Hava Durumu

#Bodrum

TOURISMJOURNAL - Bodrum haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bodrum haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bodrum’da Turizm Sezonu Tüm Yıla Yayılacak Haber

Bodrum’da Turizm Sezonu Tüm Yıla Yayılacak

MUĞLA (İHA) - Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Ömer Faruk Dengiz, ilçenin turizm potansiyelini artırmak için çeşitli projelerin hayata geçirildiğini açıkladı. Turizm sezonunun uzatılması, nitelikli personel eksikliği ve gıda enflasyonunun etkileri gibi konulara değinen Dengiz, 2025 yılı için çalışmaların hız kazandığını belirtti. 2024 YILI HAREKETLİ GEÇTİ Bodrum, 2024 yazında yoğun ilgi görerek otel doluluk oranlarını yüzde 90 seviyelerine çıkardı. Yılbaşında da benzer hareketlilik bekleniyor. Hazırlıkların başladığını belirten Dengiz, gala yemekleri ve konserlerin planlandığını söyleyerek, "Otellerde kapasite sınırlı olduğu için rezervasyon yaptırmak çok önemli. Son dakikaya bırakmamak gerekiyor. Bu tür organizasyonlar, kış aylarında turizmi canlı tutmak adına büyük önem taşıyor" dedi. DİREKT UÇUŞLAR ARTIYOR İngiltere ve İrlanda’dan başlayan direkt uçuşların büyük talep gördüğünü belirten Dengiz, Almanya’dan da kış sezonu uçuşları için çalışmalar yapıldığını açıkladı. Ancak sadece uçuşların yetmeyeceğini vurgulayarak, "Bodrum'da yaşamın 12 ay canlı kalması gerekiyor. Dükkanlar, barlar ve publar açık olmalı. Bu şekilde, Bodrum her mevsim cazibesini koruyabilir" ifadelerini kullandı. SARIYAZ PROJESİ BAŞARILI OLDU 15 Eylül-15 Ekim arasında uygulanan "Sarıyaz" projesinin turizm sezonunu uzatarak doluluk oranlarını artırdığını aktaran Dengiz, bu tür projelerin turizmin yıl geneline yayılması için kritik olduğunu belirtti. NİTELİKLİ PERSONEL VE GIDA ENFLASYONU Turizm sektöründe personel eksikliğine dikkat çeken Dengiz, "Bodrum'da birçok otel, personel bulmakta zorlanıyor. Sektörde çalışanların eğitimine daha fazla önem verilmesi ve yerel yönetimlerin destek sağlaması gerekiyor. Ayrıca, kamu kurumlarının turizme yönelik bakış açısında da iyileştirmeler yapılmalı" yorumunda bulundu. Gıda maliyetlerindeki artış hakkında da konuşan Dengiz, "Bu yıl gıda enflasyonu yüzde 70'in üzerindeydi. Oteller olarak aldığımız maliyetleri fiyatlara yansıtmamak için çabaladık, ancak sabit döviz kuru hesaplamaları oldukça zorlaştırdı. Bu durum turizm sektörüne ciddi bir baskı oluşturuyor" dedi. OTEL KAPASİTESİ KONTROL EDİLMELİ Dengiz, otel sayısındaki kontrolsüz artışın altyapıyı zorlayacağını ve "otel enflasyonu" riski doğuracağını belirtti. 1 milyondan fazla turist ağırlayan bölgede, turizm zabıta biriminin daha etkin çalışması gerektiğini vurguladı. TANITIM FUARLARI KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR Bodrum’un turizm fuarlarında tanıtımının sürdüğünü aktaran Dengiz, İzmir Turizm Fuarı’nda önemli çalışmalar yapıldığını belirterek, 2025 yılı için projeleriyle Bodrum’u daha ileriye taşıyacaklarını söyledi. "Bodrum'un turizmde hak ettiği yeri alması için elimizden geleni yapıyoruz. Hem yerel yönetimlerle hem de sektör temsilcileriyle iş birliği içinde çalışarak Bodrum'u daha iyi bir noktaya taşıyacağız" diyerek konuşmasını tamamladı.

Demiray: Haber

Demiray: "Turizmde Kurtuluş Doların Enflasyonla Uyumu"

Dedeman Hotels & Resorts International (DHRI) Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Demiray, turizm sektöründe 2024'te sıkı para politikaları nedeniyle kârdan feragat ettiklerini söyledi. "2025 yılında yüzde 30 enflasyon hedefleniyorsa dolar da yüzde 30 realize olmalı. Bugün geldiğimiz noktada dolar 35 TL’lere dayanmış durumda. Önümüzdeki yıl 42 TL civarına gelmesi gerekiyor. Turizm sektörü başka türlü ayağa kalkamaz, ayakta da kalamaz" dedi. 2024 yılı turizm için zor geçerken, artan girdi maliyetleri ile döviz kuru arasındaki fark, sektörün kârlılığını düşürdü. Demiray, "2024 yılında kârdan fedakarlık ettik. Yüzde 10 ile 15 arasında kârlılıklarımız eridi. Bu durum para sıkılaştırma politikasından kaynaklı. Özellikle bizim birlikte çalıştığımız tekstil sektörü dolar ve eurodan dolayı büyük darbe yedi. Yurt dışına döndüler. İnsanlar toplantılarını, eğitimlerini, ötelediler. Öteleyince turizm sektöründe iptaller çok yaşandı. Bununla birlikte kamu da sıkılaştırmaya gitti. Devlet de ihaleleri iptal etti. Tüm bunlar turizmcileri olumsuz etkiledi" dedi. "DOLAR ENFLASYON ORANINDA ARTIŞ GÖSTERMELİ" Demiray, doların enflasyona paralel artması gerektiğini vurgularken, "Eğer Türkiye'de 2025 yılında yüzde 30 enflasyon hedefliyorsak doların da yüzde 30 realize olması, devalüe edilmesi gerekiyor. Bugün geldiğimiz noktada dolar 35 TL’ye dayanmış durumda. Önümüzdeki yıl yüzde 30 enflasyon mu öngörüyoruz o zaman doların 42 TL civarına gelmesi gerekiyor. Bunun da kademeli olarak gerçekleşmesi lazım" dedi. Kademeli artış olmadığında, çalışan ve enerji maliyetlerinin hızla yükseldiğini vurguladı. Turizmci, fiyatları bir anda yüzde 30-40 oranında artıramadığından kârlılık oranını düşürünce birçok otelin bu durumla başa çıkamadığını savundu. "2025’İN İLK YARISINDA HER ŞEYİ DUYABİLİRİZ" Demiray, 2024'te 270’e yakın otelin konkordato ilan ettiğine işaret ederek, 2025’in ilk 6 ayında daha fazlasının olabileceğine dikkat çekti. "Bunun nedeni de plansızlık ve yanlış yönetim şekli. Biz sistem yapmıyoruz, sistemin bir parçası olamıyoruz. Sistem olmadığı için de maliyet yönetimi doğru fiyatlamayla pekişmiyor. Bizim önce neyi sattığımızın maliyetini bulup sonra fiyatları belirlememiz gerekiyor. Eski bakkal usulü yapıyor çoğu işletme. Hala bütçesi olmayan oteller var" yorumunda bulundu. "BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET ŞART" Demiray, asgari ücretin yüzde 30’un üzerine çıkmaması gerektiğini savunarak, Turizm sektörünün bu artışı yönetemeyeceğini söyleyen Demiray, asgari ücret artışı yüzde 45 olursa, otel maliyetlerinin 2.200 TL’yi aşacağını belirtti. Oda fiyatının en az 5.000 TL’ye çıktığı durumda da konaklayacak misafir bulunamayacağını ekledi. Demiray, bölgesel ücret sistemine geçilmesini önerdi. "BODRUM’DA BİR TOP DONDURMA 1500 TL" Demiray, turizmdeki "fahiş fiyat" tartışmalarına da değindi. "Fırsatçılık her sektörde var. Bodrum’da bir top dondurma 1500 TL. Bu artık ayıp. Devlet denetimlerini, işini bilen liyakatli insanlarla sıklaştırırsa bu iş çözülür" dedi.

Uluslararası Yatçılık Kongresi Marmaris'te Kapılarını Açtı Haber

Uluslararası Yatçılık Kongresi Marmaris'te Kapılarını Açtı

MUĞLA (İHA) - Türkiye Yat Kaptanları ve Çalışanları Derneği'nin düzenlediği 6. Uluslararası Yatçılık Sektörü Kongresi, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar’ın katılımıyla Muğla’nın Marmaris ilçesinde başladı. Etkinliğe, 1000’den fazla yat kaptanı, sektör temsilcisi ve firma katılacak. 3 gün sürecek kongre boyunca sektörün geleceği ve yatırım planları masaya yatırılacak. Siteler Mahallesi'nde bir otelde gerçekleşen kongrede, sektör firmalarının ürünlerini sergilediği stantlar da ilgi gördü. Kongrenin sunuculuğunu ünlü belgeselci Savaş Karakaş üstlenirken, Türkiye Yat Kaptanları ve Çalışanları Derneği Başkanı Yusuf Ziya Karagöz, Sivil Toplum İlişkiler Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler ve Bilgi İşlem Daire Başkanı Fahrettin Kaya, Muğla Valisi İdris Akbıyık ve Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar, sektörle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Konuşmaların ardından, katılımcılara plaket takdim edilerek kongrenin resmi açılışı gerçekleştirildi. YATÇILIKTA GELECEĞİN ROTASI ÇİZİLİYOR Türkiye Yat Kaptanları ve Çalışanları Derneği Başkanı Yusuf Ziya Karagöz, kongre ile sektördeki tüm paydaşları bir araya getirmeyi amaçladıklarını belirtti. Etkinlikte yüzlerce kaptan ile birlikte yurt içi ve yurt dışından 100'e yakın firmayı bir araya getirdiklerini belirten Karagöz, "3 gün boyunca sektörü değerlendirip, önümüzdeki yılların planlamasını konuşacağız" dedi. Sivil Toplum İlişkiler Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler ve Bilgi İşlem Daire Başkanı Fahrettin Kaya, "Gerçekten bugün kamu ve sivil toplum iş birliğinin çok güzel bir örneğine şahitlik yapıyoruz. Proje desteği verdiğimiz birçok sivil toplum kuruluşunun programlarına davet edilip katılıyoruz. Ama gerçekten bu kadar iyi organize olmuş, sektörün tüm paydaşlarının bir arada bulunduğu bu kongre için çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. MUĞLA VALİSİ'NDEN MAVİ YOLCULUK VURGUSU Muğla Valisi İdris Akbıyık, Muğla’nın mavi yolculuğun merkezi olduğunu belirterek, yat turizminin hem ekonomik kalkınmaya hem de yerel istihdama büyük katkı sağladığını ifade etti. Vali Akbıyık, Milas Ören’de Akdeniz’in en büyük yat bakım ve onarım tesisinin açıldığını, ayrıca Fethiye’deki kruvaziyer limanı ve çekek yeri projelerinin hızla devam ettiğini kaydetti. "Mavi Nesil' projesiyle, denizcilik sektöründe nitelikli personel yetiştirmek için çalışmalar yürütüldüğünü ekledi. Vali Akbıyık, denizlerin korunması için sürdürülebilir turizm anlayışına ihtiyaç olduğunu belirterek, ekosistemi destekleyici çalışmalara devam edildiğini vurguladı. Konuşmasının sonunda, orman yangınları sırasında Türkiye Yat Kaptanları ve Çalışanları Derneği’nin verdiği destek için teşekkür etti. "DENİZCİLİĞİ MİLLİ ÜLKÜ OLARAK GÖRÜYORUZ" Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar, Türkiye’nin denizcilikteki hedeflerine dikkat çekti. Pandemi sonrası artan tekne ve yat kullanımının, sektörde barınma, bakım ve personel ihtiyacını artırdığını belirten Ünüvar, bu ihtiyaca yönelik yatırımların sürdüğünü açıkladı. Bölgenin coğrafi avantajının, yat turizmi için büyük fırsatlar sunduğunu, yenilikçi ve çevreci teknolojilere yapılan yatırımlarla sektörü güçlendirdiklerini belirtti. Ünüvar, Bodrum-Ören ve İzmir-Çaltılıdere gibi bölgelerde yeni imal ve çekek alanları oluşturduklarını, marina kapasitesini artırarak tonoz sistemlerini yaygınlaştırdıklarını belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin 141 bin aktif gemi insanıyla uluslararası denizcilik sektöründe güçlü bir konuma sahip olduğunu söyledi. Türk denizciliğinin dünya çapında eğitim kalitesini yakalamış durumda olduğunu açıklayan Ünüvar, denizciliği milli bir ülkü olarak görüp mavi vatanı koruma hedefimizle çalışmaya devam edeceklerini vurguladı. KONGRENİN ÖNE ÇIKAN İSİMLERİ Açılış etkinliğine Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar, Muğla Valisi İdris Akbıyık, Türkiye Yat Kaptanları ve Çalışanları Derneği Başkanı Yusuf Ziya Karagöz, Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, Muğla İl Emniyet Müdürü Ali Canbolat, Güney Ege Sahil Güvenlik Komutanı Yarbay Akın Coşkunlar, Aksaz Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Neslim Eski, Marmaris İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Berker Dongul, ilçe ve bölge liman başkanları, dernek yönetim kurulu üyeleri, kaptanlar ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. 3 gün sürecek kongrede, sektörün geleceğiyle ilgili önemli kararların alınması ve denizcilik sektörüne katkı sağlayacak projelerin planlanması bekleniyor.

Muğla'da Tüm Zamanların Turizm Rekoru 11 Ayda Kırıldı Haber

Muğla'da Tüm Zamanların Turizm Rekoru 11 Ayda Kırıldı

MUĞLA (İHA) - Marmaris, Bodrum ve Fethiye gibi dünyaca ünlü turistik ilçelere sahip Muğla, 2024'ün ilk 11 ayında 3 milyon 679 bin 527 yabancı turisti ağırlayarak tüm zamanların rekorunu kırdı. 2023 yılının aynı döneminde 3 milyon 389 bin 918 turist ağırlayan Muğla, 2024’te yüzde 9'luk bir artış kaydetti. İstanbul ve Antalya'nın ardından Türkiye'nin en fazla turist çeken üçüncü kenti olan Muğla, bu başarıyla dikkatleri üzerine çekti. İNGİLİZLER İLK SIRADA, SAVAŞ HALİNDEKİ RUSYA İKİNCİ Muğla'ya gelen turistlerin ülkelerine göre dağılımı incelendiğinde, İngiliz turistler bir kez daha zirvede yer aldı. İngiltere'den 2024'ün 11 aylık döneminde 1 milyon 593 bin 15 kişi Muğla’yı ziyaret etti. Yıllardır tatil için ilk tercihi Muğla olan İngiliz turistler, bu yıl da geleneği bozmadı. İkinci sırada, Ukrayna ile savaş halinde olmasına rağmen Rusya yer aldı. Rusya’dan 410 bin 149 turist Muğla’ya giriş yaptı. Polonya 294 bin 88 turist ile üçüncü, Almanya ise 253 bin 30 kişiyle dördüncü sırada yer aldı. HAVALİMANLARI TURİST AKININA UĞRADI Muğla'ya gelen yabancı turistlerin büyük bölümü, iki uluslararası havalimanını kullandı. Dalaman Havalimanı'ndan 1 milyon 931 bin 515, Milas-Bodrum Havalimanı'ndan ise 1 milyon 6 bin 11 kişi giriş yaptı. Bu iki havalimanı aracılığıyla toplam 2 milyon 937 bin 626 yabancı turist kente ulaştı. Bunun yanı sıra 10 deniz gümrük limanından toplam 741 bin 901 yabancı turist giriş yaptı. Muğla, turizm sektöründeki bu başarısıyla Türkiye'nin turizmdeki yükselen yıldızı olmayı sürdürürken, 2024'te tüm zamanların yabancı turist rekorunu kırarak bölge ekonomisine önemli katkı sağladı.

Bodrum'da Su Krizi: Barajlardaki Doluluk Kritik Seviyede Haber

Bodrum'da Su Krizi: Barajlardaki Doluluk Kritik Seviyede

MUĞLA (İHA) - Bodrum’daki su kaynaklarının doluluk oranı tehlikeli seviyelere geriledi. Kentin en önemli içme suyu kaynaklarından olan Geyik ve Mumcular barajlarında 8 Kasım itibarıyla kaydedilen doluluk oranları, dikkat çekici bir düşüşle kritik eşiğe ulaştı. Geyik Barajı'ndaki doluluk oranı yüzde 7'ye kadar inerken, Mumcular Barajı’nda bu oran yüzde 5 olarak ölçüldü. Kasım ve Aralık aylarında yaşanan yağışlar, bölgeye kısmen nefes aldırdı. 6-9 Aralık tarihleri arasında Milas’a metrekareye 61,8 kilogram, Bodrum’a ise 60 kilogram yağış düştü. Bu yağışların ardından Geyik Barajı'nın doluluk oranı yüzde 14’e yükseldi. Ancak, yağışlardan etkilenmeyen Mumcular Barajı’nda herhangi bir değişiklik yaşanmadı. Geçen yılın aynı döneminde Geyik Barajı'nın doluluk oranı yüzde 27 olarak kaydedilmişti. Mumcular Barajı'ndaki doluluk oranı ise bu yılki seviye ile aynıydı. Geyik Barajı, Bodrum’a içme suyu sağlayan en önemli kaynak olarak öne çıkarken, bu barajdaki su seviyesinin düşük kalması, ilerleyen dönemde su krizi yaşanabileceği endişesini artırıyor. "YAĞIŞLAR YETERSİZ, SU KRİZİ YAKLAŞIYOR" Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Bodrum ve Milas bölgesinin yakın gelecekte susuz kalabileceği uyarısında bulundu. Özçelik, "Bodrum, aylardır yağış almıyordu. Gelen yağışlarla beraber maalesef kentsel altyapıdaki yetersizlikler nedeniyle taşkın ve su baskınları görülmeye başlandı. Bodrum’un bir yağmur suyu drenaj hattı olmamasından kaynaklı olarak yağan yağışlar, yüzeysel drenaj sistemleriyle tahliye edilmeye çalışılıyor. Bu ise en ufak bir yağışta dere yataklarının temizlenmemesi ya da rögarların temizlenmemesi nedeniyle su baskınlarına yol açıyor" dedi. Bodrum Yarımadası’nda Akyarlar ve Turgutreis gibi uç kesimlerde su baskınlarının sıkça görüldüğünü belirten Özçelik, "Yarımada’nın genelinde taşkın etkileri görülürken, rezervuarların bulunduğu Mumcular ve Yatağan bölgesinde yağış miktarı istenilen seviyede olmadı. Bundan kaynaklı olarak Mumcular Barajı’nda su seviyesi hala yüzde 5’ler civarında, Geyik Barajı’nda ise yüzde 14’ler civarında. Bu iki baraj, Bodrum’a içme suyu sağlayan en önemli barajlar; bu nedenle hâlâ stresin devam ettiğini söyleyebilirim" ifadelerini kullandı. "BÖLGENİN TEK GÜVENCESİ AKGEDİK BARAJI" Bölgedeki su krizine karşı tek güvence, Milas'a içme suyu ve Milas Ovası'na sulama suyu sağlayan Akgedik Barajı olarak gösteriliyor. Doç. Dr. Özçelik, "Akgedik Barajı’nda ise su seviyesi yüzde 40’lar civarında. Önümüzdeki dönemde eğer kuraklık etkileri devam ederse, sadece Bodrum’da değil, Milas da dahil olmak üzere bölgenin genelinde ciddi anlamda kuraklık etkileri söz konusu olacaktır" dedi.

Türk Mutfağının Yıldızı Michelin 2025 Seçkisiyle Parlıyor Haber

Türk Mutfağının Yıldızı Michelin 2025 Seçkisiyle Parlıyor

Michelin Rehberi 2025 İstanbul, İzmir ve Muğla seçkisine 32 yeni restoran eklendi. Bu restoranlardan 2’si Michelin Yıldızı, 8’i Bib Gourmand, 6’sı ise çevre dostu gastronomi girişimlerini ödüllendiren Michelin Yeşil Yıldız ile onurlandırıldı. Türkiye genelinde Michelin tavsiyeli restoran sayısı, İstanbul'da 77, İzmir'de 24 ve Muğla'da 31 olmak üzere toplam 132 oldu. Bu yıl 2 yeni restoran daha Michelin Yıldızı kazandı. İstanbul'daki Casa Lavanda ve İzmir'deki Narımor, birer Michelin Yıldızı ile ödüllendirildi. Böylece, Türkiye’deki Michelin Yıldızlı restoran sayısı 14’e çıktı. Geçtiğimiz yıllarda birer yıldız alan tüm restoranlar, bu yıl da yıldızlarını korudu. İstanbul’daki "Türk Fatih Tutak" ise Türkiye’deki iki Michelin Yıldızı bulunan tek restoran olma unvanını korudu. ERSOY: "TÜRK MUTFAĞI KÜRESEL BAŞARI HİKAYESİ YAZACAK" Michelin Rehberi 2025 Ödül Töreni’ne katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türk mutfağının dünya gastronomi sahnesindeki yükselişine dikkat çekti. Ersoy, Türk mutfağı küresel gastronomi sahnesinde güçlü bir konuma sahip olup dünyaca kabul edilmiş bir başarı hikayesi yazabilecek potansiyel taşıdığını vurguladı. Michelin Rehberi Uluslararası Direktörü Gwendal Poullennec ise, "Bu yıl da müfettişlerimiz Türk mutfağının zenginliği ve benzersizliği karşısında büyülendi. Yerel zanaatkarlar, giderek daha sorumlu bir gastronomiyi ana hatlarıyla belirten dikkat çekici girişimler ve yerel mutfak geleneklerinin yeniden yorumlanmasına adanmış yaratıcılık arasında İstanbul, İzmir ve Muğla gerçek bir gastronomi mozaiği olduğunu kanıtlıyor" diye ekledi. MICHELIN YILDIZLI RESTORANLAR 2 Michelin Yıldızı: Türk Fatih Tutak (İstanbul) 1 Michelin Yıldızı: Araka (İstanbul) Arkestra (İstanbul) Casa Lavanda (İstanbul) - Yeni Mikla (İstanbul) Neolokal (İstanbul) Nicole (İstanbul) Sankai by Nagaya (İstanbul) OD Urla (İzmir) Teruar Urla (İzmir) Vino Locale (İzmir) Narımor (İzmir) - Yeni Kitchen by Osman Sezener (Bodrum) Maçakızı (Bodrum) ÇEVRE DOSTU GASTRONOMİ: MICHELIN YEŞİL YILDIZLI RESTORANLAR Michelin Yeşil Yıldız, sürdürülebilir gastronomiyi teşvik etmek için veriliyor. Bu yıl Türkiye'den 6 yeni restoran daha listeye eklendi. İstanbul: Casa Lavanda The Barn - Yeni Telezzüz - Yeni İzmir: Asma Yaprağı - Yeni Muğla: Mezra Yalıkavak (Bodrum) - Yeni Agora Pansiyon (Milas) - Yeni Bu listeyle Türkiye'deki Michelin Yeşil Yıldızlı restoran sayısı 10’a yükseldi. MICHELIN BIB GOURMAND RESTORANLAR Bib Gourmand, gurmeler tarafından beğenilen, uygun fiyatlı restoranlara veriliyor. Bu yıl İstanbul, İzmir ve Muğla'dan 9 yeni restoran listeye eklendi. İstanbul: Arka Ristorante Pizzeria - Yeni Ali Ocakbaşı - Yeni Aslında Meyhane - Yeni Tatbak - Yeni Araf İstanbul - Yeni Nazende Cadde - Yeni Beynel - Yeni Yeşil Yıldız ödüllü Asma Yaprağı - Yeni İzmir: 8 restoran (Mevcut liste korunuyor) Muğla: 5 restoran (Mevcut liste korunuyor) Bib Gourmand restoran sayısı, toplamda 27’ye ulaştı. MICHELIN TARAFINDAN TAVSİYE EDİLEN 22 YENİ RESTORAN Bu yıl Michelin tavsiyesine dahil edilen 22 yeni restoranla birlikte Türkiye genelindeki tavsiye edilen restoran sayısı 91'e ulaştı. Tavsiye edilen restoranlar arasında hem Anadolu’nun geleneksel lezzetleri hem de dünya mutfağından seçenekler yer alıyor. İstanbul'dan Tavsiyeler: The Barn Telezzüz Apartıman Yeniköy Herise İstanbul Lokanta by Divan İzmir'den Tavsiyeler: Birinci Kordon Balık Restoran Gula Urla Hus Şarapçılık Kasap Fuat Çeşme Ortaya Alaçatı Scappi Muğla'dan Tavsiyeler: Divia by Maksut Aşkar Barbarossa Karnas Vineyards Kornel Lucca By The Sea Oi Filoi Oro by Alfredo Russo Mori The Red Balloon Yalıkavak Mezra Yalıkavak ÖZEL ÖDÜLLER İLE TÜRKİYE'NİN YETENEKLİ ŞEFLERİ TAKDİR EDİLDİ Michelin Rehberi 2025'te Türkiye’den 3 özel yetenek ödüllendirildi. Michelin Sommelier Ödülü: Yunus Öztürk (OD Urla) Michelin Servis Ödülü: Nicole restoranı servis ekibi Michelin Genç Şef Ödülü: Serhat Doğramacı (Yeşil Yıldızlı Mezra Yalıkavak) Bu ödüller, Türk gastronomi sahnesinin yalnızca yemekleriyle değil, aynı zamanda profesyonel mutfak ekipleriyle de dikkat çektiğini gösterdi.

Bodrum'da 1 Milyon Turist Hedefi Aşıldı, Gözler 2025'e Çevrildi Haber

Bodrum'da 1 Milyon Turist Hedefi Aşıldı, Gözler 2025'e Çevrildi

Bodrum, 2024 turizm sezonunu başarılı bir şekilde tamamlayarak 1 milyon yabancı turist hedefini aştı. Türkiye’nin gözde turizm destinasyonlarından biri olan Bodrum’da, 1 Aralık itibarıyla dış hatlar üzerinden 1 milyon 5 bin yabancı turistin geldiği açıklandı. Buna ek olarak, İstanbul ve Ankara üzerinden iç hatlarla Bodrum'a ulaşan turist sayısının da 100 bini geçtiği belirtildi. Sezon öncesinde konulan 1 milyon turist hedefi, birçok olumsuzluğa rağmen gerçekleştirildi. Bodrum Otelciler Derneği (BODER) ve Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) yetkilileri, bu başarıyı değerlendirmelerinin ardından 2025 yılı için yeni hedeflerin belirlendiğini duyurdu. İNİŞLİ ÇIKIŞLI SEZONUN ARDINDAN REKOR GELDİ 2024 turizm sezonu, inişli çıkışlı bir seyir izledi. Yunan adalarına vizesiz geçiş imkanı ve Bodrum’un pahalı olduğuna dair algı nedeniyle, özellikle temmuz ayında otellerin doluluk oranı yüzde 50'nin altına düştü. Ancak, ağustos ayında hareketlilik yeniden başladı ve "sarı yaz" olarak adlandırılan sonbahar dönemi ile kayıplar telafi edildi. Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Ömer Faruk Dengiz, "Bu yıl Bodrum’un hedefleri arasında daha fazla turist çekmek, konaklama tesislerinin doluluk oranlarını artırmak, maliyetlerimizi korumak ve sezonu uzatmak yer alıyordu. Bu hedeflere ulaştığımızı söyleyebiliriz. 2024 sezonunda 1 milyon yabancı turist sınırını aştık. Bu rakama deniz yoluyla gelen 100 bini aşkın yolcu da eklendi" dedi. Dengiz, iç pazardaki yerli turistlerin, kara yoluyla gelenlerin ve günübirlik konaklamaya gelenlerin bu sayıya dahil edilmediğini vurguladı. Bu da sezonun, hedeflerin üzerinde kapandığının bir başka göstergesi oldu. LONDRA-BODRUM DİREKT UÇUŞLARI SEZONU UZATACAK Bodrum, kış turizmi için de önemli bir adım attı. 1 Aralık itibarıyla Londra-Bodrum direkt uçuşları başladı. Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Dengiz, "Bu uçuşlar için bir yıldır çalışıyorduk. Milas-Bodrum Havalimanı'nın gayretleriyle uçuşlar başladı. Haftada iki defa uçak seferi var ve bu, nisan ayına kadar sürecek" dedi. Londra uçuşlarının kış turizmine katkı sunacağı belirtilirken, İrlanda-Bodrum arası uçuşların da devam ettiği ifade edildi. Dengiz, yeni uçuş hatlarının açılması için fuarlarda tanıtım yapıldığını, Bodrum'un dört mevsim turizme açık bir destinasyon haline getirilmesinin hedeflendiğini vurguladı. 2024'ÜN ZORLUKLARINA RAĞMEN YÜZDE 5 BÜYÜME 2024 sezonu, Avrupa Futbol Turnuvası, TL'nin aşırı değerlenmesi, sosyal medyada Bodrum'un pahalılığıyla ilgili dezenformasyonlar, Ukrayna-Rusya savaşı ve Filistin-İsrail çatışmaları gibi pek çok belirsizlikle başladı. Ancak bu zorluklara rağmen Bodrum, turist sayısında geçen yıla göre yüzde 5'lik bir artış kaydetti. BODER Başkanı Dengiz, "Yurt içi turistlerin tatil planlama tercihlerinde bakıldığında ülkemizdeki tatil bölgeleri arasında Antalya’dan sonra ikinci sırada yer alan bir Bodrum var. Almanya, İngiltere, Polonya, Rusya ve Orta Doğu ülkeleri gibi ülkelerden gelen ziyaretçiler, Bodrum'un popülaritesini artıran faktörlerdir" dedi. 2025 TURİZM POLİTİKALARI: SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE EKOTURİZM 2025 turizm sezonuna dair beklentiler de açıklandı. BODER Başkanı Dengiz, 2025 yılı için sürdürülebilir turizm politikalarının odak noktası olacağını belirtti. Bu kapsamda, çevre dostu projeler, dijitalleşme, yerel kültürün korunması ve ekoturizm gibi alanlarda çalışmalar yapılması planlanıyor. Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Başkanı Sabahattin Duman, "Sadece rakamlara değil, sunduğumuz benzersiz deneyimlere de odaklanmalıyız. Ekoturizm ve sürdürülebilir turizm konularında önemli adımlar atıyoruz. Bölgeye daha fazla doğa dostu proje çekmeyi hedefliyoruz" dedi. BODRUM’UN TURİZM POTANSİYELİ: DÖRT MEVSİM TATİL MERKEZİ BODR Başkanı Sabahattin Duman, "2024 yılı için koyduğumuz hedeflerden biri, Bodrum’da dört mevsim turizm anlayışını daha da yaygınlaştırmaktı. Sezonun ilk yarısı hayal kırıklıkları ve belirsizliklerle geçti, neredeyse temmuz ortalarına kadar tam bir doluluk yaşandığını söyleyemeyiz. Ağustos başında doluluklar doyuma ulaştı. "Sarı yaz" olarak adlandırdığımız güz dönemi dolulukları ilk yarıdaki kayıpların telafisini sağladı" dedi. Duman, bu yıl Bodrum’un otel doluluk oranlarının yüzde 90’a ulaştığını vurgularken, sadece rakamsal başarıyla değil, sundukları benzersiz turizm deneyimleriyle fark yarattıklarını söyledi. PERSONEL SORUNU VE YAPISAL SORUNLAR Sektör, bu başarıların yanı sıra bazı yapısal sorunlarla da mücadele etti. BOYD Başkanı Sabahattin Duman, turizm işletmelerinin nitelikli personel bulma ve konaklama sorunlarıyla karşı karşıya kaldığını belirtti. Kaliteli personel bulmakta zorlandıklarını ve bulunan personelin konaklaması için de yeterli imkan sağlayamadıklarını ekledi. Bu sorunun çözümü için çeşitli projeler üzerinde çalışıldığını kaydeden Duman, turizm sektöründe yaşanan yapısal sıkıntıların 2025 yılı hedeflerine ulaşmada önemli bir engel olabileceğini ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.