Hava Durumu

#Bulgaristan

TOURISMJOURNAL - Bulgaristan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bulgaristan haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Avusturya, İki Ülkeye Schengen Vetosunu Kaldırabilir Haber

Avusturya, İki Ülkeye Schengen Vetosunu Kaldırabilir

Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Kraner, Romanya ve Bulgaristan'ın Schengen bölgesine katılımı konusunda Avusturya’nın vetosunu, sınır güvenliğinde iyileştirmeler sağlanırsa kaldırabileceğini belirtti. Bu açıklama, Göçten Sorumlu AB Komiseri Magnus Brunner’in her iki ülkenin Schengen'e katılması yönündeki çağrılarının ardından yapıldı. Son iki yıldır Avusturya, Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen’e tam üyeliğini, Batı Balkanlar rotasından gelen mülteci akışı nedeniyle engelliyordu. Ancak İçişleri Bakanlığı, o dönemden bu yana sınır güvenliği ve geri gönderme konularında önemli gelişmeler yaşandığını vurguluyor. AB Parlamentosu'nda konuşan Bakan Kraner, göç rakamları konusunda, "Artık özellikle bu ülkeler üzerinden gerçekleşen yasa dışı göç rakamlarının büyük ölçüde düştüğünü görebiliyoruz. Bu da doğru yolda olduğumuz, ancak henüz yolun sonuna gelmediğimiz anlamına geliyor" dedi. Amacın yasa dışı göçü sıfıra indirmek olduğunu ifade eden Kraner, vetonun kalkması için çalışmaların sürdüğünü ekledi. Romanya Parlamentosu Üyesi Victor Negrescu ise ülkesinin Schengen üyeliğine "son düzlüğe" girdiğini söyledi. Üç senaryoyu değerlendiren Negrescu, bu yıl içinde bir karar çıkabileceğini, aksi durumda yeni Avrupa Komisyonu ile müzakere gerekebileceğini ifade etti. Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu ise 8 Aralık seçimleri öncesinde alınacak bir kararla, 2025 baharında Schengen’e tam katılımın sağlanabileceğini dile getirdi. Schengen genişlemesiyle ilgili görüşmelerin olumlu ilerlediğini belirten Komiser Brunner, anlaşmanın yakın olduğunu kaydetti. Önemli bir gelişmenin 22 Kasım’da Macaristan’da, Romanya ve Bulgaristan’ın katılımıyla yapılacak toplantıda yaşanabileceği düşünülüyor.

“Fırsatçılık Turizmi Kaçırdı: Edirne ve Artvin’de İşler Durdu” Haber

“Fırsatçılık Turizmi Kaçırdı: Edirne ve Artvin’de İşler Durdu”

Tam iki yıl önce, Türkiye’nin komşu ülkeleriyle ticaret oldukça güçlüydü. Bulgar turistler Edirne’yi, Gürcü ziyaretçiler Artvin’i, İranlılar ise Van’ı canlandırmıştı. Sınırdan gelen ziyaretçiler tatil yaparken ihtiyaçlarını bu şehirlerden karşılıyor ve tekstilden beyaz eşyaya, elektronik ürünlerden otomobil parçalarına kadar çeşitli ürünleri satın alarak ülkelerine dönüyordu. Ticaretin iyi gitmesi nedeniyle esnaf, ‘Nasıl olsa Bulgar veya Gürcü alıyor’ diyerek fiyatları 3-5 kat artırdı. Bu durum, yerel halkı yüksek fiyatların altında ezdi ve bu bölgelerdeki enflasyon Türkiye ortalamasının üzerine çıktı. O dönemde 1 Bulgar Levası 8 TL, 1 Gürcü Larisi ise 5 TL değerindeydi. Bugün ise 1 Bulgar Levası 19 TL, 1 Gürcü Larisi 13 TL olmasına rağmen turistlerin sayısı büyük ölçüde azaldı. Bu illerde sınır turistlerine yönelik alışveriş neredeyse yok denecek kadar azalmış durumda. Fırsatçılığın turizmi ve turistleri uzaklaştırdığı gözlemleniyor. Şu anda bölge esnafı, iş yapamamaktan şikayetçi. Semt pazarlarında da benzer bir durum söz konusu. Bulgarların en çok uğradığı Ulus Semt Pazarında işlerin oldukça durakladığı görülüyor. Eski canlılığın olmadığı çarşılarda, esnaf yüksek kira bedellerinden yakınıyor. Türkiye Gazetesi'nden Kaan Zenginli'nin haberine göre, Edirne’de gıda sektöründe esnaflık yapan Hasan Ali Yavuz, bazı esnaf gruplarının durumu bu hale getirdiğini belirtiyor. Fırsatçılık Turizmi Kesti Yavuz, açıklamasında, “2022’nin başında Bulgar parası Türk lirası karşısında ciddi bir değer kazandı. Yani bizim paramız değersizleşti. Her gün binlerce kişi Edirne’ye gelip tatil yapıyordu ve alışveriş yapıyordu. Otellerde yer bulmak neredeyse imkansız hale gelmişti. Her çeşit ürünü alıyorlardı. Kendi ihtiyaçları dışında, bizden alıp ülkelerinde ticaret yapanlar da vardı. ‘Nasıl olsa Bulgar alıyor’ diyerek birçok esnaf fiyatları artırdı. Temel gıda fiyatları bile İstanbul’u geçti. Esnaf kazanınca, iş yeri sahipleri de kira bedellerini artırdı. Otel fiyatları yükseldi. Temel gıda fiyatları adeta patladı. 2023’te turist sayısı kısmen azalmıştı ama 2024’te iyice düştü. Şu an en kötü dönemimizi yaşıyoruz. Ancak kış döneminden umutluyuz” dedi. Gürcüler de Artık Gelmiyor Artvin’de esnaflık yapan Mustafa Berberoğlu, eski işlerin olmadığını belirtti. “Geçen yıl çarşıda Gürcülerden geçilmezdi,” diyen Berberoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Şimdi ise çok az geliyorlar. Ticaretin arttığı dönemde çoğu esnaf fiyatları turistlere göre ayarladı. Çarşıda yeme-içme fiyatları bile artmıştı. Yerel halk dışarıdan alışveriş yapamıyordu. Fiyatlar artınca Gürcüler alışverişi bıraktı çünkü kendi ülkeleri daha ucuz. Onların parası bizimkinin 13 katı değerli olmasına rağmen gelmiyorlar. Burada yaşayan halkın ve emeklilerin durumunu bir düşünün. Van’da da benzer bir durum yaşanıyor. İranlılar Van’a gezmeye geliyor ama alışveriş o tarafta da durmuş durumda” ifadelerini kullandı.

Bulgaristan ve Türkiye arası turistik rotaların oluşturulması gündemde Haber

Bulgaristan ve Türkiye arası turistik rotaların oluşturulması gündemde

İstanbul’da “Bulgaristan – keşfet ve paylaş” adı altında ve Bulgar ile Türk turizm ürünü arasındaki etkileşim imkanlarının ele alınmasını amacı ile düzenlenen turizm forumunun açılışında konuşan Turizm Bakanı Evtim Miloshev, iki ülke arasındaki turist paylaşımının daha da artırılması açısından ciddi potansiyelin mevcut olduğu inancını öne sürdü. Bansko dahil Bulgaristan’daki kış turizmi rotalarının Türkiye’de iyi bilindiğini belirten Bakan Miloshev, 2023 yılının 1 Aralık tarihi ve 2024 yılının 25 Mart tarihi arasındaki dönemde Bulgaristan’ın ziyaret eden Türk turistlerin sayısının toplam 53 000 olduğunu ileri sürdü. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği temsilcileri ile bir araya geldiği toplantıda Türkiye ve Bulgaristan arasında ortak turizm ürünü oluşturulması gerekliliğine vurgu yapan Bulgaristan Turizm Bakanı, “Ortak tarih, kültür ve mutfak geleneğine dayanan ortak turistik rotaların oluşturulması her iki ülkenin menfaatine uygun düşüyor” dedi. Kış sezonu başlamadan Türkiye’den turizm operatörleri, seyahat acentaları ve medya kuruluşlarına ülkemizdeki kış ve SPA turizmi imkanlarının tanıtılması amacı ile Borovets, Bansko ve Pamporovo ziyaretlerini içeren turun düzenlenmesi için hazırlıklar sürüyor. Turizm Bakanı Miloshev’in Türk Havayolları şirketi temsilcileri ile bir araya geldiği toplantıda Türkiye’den ve Çin ve Japonya gibi destinasyonlardan daha çok Türk turistin Bulgaristan’a çekilmesi imkanları görüşüldü. Türk Havayolları Şirketi tarafından Türkiye ile ortak turizm ürününün bir kısmı olarak Bulgaristan’ın reklamını yapmaya hazır olduklarını ifade ettiler.

Kâmil Koç’un Avrupa’daki yeni durağı Kırcaali oldu Haber

Kâmil Koç’un Avrupa’daki yeni durağı Kırcaali oldu

Türkiye’nin önde gelen seyahat markalarından Kâmil Koç, Avrupa'daki seyahat ağını genişletmeye devam ediyor. 2024 yılında da seyahat ağına yeni şehirler eklemeyi sürdüren Kâmil Koç’un Avrupa’daki yeni durağı ise, Bulgaristan’ın Kırcaali şehri oldu. Kâmil Koç, Bulgaristan'da Türklerin yoğunlukta olduğu Kırcaali ile İzmir arasında 15 Nisan itibariyle karşılıklı seferlere başladı. Kırcaali ile haftanın 7 günü karşılıklı seferler yapacak olan firma, ayrıca artan talep nedeniyle devam eden Sofya seferlerinin sayısında günde 2’ye çıkardı. Türkiye'nin önde gelen seyahat markalarından Kâmil Koç, Avrupa'daki seyahat ağını genişletmeye devam ediyor. Seyahat sektöründe 98 yıldır hizmet sunan Kâmil Koç, 2024 yılına seyahat ağına yeni bir durağı daha katarak başladı. 2022 yılından bu yana Avrupa yollarında olan firmanın, kıtadaki yeni seyahat noktası ise, Bulgaristan’ın Kırcaali şehri oldu. Seyahat ağını Avrupa’da genişletmeyi hedefleyen Kâmil Koç, bu kapsamda Bulgaristan'da Türklerin yoğunlukta yaşadığı Kırcaali ile İzmir arasında karşılıklı seferlere başladı. Kırcaali seferleri İzmir’den 15 Nisan itibariyle başladı 15 Nisan itibariyle başlatılan seferler, haftanın 7 günü, tek sefer üzerinden gerçekleştiriliyor. İzmir’den hareket eden araç, Çanakkale’ye uğradıktan sonra sınır kapısından geçerek, önce Bulgaristan Hasköy şehrine, oradan da Kırcaali’ye ulaşıyor. Kırcaali seferlerini kendi otobüsleriyle gerçekleştiren firma, ayrıca 2022 yılında başlattığı Sofya seferlerini de artırma kararı aldı. Firma, günde 1 kez düzenlediği Sofya seferlerinin sayısını da 2’ye çıkarttı. “Avrupa’da hizmet verdiğimiz nokta sayısını 4’e çıkardık” Kâmil Koç Genel Müdürü Çağatay Kepek, Avrupa’daki seyahat ağlarını genişletmek adına önemli bir adım daha attıklarını belirterek, şunları söyledi: “Türkiye’nin en çok tercih edilen markası olarak, yurt içinde ve yurt dışında seyahat ağımıza genişletmeye dönük çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. Kâmil Koç’un hizmet kalitesini Avrupa’da daha fazla noktaya ulaştırmak adına bu kez seyahat ağımıza Bulgaristan’ın önemli bir şehrini daha ekledik. İzmir- Kırcaali arasında başlattığımız yeni seferlerle birlikte Avrupa’da hizmet verdiğimiz nokta sayısı da 4’e yükselmiş oldu. Haftanın 7 günü karşılıklı seferler düzenleyeceğimiz Kırcaali ile hem tarihsel hem de turizm ve ticaret açısından çok uzun yıllara dayanan köklü bağlarımız var. Attığımız bu adımın, bu bağların daha da gelişip, güçlenmesine önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. Yeni seferlerimizle birlikte, aynı zamanda iki yıl önce başlattığımız Sofya seferlerimizin sayısını da gelen talep doğrultusunda artırma yoluna gittik. Yeni açılacak bu seferimiz ile Bulgaristan’ın 2 ve Romanya’nın 2 şehri olmak Avrupa’da toplamda 4 farklı noktaya sefer düzenlemiş olacağız. Turizm sezonu öncesi attığımız bu adımın hem markamıza ve yol arkadaşlarımıza hem de ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”

Bulgaristan ve Romanya Schengen'e katılıyor Haber

Bulgaristan ve Romanya Schengen'e katılıyor

Balkan ülkeleri Bulgaristan ve Romanya 31 Mart'ta Schengen Bölgesine katılma sürecini başlatacak. Romanya ve Bulgaristan 31 Mart'ta hava ve deniz sınırlarındaki kontrollerin kaldırılmasıyla Schengen Bölgesi'ne katılma sürecini başlatacak. İki ülkenin Schengen Bölgesine tam anlamıyla katılmasını sağlayacak olan kara sınırlarındaki kontrollerin kaldırılmasına ilişkin görüşmeler ise halen devam ediyor. Her iki ülke de 2007 yılından bu yana Avrupa Birliği üyesi olmalarına rağmen, diğer birçok Avrupa vatandaşının aksine, diğer AB ülkelerine girişte pasaport göstermek zorundalar. 2024 yılında iki ülke için sınır kontrolleri basitleştirilecek ve muhtemelen diğer pek çok husus da değişecek. Bulgaristan ve Romanya'nın, Schengen Bölgesi'ne yeni giren ve girişinden bu yana fiyatları yükselttiği için eleştirilen Hırvatistan'ın izinden gidip gitmeyeceği konusunda pek çok spekülasyon var. Bulgaristan ve Romanya'nın Hırvatistan'ın yaptığı gibi mevcut para birimlerini yakın gelecekte Euro'ya çevirmeleri beklenmiyor. Bölge uzmanlarının katkısıyla, 31 Mart'ta yaşanabilecek değişimleri listeledik. Bulgaristan ve Romanya Schengen Bölgesi'ne katıldığında fiyatlar artacak mı? Elaine Warren bir seyahat uzmanı ve The Family Cruise Companion blogunun kurucusu. Schengen Bölgesi'ne geçişin, potansiyel turistleri kaçırabilecek fiyat artışlarına yol açmayacağı konusunda umutlu. Warren "Artan rekabet, turistik yerlerde fiyatların çok keskin bir şekilde yükselme eğilimini dengeleyebilir. Seyahat edenlerin sınır ötesi fiyatları kolaylıkla karşılaştırabilmeleri sayesinde oteller ve diğer işletmeler fiyatlar konusunda rekabetçi kalmak isteyeceklerdir," diyor. Yine de tam olarak neler olabileceğini söylemek için henüz çok erken gibi görünüyor. Warren "Bazı maliyetlerin Schengen ülkeleri arasında kademeli olarak daha uyumlu hale gelmesi de mümkün. Ancak genel olarak, etkilerin karışımı - daha fazla ziyaretçi ama aynı zamanda daha şiddetli rekabet - fiyat etkilerinin net olmayacağını gösteriyor. Popüler noktalar mütevazı artışlar görebilirken, kırsal alanlar ve tüketici fiyatları aşağı yönlü baskılarla karşı karşıya kalabilir," ifadelerini kullandı. Küresel bir fintech şirketi olan Conotoxia'nın Stratejik Müşteriler Departmanı Başkanı Robert Blaszczyk, Euronews'e yaptığı açıklamada olası değişikliklerin net olmadığını ancak hem ülkeler hem de ziyaretçiler için umut olduğunu söylüyor: "Schengen bölgesine katılmanın bu ülkelerdeki fiyatlar üzerinde, özellikle de başlangıçta, oldukça nötr bir etkisi var. Karayolu taşımacılığının zaman ve maliyetinin azalmasının marjinal olumlu etkisi başlangıçta hissedilmeyecektir," diyen Blaszczyk "Uzun vadede, ziyaretçi sayısındaki artıştan kaynaklanan daha güçlü bir taleple dengelenme eğilimindedir. Ancak turizm üzerinde tartışmasız etkisi olacaktır," Bulgaristan ve Romanya turist çekmek için neler yapıyor? Romanya ve Bulgaristan hala 'alışılmışın dışında' olarak biliniyor ve turistlerin gözde ülkelerinden biri değil. Ancak bu, ziyaretçilere sunacak hiçbir şeyleri olmadığı anlamına gelmiyor. İster Bükreş'teki Therme kaplıcası, ister Karadeniz'in renkli gece hayatına sahip şehirleri ya da Bulgaristan'ın canlı başkenti Sofya olsun, gezginleri doğuya çekecek pek çok şey var. Lucia Polla bir seyahat uzmanı ve Viva La Vita adlı seyahat blogunun kurucusu. Kendisi hem Romanya hem de Bulgaristan hayranı ve Schengen Bölgesi'ne geçişin bu ülkeleri yeni nesil turistlere açacağını umuyor. Euronews'e verdiği demeçte "Daha fazla gezginin bu cevherleri keşfetmesini görmek için sabırsızlanıyorum," diyen Polla "Turizmde bir artış bekliyorum, bu da seyahat sağlayıcıları arasında daha fazla rekabete yol açabilir. Bu da daha uygun fiyatlı konaklama ve ulaşım seçenekleri anlamına geliyor!" ifadelerini kullandı. Sürdürülebilir seyahat şu anda çok sıcak bir konu ve turistler gittikçe daha çevreci ulaşım yöntemlerini tercih ediyor. Balkan ülkelerinin daha fazla turist çekmeye çalışırken bunu dikkate alacaklarını uman Polla "Ziyaretçiler kendi hızlarında keşfetmek ve tren ve bisiklet gibi çevre dostu seçenekleri kullanmak için daha fazla özgürlüğe sahip olacaklar. Bu değişim, hem çevreye hem de ziyaret ettiğimiz toplumlara fayda sağlayarak yerel kültürlere ve sorumlu turizm uygulamalarına daha fazla değer verilmesini teşvik edebilir," diyor. Seyahat uzmanı ve StayNewEngland.com'un kurucu ortağı Michael Donovan "2000'li yılların başında Bulgaristan'ı ziyaret ettiğimde, Schengen dışı sınırlar bazı bağımsız gezginleri caydıran bir karmaşıklık yaratmıştı. Beklenen katılımlarından sonra, özellikle genç Avrupalılar arasında daha fazla sırt çantalı gezgin ve Eurotrip tarzı turizm göreceğimizi düşünüyorum. Bu demografik yapı Schengen sonrası başka yerlerde yerel ekonomileri hızla büyüttü" diyor. Özellikle Romanya, Michael'a göre "kültürel ve açık hava macera merkezi olarak şimdiden bir rönesans yaşıyor. Sınır kontrollerinin kaldırılması, eşsiz Karadeniz kıyı şeridini ve Transilvanya bölgesini gerçek anlamda küresel sahneye taşıyabilir." O ve diğer uzmanlar, her iki ülkeye gelen uluslararası ziyaretçilerde başlangıçta yüzde 15 ila 25 arasında bir artış olacağını ve bu artışın yıllar geçtikçe büyümeye devam edeceğini öngörüyor. Michael "Daha uzun vadede, tam entegrasyon daha yüksek hacimleri karşılamak için turizm altyapısındaki standartları da yükseltecektir. Genel olarak bölge için heyecan verici bir adım olan bu gelişmenin önümüzdeki yıllarda uluslararası seyahat haritasındaki önemini daha da arttıracağına inanıyorum," ifadelerini kullanıyor. Romanya ve Bulgaristan aşırı turizmin kurbanı olabilir mi? İki ülkenin Schengen Bölgesi'ne girişinin turizmi artıracağı ve ekonomilerini destekleyeceği açık olsa da, Avrupa genelinde çok yaygın olan aşırı turizmin yakında bir sorun haline gelebileceğine dair endişeler var. Bir konaklama rezervasyon platformu olan CuddlyNest'in COO ve CPO'su Ritesh Raj, "Schengen'e dahil olmanın Romanya ve Bulgaristan'daki popüler destinasyonlarda aşırı turizme yol açabileceğine" inanıyor. Venedik, Barselona ve Malaga gibi popüler turizm merkezlerinde yaşayanlar, ziyaretçilerin yıllarca süren saygısız davranışlarına tepki gösteriyor. Ritesh, zaman içinde Bulgaristan ve Romanya'da da benzer bir eğilim görülebileceğinden korkuyor. Euronews'e konuşan Ritesh, "[Yeni popülerlikleri] konaklama, yerel mal ve hizmet fiyatlarında artışa neden olabilir, zira artan talep genellikle maliyetleri yükseltir" diyor ve "Yine de bu kesin bir sonuç değil," sözlerini ekliyor. Ritesh öte yandan "[Artan turizm] destinasyon çeşitliliğini de teşvik edebilir. Artan erişilebilirlik, alışılmışın dışındaki yerlerin keşfedilmesine yol açarak turizmin faydalarını ülke geneline daha eşit bir şekilde yayabilir; bu da turizm sektöründe daha sürdürülebilir ve kapsayıcı bir büyümeye yol açabilecek bir eğilimdir," diyor. Ritesh, turizmin büyümesi ve zincirleme zararın olmaması arasındaki dengenin ülkelerin yetkililerine bağlı olduğunu belirtiyor ve başarının "büyük ölçüde Romanya ve Bulgaristan'ın artan ziyaretçi sayıları karşısında turizm politikalarını ve altyapılarını nasıl yönettiklerine bağlı olacağını" söylüyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.