Hava Durumu

#Beyşehir

TOURISMJOURNAL - Beyşehir haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Beyşehir haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Anadolu’nun Ahşap Camileri UNESCO Listesinde Haber

Anadolu’nun Ahşap Camileri UNESCO Listesinde

Anadolu-Türk mimarisinde genellikle kesme taş kullanılırken, ahşap tavan ve desteklerle inşa edilen camiler ayrı bir önem taşıyor. 13. ve 14. yüzyıllarda inşa edilen bu yapılar, Türklerin Orta Asya’daki mimari üslubunu hatırlatıyor. Sade dış görünümlerinin aksine, iç mekanları kalem işi süslemelerle renklenmiş olan camiler, ahşap oymacılığına ve işçiliğe vurgu yaparak belirli bir yapı tipinin en seçkin örneklerini temsil ediyor. Türkiye’nin Afyonkarahisar, Ankara, Eskişehir, Kastamonu ve Konya illerindeki beş cami, "Anadolu’nun Orta Çağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri" olarak 2023’te UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı. AFYONKARAHİSAR ULU CAMİİ: 1272-1277 yılları arasında yaptırılan bu cami, Selçuklu dönemi mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. 40 ahşap sütun üzerine oturtulmuş olan cami, ahşap minberi ve taş mihrabıyla dikkat çekiyor. Kalem işi bezemelerinin bir kısmı tahrip olsa da tarihi zenginliği göz kamaştırıyor. AHİ ŞERAFETTİN CAMİİ: Ankara Kalesi’nin güney ucundaki bu cami, ahşap işçiliği ve özgün mimarisiyle tanınıyor. Caminin ceviz ağacından yapılmış minberi, devrinin en zarif örneklerinden kabul ediliyor. Üç giriş kapısı olan yapının en dikkat çekici bölümü, taç kapısı olarak öne çıkıyor. SİVRİHİSAR ULU CAMİİ: Eskişehir’de yer alan bu caminin, 1231-1232 yıllarında inşa edildiği tahmin ediliyor. 67 ahşap direkle desteklenen çatısı, Bizans başlıklarının kullanımı ile dikkat çekiyor. Kündekari tekniğiyle yapılmış ceviz ağacından minberi ve aydınlık feneriyle Anadolu Selçuklu dönemi mimarisinin nadide örnekleri arasında gösteriliyor. MAHMUT BEY CAMİİ: Bindirme tekniğiyle inşa edilmiş olan cami, Kastamonu’ya 18 km uzaklıkta bulunuyor. Ahşap giriş kapısı, oymacılık sanatıyla yapılmış nadir bir eser olan caminin kapısı, Kastamonu Etnografya Müzesi’nde sergilenmeye devam ediyor. EŞREFOĞLU CAMİİ: Beyşehir Gölü’ne yakın olan bu cami, Anadolu’daki en büyük ahşap cami olarak bilinir. 40’tan fazla ahşap sütunla yükselen yapı, ceviz ağacından oyulmuş minberi ve renkli kalem işi süslemeleriyle dikkat çeker.

Tourists went on a bike tour from Spain, took a break in Konya Haber

Tourists went on a bike tour from Spain, took a break in Konya

Konya Spaniard Jorge Perez Cebreros, (27) and his college friend, Italian Beatrice Esposito (26), started their Europe and Asia tour from Spain on August 1, with long bikes they had specially designed by combining old bicycle parts. The duo, who reached Turkey after traveling many kilometers, took a break in Beyşehir. The duo had the opportunity to visit the historical places of Beyşehir and see them closely. Jorge Perez Cebreros told reporters that their aim is to see different cultures and learn more. Expressing that they have made their dreams come true, Cebreros said, "Young people can also make their dreams come true by cycling without spending any money, even just by recycling, let them believe that." Explaining that they wanted to reach India through Georgia, Armenia, Iran and Pakistan, Cebreros said: "We prefer to stay in small places. We wake up whenever we want in the morning and pack our tent. How much do we pedal daily? It depends on the wind due to our bike and the slopes we may encounter. Sometimes we can go 20 kilometers, sometimes 50-100 kilometers. Sometimes we find a beautiful view and stop there." Beatrice Esposito, on the other hand, emphasized that they found Turkey, which is on their route, very beautiful and that they were amazed by the hospitality of the Turkish people; "We have experienced this hospitality in other countries as well, but Turkey was very special for us. Turkish people are very good, we had good memories here." Beyşehir Culture, Tourism and Nature Association President Mustafa Büyükkafalı stated that the number of foreign guests they host in the bicycle house in Beyşehir is increasing day by day and said, "Beyşehir has become a good route for cyclists. They reach Beyşehir by crossing the mountains and roads, and when they come here, we host them. Our last guests attract attention with their interesting bikes. We also experienced it by riding their bikes. It seems that the number of cyclists we will host will increase as the weather warms up. We host guests almost twice a week."

Bisikletle Avrupa ve Asya turuna çıktılar, Konya'da mola verdiler Haber

Bisikletle Avrupa ve Asya turuna çıktılar, Konya'da mola verdiler

Konya İspanyol Jorge Perez Cebreros, (27) ile üniversiteden okul arkadaşı İtalyan Beatrice Esposito (26), eski bisiklet parçalarını birleştirerek özel olarak tasarladıkları uzun bisikletlerle, 1 Ağustos'ta İspanya'dan Avrupa ve Asya turuna başladılar. Kilometrelerce yol kat ettikten sonra Türkiye'ye ulaşan ikili, Beyşehir'de mola verdi. İkili, Beyşehir'in tarihi yerlerini de gezip yakından görme imkanı buldu. Jorge Perez Cebreros, gazetecilere, amaçlarının farklı kültürleri görüp, daha çok şey öğrenmek olduğunu ifade etti. Kendi hayallerini gerçekleştirdiklerini ifade eden Cebreros, "Gençler de hiç para harcamadan bisiklete binerek, sadece geri dönüşümle bile benzer hayallerini gerçekleştirebilirler, buna inansınlar." diye konuştu. Çıktıkları turun devamında Gürcistan, Ermenistan, İran ve Pakistan üzerinden Hindistan'a ulaşmak istediklerini anlatan Cebreros, şunları kaydetti: "Küçük yerlerde konaklamayı tercih ediyoruz. Sabahları istediğimiz zaman uyanıp çadırımızı topluyoruz. Günlük ne kadar pedal çeviriyoruz? Bu bisikletimizden dolayı rüzgara ve karşımıza çıkabilecek yokuşlara bağlı olarak değişiyor. Bazen 20 kilometre, bazen de 50-100 kilometre gidebiliyoruz. Bazen de çok güzel bir manzara bulup orada durduğumuz, ilerlemediğimiz de oluyor." Beatrice Esposito ise rotalarında yer alan Türkiye'yi çok güzel bulduklarını ve Türk insanının misafirperverliğine hayran kaldıklarını vurgulayarak, "Bu misafirperverliği diğer ülkelerde de yaşadık ama Türkiye çok özeldi bizim için. Türk insanı çok iyi, burada güzel anılarımız oldu." diye konuştu. Beyşehir Kültür, Turizm ve Doğa Derneği Başkanı Mustafa Büyükkafalı da Beyşehir'deki bisiklet evinde misafir ettikleri yabancı konukların sayısının her geçen gün arttığını belirterek, "Beyşehir bisikletliler için tam bir rota haline geldi. Dağları, yolları geçerek Beyşehir'e ulaşıyorlar ve buraya geldiklerinde biz onları misafir ediyoruz. Son konuklarımız ilginç bisikletleriyle dikkat çekiyor. Biz de bisikletlerine binerek deneyimledik. Havaların ısınmasıyla konuk edeceğimiz bisikletli sayısı daha da artacak gibi görünüyor. Neredeyse haftada iki gün konuk ağırlıyoruz." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.