Hava Durumu

#Beylikler Dönemi

TOURISMJOURNAL - Beylikler Dönemi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Beylikler Dönemi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Sivas’ın Tarihi Eserleri 2025'te Yeniden Hayat Bulacak Haber

Sivas’ın Tarihi Eserleri 2025'te Yeniden Hayat Bulacak

SİVAS (İHA) - Tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Sivas, göz alıcı mimari eserleriyle geçmişi günümüze taşıyor. Cilalı Taş Devri’nden günümüze kadar ayakta kalan bu eserler, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün özverili çalışmalarıyla korunuyor. Müdürlük, restorasyona ihtiyaç duyan yapılar için projelerini tamamladı ve onayları aldı. Bu çalışmalarla, hem eserlerin tarihi dokuları korunacak hem de kentin turizm potansiyeli artacak. 678 YILLIK GÜDÜK MİNARE’NİN ÇALIŞMALARI BAŞLIYOR Eretnaoğulları döneminden kalma Güdük Minare’nin restorasyonu için hazırlıkların tamamlandığını belirten Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, projenin onaylandığını ve kısa süre içinde çalışmalara başlanacağını söyledi. Karaca, "Güdük Minare, halk arasında 'Dabaz Tekkesi' olarak da bilinir. Vatandaşlarımızın bir misyon yüklediği yapılardan birisidir. Şu anda biz buranın da projesini hazırladık. Sadece projesini hazırlamakla kalmayıp kurul onayını da aldık. Kurul, projelerimizi beğendi ve olumlu yönde karar verdi" dedi. Alibaba Camii ve Esenyurt’taki diğer tarihi camilerin de projelerinin tamamlandığını ifade eden Karaca, bu yapıların restorasyon sürecine hazır olduğunu belirtti. 2025’TE TARİHİ ESERLER YENİDEN PARLAYACAK Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, yalnızca Sivas'ta değil, Yozgat'taki tarihi eserlerin de 2025 yılı içinde restore edileceğini söyledi. Cumhurbaşkanlığı’ndan ödenek onayı beklediklerini belirten Karaca, "Bu hususta yetkililerimizden destek isteyeceğiz. Bu eserlerin çizilen onaylı projelerin hayata geçirilmesi konusunda müracaatımız olacak. Bu onaylar çıktığı zaman şehrimizde restore edilmeyen eserimiz kalmamış olacak. Eserlerimizi hem kültürümüze hem tarihimize kazandırmış olacağız" diye konuştu.

Aydınoğlu Mehmet Bey’in 712 Yıllık Mirası Yalnız Kaldı Haber

Aydınoğlu Mehmet Bey’in 712 Yıllık Mirası Yalnız Kaldı

İZMİR (İHA) - İzmir’in Ödemiş ilçesi Birgi Mahallesi’nde yer alan ve Anadolu’daki beylikler döneminin en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen Aydınoğlu Mehmet Bey Camii, 3 yıldır süren restorasyon çalışmalarının tamamlanamaması nedeniyle ibadete kapalı durumda. 14. yüzyılda Aydınoğlu Beyliği'nin kurucusu Aydınoğlu Mehmet Bey tarafından yaptırılan cami, hem tarihsel hem de kültürel açıdan büyük öneme sahip.   BEYLİKLER DÖNEMİNDEN BİRGİ'NİN SEMBOLÜ Birgi Mahallesi, Aydınoğlu Beyliği’ne başkentlik yapmış bir yerleşim yeri olarak, tarihin izlerini taşıyor. Aydınoğlu Mehmet Bey Camii ve Ümmü Sultan Şah Türbesi, bölgenin en önemli tarihi yapılarından. Halk arasında "Aslanlı Cami" ya da "Ulu Cami" olarak da bilinen yapı, Selçuklu mimarisinin "çok ayaklı camiler" grubunda yer alırken, yerli-yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor.   RESTORASYON YILLARDIR TAMAMLANAMIYOR 2012 yılından bu yana bakımsızlık ve ilgisizlikle gündeme gelen caminin restorasyonu, 6 Ekim 2021’de ihale edilmiş ve 12 Kasım 2021’de teslim alınmıştı. Ancak 600 gün olarak belirlenen iş süresinin bitmesine rağmen çalışmalar tamamlanamadı. İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün sorumluluğunda yürütülen restorasyon yarım kalınca cami, çevresine demir saçlarla kapatılarak kaderine terk edildi.   HALK VE ESNAF TEPKİLİ Birgi Mahallesi Muhtarı Mutlu Sulukan, caminin ikinci ihale aşamasını beklediğini ve hala ihaleye çıkılmadığını ifade ederek, "Tasarruf tedbirleri kapsamında, diyorlar; ama hala bekliyoruz. Bir an önce hayata geçirilip tekrardan kazandırılması gerekiyor; çünkü çok ziyaretçisi var, soran kişiler de çok. Aydınoğlu Beyliği'ne dayanan tarihi bir cami. Birgi'mizin sembollerinden biri bu cami. İç tarafında eksiklikler var, çatısı onarıldı ve yapılması gereken bir takım tadilatlar var" dedi.   Cami çevresindeki esnaf da durumdan şikayetçi. Esnaf Çağatay Mutlu, restorasyonun yavaş ilerlemesinden ve belirsizlikten yakınarak, "3-4 senedir bu şekilde bekliyor cami. Biz insanlara cevap vermekten artık yorulduk. Kendi işlerimizi de aksattı bu durum. Etrafı sacla çevrildi ve merdivenle içeri giriş yapıyoruz. İşlerimizi yüzde 100 etkiledi; çünkü çok yavaş ilerliyor. Ödenek çıkmadığı da söyleniyor" diye belirtti. Niyazi Aslantaş ise ibadethanenin kapalı olmasının mahalle hayatına etkisini, "Gelen ziyaretçilerimiz de camimizi soruyor. Namaz kılmak isteyenler olunca diğer camilere yönlendiriyoruz. Şu an bir çalışma da yok. Cenazemiz oluyor, sala verilmiyor. Mahallemizde bir insan bile ölse, salasını duyamıyoruz. Kendi komşumuz öldüğünde bile haberimiz olmuyor" sözleriyle vurguladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.