Hava Durumu

#Çin

TOURISMJOURNAL - Çin haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çin haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Rusya’dan Türk vatandaşlarına verilen e-vize sayısı açıklandı Haber

Rusya’dan Türk vatandaşlarına verilen e-vize sayısı açıklandı

Bu artışta en büyük etken, 2023 yılının Ağustos ayında başlatılan elektronik vize sisteminin yaygınlaşması oldu. Söz konusu sistem sayesinde yalnızca 2024 yılında 670 binden fazla elektronik vize düzenlendi. Bu, toplam vizelerin yaklaşık yüzde 47’sine denk geliyor. Dışişleri Bakanlığı'nın konsolosluk istatistiklerine göre, vize taleplerinde en çok turistik, ticari, çalışma ve eğitim amaçları öne çıkıyor. 2024 yılı verilerine göre Türkiye, Rusya’ya en fazla vize başvurusu yapan ülkeler arasında yer aldı. Türkiye vatandaşlarına toplamda yaklaşık 39,5 bin klasik vize verildi. Bu rakam, 2023 yılına kıyasla yüzde 32’lik bir düşüşe işaret ediyor. Klasik vizelerin önemli bir kısmı, yaklaşık 25,3 bini turistik amaçlı olarak düzenlendi. Ayrıca Türkiye, elektronik vize düzenleme sıralamasında da üst sıralarda yer aldı. 2024’te Türk vatandaşlarına 42,2 bin elektronik vize verildi. Bu vizeler çoğunlukla akraba ziyareti, iş seyahati ve kısa süreli turistik geziler için tercih edildi. Klasik vize taleplerinde liderlik Çin vatandaşlarına ait; 2024’te Çinlilere toplam 550 binin üzerinde vize verildi. Bunların önemli bir kısmını (yaklaşık 312 bin) elektronik vizeler oluşturdu. Çin’in ardından en fazla klasik vize verilen ülkeler arasında Türkmenistan, Hindistan, Türkiye ve Almanya yer aldı. Türkmenistan vatandaşlarının çoğu turistik vize alsa da, bu vizelerin sıklıkla iş veya akraba ziyareti amaçlı kullanıldığı belirtiliyor. Hindistan vatandaşlarının yarısı ise Rusya’ya çalışmak üzere gelmek için vize başvurusunda bulundu. Rusya’da elektronik vize sisteminin en çok tercih edildiği ülkeler arasında Çin’in ardından Suudi Arabistan, Almanya, Türkiye ve Hindistan geliyor. Elektronik vizelerin işlem süresi daha kısa, başvuru daha kolay ve maliyeti daha düşük olduğu için özellikle sık seyahat eden iş insanları ve eski Rusya vatandaşları tarafından tercih ediliyor. Bu vizeler tek girişli olup, 60 gün içinde kullanılmak ve en fazla 16 gün ülkede kalmak üzere düzenleniyor. 2024 yılında Rusya’ya toplamda 16,7 milyon yabancı giriş yaptı. Bu sayı, 2023’e göre yaklaşık 1,3 milyon artışa işaret ediyor. Turistik amaçlı ziyaretlerde ise artış daha çarpıcı: FSB verilerine göre geçen yıl Rusya’ya turizm amacıyla yapılan seyahatler önceki yıla kıyasla 2,3 kat artarak 1,5 milyona ulaştı. Ancak uzmanlara göre bu rakamlar, birçok ülke ile yürürlükte olan vizesiz rejim ve çok girişli vizeler nedeniyle tek başına ülkeye olan ilgiyi tam olarak yansıtmıyor.

Çin ve Kuzey Avrupa’yı Bağlayan İlk Uçuş Haber

Çin ve Kuzey Avrupa’yı Bağlayan İlk Uçuş

OSLO, 24 Mart (Xinhua) -- Çin'in Hainan Havayolları, cumartesi günü Beijing ile Oslo arasında direk uçuş rotasını resmen başlatarak Çin ile Kuzey Avrupa arasındaki havayolu bağlantısını daha da güçlendirdi. Çin'in başkenti Beijing'deki Beijing Başkent Uluslararası Havalimanı'ndan kalkan HU769 sefer sayılı uçak yerel saatle 5.02'de Oslo Gardermoen Uluslararası Havalimanı'na indi. Yeni rotanın açılışını kutlamak üzere havalimanında bir karşılama töreni düzenlendi. Çin'in Norveç Büyükelçisi Hou Yue yaptığı konuşmada doğrudan uçuş rotası başlatılmasının ekonomi, ticaret, kültür ve turizm alanlarında ikili işbirliğinin derinleştirilmesine, iki ülke arasında artan seyahat talebine daha iyi cevap verilmesine ve insanlar arası etkileşim ve karşılıklı anlayışın teşvik edilmesine yardımcı olacağını söyledi. Hou, daha fazla Norveçli ziyaretçinin Çin'in büyüleyici doğasını ve zengin kültürel mirasını keşfetmesinden memnuniyet duyacaklarını belirtti. Hainan Havayolları Başkan Yardımcısı Zhang Guoping, iki ülkeden yolcular için uygun bir seyahat seçeneği sunmayı ve etkin hava lojistiği yoluyla Norveç deniz ürünlerinin ve diğer özel ürünlerin Çin pazarına ihracatını desteklemeyi amaçladıklarını söyledi. Oslo-Beijing hattı, Hainan Havayolları'nın Çin'i Kuzey Avrupa'ya doğrudan bağlayan ilk uçuş rotası olma özelliğini taşıyor. Mevcut uçuş programına göre Hainan Havayolları, Beijing ve Oslo'dan salı, perşembe ve cumartesi günleri olmak üzere haftada üç kez gidiş-dönüş uçuşu gerçekleştirecek.

Samsun’a Turist Akını: Ocak Ayında 40 Bine Yakın Konaklama Haber

Samsun’a Turist Akını: Ocak Ayında 40 Bine Yakın Konaklama

SAMSUN (İHA) - Türkiye Turizm, Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) verilerine göre, 2025 yılının Ocak ayında Samsun’da turizm hareketliliği dikkat çekti. Şehirde, 38 bin 279 yerli ve bin 516 yabancı olmak üzere toplam 39 bin 795 turist konaklama tesislerinde en az bir gece geçirdi. Karadeniz’in turizmde parlayan yıldızlarından biri haline gelen Samsun, tanıtım ve turizm geliştirme çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. SAMSUN YABANCI TURİSTLERİN DE GÖZDESİ Samsun’da konaklayan yabancı turistlerin uyrukları Gürcistan, Özbekistan, Rusya, Almanya, Çin, Azerbaycan, İngiltere, Irak, İsviçre ve Hollanda olarak sıralandı. TGA’nın dijital iletişim çalışmaları kapsamında 6 ülkede yürütülen dijital banner kampanyalarıyla toplamda 2,7 milyon gösterim sağlandı. Bu kampanyalar sayesinde "goturkiye" web sitesi üzerinden Samsun’un uluslararası tanıtımı yapıldı. SAMSUN’DA 149 TURİZM TESİSİ BULUNUYOR Sürdürülebilir turizm hedefleri doğrultusunda Samsun’daki konaklama tesislerinin sayısı da artıyor. TGA verilerine göre, şehirde toplam 149 tesis bulunuyor. Bunlardan 38’i turizm işletme ve yatırım belgeli, 85’i basit konaklama turizm işletme belgeli, 16’sı ise belediye ruhsatlı. Şehirdeki 139 tesisin belgelendirme süreci tamamlanırken, geri kalan 10 tesisin belgelendirme süreci devam ediyor. İl tanıtım ve geliştirme çalışmalarının hız kesmeden sürdüğü belirtiliyor.

TAV’ın Dört Havalimanına Prestijli Hizmet Kalitesi Ödülü Haber

TAV’ın Dört Havalimanına Prestijli Hizmet Kalitesi Ödülü

İSTANBUL (İHA) - TAV Havalimanları’nın işlettiği Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Milas-Bodrum ve Üsküp havalimanları, Dünya Havalimanları Konseyi (ACI World) tarafından düzenlenen Havalimanı Hizmet Kalitesi (ASQ) ödüllerinde büyük başarı gösterdi. Yolcu değerlendirmeleriyle belirlenen ödüller, 8-11 Eylül 2025’te Çin’in Guangzhou kentinde düzenlenecek ACI Customer Experience Global Summit kapsamında sahiplerini bulacak. Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes ve Milas-Bodrum havalimanları, kendi kategorilerinde "Avrupa’nın En İyi Havalimanı" ve "Avrupa’nın En Keyifli Havalimanı" ödüllerini kazandı. Ayrıca, İzmir Adnan Menderes, Milas-Bodrum ve Üsküp havalimanları, "Avrupa’nın En Kolay Havalimanı Yolculuğu" kategorisinde öne çıkarken, İzmir Adnan Menderes ve Milas-Bodrum havalimanları "Avrupa’nın En Temiz Havalimanı" ödülüne layık görüldü. Milas-Bodrum Havalimanı ayrıca "Avrupa’nın En Adanmış Personele Sahip Havalimanı" kategorisinde de ödül aldı. TAV Havalimanları Havalimanı İşletmelerinden Sorumlu Grup Başkanı Kürşad Koçak, "TAV Havalimanları olarak bu yıl 25. yılımızı kutluyoruz ve 25 yıldır yolcularımıza en iyi seyahat deneyimini sunma hedefiyle çalışıyoruz. Havalimanı Hizmet Kalitesi ödülleri, doğrudan yolcu değerlendirmeleriyle belirlendiği için bizim için ayrı bir anlam taşıyor. Dört havalimanımızın kendi kategorilerinde dünyanın en iyileri arasında yer almasından gurur duyuyoruz. 25 yılda, sahip olduğumuz insan kaynağı ve bilgi birikimiyle havalimanı işletmeciliğinde küresel ölçekte tercih edilen bir marka haline geldik. Geçtiğimiz sene sekiz ülkede işlettiğimiz 15 havalimanında toplam 107 milyon yolcuya hizmet verdik. Bu başarıda emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI World) tarafından 2006 yılında oluşturulan ve 110 ülkede 400’den fazla havalimanının katıldığı ASQ programı, yolcu memnuniyetini ölçen en prestijli değerlendirme sistemlerinden biri olarak kabul ediliyor. ASQ ödül sahipleri, dünya genelinde 700 bin yolcunun oylamasıyla seçildi.

Ankara-İstanbul Arası 80 Dakikaya İniyor Haber

Ankara-İstanbul Arası 80 Dakikaya İniyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Civil Ankara 2025 etkinliğinde gençlerle bir araya gelerek Türkiye’nin ulaştırma ve haberleşme yatırımları hakkında kapsamlı bir sunum yaptı. Etkinlikte, mega projelerden uluslararası ulaştırma koridorlarına kadar birçok konuda açıklamalarda bulunan Uraloğlu, özellikle Ankara-İstanbul arasına yapılacak süper hızlı tren projesinin detaylarını paylaştı. SÜPER HIZLI TRENLE 80 DAKİKADA İSTANBUL Bakan Uraloğlu, Ankara-İstanbul arasında planlanan yeni tren hattının 344 kilometre uzunluğunda ve saatte 350 kilometre hıza sahip olacağını belirtti. Proje tamamlandığında, iki şehir arasındaki seyahat süresinin 80 dakikaya ineceğini belirten Uraloğlu, "Milli maç 90 dakika, bizim Ankara-İstanbul seyahatimiz 80 dakika olacak" ifadelerini kullandı. ORTA KORİDOR VE KÜRESEL ULAŞIM AĞLARI Türkiye’nin uluslararası ulaştırma koridorlarının merkezinde bulunduğunu vurgulayan Uraloğlu, Orta Koridor’un önemine dikkat çekti. Çin’den çıkan yüklerin Orta Koridor üzerinden 18 günde Londra’ya ulaşabildiğini, buna karşın Süveyş Kanalı üzerinden giden yüklerin 35 günde, Ümit Burnu’ndan dolaşanların ise 45 günde gittiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin Avrupa ile Asya arasında kritik bir bağlantı noktası olduğunu vurgulayan Uraloğlu, Zengezur Koridoru’nun devreye alınarak Türk dünyasına daha hızlı bir ulaşım imkanı sunulacağını söyledi. KALKINMA YOLU PROJESİ Ulaştırma yatırımlarının sadece ulaşımı değil, aynı zamanda sanayi ve ticareti de geliştirdiğini belirten Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi’nin Basra Körfezi’nden Türkiye’ye ve Avrupa’ya yük taşımada kritik bir rol üstleneceğini ifade etti. Proje kapsamında 2 bin 100 kilometrelik bir güzergahın Türkiye’den geçeceğini belirten Bakan, bu yolun Avrupa ve Uzak Doğu arasındaki lojistik süreçleri hızlandıracağını söyledi. DEMİRYOLLARINDA BÜYÜK ATILIM Türkiye’nin demiryolu ağını 13 bin 919 kilometreye çıkardıklarını ifade eden Uraloğlu, 2 bin 251 kilometrelik yüksek hızlı tren hattı ile Türkiye’nin Avrupa’da altıncı, dünyada sekizinci büyük hızlı tren işletmecisi olduğunu belirtti. Devam eden demiryolu projeleri tamamlandığında, 48 saat içinde Türkiye’nin her noktasına trenle ulaşılabileceğini vurguladı. KARBON AYAK İZİNİ AZALTAN ULAŞIM HAMLELERİ Karayolu taşımacılığının karbon emisyonunu artırdığını belirten Uraloğlu, bu nedenle demiryolu yatırımlarına ağırlık verdiklerini ifade etti. "Karayolu taşımacılığında karbon emisyonu azaltmamız çok daha uzun zamana ihtiyaç duyuyor. Ama demiryollarında böyle değil. Elektrikli hatlarla beraber bunu daha pratik yapabiliyoruz. Türkiye'de karbon ayak izini hesaplayan ilk Bakanlık biziz" diye ekledi. 23 YILDA 290 MİLYAR DOLARLIK ULAŞTIRMA YATIRIMI Son 23 yılda ulaştırma alanına 290 milyar dolarlık yatırım yapıldığını belirten Bakan Uraloğlu, bölünmüş yol ağının 6 bin 101 kilometreden 29 bin 730 kilometreye çıktığını, otoyol uzunluğunun 3 bin 796 kilometreye ulaştığını ve köprü ile tünel projelerinin büyük oranda arttığını ifade etti. Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli, Kuzey Marmara Otoyolu, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Zigana Tüneli gibi projelerin Türkiye’ye önemli kazanımlar sağladığını vurguladı. İSTANBUL HAVALİMANI DÜNYANIN ZİRVESİNDE Türkiye’nin havalimanı sayısını 26’dan 58’e çıkardıklarını belirten Uraloğlu, Türkiye’nin 175 ülke ile havacılık anlaşması olduğunu ve dünya genelinde en fazla noktaya uçan ülke konumunda bulunduğunu ifade etti. İstanbul Havalimanı’nın Avrupa’da ikinci, dünyada yedinci sırada yer aldığını, Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ise Avrupa’da 11. sırada olduğunu söyledi. DENİZCİLİKTE BÜYÜME VE YENİ LİMAN PROJELERİ Türkiye’de aktif olarak 217 liman bulunduğunu belirten Uraloğlu, elleçlenen yük miktarının 531 milyon tona ulaştığını söyledi. Filyos Limanı’nın önemli bir lojistik merkez haline geldiğini, İzmir'de Yeni Foça Yat Limanı ve İstanbul'da Haliç Kompleksi gibi projelerin de hayata geçirildiğini ifade etti. İNTERNETTE BÜYÜK GELİŞİM Haberleşme alanında da büyük yatırımlar yapıldığını belirten Uraloğlu, geniş bant internetin 2002’de hiç yokken bugün 96 milyon aboneye ulaştığını kaydetti. Türksat 6A ile ilgili konuşan Uraloğlu, "Sivil ve askeri haberleşmede kendimizi daha güvende hissedeceğiz. Dünyadaki 11 uydu üreticisinden birisi olduk. Türksat 6A ilk test yayınını TRT World ile gerçekleştirdi. Herhangi bir problem yok" dedi. 5G internet için Galatasaray-AZ Alkmaar maçı sırasında ilk denemesinin yapılacağını söyleyen Uraloğlu, 2026 yılında ihalesinin yapılacağını aktardı. Ayrıca, 16 yaş altı çocukların sosyal medya erişimi düzenlemesinin yolda olduğunu belirtti. Bakan Uraloğlu, ulaştırma ve haberleşme alanındaki yatırımlarla Türkiye’yi 2035, 2053 ve 2071 hedeflerine hazırladıklarını vurgulayarak, ülkenin kalkınma hamlesine katkı sunmaya devam edeceklerini belirtti.

Ulaştırmada 290 Milyar Dolarlık Dev Yatırım Haber

Ulaştırmada 290 Milyar Dolarlık Dev Yatırım

ANKARA (İHA) - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Gazi Üniversitesi'nde düzenlenen U-Fest Civil Ankara 2025 etkinliğinde gençlerle buluşarak, ulaştırma ve altyapı yatırımları hakkında bilgi verdi. Türkiye'nin 23 yılda ulaştırma alanına yaklaşık 290 milyar dolar yatırım yaptığını belirtti. TÜRK DÜNYASIYLA BAĞLANTIYI GÜÇLENDİRİLİYOR Türkiye’nin jeopolitik önemine vurgu yapan Bakan Uraloğlu, ülkenin 4 saatlik uçuş mesafesiyle 67 ülkeye ulaşabildiğini söyledi. Orta Koridor’un kritik bir konumda olduğunu belirterek, "Çin'den çıkan bir yük Londra'ya kadar orta koridordan 18 günde gidebilirken, güney koridor dediğimiz, şu anda Süveyş Kanalı'nda 25 günde giden kalkınma koridoru var. Zengezur Koridoru'nu hayata geçirmeye çalışıyoruz, doğrudan bir yaklaşım noktasında bir alternatif elimizde olsun. Türk dünyasına kestirme bağlanalım istiyoruz. Orta koridorun çok önemli bir noktasındayız" dedi. KARBON AYAK İZİNİ AZALTACAK PROJELER Ulaşımın çevresel etkilerine de değinen Uraloğlu, kara yolu taşımacılığının karbon salımını artırdığını, bu yüzden demir yolu yatırımlarına önem verdiklerini ifade etti. Türkiye’de karbon emisyonunu hesaplayan ilk bakanlık olduklarını belirten Uraloğlu, "23 yılda biz ulaştırma alanında yaklaşık ülkemizde 290 milyar dolarlık yatırım yaptık. Türkiye gibi bir ülke için gerçekten çok büyük bir rakam. Yabancı muhataplarımıza bunu söylediğimde şaşırıyorlar. Bugün geldiğimiz seviye, ulaştırma yatırımlarının ciddi katkısının olduğu bir seviyedir" dedi.

İTO Başkanı Avdagiç: Haber

İTO Başkanı Avdagiç: "Yatırımcının Önünü Açmalıyız"

İSTANBUL (İHA) - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, sanayinin rekabet gücünü koruması için teknolojik yenilenmenin şart olduğunu vurguladı. Ancak finansmana erişimde ciddi zorluklar yaşandığını belirterek, "Şu anda böyle bir kaynağa ulaşmak mümkün değil. Bu kaynaklara erişim maliyeti, bilahare yapacağınız yatırımın size sağlayacağı katma değerden daha yüksek olduğu için iş adamları için bir cazibesi, rasyonalitesi yok. Yatırımı tekrar cazip hale getirecek önlemler iş dünyasının önünü açacaktır" dedi. 2025 beklentilerini dile getiren Avdagiç, "Bir kere hepimizin enflasyonun bu yıl Merkez Bankasının koyduğu hedeflere uygun olarak belirlenen patikanın içinde kalmasıyla ilgili beklentimiz var. Diğer tarafta Türkiye'nin kredibilitesiyle ilgili sağlanan iyileştirmelerin en azından aynı kalması, mümkünse daha iyi bir noktaya taşınması hedefimiz var. CDS'lerin azalmasına bağlı olarak hem özel sektörün hem de kamunun döviz bazlı borçlanma maliyetinin düşürülmesiyle ilgili beklentimiz var. Buna bağlı olarak son 1,5 senede yaşanan kur makasının üretici ve ihracatçı tarafından yönetilebilme noktasına gelmesi için politikaların mutlaka öncelikli olarak gözden geçirilmesinin çok net beklentisi içerisindeyiz" ifadelerini kullandı. BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET TARTIŞMASI Avdagiç, bölgesel asgari ücretin daha önce İTO tarafından gündeme getirildiğini hatırlatarak, "Anayasaya aykırıdır, insan haklarına aykırıdır diye eleştiri getirenler oldu, şimdi onları biz izliyoruz. Şu anda onlar bunu gündeme getiriyorlar. Halbuki eğer bu anayasaya, insan haklarına, eşitliğe aykırıysa, o zaman teşviklerde uygulan farklılıklar, 1'inci bölgeden 6'ncı bölgeye kadar farklılıklar aykırı olmuyor mu? Yani ben İstanbullu yatırımcı olarak sıfır teşvik alıyorum, İstanbul'da hiçbir sektörün teşviki yok. Ama teşvik alan bölgeler var. O zaman bu da İstanbullu yatırımcıya karşı bir eşitsizlik değil mi? Bunu böyle dar kalıplarla, sloganik yaklaşımlarla ele almak asla doğru değil. Türkiye'nin gerçeklerini dikkate almak lazım" dedi. Geleneksel sektörlerde istihdamın korunmasının kritik olduğunu ve bölgesel ücret farklarının sosyal dengeler açısından da önemli bir rol oynayabileceğini vurguladı. ÇİN VE SURİYE İLE EKONOMİK İŞ BİRLİĞİ Türkiye’ye yönelen Çin yatırımlarına da değinen Avdagiç, "Yatırımın Çin'den geleni için de Avrupa ve Amerika'dan geleni için de aynı şeyi söylüyoruz. Burada önemli olan; yeni yatırım yapacak firmaların Türkiye'yi sadece bir ‘ara istasyon' olarak değil, gerçekten belli somut üretimlerini yaptıkları ve üretim kabiliyetlerini gerçek anlamda kullandıkları, Türkiye'de onlara hizmet verecek tedarik sanayinin kapsamlı bir şekilde devreye alınacağı bir politikanın devreye girmesi. Ve bu yatırımlara teşvik verilirken Türkiye'de faaliyet gösteren firmaların bu süreçten zarar görmemesine özen göstermek doğru olacaktır" diye ekledi. Suriye ile ekonomik ilişkilerin gelişimine de dikkat çeken Avdagiç, Türkiye’de faaliyet gösteren Suriyeli girişimcilerin ticari bağlantılarının bu süreçte önemli bir rol oynayacağını ifade etti. "İstanbul ve diğer illerdeki Suriyeli iş insanlarının kurduğu firmalar, sahip olduğu ticari bağlantılar önümüzdeki dönemde Suriye ile ilişkilerimizin geliştirilmesinde çok ciddi bir katma değer sağlayacaktır. Onların bir kısmı Türkiye'deki üretim araçlarını, üretim kabiliyetlerini Suriye'ye taşıyacaklardır. Ülkemizdeki Suriyeli müteşebbisler Suriye'de Türkiye'nin gücü ve güvenilir partnerleri olacaklardır" dedi.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
TOURISMJOURNAL En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.