Hava Durumu

#Ciğer

TOURISMJOURNAL - Ciğer haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ciğer haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Edirne Gastronomi Festivali'nde Duygusal Anlar Yaşandı Haber

Edirne Gastronomi Festivali'nde Duygusal Anlar Yaşandı

Edirne Valiliği’nin öncülüğünde bu yıl ilk kez düzenlenen "Topraktan Sofraya Edirne Gastronomi Festivali," zengin bir gala yemeği ile sona erdi. Türkiye’nin ünlü şefleri ve aşçıları ile festivale katkı sağlayan mutfak ustaları bir araya gelerek unutulmaz bir gece yaşadı. Gala gecesine katılan Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne’nin Osmanlı’ya 92 yıl başkentlik yapmış derin mutfak kültürüne vurgu yaparak, festivalin gelenekselleştirilmesini hedeflediklerini belirtti. Vali Sezer, "Edirne hem saray hem de Rumeli mutfağının olduğu bir şehir, menülerimiz gittikçe daralmış ve birkaç çeşit yemekten ibaret olmuş. 'Topraktan Sofraya' yemek kitabındaki reçetelerle hazırlanacak yemekler, umuyorum restoranlarda yer alacak. Böylece geçmişin zenginliğini tekrar yaşama ve geleceğe aktarma imkanı buluruz" dedi. USTA VE ÇIRAKLAR KUCAKLAŞTI Festival kapsamında katılımcılara belge takdim edilen ödül töreninde duygusal anlar yaşandı. Günaydın Et Restoranları Grubu Ortağı Şef Cüneyt Asan, usta-çırak ilişkisini onurlandırarak tüm katılımcıları ödüllerini verirken kucakladı. Ödül takdimine Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk ve şef Esra Tokelli de katıldı. EDİRNE'NİN GELENEKSEL LEZZETLERİYLE "TOPRAKTAN SOFRAYA" MENÜSÜ Gala gecesinde davetlilere Edirne’nin yöresel lezzetlerinden oluşan özel bir menü sunuldu. Menüde köy ekmeği ve limonlu yanık tereyağı, kavun çekirdeği şerbeti, Edirne tarhana çorbası, cici papalı börülce salatası, reyhan şerbeti, vişne glazeli ciğer sarma, loznik isli yoğurtlu, soğan dolması, Edirne usulü kuzu kapama, Rumeli usulü kalburabastı, ayva marmeladı dolgulu acı badem kurabiyesi, ızgara borani, ızgara köy biberi, ve ekşimikli biber gibi özgün lezzetler ikram edildi.

Kozan Ciğerinin Lezzeti Coğrafi İşaret ile Tescillenecek Haber

Kozan Ciğerinin Lezzeti Coğrafi İşaret ile Tescillenecek

ADANA (İHA) - Adana’nın Kozan ilçesinde üretilen ve yöreye özgü lezzetiyle tanınan "Kozan ciğeri" için coğrafi işaret alınması hedefleniyor. İlçede sadece keçi ciğeriyle hazırlanan ve yöre halkının vazgeçilmez tatlarından biri olan bu lezzeti tanıtmak ve markalaştırmak amacıyla Kozan Ticaret Odası, önemli bir adım atarak coğrafi işaret çalışmasını başlattı. Kozan Ticaret Odası Başkanı Mustafa Kandemir, "Kozan ciğerine coğrafi işaret alarak bu lezzeti gastronomi mutfağına kazandırabilirsek ilçemizin lezzet turizminde de yer almasını sağlayacağız. Amacımız Kozan ciğerciler sokağında esnaflarımızın atalarından süre gelen bu lezzeti ve kültürü coğrafi işaret ile taçlandırıp ilçe ekonomisini kalkındırmak" ifadeleriyle çalışmanın ilçeye katacağı değeri vurguladı. Yörede doğal koşullarda yetişen keçilerin ciğeri, kekik ve sumakla beslenmiş doğallığıyla dikkat çekiyor. Bu özellikleriyle Kozan ciğerini farklı kılan Kandemir, ciğerin gastronomi dünyasında da tanınmasını ve turizmde bir lezzet durağı haline gelmesini istediklerini belirtti. TESCİL EDİLMEYEN KÜLTÜR YOK OLMAYA MAHKUMDUR Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mahmut Doğan Kamış, coğrafi işaretin önemini vurgulayarak, tescillenmeyen kültür değerlerinin yok olmasının kaçınılmaz olduğunu hatırlattı. Sözlerini “Türkiye'de tek olan keçi ciğeri bu bölgede üretilip tüketiliyor. Üzerine hiçbir tatlandırıcı konulmadan, masaya mangalla birlikte gelir ve masada tuzlu kimyon ile birlikte tüketim sağlanır. Örneğin Adana ve Ceyhan'da kuzu ciğeri tüketilir ama keçi ciğerinin bu ilçeye özgü olduğunu tespit ettik. Bu kültürü kayda geçirip markalaştırmak istiyoruz" diyerek sürdürdü. Kamış, dağlık alanda yetişen keçilerin beslenme şeklinin ciğer lezzetini benzersiz kıldığını belirtti. 4 KUŞAKTIR DEVAM EDEN CİĞER GELENEĞİ Bölgede dört kuşaktır ciğer ustası olan Mahir Bağrıyanık da, Kozan ciğerinin diğer ciğer çeşitlerinden farklı olduğunu ve tadına bakanların bu lezzeti çok beğendiğini dile getirdi. Coğrafi işaretin ilçenin ekonomik kalkınmasına katkı sunacağını vurgulayan Bağrıyanık, marka haline gelecek bu lezzet sayesinde hem yerel ekonomiye katkı sağlanacağını hem de ziyaretçilerin ilgisinin artacağını kaydetti. Kozan halkı ise bu eşsiz lezzetin masaya mangal üzerinde servis edilmesinin deneyime ayrı bir keyif kattığını belirtti.

Edirne’de bayramda tonlarca ‘tava ciğer’ tüketildi Haber

Edirne’de bayramda tonlarca ‘tava ciğer’ tüketildi

Ramazan Bayramı tatilinde 100 binden fazla kişinin ziyaret ettiği Edirne’de tonlarca tava ciğer tüketildi. Tava ciğer yemek için restoranların önünde saatlerce metrelerce uzunlukta sıra bekleyen vatandaşların oluşturduğu kuyruk havadan görüntülendi. Tarih ve turizm kenti Edirne’de, 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde yoğunluk yaşandı. Tarihi eserleri, müzeleri, doğal güzellikleri, tarihi çarşıları ve coğrafi işaretli yöresel lezzetleriyle ziyaretçilerin ilgi odağı olan kent, bayram tatilinde İstanbul başta olmak üzere çevre illerden, Balkanlardan ve Avrupa’daki gurbetçilerle birlikte binlerce turist ağırladı. “Ciğercilerde uzun kuyruklar oluştu” Sabahın erken saatlerinde Edirne’ye akın eden turistler, ziyaretlerinin ardından kentin meşhur lezzeti tava ciğer yemek için soluğu restoranlarda aldı. Restoranların önünde onlarca metre uzunluğundaki sıranın kendilerine gelmesini bekleyen vatandaşların, bekleme süresi zaman zaman bir saati aştı. Saatlerdir sıranın kendisine gelmesini bekleyen vatandaşların oluşturduğu kuyruk, havadan görüntülendi. “Tonlarca ciğer satıldı” Bayram boyunca 100 binden fazla kişinin ziyaret ettiği Edirne'de tonlarca ciğer tüketildi. Bayram tatilinde binlerce kişinin öğle ve akşam yemeklerinde tercihi tava ciğeri ve kuru acı biber ikilisi oldu. Ciğercilerin müşterilerine yetişmekte zorlandığı Edirne’de, ziyaretçilerin çoğu İstanbul, Tekirdağ ve Çanakkale'dendi. Edirneli ciğerci Bahri Dinar, “Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından yüzbinlerce ziyaretçi Edirne’ye akın etti. Biz de kendilerine tonlarca tava ciğer ikram ettik” açıklamasında bulundu. Bir başka ciğerci Uğurcan İmrak da, bayram tatili boyunca Edirne’de tonlarca tava ciğer satıldığını ve esnafın yüzünün güldüğünü belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.