Hava Durumu

#Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim Ve Kültür Örgütü (Unesco)

TOURISMJOURNAL - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim Ve Kültür Örgütü (Unesco) haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim Ve Kültür Örgütü (Unesco) haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Venedik "Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi'ne girecek Haber

Venedik "Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi'ne girecek

CNN'nin haberine göre, UNESCO Danışma Kurulunca sunulan karar taslağında, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad'da 10-25 Eylül'de yapılması planlanan Dünya Mirası Komitesinin 45’inci genişletilmiş toplantısı öncesinde İtalyan hükümetine çağrıda bulunuldu. 21 ülkenin temsilcisinden oluşan Komite, yılda bir kez toplanarak "Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi"ni tekrar gözden geçiriyor. Taslakta, İtalyan hükümeti yıllardır turist yoğunluğu ve iklim değişikliğinin etkileriyle boğuşan Venedik’in "uzun süredir devam eden sorunlarını” çözmek için "azami özveri" göstermeye çağrıldı. Hükümetin özellikle kitle turizmi, kalkınma projeleri ve iklim değişikliği gibi konularda yeterince ilerleme kaydedemediği aktarılan taslakta, turizm ve iklim değişikliği gibi sorunların binalarda ve kentsel alanlarda bozulmaya ve hasara yol açtığı belirtildi. Taslakta, söz konusu sorunların, tarihi şehrin "kültürel ve sosyal kimliğini bozduğu ve kültürel, çevresel ve peyzaj niteliklerinin ve değerlerinin bütünlüğünü tehdit ettiği" kaydedildi. Avrupa kültür ve sanat hayatına damgasını vurmuş pek çok sanatçıya ev sahipliği yapmış Venedik, son yıllarda iklim değişikliği ve turizm kaynaklı problemlerle boğuşuyor. Şubat ayında şehirde yaşanan şiddetli kuraklık, gondolların, su taksilerinin ve ambulansların bazı kanallardan geçmesini imkansız kılarken, Kasım 2019'da yaşanan sel nedeniyle bazı tarihi yapılar tehlike altına girmişti.

"İslamofobi" terimi, UNESCO'da Haber

"İslamofobi" terimi, UNESCO'da

Büyükelçi Aybet, UNESCO'nun 216. Yürütme Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, İslam karşıtlığı (İslamofobi) teriminin Türkiye’nin girişimleriyle Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda kabul edildiğini hatırlattı. Buna karşın, UNESCO Yürütme Kurulundaki birçok ülkenin, bu terimin örgütün ayrımcılık ve ırkçılıkla ilgili bir karar tasarısında yer almasına karşı çıktığını belirten Aybet, Türkiye'nin girişimleriyle İslam karşıtlığı teriminin söz konusu karar tasarısında da yer alacağını kaydetti. Aybet, konuşmasında, tüm dinlere ve hiçbir şeye inanmamayı seçenlere karşı da ayrımcılıktan kaçınılması gerektiğini belirterek şunları kaydetti: "Ancak bugün İslamofobi konusunda bir aciliyet mefhumu var. Kutsal kitabın alenen yakıldığı başka hiçbir yapı sistemine ya da dine karşı bu tür saldırılar görmüyoruz. Dolayısıyla bir dine karşı işlenen spesifik nefret suçunun çok somut örneklerini görüyoruz ve bunun gerçekleştiğini inkar edemezsiniz. Dolayısıyla bu konuyu, BM tarafından tanınan bir terim altında bir dine karşı spesifik bir nefret suçu olarak ayrımcılıkla ilgilenen bu organın dikkatine sunmak için bir aciliyet mefhumu da var çünkü bildiğimiz gibi ırkçılığın büyümesinin ve yayılmasının bir yolu olarak tarih bize ‘Bugün kitabını yakan yarın seni yakar’ anlayışının olduğunu gösterdi. Bu yüzden, bu aslında çok çok önemli bir nokta. Bu nedenle İslamofobi teriminin, (Ayrımcılık Yol Haritası) belgesinde yer almasının son derece önemli olduğunu düşünüyorum."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.