Hava Durumu

#Biyoçeşitlilik

TOURISMJOURNAL - Biyoçeşitlilik haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Biyoçeşitlilik haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bafa Gölü’nden Alarm Sinyalleri: Kuraklık ve Kirlilik Çevreyi Tehdit Ediyor Haber

Bafa Gölü’nden Alarm Sinyalleri: Kuraklık ve Kirlilik Çevreyi Tehdit Ediyor

AYDIN (İHA) - Türkiye’nin önemli sulak alanlarından biri olan Bafa Gölü, çevresel sorunlar ve kuraklık nedeniyle alarm veriyor. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Bafa Gölü Tabiat Parkı'nın durumunu değerlendirerek, gölün denizden göle dönüşüm sürecinde büyük bir tehdit altında olduğunu belirtti.   Aydın genelinde çevre ve doğa koruma çalışmaları yürüten EKODOSD, Bafa Gölü ve çevresindeki Latmos Dağı’nın önemine dikkat çekiyor. Sürücü, kuraklığın Bafa Gölü üzerindeki olumsuz etkilerinin arttığını ve göl sularının son yıllarda en fazla çekildiği dönemlerden birini yaşadığını ifade etti. "Bafa Gölü Aydın ve Muğla için doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle, kuşları ve yılan balıklarıyla Ege bölgesinin çok önemli sulak alanlarının başında gelmektedir" diyen Sürücü, bu doğal alanın yöre insanına, balıkçılara ve turizm işletmelerine ekonomik katkı sağladığını vurguladı.   Kuraklığın ve iklim değişikliğinin etkisiyle yaklaşık 8 aydır yağışların olmaması Bafa Gölü’nü daha da olumsuz etkiliyor. Sürücü, gölün çevresel sorunlarının çözümü için bugüne kadar herhangi bir önlem alınmadığını belirterek, kirlenmenin giderek arttığını, işletme atıkları ve evsel atıkların Büyük Menderes Nehri aracılığıyla göle zarar verdiğini dile getirdi. Ayrıca, gölün kıyısındaki yavru balık üretim tesislerinin atık sularının da Sakızburnu Dalyanı üzerinden göle karıştığını ifade etti.   Bafa Gölü’nün su giriş ve çıkışlarının tarımsal sulama amacıyla yaklaşık 5-6 ay boyunca toprakla kapatılması, gölün yaşam damarlarının tıkanmasına yol açıyor. Sürücü, "Türkiye’de yılan balığı dağılımının yüzde 24 oranıyla en fazla olduğu yer olan Bafa Gölü’nde 1984-1985 yıllarında 60 ton yılan balığı avlanırken, 1990’larda 2-6 tona düşmüş ve kanalların kapatılması nedeniyle bu rakamların daha da düştüğü görülmektedir. Bafa Gölü ve Latmos Dağları'nın, Türkiye’nin en önemli ve benzersiz özelliklerine sahip ekoturizm merkezlerinden birisi olması gerekirken, ne yazık ki çevre sorunlarıyla boğuşmaktadır. Bunun en büyük zararlarını da bölge insanı çekmekte, biyolojik çeşitlilik olumsuz etkilenmektedir" sözleriyle tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi. Ancak, bölgenin korunması ve yerel halkın sorunlarının çözülmesi için bir umut ışığı doğmuş durumda. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı Dilekçe Komisyonu'nda görev yapan milletvekilleri, Aydın ve Muğla Valiliklerine yaptıkları ziyaretlerin ardından Bafa Gölü'nü yerinde incelemek üzere alana gelerek vatandaşlarla bilgilendirme toplantıları yapacaklar. Sürücü, "Umarız komisyonun hazırlayacağı raporlar bölge insanını sevindirecek, Bafa Gölü ve Latmos Dağları’nın korunmasına katkı yapacak olumlu bir gelişme şeklinde olur” diyerek umutlu olduğunu dile getirdi.

Ela Excellence Resort Belek Endemik Bitkilerin Korunması İçin Sürdürülebilirlik Projesini Hayata Geçiriyor Haber

Ela Excellence Resort Belek Endemik Bitkilerin Korunması İçin Sürdürülebilirlik Projesini Hayata Geçiriyor

İsim değişikliğine uzanan kapsamlı bir dönüşümle, uluslararası standartlarda ve kişiye özel tatil anlayışıyla hizmet veren Ela Excellence Resort Belek, Antalya’nın eşsiz doğal güzelliklerine sahip Kemer bölgesinde, biyolojik çeşitliliği korumak ve sürdürülebilir turizm hedefine katkı sağlamak amacıyla Antalya Orkidelerini ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği (ANTOK) ile sürdürülebilirlik odaklı sosyal sorumluluk projesi geliştirdi. Kemer bölgesindeki endemik bitki türlerinin korunmasını ve çoğaltılmasını sağlayacak projeyle bölgeye özgü endemik türlerin gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor. “KEMER’İN ENDEMİK BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİNİ KORUYARAK SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZME KATKI SAĞLAYACAĞIZ” ANTOK ile başlattıkları endemik bitkilerin korunmasını hedefleyen projeyi anlatan Özak Global Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Can Akbalık, “Kemer bölgesi eşsiz doğası ve endemik türleriyle turizm için önemli bir değer taşıyor. Kemer’de ANTOK ile başlattığımız projeyle endemik bitki türlerinin doğal ortamlarda çoğaltılmasını üstelenerek hem biyolojik çeşitliliği koruyacak hem de sürdürülebilir turizm ilkesine katkı sağlayacağız. Ülkemizdeki nesli tükenme tehlikesinde olan bitki türlerinin, doğal alanlardaki sayılarını çoğaltarak koruma altına almayı hedefliyoruz” diye konuştu. “PROJE KAPSAMINDA ENDEMİK BİTKİ TÜRLERİ HARİTALANDIRILACAK” Antalya Orkidelerini ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Gökhan Deniz projeyle hedefledikleri çıktıları, “Ela Excellence Resort Belek ile gerçekleştireceğimiz projemizle, Kemer bölgesindeki endemik bitki türlerinin belirlenmesi ve haritalandırılmasını, nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin korunması ve çoğaltılmasını, bölgenin doğal güzelliklerinin korunarak sürdürülebilir turizmin geliştirilmesi, yerel halkın çevre bilinci ve duyarlılığının artırılması ve bilimsel araştırmalara katkı sağlanması amaçlıyoruz” ifadeleriyle açıkladı. ANTOK Ar-Ge Sorumlusu Pınar Kınıklı ise Ela Excellence Resort Belek ile gerçekleştirecekleri iş birliğinin Antalya biyoçeşitliliği, özellikle de Beydağları (Olimpos) Sahil Milli Parkı florası üzerinde gerçekleştirdikleri araştırma sonuçlarına önemli katkı sağlayacağını ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.