Hava Durumu

#Cemal Karaca

TOURISMJOURNAL - Cemal Karaca haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Cemal Karaca haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Sivas’ın Tarihi Eserleri 2025'te Yeniden Hayat Bulacak Haber

Sivas’ın Tarihi Eserleri 2025'te Yeniden Hayat Bulacak

SİVAS (İHA) - Tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Sivas, göz alıcı mimari eserleriyle geçmişi günümüze taşıyor. Cilalı Taş Devri’nden günümüze kadar ayakta kalan bu eserler, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün özverili çalışmalarıyla korunuyor. Müdürlük, restorasyona ihtiyaç duyan yapılar için projelerini tamamladı ve onayları aldı. Bu çalışmalarla, hem eserlerin tarihi dokuları korunacak hem de kentin turizm potansiyeli artacak. 678 YILLIK GÜDÜK MİNARE’NİN ÇALIŞMALARI BAŞLIYOR Eretnaoğulları döneminden kalma Güdük Minare’nin restorasyonu için hazırlıkların tamamlandığını belirten Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, projenin onaylandığını ve kısa süre içinde çalışmalara başlanacağını söyledi. Karaca, "Güdük Minare, halk arasında 'Dabaz Tekkesi' olarak da bilinir. Vatandaşlarımızın bir misyon yüklediği yapılardan birisidir. Şu anda biz buranın da projesini hazırladık. Sadece projesini hazırlamakla kalmayıp kurul onayını da aldık. Kurul, projelerimizi beğendi ve olumlu yönde karar verdi" dedi. Alibaba Camii ve Esenyurt’taki diğer tarihi camilerin de projelerinin tamamlandığını ifade eden Karaca, bu yapıların restorasyon sürecine hazır olduğunu belirtti. 2025’TE TARİHİ ESERLER YENİDEN PARLAYACAK Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, yalnızca Sivas'ta değil, Yozgat'taki tarihi eserlerin de 2025 yılı içinde restore edileceğini söyledi. Cumhurbaşkanlığı’ndan ödenek onayı beklediklerini belirten Karaca, "Bu hususta yetkililerimizden destek isteyeceğiz. Bu eserlerin çizilen onaylı projelerin hayata geçirilmesi konusunda müracaatımız olacak. Bu onaylar çıktığı zaman şehrimizde restore edilmeyen eserimiz kalmamış olacak. Eserlerimizi hem kültürümüze hem tarihimize kazandırmış olacağız" diye konuştu.

Haber

"Anadolu’nun El Hamrası" 150 Bin Ziyaretçiye Ulaştı

SİVAS (İHA) - Sivas'ın Divriği ilçesinde yer alan ve "Anadolu’nun El Hamrası" olarak bilinen Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, 2015 yılında başlayan restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla bu yıl mayıs ayında tekrar kapılarını açtı. UNESCO tarafından Türkiye’de koruma altına alınan ilk eser olan cami, 796 yıllık geçmişi ve üzerinde yer alan 10 bin bezemesiyle görenleri büyülüyor. Açılışından bu yana geçen altı aylık sürede, eseri 150 binden fazla kişi ziyaret etti. MENGÜCEK BEYLİĞİ’NİN MİRASI 1228 yılında Mengücekli Beyliği döneminde Ahmet Şah ve eşi Melike Turan Hanım tarafından yaptırılan bu eşsiz eser, aradan geçen 8 asra rağmen görkemini koruyor. Evliya Çelebi’nin "Methinde diller kısır, kalem kırıktır" diyerek övdüğü yapı, tarihin en kapsamlı restorasyon sürecini geçirdi. Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, restorasyonun ardından caminin ibadete ve ziyarete açılmasının, eseri sadece ayakta tutmak değil, ona bir fonksiyon kazandırma amacı taşıdığını ifade etti. DARÜŞŞİFA YENİDEN HAYAT BULUYOR Eserin darüşşifa kısmında da dikkatli bir restorasyon yapıldığını belirten Karaca, bu alanın tarihte ruh ve sinir hastalarının musiki ve su sesiyle tedavi edildiği bir merkez olarak hizmet verdiğini hatırlattı. Buradaki su sisteminin tekrar işlevsel hale getirildiğini ve darüşşifa bölgesinin tedavi amacıyla yeniden hayata geçirilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Ayrıca, cami ve darüşşifanın korunması için bir vakıf kurulduğu, bu vakıfla insanlara faydalı alanlar oluşturulmasının hedeflendiği ifade edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.