceki yılın rakamlarına ulaşılacağı hatta geçileceği belirtiliyor. Yine de sektör temsilcileri Antalya’yı en çok ziyaret eden ikinci pazar Almanya’nın bu yıl Rusya’yı geçebileceğini belirtiyor. DUBAİ’DE RUS SAYISI ARTTI TÜRSAB Başkanı Başdanışmanı ve Passo Turizm Genel Müdürü Hamit Kuk, “Ruslar lüks segmentteki tesislerden orta halli tesislere ya da orta halli tesislerden daha alt segmentteki otellere yönelmeye başladı” dedi. Rusların Dubai’ye yöneldiğinin bilgisini veren Kuk, “Son zamanlarda Dubai’de çok fazla Rus görülüyor. Dubai ile Antalya arasında özellikle konaklama açısından fiyat farkı olmadı. Gözlemimiz şu; Ruslar oturdukları evlerden sözleşmesi bitince ayrılıyor. Balkanlar’a, Karadağ’a gidenler de var. Bu yüzden Antalya’da konut ve kira fiyatları da düşmeye başladı” ifadelerini kullandı. ANTALYA BİR NUMARA Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu da Antalya’dan Dubai ve Balkanlar’a giden Rusların çok fazla olmadığını belirtti. Kavaloğlu şu değerlendirmeyi yaptı: “Birçok pazar bize rakip olarak gösterilebilir. Fakat biz her zaman Rusya’nın bir numaralı turizm destinasyonuyuz. Çünkü Ruslar Antalya’da çok ehemmiyetli ağırlanıyor. Antalya’daki hizmet kalitesini diğer destinasyonlarda bulabilmeleri mümkün değil.” ALMANYA’DAN ATAK 2024 yılında Antalya’ya 15 şehirden uçuşun devam ettiğini belirten AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, “Rus pazarının 2023 yılındaki rakamların yüzde 10 üzerine çıkmasını bekliyoruz. Ukraynalılar ise farklı Avrupa ülkeleri üzerinden Antalya’ya geliyor. İngilizler 2024 yılında ilk defa 1.5 milyon kişiyi geçecekler. Almanlar’da da artış bekliyoruz. Bu sene Almanların normal şartlarda Rusya pazarını geçeceğini düşünüyorum. Ama savaşın bitme ihtimali Rusya’yı yine bir numaraya çıkarır” dedi. UKRAYNALILAR BAŞKA ÜLKEDEN GEÇİŞ YAPIYOR HAMİT Kuk, Ukrayna pazarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Ukraynalılar genellikle başka bir ülke üzerinden geliyor. Savaş öncesi Ukrayna 1 milyon rakamını aşmıştı, artık gelen çok az insan var. Ama Polonya, Romanya üzerinden Türkiye’ye gelen var. Tabii Polonya’dan gelen Polonyalı sayılıyor, bu yüzden ayırt edilemiyor.” YÜZDE 10 BÜYÜME Hamit Kuk, 2024 yılı beklentilerini ise şöyle anlattı: “Ruslara yönelik 2023 yılındaki erken rezervasyon rakamlarını yakaladık. Rusların yüzde 30’u erken rezervasyon yapıyor, yüzde 70’i de son dakikaya bırakıyor. Son dakika rezervasyonlarıyla beraber 2024’te Rus pazarının 2023’teki rakamları bulacağını ve yüzde 10 üzerine çıkacağını düşünüyoruz. Antalya’ya en çok turist Rusya’dan geliyor, ikinci sırada Almanya, üçüncü sırada İngiltere, dördüncü olarak da Polonya geliyor. Bu yıl eğer Rus pazarı 2023’teki gibi kalırsa Alman pazarı geçebilir.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.